Начало Статии 7 факта за хормона Тестостерон, които трябва да знаеш

7 факта за хормона Тестостерон, които трябва да знаеш

09.08.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
7 факта за хормона Тестостерон, които трябва да знаеш

 

Тестостеронът – любимият хормон! Мислим си, че знаем толкова много за него, а всъщност – не знаем почти нищо. Няма място за паника, знание да искаш в този живот!

 

Решихме, че е редно да ти разкажем историята на хормона Тестостерон, но по един по-екстравагантен начин и ако някой някога те попита дали знаеш нещо по темата, ти да се настаниш удобно и да започнеш своята проповед. 

 

Представяме ти 7 факта за тестостерона, които може би не са ти били известни. Досега.

 

Примитивното начало на тестостероновата терапия

 

През 1860 г. френският физиолог Шарл Едуар Браун-Секар разработва теория, според която инжектирането на семенна течност от здраво младо животно в организма на възрастен човек, ще накара този човек да се почувства по-жизнен. Две десетилетия по-късно, когато е на 72 години, Браун-Секар изпробва тази теория върху себе си.

 

Пред шокираната аудитория в Биоложкото общество в Париж Браун-Секар разкрива, че е обърнал процеса на стареене в своя организъм, като си е инжектирал течен екстракт, извлечен от тестисите на куче и морско свинче. Според французина силата му се е повишила, мисловната му дейност - също, плюс още много подобрения в чисто физически аспект.

 

Популярността на тази странна процедура се разпространява във Франция и скоро достига САЩ, където Уилям Хамънд – бивш военен хирург, открива, че по този начин може да намали болките в тялото, да подобри сърдечната функция и да възвърне потентността.

 

Е, в наши дни вече знаем, че този експеримент на Браун-Секар се основава върху пласебо ефекта, но неговото дръзко начинание вдъхновява много учени и медицински специалисти, чиито усилия водят до откриването на тестостерона.

 

Необичайна трансплантация

 

През 1913 г. професор и хирург от Университета в Чикаго извършва първата в света трансплантация на тестиси на 33-годишен мъж. Четири дни след операцията пациентът настоява да бъде изписан, за да задоволи „желанието си“.

 

Тази операция дава старт на множество експерименти и проучвания, които развиват познанията в сферата. В средата на 20 в. докторите започват да дават на недоносени бебета (и от мъжки, и от женски пол) Тестостерон, за да подсилят тяхното развитие.

 

Откриването на хормона Тестостерон

 

През 1929 г. учените откриват, че в мъжката урина се съдържа мистериозният мъжки хормон, който те така усилено търсят. Две години по-късно професорът от Университета в Гьотинген – Адолф Бутенанд, в партньорство с фармацевтичната компания Schering, изолира хормона Андростерон.

 

През 1934 г. друг учен отделя хормона от холестерола и заедно с Бутенанд през 1938 г. печелят Нобелова награда за химия.

 

Някъде между горните събития, през 1935 г., професор на име Ернст Лакер заедно с неговите колеги и холандската фармацевтична компания Organon изчистват още повече хормона и го кръщават Тестостерон.

 

Опознаване на мъжествеността

 

Преди да бъде изолиран тестостеронът, се е смятало, че вторичните мъжки полови белези – като големината на мускулите и гениталиите, са пряко свързани с изразходването на семенна течност. С други думи – колкото повече семенна течност губиш, толкова по-малко мъжествен ще си. Което води след себе си схващането, че мъжете трябва да се въздържат от сексуални контакти, за да не загубят мъжествеността си. С времето тази теория рухва. Слава богу.

 

Тестостерон и Естроген – толкова еднакви, а толкова различни

 

Хормоните Тестостерон и Естроген уж са супер различни, но реално почти не се различават на вид. Виж картинката – тестостеронът е отгоре, а естрогенът – отдолу.

 

 

Както виждаш, молекулите си приличат много. С една единствена разлика – един допълнителен атом в молекулата на тестостерона. Писателят Джеймс МакБрайд Дабс описва приликите между двете молекули като метафора за приликите между мъжете и жените: „Мъжете и жените си приличат по много неща – телата, умовете, надеждите и страховете. Трябва да си спомняме за тези скрити прилики, когато говорим за различията между тях.“

 

Атлетите и ниските нива на Тестостерон

 

Звучи нелогично, но обикновено атлетите от мъжки пол имат по-ниски нива на Тестостерон от мъжете, които не спортуват професионално. Сравнителни изследвания са показвали множество пъти, че при професионални атлети (бегачи, състезатели по вдигане на тежести, гребци, колоездачи, плувци) нивата на Тестостерон са изненадващо ниски. Учените доказват, че краткотрайните тренировки с продължителност до 30-40 минути покачват нивата на Тестостерон в мъжкото тяло, но след това спадат рязко. Спадът може да продължи до 3 дни в зависимост от продължителността на тренировката и степента на натоварването.

 

Тестостеронът и дължината на пръстите

 

 

Погледнете дланите си. Ако безименият ви пръст е по-дълъг от показалеца и сте мъж, това е добре. В първия триместър от бременността хормоните в ембриона започват да бушуват, за да изградят бебешкото тяло. Именно ранната "среща" на плода с хормона Тестостерон обуславя разликите в дължината на пръстите. Биолозите го наричат съотношението 2D:4D.

 

Източник: t-nation.com


Неда Ковачева

Тагове: хормони, Тестостерон
Добави в Svejo

7 факта за хормона Тестостерон, които трябва да знаеш
Прочети още ...

Храненето, Тренировките и Женският цикъл

Храненето, Тренировките и Женският цикъл

25.09.2013 г. / автор: Инес Субашка
Винаги ми е било интересно да чета и разучавам връзката между храната, която консумираме и ответната реакция на хормоните в организма, в отговор на това! В последно време се задълбах в ...
Задължителните естроген блокери по време и след стероиден цикъл

Задължителните естроген блокери по време и след стероиден цикъл

30.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
  Естрогенните блокери обикновено се приемат от билдерите за следните цели – предпазване от развитие на гинекомастия, задръжка на извънклетъчна вода и стимулиране на производството на тестостерон след употребата на анаболни ...
В битка с Целулита !

В битка с Целулита !

29.02.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Целулитът е състояние, при което в резултат на намаляване еластичността и здравината на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, последните се появяват по повърхността на кожата под формата на неравен, грапав ...
Обоснована ли е нуждата от диуретици ако не сме състезатели ?

Обоснована ли е нуждата от диуретици ако не сме състезатели ?

05.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
В тази статия ще се опитаме да отговорим накратко на въпроса до каква степен е необходима нуждата от синтетични диуретици, ако не сме състезатели по бодибилдинг, както и кои са ...