Начало Статии Силов културизъм с Димо Бенев: Навлизане във фаза "Сила"

Силов културизъм с Димо Бенев: Навлизане във фаза "Сила"

11.07.2018 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Силов културизъм с Димо Бенев: Навлизане във фаза
Снимка: Велин Петков

 

Идеята, че искам да тренирам по-силово и в същото време културистично все повече узряваше в главата ми. Концепцията започна да се изчиства и да придобива все по-ясни очертания. След сериозен размисъл, бях взел за себе си решението, че няма да се състезавам в културизма за неопределен период от време. Осъзнавах нуждата от това да покача качествена мускулна маса и да обработя тази, която вече имам, за да изведа физиката си на по-високо и по-конкурентно равнище.

 

Тъй като културизмът за мен винаги е бил повече Път, отколкото крайна цел, взех решението да не затормозявам психиката си с крайни срокове, а вместо това да си дам повече време, в което да се почувствам наистина напълно готов. Целта ми беше да експериментирам с нови (стари) неща, да се върна към корените си и да наблегна повече на по-силовите тренировки, разбира се, смесени с голяма доза чисто културистични движения и подходи. Споделих и обсъдих плановете си с треньора ми по културизъм Димитър Базотев. Той се съгласи с мен, насърчи експеримента ми, даде ми някои полезни насоки и, както винаги, обменихме мнения и предложения. Време беше да започна.

 

Реших да си направя някаква условна периодизация, в рамките на която да обособя отделни периоди, в които приоритетно да развивам определни качества.

 

Първия такъв период условно нарекох "Трибой-културизъм". Планът ми за действие беше прост. Тренирам цялото тяло в рамките на 3 занимания седмично – в понеделник, сряда и петък. Общата продължителност щеше да бъде 2 месеца. Натоварването щеше да нараства в три последователни седмици. Бе запланувано четвъртата седмица да е по-разпускаща. В първите три седмици да се набляга на груба сила в рамките на 3-5 повторения за най-тежките упражнения (клек, лег, тяга) и 6-8-10 повторения за по-леките (напр. кофички, раменни преси, разтваряния, упражнения за ръце).

 

При повечето упражнения подходът беше да покача работната тежест в класическа пирамида, докато достигна работна серия. В нея се раздавах почти до краен предел (1-2 повторения преди тотален отказ!) и преминавах към следващото упражнение.

 

Упражненията в различните тренировки бяха различни, но обхващащи по сходен начин мускулните групи. Тренировката в сряда бе една идея по-лека и "културистична" от тренировката в петък. В нея наблягах повече на усещането на работещия мускул, на изолирането му пред вдигането на тежести.

 

Започнах супер стриктно да записвам всяка една серия и всяко едно повторение. Целта, която си бях поставил, бе да имам дори и миниатюрно покачване на тежестите във всяка една следваща тренировка. В зала "Джони Спорт" имаме доста богат набор от микро-тежести, така че това не беше проблем.

 

 

Когато започвах тренировките по новата програма, дори не предполагах какво точно ме очаква.

 

Не бях тренирал толкова тежко и силово от години. Тялото ми бе натрупало богат набор от хронични травми още от годините с трибоя и се опасявах от влошаването им, но въпреки това бях твърдо решен да пробвам. Разбира се, бях решил да действам разумно, да не слагам на щангата непосилни тежести и да не преследвам его-лифтинг на цената на всичко. Донякъде успях.

 

Казвам "донякъде", защото големите тежести страшно силно увличат и в някои моменти просто адреналинът ми идваше в повече като, колкото и силно да бях си обещал, пак предприемах рискове. Разбира се, винаги премерени. Позаболя ме тук и там, но нищо фатално. Добре е, когато човек знае и къде да спре.

 

За моя голяма радост тренировъчният ми план бе точно това, от което имах нужда. Много тежести, много силови вдигания, страшно много концентрация и адреналин, много предизвикателства всеки ден. Едвам дочаквах да дойде времето за тренировка, защото знаех, че в залата ме очаква битка. Битка, която ставаше все по-тежка с всяка нова тренировка, но пък и аз ставах все по-силен, а предизвикателствата - още по-големи и по-големи.

 

Серия след серия, битка след битка влизах в залата нахъсан и фокусиран. Слушалките на главата. Метъл на макс и не исках никой да ме занимава с нищо. Това бе моят свят, моето бойно поле, моят Дом. Исках да му се отдам и да му се насладя напълно. Да дам всичко от себе си. Въпреки че имах купища задължения в "реалния свят", още щом влезех в залата, аз се прераждах. Блясъкът в очите и искрата в сърцето се връщаха. След това на моменти бях като премазан от влак, но в същото време сякаш летях от удовлетворение. Точно това усещане от тренировките в трибоя страшно много ми липсваше.

 

В дните, почивни от тренировки с тежести, правех кардио. Във вторник и четвъртък изпълнявах кратки 30-минутни нискоинтензивни кардио сесии. В събота се отдавах на друга голяма моя страст – планината. Разбира се, не се увличах в дължината на преходите, но гледах да има поне час-час и половина, до два часа чисто вървене. Включих кардио в програмата не за друго, ами заради възстановяващия му и общостимулиращ, тонизиращ тялото ефект. За мен освен визията и силата, много важно е и здравето. Кардиото тренира сърцето по много различен от силовите тренировки начин. За мен то е важна част от режима на всеки един спортист, без значение в каква фаза от подготовката се намира. Разбира се, трябва да сме изключително внимателни с интензивността и продължителността. Всичко трябва да е адекватно за периода, в който тренираме.

 

Постоянно повишавах и повишавах калориите, а теглото ми дори спадаше на моменти. Чувствах се брутално гладен! Започнах да чистя, без да го искам. Целта ми беше друга - да покача сила и мускулна маса. Явно тренировките ми бяха твърде "изгарящи". Трябваше ми повече енергия. Затова покачвах калориите постепенно, докато открих "средата си за растеж". Силата тръгна нагоре още по-убедително. Всеки път слагах повече и повече на щангата, а тя от своя страна първоначално ме плашеше с тежестта си, но после винаги ми се подчиняваше.

 

Започнах видимо да наедрявам и то основно там, където исках. Разбира се, имаше леко омазняване и задръжка на вода, но това бе по-скоро търсен от мен ефект, отколкото грешка. Исках да осигуря на тялото си максималния комфорт, за да ми даде всичко от себе си, а този процес минаваше и през това. Генетично винаги съм омазнявал лесно. Не съм от хората с тънка кожа и бърз метаболизъм. Когато преминах в културизма, започнах на цената на всичко да се пазя от излишни мазнини и вода, дори в основен период. С течение на времето установих, че това в моя случай е грешка.

 

 

И така – хранех се здраво (но чисто), вдигах тежко, раздавах се на макс в залата за период от 2 месеца. До какво доведе това? Резултатите бяха следните:

  • Около 4,5 кг повишено лично тегло.
  • Значително повишаване на работните тежести при всички упражнения. За пример – 40 кг повече при мъртвата тяга, 10 кг на лежанката, около 30 кг на клека.
  • По-голямо желание за трениране. По-силно удовлетворение след тренировка, подобряващо настроението през целия ден.
  • Подобрено възстановяване и ускоряване на метаболизма.
  • Видимо уплътняване и "втвърдяване" на мускулатурата.
  • Значително подобрен хормонален баланс и общо здраве на организма. Голямо покачване на тестостерона. Тези изводи са въз основата на хормонални изследвания, а не само на предположения и усещания.

 

В заключение на тази част от поредицата "Силов културизъм" мога да кажа, че началната фаза на тренировките за "новия спорт" премина за мен повече от успешно, което ще се потвърди и от резултатите на следващата фаза от спортните ми усилия, с която ще ви запозная в предстоящата част от поредицата.

 

До нови срещи!

 

Поздрави, Димо :) 

 

Прочети и първата част от поредицата - Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането!

 

Снимки: Велин Петков


Димо Бенев

Тагове: силов културизъм с Димо Бенев, силов културизъм, тренировки, Димо Бенев
Добави в Svejo

Силов културизъм с Димо Бенев: Навлизане във фаза "Сила"
Прочети още ...

Типовете, които всеки избягва във фитнеса

Типовете, които всеки избягва във фитнеса

16.06.2016 г. / автор: Радина Симеонова
  Една добре позната мъдрост гласи, че всички ние сме съвкупност от петимата човека, с които прекарваме най-много време. Поне така казват някои. Ако има поне частица истина в това ...
Една от най-трудните мускулни групи - Краката. Как да ги накараме да пораснат?

Една от най-трудните мускулни групи - Краката. Как да ги накараме да пораснат?

27.11.2013 г. / автор:
Хубавото е, че все повече хора се интересуват от тренировките за крака, което е един добър показател за това, че хората започват да осъзнават нуждата от добре развити бедра, не ...
Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини

Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини

15.06.2017 г. / автор: Пламен Христов
Защо е толкова трудно да се загубят тези последни 2-3 или 5 кг от телесните мазнини? Защо за някои хора този процес започва трудно? Защо едни топят мазнина сравнително лесно, ...
Какво е общото между Мускулната Маса, Силата и „Претренирането”

Какво е общото между Мускулната Маса, Силата и „Претренирането”

15.10.2012 г. / автор:
Цецо Каркаланов   Причината поради която реших да напиша тази статия е все по натрапващите ми се наблюдения, че занимаващите се с фитнес и бодибилдинг разчитат на всичко друго, но не и ...