Начало Статии Кирил Танев: Нито един спортист няма да се обърне към лекар за изготвяне на хранителен режим

Кирил Танев: Нито един спортист няма да се обърне към лекар за изготвяне на хранителен режим

27.08.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Кирил Танев: Нито един спортист няма да се обърне към лекар за изготвяне на хранителен режим

 

В началото на месец август стана ясно, че се готвят промени в Закона за здравето (точка 6, налична в Частична предварителна оценка, Мотиви и Доклада на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев). Една от целите на тези промени е единствено хора с медицинско образование да имат право да изготвят хранителни режими.

 

Решихме да попитаме персоналните треньори и онлайн консултанти на BodyConstructor какво мислят за този закон. Първа изказа мнението си единствената дама в треньорския ни екип – Марина Декова, а след нея своята гледна точка изложиха Тони Шивачев и Димо Бенев.

 

Днес представяме мнението на нашия треньор Кирил Танев, който в началото на месеца бе гост в bTV, за да говори по темата.

 

 

Смяташ ли, че лекарите са хората, които биха могли най-точно и професионално да съветват другите как да се хранят здравословно?

 

Считам, че когато човек е болен и има някакъв медицински проблем, той задължително трябва да се обърне към лекар, който да го посъветва на кои храни да набляга в диетата си, за да се справи с неразположението си.

 

Когато обаче говорим за здравословно и спортно хранене с цел подобряване на физическата форма, тогава на преден план излизат експертите по хранене и диететика като нас. При всички положения е важно хората да се обръщат към и да търсят съветите на доказали се професионалисти.

 

 

Как е редно да бъдат оценявани хората с медицинско образование дали могат да изготвят адекватни хранителни режими, годни за техните пациенти?

 

Сред така наречените специалисти има такива, които могат и имат знания за това, но съществуват и такива, които не могат. Не е моя работа да оценявам и да давам квалификации.

 

 

Според теб какви проблеми и рискове крие този проектозакон, ако бъде приет?

 

Този проектозакон е напълно безполезен, защото нито един спортист няма да се обърне към лекар за изготвяне на хранителен режим. Дори и в момента законовата уредба разполага с достатъчно механизми за регулиране на този вид дейност, но истината е, че този проектозакон не цели да защити здравето на хората, а да обслужи конкретни икономически интереси.

 

 

Как може да се направи най-добрата регулация, за да се отсеят квалифицираните специалисти от самопровъзгласилите се за треньори и диетолози хора?

 

Дори и в момента законът може да разграничи квалифицираните специалисти от шарлатаните, въпросът е, че не се прилага. Контролът трябва да бъде засилен.

 

 

Как може обикновеният човек да прецени дали даден специалист има нужните знания и опит, за да изготви работещ и здравословен хранителен режим?

 

Първото, за което обикновеният човек трябва да попита, е лиценза и квалификацията на специалиста. Оттам нататък са отзивите на доволни клиенти относно професионализма му.

 

 

Какво би казал на хората, които радушно приемат идеята за новия проектозакон? А на тези, които са против него?

 

Всеки може сам да избере при кого да отиде за изготвянето на хранителен режим. Най-добрата оценка за постигнатите резултати са клиентите. Приет или не, този проектозакон не би бил от никакво значение.


Неда Ковачева

Тагове: Кирил Танев, Закон за здравето, хранителни режими
Добави в Svejo

Кирил Танев: Нито един спортист няма да се обърне към лекар за изготвяне на хранителен режим
Прочети още ...

Гинко Билобата - една от подценяваните билки в спорта! Как да извлечем максимален ефект от нея?

Гинко Билобата - една от подценяваните билки в спорта! Как да извлечем максимален ефект от нея?

18.02.2015 г. / автор: Кирил Танев
През годините Гинко билобата набра огромна популярност, благодарение на своите свойства. Нейната поява в натуропатията датира от над 2,000 години и води началото си от Китай. В днешно време обаче, с ...
Фитнес салата от сьомга, цвекло и спанак по рецепта на Кирил Танев

Фитнес салата от сьомга, цвекло и спанак по рецепта на Кирил Танев

24.11.2016 г. / автор: Кирил Танев
Днес ще ви запозная с една по-необичайна рецепта за фитнес салата. Тази комбинация не е често срещана. В интерес на истината аз също за първи път опитвам съчетанието на цвекло ...
За ПЪРВИ път в BodyConstructor – Black Friday

За ПЪРВИ път в BodyConstructor – Black Friday

14.11.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
    ПЪРВИЯТ Black Friday в BodyConstructor започва седмица по-рано от всички други.   Влез в сайта и се запиши още ДНЕС, за да научиш първи какви са специалните предложения, които те очакват ...
Завърши първото издание на турнира по Kултуризъм

Завърши първото издание на турнира по Kултуризъм "Светомир Андреев Класик"! + СНИМКИ и КЛАСИРАНИЯ

19.04.2016 г. / автор: Любомир Христов
През изминалия уикенд сe проведе първото издание на турнира по Kултуризъм „Светомир Андреев Класик“. Организатор на събитието бе самият Светомир, който е бивш състезател по Kултуризъм от близкото минало. Освен ...