Начало Статии Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането

Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането

05.06.2018 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането

 

Все по-често в спортната част на интернет пространството срещаме понятия от типа на "Пауърбилдинг", "Пауърбодибилдинг", "Силов бодибилдинг" и т.н. С радост забелязвам тенденция към завръщането на мода на тренировките, изградени върху основата на тежките базови упражнения с големи тежести. Може би поради това, че хората като цяло обичат да разделят и разграничават понятията, дълги години всеки, който тренираше малко по-тежко с по-малък брой повторения и използваше повече упражнения от типа на клек, лег и тяга, веднага бе нарочван за "трибоец". И обратното – трениращите, използващи повече изолиращи упражнения, уреди, повече повторения и различни методи за увеличаване на обема и интензивността, бяха разпределяни към числото на културистите.

 

За мен лично тези разграничавания винаги са били непонятни и дори неприемливи. Ама аз дяволски силно обичам да вдигам тежко! Но в същото време обожавам и чувството за изолация на мускула, дълбокото изгаряне, мощното напомпване и сериите до крайно изтощение с повече повторения. Тогава какъв съм в спортно-тренировъчно отношение? За какво се боря и какво искам да постигна?

 

Димо Бенев, BodyConstructor

 

Много дълги години си задавах този въпрос, търсейки отговор. Уж го намирах, но след известно време отново се убеждавах, че все още някаква част от пъзела ми липсва. Минах през вдигането на тежести - нещо постоянно ми липсваше. Дълги години се състезавах в силовия трибой - още усещах липсата. Минах през бойните спортове, през състезания по дълги и свръх-дълги бягания – още по-голяма липса. Влязох в културизма – детската мечта на живота си! Постигнах тяло, което надмина и най-смелите ми мечти, но...

 

И изведнъж, по време на поредния основен период, отговорът сам ме намери. Докато правех серия тежка мъртва тяга с 200 килограма, усетих предчувствие. Животът ме е научил да се доверявам на предчувствията си. Усещането беше, че ако направя още една серия – с  10 килограма повече от заплануваните, ще се натоваря много качествено. Усещане за сила! Доверих му се и ги сложих – 210 килограма. Пристъпвайки към щангата, усетих така добре познатия прилив на адреналин. Адреналин, примесен с емоции на съмнение. "Ама дали ще мога?! А дали ще мога да го направя добре технически? Да не се контузя?" Всичките тези съмнения ме заливаха на талази, докато не отстъпиха място на следващите мисли - "Ще мога, много ясно! Правил съм го стотици пъти, при това с много по-големи тежести. И да наруша леко техниката – майната му, случва се! Просто ЩЕ вдигна тази щанга!".

 

Разбира се, целият този мисловен спор се разигра в главата ми за секунди, докато слагах магнезия по дланите си и стягах верния трибойски колан на кръста. Серията се получи като по учебник! Пет тежки, но контролирани повторения! Съмненията бяха заместени от чувството на задоволство от добре свършената работа, повишен тонус, самочувствие и познатата приповдигнато-еуфорична умора, която ти дава сили да издържиш всичко.

 

Въпросната серия породи у мен доста приятни емоции. След нея изпрасках на един дъх още купища серии и упражнения за гръб – с повече повторения и много чиста и дозирана мускулна работа. При всичките използвах много по-големи тежести от обикновено. Напомпване, парене, умора... умора, напомпване, парене – по много! Точно както обичам, но... след една доста тежка серия мъртва тяга, която натисна спусъка на всичко останало.

 

Димо Бенев, BodyConstructor

 

Винаги след тренировка анализирам какво се е случило в залата. Винаги! Въпреки че тренирам от вече над 20 години, все така продължавам да го правя. Анализирайки какво ми се беше случило, автоматично си отговорих на някои дори и незадавани въпроси. Установих за себе си, че колкото и да обичам напомпването, паренето, чистата изолация, колкото и да се интересувам основно от визията си, на този етап страхотно много обичам да вдигам тежко. Това ми дава сили, дава ми криле и ме кара да се чувствам уникално. Следователно ще бъде много добре и за цялостното ми развитие, дори и то да е основно насочено към прогрес в културизма, макар и на този етап да е само с любителски цели.

 

В главата ми се завъртяха различни сценарии. Започнах да пресмятам седмични и месечни планове, серии, повторения. Тренировъчни, почивни дни... Целта ми беше да си изградя нов тренировъчен план, който да включва подобаващо количество тежки базови упражнения с големи тежести. Разбира се, без да жертвам формата на изпълнение, без да прекалявам с натоварването и без да превръщам любителските си културистични тренировки в подготовка за силов трибой, защото точно това беше едно от нещата, от които бягах, когато спрях да се състезавам в трибоя. Трябваше да открия идеалното за мен съчетание.

 

Когато човек се занимава от дълги години с някаква дейност, задължително достига до период на "зацикляне". Когато си дългогодишен спортист-състезател, достигането на такова "плато" е неминуемо. Няма как да го избегнеш. Сякаш нямаш вече осезаем напредък. Даже много лесно тръгваш назад, понякога дори без видима причина. Усещах, че се намирам в точно тази позиция, но интуицията ми подсказваше, че точно този ново-стар силов подход ще ме изведе над нея. Като човек на емоциите вече със сигурност знаех, че в тренировките ми задължително трябва да има елемент, който да ме пали, даже направо да ме взривява при всяко едно влизане в залата. Да вдига адреналина ми, да поставя тялото ми на предела, дори това да е само за няколко секунди, да го предизвика да се развива и надгражда, разбира се, без да го унищожи. Дългите години свръхтежки, понякога безразсъдни силови тренировки бяха белязали тялото ми с купища тежки травми. Травми, с които трябваше сериозно да се съобразявам при съставянето на новата ми програма и най-вече - по време на самите тренировки.

 

От опит знам, че най-трудното във всеки нов Път е да избереш посоката. Да знаеш къде искаш да отидеш, защо искаш да стигнеш точно там и откъде си готов да минеш. За себе си вече знаех – исках да бъда не само визуално силен, а и много физически здрав. Да вдигам големи щанги, докато изглеждам и се чувствам добре. Най-вече за лично удоволетворение и за да се чувствам Жив. Да се наслаждавам на тренировката и да се вълнувам вътрешно всеки път, когато прекрачвам прага на тренировъчната зала, знаейки, че там ме чака предизвикателство.

 

В следващата част от поредицата очаквайте повече подробности относно изграждането на програмата ми. Как точно започнах и по какъв начин комбинирах упражненията? Как се провеждаха самите тренировки? Какво беше времетраенето им?

 

Отговорите на тези, както и на много други въпроси ще намерите в следващите части на поредицата "Силов културизъм".


Димо Бенев

Тагове: Димо Бенев, силов културизъм, тренировки, силов културизъм с Димо Бенев
Добави в Svejo

Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането
Прочети още ...

7 начина да запазим мускулната маса, докато изчистваме мазнини

7 начина да запазим мускулната маса, докато изчистваме мазнини

30.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Не е задължително да изгубите мускулната маса, която сте изграждали с години, ако искате да се отървете от мазнините и да станете релефни. Тук ще ви предложим 7 стратегии, които ...
Три клатещи се аксиоми за мускулния растеж

Три клатещи се аксиоми за мускулния растеж

23.03.2017 г. / автор: Пламен Христов
Колко тежко трябва да се тренира? Възможно ли е постигнатото с колосални усилия да е обречено на сигурна смърт само след няколко седмици далеч от фитнеса? Във времето на анаболният ...
Аксесоарите: Ластици със съпротивление

Аксесоарите: Ластици със съпротивление

27.06.2018 г. / автор: Марина Декова
  Рубриката на BodyConstructor - "Аксесоарите", посветена на различните аксесоари в залата, става все по-богата и по-богата. Днес ще ви представим ластиците със съпротивление, за които разказва персоналният треньор и онлайн специалист Марина ...
Клекът с щанга - Царят на упражненията и 3-те най-разпространени митове за него

Клекът с щанга - Царят на упражненията и 3-те най-разпространени митове за него

08.06.2012 г.
Никое друго упражнение не предизвиква толкова много противоречиви мнения и дебати както клякането с щанга на гърба. В златните години на културизма и силовите спортове клякането с щанга е било ...