Начало Статии Пица или кокаин? Твоят мозък не вижда разлика!

Пица или кокаин? Твоят мозък не вижда разлика!

02.08.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Пица или кокаин? Твоят мозък не вижда разлика!

 

Храните, които комбинират високо съдържание на мазнини и въглехидрати или захар, ни се струват като райски. Вкусът им е супер и това ни кара да пренебрегнем факта, че в природата има много малко такива примери, които комбинират тези хранителни вещества.

 

В продължение на десетки хиляди години нашите предци са си набавяли мазнини и въглехидрати от различни места: мазнини от месо и семена, а въглехидрати - от житни растения, морски дарове, листа, стебла и горски плодове (1). В онези времена би било странно да се комбинират двата вида храни.

 

В наши дни, само за последните 100-150 години, храните, които съдържат и мазнини, и въглехидрати, са се превърнали в нещо напълно нормално за съвременните хора. Пица, сладолед, вафли с ядки, пастички – всички те съдържат високи нива на мазнини и захар. Но 150 години са само миг за цялата човешка еволюция и телата ни всъщност все още не знаят как да процедират с тези хранителни комбинации.

 

Според скорошно изследване именно фактът, че човешкият организъм все още не умее да се справя с тези комбо храни, е довел до масовия световен проблем с наднорменото тегло. И също така кара много хора да се чувстват беззащитни, когато се налага да избират храната си.

 

 

Какво ни кара да избираме храната, която консумираме?

 

В изследване, публикувано в списание "Cell Metabolism", учени внимателно разглеждат начина, по който човешкият мозък реагира на храни, комбиниращи мазнини и въглехидрати (2). Изследването е проведено чрез доброволци, които трябва да изберат или да наддават за снимки на различни храни. Някои от предложенията съдържат само мазнини, други – само въглехидрати, а трети – комбинация от двете.

 

Докато доброволците правят своя избор, учените използват специална технология, която показва кои части от мозъка реагират на храните, комбиниращи мазнини и въглехидрати. Във всички случаи доброволците избират или наддават с най-висока сума на точно тези комбо храни.

 

Теорията на екипа от специалисти е, че изборът ни има общо със "система за награждаване" в мозъка, която отделя допамин като реакция на храните, даващи ни най-много енергия.

 

Звучи доста простичко: При даден избор от храни, ние избираме онази, която би ни дала най-много енергия. Но всъщност нещата са много по-сложни.

 

 

Умеем ли да разчитаме сигналите на собственото си тяло?

 

Вярваш или не, телата ни всъщност много добре могат да определят енергията, която получават от храните, богати на мазнини. Те ни дават сигнали какво количество от всяка храна ни е нужно, за да си набавим всички необходими калории за деня. Когато сме сити, организмът ни казва.

 

По някакви причини обаче на организма ни е доста по-трудно да определи дали е достигнал калорийната си дажба, след като сме консумирали храни, богати на въглехидрати или такива, комбиниращи съдържание на мазнини и въглехидрати.

 

Някои от сигналите, които тялото ни изпраща, за да ни каже, че сме се нахранили, са в посока от стомаха към мозъка и предизвикват отделянето на допамин – невротрансмитер, който спомага за регулацията на онези мозъчни центрове, отговарящи за "наградите" и "чувството на удоволствие". Учените смятат, че в организма ни са се развили две "пътеки" от стомаха към мозъка – една за мазнините и една за въглехидратите.

 

Същите тези учени допускат, че поради наличието на две "пътеки", в човешкия мозък са се образували два центъра за отделяне на допамин. Единият се активира, когато ядем храни, богати на мазнини (този център се задейства дори тогава, когато само си мислим за консумацията на такива храни), а другият се активира при консумация на въглехидрати.

 

Ето къде е уловката: Когато имаме възможност да изберем храна, съдържаща и мазнини, и въглехидрати, мозъкът ни не знае какво да прави и отделя много повече допамин, отколкото в обикновена ситуация. Сещаш се, че когато получаваме награда за нещо, ние се стремим да го правим отново и отново...

 

Според проучването, отделянето на толкова големи дози допамин превръща акта на избиране на храна в зависимост.

 

 

Мозъкът реагира според храната, която приема организмът

 

Знаеш, че учените често използват плъхове за своите тестове, преди да преминат върху хора. В същото това изследване специалистите забелязват, че плъховете много добре успяват да регулират калорийния си прием, когато им се дават храни, богати на мазнини или богати на въглехидрати. Когато им се дават храни, комбиниращи двете хранителни вещества обаче, това тяхно умение изчезва. Резултатът? Плъховете напълняват.

 

При хората се случва абсолютно същото. Когато на мозъка ни не му е ясно как да ни "награди" за това, че сме избрали тези комбо храни, просто ни награждава повече. Ние харесваме поощрението и повтаряме действието – и така с времето качваме килограми.

 

Да, това може би не се отнася с такава сила, когато консумираме овесени ядки с мляко и мед с общо съдържание от около 1 г мазнини и 27 г въглехидрати. Но ако пред нас има кутия с донъти, всеки от които съдържащ 11 г мазнини и 17 г въглехидрати, мозъкът ни едва ли не ни амбицира да си вземем още един, и още един...

 

Много вкусен... но дяволски кръг

 

В съвременния свят разполагаме с огромно разнообразие от храни. И ако мозъкът ни не успява добре да изчисли колко калории ще получим при консумацията на храните, комбиниращи мазнини и въглехидрати, а около нас има точно такива комбинации, проблемите са налице.

 

С времето, смятат учените, тези ежедневни избори на мазнини и въглехидрати в едно, стигат до етап, в който мозъкът ни започва да реагира така, както го прави с други субстанции. Кои са тези субстанции ли? Наркотиците.

 

Ето и как го обясняват учените: "Единият от механизмите на модерната хранителна индустрия, чрез който се насърчава преяждането и консумацията на вредни храни, е комбинирането на мазнини и въглехидрати заради мозъчната реакция за "награждаване", като същата реакция се наблюдава и при употребата на наркотици."

 

С по-простички думи това означава, че консумацията на такива храни може да се превърне в зависимост, еднаква със зависимостта от хероин, кокаин или никотин.

 

Може би ще ти се стори странно да влезеш в магазин или ресторант и да мислиш за тези храни като за наркотици, но не е лошо да пробваш. Ако не се поддаваш на желанието си да консумираш такива комбо храни, ще се убедиш, че по-лесно ще контролираш своите хранения.

 

 

Източници:

 

  1. Dunne, J., Mercuri, A. M., Evershed, R. P., Bruni, S., & di Lernia, S. (2017). Earliest direct evidence of plant processing in prehistoric Saharan potteryNature Plants, 3(1), 16194.
  2. DiFeliceantonio, A. G., Coppin, G., Rigoux, L., Thanarajah, S. E., Dagher, A., Tittgemeyer, M., & Small, D. M. (2018). Supra-Additive Effects of Combining Fat and Carbohydrate on Food RewardCell Metabolism.

 

bodybuilding.com


Неда Ковачева

Тагове: хранене, въглехидрати, мазнини, наднормено тегло, зависимост
Добави в Svejo

Пица или кокаин? Твоят мозък не вижда разлика!
Прочети още ...

Как да покачим мускулна маса без мазнини - Хранене - Част 1

Как да покачим мускулна маса без мазнини - Хранене - Част 1

18.11.2016 г. / автор: Кирил Танев
Един от най-честите въпроси, които са ме питали моите клиенти, приятели и последователи е „Как да покачим мускулна маса без мазнини?“. И това е напълно логичен въпрос, тъй като много ...
Мотивация от първо лице

Мотивация от първо лице

03.07.2017 г. / автор: Василена Василева
Как започнах да се занимавам с фитнес, със състезания и как успях да ги съчетая с живота на делова жена?    В следващите редове ще споделя какво ме мотивира и през какви ...
Въглехидрати или Мазнини на закуска? Кой е по-добрият източник на енергия за старт на деня?

Въглехидрати или Мазнини на закуска? Кой е по-добрият източник на енергия за старт на деня?

15.06.2015 г. / автор: Марина Декова
Един от най-големите спорове сред трениращите е големият въпрос – въглехидрати или мазнини за старт на деня и кой е по-добрият източник на енергия? Едва ли можем да дадем еднозначен универсален ...
Десетте Неподозирани разрушители на тялото и мускулния растеж! (Част 1)

Десетте Неподозирани разрушители на тялото и мускулния растеж! (Част 1)

11.11.2012 г. / автор: Даниел Славов
Тренирате, пазите своя хранителин режим всеки ден, но без резултати... Случва се през последните дни да не се чувствате в кондиция... Ако е така, това е Вашата статия. Не винаги ...