Начало Статии Какво количество протеин трябва да приемаш?

Какво количество протеин трябва да приемаш?

03.08.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Какво количество протеин трябва да приемаш?

 

За да поддържаш здравето си на добро ниво, със сигурност трябва да приемаш достатъчно протеини. Те не само изграждат по-силни мускули, но и подобряват производството на хормони, подсилват имунната система и подобряват вида и здравината на косата и ноктите. С други думи – протеинът може всичко!

 

Във всяка клетка от нашия организъм се съдържа протеин, затова и ежедневното му приемане е нужно за доброто здраве. Независимо дали си набавяш протеин от животински източници, растения или протеинови шейкове, количеството му зависи от много фактори, включително твоята възраст, ниво на физическа активност и цели – загуба на тегло, увеличаване на мускулната маса и др.

 

Някои препоръки за приема на протеин

 

Във всяка държава министерствата по здравеопазването или съответните агенции дават специфични препоръки за приема на хранителни вещества и вода спрямо начина на живот и тенденциите във въпросната страна. Често обаче се оказва, че тези стойности са доста ниски за хората, водещи активен начин на живот.

 

Независимо дали си лекоатлет или пък редовно посещаваш фитнеса, ще ти е необходимо количество протеин по-голямо от средното препоръчително, за да запазиш и възстановиш мускулите си. Да не говорим, че специализирани изследвания по темата сочат, че спортистите трябва да приемат ДВОЙНО повече протеин от средностатистическите хора, водещи по-скоро заседнал начин на живот.

 

Ако трябва да обобщим казаното досега в едно изречение, то ще бъде: колкото повече си активен физически, толкова повече протеин трябва да приемаш.

 

Причината е, че чрез протеина ще възстановиш тъканта и аминокиселините, които ти дават енергия по време на тренировка. Консумацията на протеин веднага след тренировка помага за балансиране между мускулния разпад и мускулния растеж.

 

 

Имаш нужда от повече протеин, ако...

 

По-възрастните хора също трябва да помислят за увеличаване на приема на протеин. С годините нашите тела използват този макронутриент все по-малко. И с времето липсата на достатъчно протеин може да доведе до намаляване на силата на организма и загуба едновременно на мускулна маса и физическа мобилност. Ако останеш физически активен и приемаш минимум 1.2 г протеин на килограм телесна маса, можеш да запазиш силата си и в златните години на твоя живот.

 

Вегетарианците и веганите също трябва да следят колко протеин приемат. Освен соята и киноата, повечето вегетариански и вегански източници на протеин се смятат за непълноценни, защото не съдържат всички 9 необходими аминокиселини за протеиновия синтез. Чрез консумацията на 1.5-2 г протеин на килограм телесна маса, комбинирано с бобови култури и зърнени храни, вегетарианците и веганите ще доставят на организма си достатъчно аминокиселини, за да изграждат и възстановяват мускулна маса.

 

Протеинът и загубата на тегло

 

Високопротеиновите диети може да ви помогнат да свалите излишни килограми. Изследвания по темата сочат, че консумацията на протеин в ежедневните хранения увеличава чувството на ситост. Освен това, тъй като тялото трябва да работи повече, за да обработи протеина, процесът може да изгори и повече калории.

 

 

Има ли значение кога приемаш протеин?

 

През деня или вечер? Преди или след тренировка? Трябва ли да закусваш с протеин или е по-добре протеинът да е последното ти хранене за деня? Всъщност, по-важно е какво количество протеин приемаш за 24 часа, а не толкова кога точно се случва този прием.

 

Независимо дали сутрин изяждаш 10 бъркани яйца, удряш един протеинов шейк след тренировка или хапваш котидж сирене вечер, целта ти трябва да е да приемаш необходимата ти дневна доза протеин.

 

Източник: Bodybuilding.com


Неда Ковачева

Тагове: протеин, протеинов шейк, хранене
Добави в Svejo

Какво количество протеин трябва да приемаш?
Прочети още ...

Да се храним ли за двама по време на бременността? (Част 3)

Да се храним ли за двама по време на бременността? (Част 3)

18.09.2013 г. / автор:
В първа и втора част от статията „Да се храним ли за двама през бременността?“ подробно разгледахме редица физиолични и метаболитни промени, които настъпват в женското тяло по време на ...
До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?

До колко полезни са плодовете и тяхната фруктоза?

06.07.2012 г. / автор: Даниел Славов
Много от нас се опитват да водят здравословн начин на живот. Ставаме сутрин и започваме да приготвяме нашата „здравословна плодова закуска”. Правим си каничка с фреш, добавяме сок от агаве ...
ZMA – цинк , магнезий и витамин Б6

ZMA – цинк , магнезий и витамин Б6

28.12.2011 г.
ZMA е научно разработена анаболна минерална формула. ZMA е синергична смес от два минерала в определено съотношение: цинк монометионин аспартат, магнезий аспартат, както и витамин Е, витамин В-6 или пиридоксин. ...
HMB (ХМБ - хидроксиметилбутиратът): Свръхефективен при изграждането на мускулна маса!

HMB (ХМБ - хидроксиметилбутиратът): Свръхефективен при изграждането на мускулна маса!

15.07.2012 г. / автор:
НМВ е един от метаболитите на верижноразклонената аминокиселина Леуцин. Началните научни изследвания през 90-те години доказаха способността на продукта да предпазва мускулната тъкан от катаболизъм вследствие интензивен тренировъчен стрес. Впоследствие НМВ загуби популярността си ...