Начало Статии 7 ненужни спорa по фитнес форумите

7 ненужни спорa по фитнес форумите

09.08.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
7 ненужни спорa по фитнес форумите

 

Сигурно си чувал фразата, която горе-долу гласи следното: "Плуваме в море от информация, но се давим в невежество".

 

Защо се получава така ли? Защото всички си мислят, че знаят "много", но малцина знаят реално как да използват информацията на практика. Ще забележиш реалните измерения на този феномен във всеки форум, в който се обсъждат тренировки. Със сигурност ще ти направи впечатление, че най-разгорещените спорове обикновено са за най-маловажните неща. Ето и няколко примера за най-безсмислените теми, по които трениращите се карат:

 

Кои са "най-добрите" упражнения?

 

Няма такива. Какво значи "най-добро" упражнение? За всеки човек най-доброто упражнение е различно, защото целите, нуждите и възможностите му са различни. Онова, което е най-добро за всеки, е развитието в тренировките. Колкото по-добре овладяваш дадено упражнение, толкова по-малко ползи дава то на твоето тяло.

 

Кардио и качване на маса?

 

Да, кардиото може и да не е най-добрият приятел на качването на мускулна маса, но в някои случаи действа по-скоро положително. Ако ти си човек, който обича да вдига, обича и да прави кардио и всичко това му се отразява добре, защо трябва да спираш? Защото някой твърди, че двете неща са несъвместими? Но ако искаш да трупаш маса и по принцип ти се получава трудно, по-скоро не прекалявай с кардиото.

 

Необходими ли са фитнес машините?

 

Да, упражненията със свободни тежести може и да са по-добри за повечето от нас, но има място и за фитнес машините. Припомняме – не всеки човек може да извлече най-доброто от всяко упражнение. Понякога се сблъскваме с анатомични индивидуалности, които не ни позволяват да изпълним правилно и безопасно всички упражнения.

 

Какъв трябва да е точният брой тренировъчни дни в седмицата?

 

За повечето хора тренировки 3-4 пъти седмично с натоварване на всяка мускулна група 2-3 пъти са добро решение. Ако нямаш сили и време, 2 пъти седмично също става. Ако можеш да си позволиш да живееш в залата, вероятно 5-6 дни в седмицата едва ще ти стигат.

 

По колко серии трябва да се правят?

 

Сигурно не е нужно да ти казваме, че и тук нещата не са строго определени и всичко зависи от опита на човека, неговите физически възможности и т.н., и т.н.

 

Кой е най-добрият сплит?

 

Това е една от най-разнищваните теми по форумите. А реално – не виждаме защо. Най-доброто решение е всеки да разчита на онзи сплит, който на него му допада най-много. След няколко седмици може да смени с друг и така. Споровете са крайно ненужни.

 

По колко повторения е най-добре да се правят?

 

И тук вероятно ще разочароваме някого, но няма "правилен брой повторения". Всичко зависи от целите, които имаш и специфичните ти физическите възможности.

 

Източник: t-nation.com


Неда Ковачева

Тагове: форум, спорове, тренировки
Добави в Svejo

7 ненужни спорa по фитнес форумите
Прочети още ...

Ролята на мускулната маса при жените. Какви са ползите от нея?

Ролята на мускулната маса при жените. Какви са ползите от нея?

20.10.2013 г. / автор: Кирил Танев
Преди години масово беше схващането, че жени които тренират с тежести ще покачат прекалено много мускули и “ще заприличат на мъже”. Това налагаше на жените да прекарват часове в изтощителни ...
Как да тренираме и да се храним по време на цикъл? Има ли как да избегнем подуването чрез тренировки и добавки?

Как да тренираме и да се храним по време на цикъл? Има ли как да избегнем подуването чрез тренировки и добавки?

24.08.2015 г. / автор: Мариана Цекова
Симптомите на ПМС (предменструален синдром) са строго индивидуални. Има късметлийки, които не се оплакват от абсолютно нищо, но за сметка на тях, има други, които не могат да станат от ...
Релефно тяло чрез плуване - възможно ли е?

Релефно тяло чрез плуване - възможно ли е?

17.01.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Плуването е един чудесен избор за физическо занимание, но не винаги е подходящо за нашите цели. Особено когато тази цел е постигане на релефно тяло. Плуването е сравнително високо интензивна ...
Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини - ЧАСТ 2

Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини - ЧАСТ 2

29.06.2017 г. / автор: Пламен Христов
В продължение на статията "Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини" - ЧАСТ 1, Пламен Христов се съсредоточава върху втория важен фундамент от цялостния процес - двигателната активност. ...