Начало Статии Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

03.09.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

 

Всеки знае, че тялото ни се нуждае от кислород, за да живеем и организмът ни да функционира нормално. Но колко от нас се замислят за дишането си, когато спортуват?

 

Хайде, нека бъдем честни - започваме да мислим по темата, едва когато повече не можем да си поемем въздух от по-интензивно кардио, катерене по планините или просто изкачване на повечко стълби.

 

Знаеш ли какво всъщност се случва с твоите мускули по време на тренировка?

 

Веднага ти даваме отговора: клетъчно дишане – това е процесът, в който мускулите ти превръщат кислорода в енергия. Просто е. Тялото приема кислород от въздуха, който дишаш. Той влиза в кръвоносната система и е придвижен към мускулите, където част от него веднага е използвана, а друга част се запазва от миоглобина. Независимо дали тренираш или не, кислородът в тялото ти разгражда глюкозата и създава гориво за твоите мускули.

 

И логично, когато тренираш, мускулите ти работят по-здраво и имат нужда от повече кислород. Затова дишането и сърдечният ти ритъм се ускоряват – за да доставят повече кислород в кръвта. Докато тренираш, кислородът в мускулите ти не изчезва, а превръща глюкозата в гориво.

 

 

А какво се случва, ако в организма ти спре да влиза достатъчно кислород? Мускулите ти започват да превръщат глюкозата в млечна киселина вместо в енергия, физическата ти сила намалява, енергията ти изчезва и започваш да се чувстваш все по-изморен.

 

Никак не е случайно, че по света се използват най-различни дихателни техники, чрез които спортистите да подобряват своите резултати. Но как можем да набавим повече кислород за организма си, за да тренираме максимално ефективно?

 

Едно е ясно – хората по целия свят живеят във все по-мръсна среда. Въздухът, който дишаме, особено в големите градове, е изключително мръсен, което логично означава, че не успяваме да набавим на организма нужното количество качествен кислород. И ако си мислим, че това не се отразява на ежедневните ни дейности, то при спортуването неминуемо усещаме проблемите. Спортът е здраве, но не и когато въздухът не ти достига и бързо се уморяваш.

 

 

Кислородът играе изключително важна роля за процеса на възстановяването на тялото. Затова трябва да запомниш едно – колкото повече кислород получава твоят организъм, толкова по-добре ще се представяш в тренировките и толкова по-бързо ще се възстановяваш.

 

Очаквай скоро втора част на темата за кислорода и неговото влияние върху организма и по-конкретно – за ефекта върху нашето здраве и красота.


Неда Ковачева

Тагове: дишане, кислород, спортуване
Добави в Svejo

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?
Прочети още ...

Само в BC SHOP: Моментален приток на кислород с Boost Oxygen

Само в BC SHOP: Моментален приток на кислород с Boost Oxygen

17.09.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Дойде моментът да повдигнем завесата и да разкрием мистерията!   BodyConstructor представя Boost Oxygen! Произведен в САЩ, този продукт се появява за първи път в България ексклузивно в BC SHOP и дава уникална възможност ...
Топ 10 на основните принципи при тренировката

Топ 10 на основните принципи при тренировката

17.07.2017 г. / автор: Тони Шивачев
    Много често във фитнеса ставам свидетел на „спортисти”, които прекарват половината от времето си в приказки, нямащи нищо общо с предназначението на мястото, в което се намират.   За да е ...
Започване на диета на сляпо

Започване на диета на сляпо

21.09.2017 г. / автор: Кирил Танев
    Когато бях ученик, в час по икономика, чух за първи път, че най-ценният и скъп ресурс е информацията. Тогава това не ми звучеше логично, но го приех за даденост и ...
Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането

Силов културизъм с Димо Бенев: Началото на завръщането

05.06.2018 г. / автор: Димо Бенев
  Все по-често в спортната част на интернет пространството срещаме понятия от типа на "Пауърбилдинг", "Пауърбодибилдинг", "Силов бодибилдинг" и т.н. С радост забелязвам тенденция към завръщането на мода на тренировките, изградени ...