Начало Статии Най-добрият начин да приготвяш зеленчуците

Най-добрият начин да приготвяш зеленчуците

05.07.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Най-добрият начин да приготвяш зеленчуците

 

Още в детската градина ни учат, че зеленчуците трябва да се ядат, ако искаме да сме здрави. Е, никой не може да оспори това твърдение.

 

И все пак, има начин, по който да приготвяш зеленчуците по-хитро, за да извлечеш максимума от тях. Така не само ще си доставиш пълноценно хранене, но и няма да се надуваш и да си създаваш храносмилателни проблеми.

 

Съветваме те да надробиш или надупчиш кората на зеленчуците, преди да ги консумираш. За зеленолистните и броколите нашият съвет е да ги нарежеш или да ги сложиш в чопъра, а след това да ги оставиш настрана за 10 минути.

 

Когато целостта на зеленчуците е нарушена, те започват да отделят полифеноли, за да се предпазят от още наранявания. За да отделят тези полифеноли, зеленчуците изолират специални ензими, като по този начин стават много по-хранителни и по-лесни за храносмилане.

 

Разбира се, готвенето и пасирането на зеленчуците ги прави много по-леки за храносмилателната система. Ако пък ги предпочиташ варени, не изхвърляй водата, в която си ги сготвил, защото именно в нея се крият важните хранителни съставки.

 

Нутриционистите съветват да запазиш водата, в която си варил зеленчуците, да я прибереш в хладилника, а после да я използваш за протеиновите си шейкове.

 

Но все пак, избирай разумно зеленчуците си. Ако имаш стомашни проблеми, снабдявай се с такива, богати на разтворими и с по-малко неразтворими фибри. Ето примери:

 

  • Моркови
  • Зимна тиква
  • Белена тиквичка
  • Кореноплодни
  • Репички
  • Рутабага (между ряпа и зеле)
  • Пащърнак
  • Цвекло
  • Юка

 

Източник: t-nation.com


Неда Ковачева

Тагове: зеленчуци, хранене, съвети
Добави в Svejo

Най-добрият начин да приготвяш зеленчуците
Прочети още ...

Устройство на храносмилателната система

Устройство на храносмилателната система

26.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Храносмилателна система се състои от органи, които служат за приемането, "раздробяването" и транспортирането на храната, осъществяване на пълното й смилане (резорбация) и усвояване, както и изхвърлянето на ненужните вещества.   Храносмилателният апарат ...
8 начина да отстраним подуването само за ден

8 начина да отстраним подуването само за ден

24.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Да се чувствате сякаш изведнъж сте се превърнали в човечето от Michelin определено не е никак забавно. Независимо дали активно се опитвате да свалите килограми, или пък сте доволни с ...
Десет неподозирани унищожители на тялото и мускулния растеж – Част 2

Десет неподозирани унищожители на тялото и мускулния растеж – Част 2

31.01.2013 г. / автор: Даниел Славов
В първа част на статията прочетохте за първите пет опасни вещества. Сега следва да се запознаем с другите пет.   6. Сукралоза (известен също като Splenda или Е955)   Много популярна в продукти без захар, особено ...
Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

06.12.2011 г.
Хората от Средиземноморието не без основание казват и днес: „Докато текат вино, масло и мед, боговете няма да ни забравят”. „Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото ...