Начало Статии Без магнезий няма пълноценен живот!

Без магнезий няма пълноценен живот!

10.07.2018 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Без магнезий няма пълноценен живот!

 

Тежък ПМС, мигрена, безпокойство, безсъние, високо кръвно налягане, остеопороза, спазми в долните крайници и т.н. – това са все казуси, които нашето общество е приело за нормални и затова се опитваме да се адаптираме към динамичния и стресов нсъвременен ачин на живот. Може би някой ден ще еволюираме толкова, че наистина да се адаптираме към такива нетипични за тялото симптоми.

 

Храната ни е толкова лишена от витамини и минерали, пътуваща от другия край на света, че сме забравили истинските вкусове. Преработената храна, изхабената почва и използване на химични торове вместо органични все повече засилва недостига на важни минерали в нашето тяло, без които не можем да живеем пълноценно. И изобщо не преувеличавам!

 

Това е една от причината 75% от хората да страдат от дефицит на магнезий! Повечето не осъзнават колко важен е магнезият за здравето. Магнезият е съществена част от над 300 метаболитни процеса в организма, което е и причина понякога този важен елемент да е в недостиг. А по време на тренировка се губят електролити чрез потта, включително и магнезий, т.е. спортуващите трябва да приемат магнезий в по-големи количества, за да компенсират тези липси.Хората, страдащи от дефицит на магнезий, имат най-често нарушения в съня, усещат голяма умора, липсва им енергия и тонус през деня (поради което прекаляват с приема на кофеин и така още повече изчерпват магнезиевите си запаси) и често получават спазми в долните крайници, което е меко казано неприятно.


В по-тежките случаи може да се стигне до леки депресивни състояния, пермаментно безпокойство, зачестено сърцебиене, остеопороза, високо кръвно налягане и диабет.Интересен факт е, че калцият не може да се усвои от костите при липса на магнезий. Би било опасно, ако човек према калций без магнезий, защото това може да доведе до камъни в бъбреците.Храни, богати на магнезий, са зеленолистни зеленчуци и не е случайно, че толкова държа денят да започва със зелено смути! Ядки, семена, някои риби, боб, пълнозърнести храни, авокадо, какаови зърна, кефир и банани са храни, съдържащи много магнезий, и задължително трябва да присъстват в менюто на всеки човек, който иска да се храни и да живее здравословно.Магнезият може да се набавя освен чрез храна, така и под формата на хранителна добавка. В следващата си статия ще споделя изцяло натурална формула, която е подходяща за хора, подложени на голям стрес.


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: хранене, магнезий, дефицит на магнезий
Добави в Svejo

Без магнезий няма пълноценен живот!
Прочети още ...

Родната Фитнес Действителност 2 – Залите, Селфитата, Треньорите и Химията

Родната Фитнес Действителност 2 – Залите, Селфитата, Треньорите и Химията

23.06.2014 г.
Преди почти година написах първата статия Родната Фитнес Действителност, чиято цел бе да подтикне младите любители на фитнеса да възприемат позитивните страни на спорта, като по този начин облагородят ценностната ...
Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

Какво знаете за алкално-киселинния баланс на храните?

23.11.2016 г. / автор: Кирил Танев
В днешно време хората живеем нездравословно. Често си позволяваме непълноценна храна, водим уседнал начин на живот. Затлъстването се превъща в една сериозна епидемия и болестите, свързани с нея стават все ...
Как да предотвратим натрупването на мазнини след прием на въглехидрати

Как да предотвратим натрупването на мазнини след прием на въглехидрати

19.04.2017 г. / автор: Кирил Танев
Сигурно сте забелязали, че има хора, които ядат огромно количество въглехидрати без това да навреди на формата им. Дори напротив, колкото повече въглехидрати ядат, толкова по силни, плътни и енергични се чувстват. ...
Какво представляват Прохормоните?

Какво представляват Прохормоните?

12.04.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Прохормоните — това са прекурсори (предшественици) на същинските стероидни хормони. Произвеждат се от кората на надбъбречните жлези и имат действие по-слабо, но подобно на стероидните хормони. Част от тях се ...