Начало Статии Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на здравето и красотата ни?

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на здравето и красотата ни?

10.09.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на здравето и красотата ни?

 

Както ти обещахме в статията за кислорода и неговото влияние върху спортните ни резултати, днес пускаме продължението по темата. Този път ще обърнем внимание на важността на кислорода за поддържането на нашето здраве и красота.

 

Започваме с най-видимото – кожата. Знаеш ли, че голяма част от съвременните кожни проблеми се дължат на недостига на кислород в кожата? Кислородът детоксикира целия организъм, а в това число и неговия външен слой. Това е необходимо, за да може да се пречистим от замърсения въздух, цигарения дим и всякакви други външни фактори, влияещи на нашето здраве.

 

Да, лошият въздух, който дишаме, цигарите, които пушим или "приемаме" като пасивни пушачи – всичко се отразява на нашето здраве и красота. Затова и количеството кислород, което влиза в телата ни, е от изключителна важност за запазването на еластичността и регенеративните способности на кожата.

 

 

Специалистите са обявили три основни фактора за замърсяване на въздуха, които вредят на здравето ни: това са праховите частици, азотният диоксид и озонът, който се намира близо до земната повърхност. Съществуват различни източници на замърсяване на въздуха, като някои от тях са с естествен произход, а другите са следствие на човешката дейност. Всички обаче, независимо от произхода им, са вредни.

 

Кислородът стимулира и растежа на клетките в кожата. Множество учени вярват, че терапиите с кислород биха могли да засилят възстановителните процеси и така да можем да заличаваме белези и неприятни стрии. Да не говорим, че кислородът се бори неагресивно с проблемното акне и освен това стимулира производството на колаген.

 

Все повече изследвания сочат също, че поради глобалния проблем с лошия въздух, хората са забравили как да дишат правилно, което води до генерално недостатъчен прием на кислород и увеличаващи се здравословни проблеми. Все по-често се лансират идеи, че лошото качество на кислорода може да доведе дори до ракови заболявания. Такива плашещи тези все още не са доказани, но е безспорен факт, че лошият въздух причинява големи вреди на организма ни, а най-страшното е, че рядко успяваме да ги видим с очите си и затова ги пренебрегваме.

 

От качеството и количеството на кислород в нашия организъм зависи цялостният ни здравен статус, възможността и желанието ни за повече физическа активност и хидратацията. Затова подценяването на този фактор е голяма грешка, която много хора допускат, без дори да го правят съзнателно. Поради тази причина и по света вече се появяват най-различни кислородни решения за лице и тяло, чрез които се цели да се подобри здравето и да се забави стареенето, което неизбежно застига всеки един от нас.


Неда Ковачева

Тагове:
Добави в Svejo

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на здравето и красотата ни?
Прочети още ...

Здравословно песто без мазнина и лактоза по рецепта на Марина Декова

Здравословно песто без мазнина и лактоза по рецепта на Марина Декова

01.08.2017 г. / автор: Марина Декова
  Както знаете, напоследък се стремя да консумирам храни в чистия им интегрален вид, каквито са в природата. Именно поради тази причина ограничавам и приема на зехтин.   Можете да гледате отново Super Live ...
Започване на диета на сляпо

Започване на диета на сляпо

21.09.2017 г. / автор: Кирил Танев
    Когато бях ученик, в час по икономика, чух за първи път, че най-ценният и скъп ресурс е информацията. Тогава това не ми звучеше логично, но го приех за даденост и ...
11 причини никога да не избирате ол инклузив почивка

11 причини никога да не избирате ол инклузив почивка

25.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Да започнем с най-важното при ол инклузив ваканцията – бюфета, препълнен с различни видове храна, от който можем да си вземем всичко, което поискаме. По време на цялата почивка сте ...
Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

06.12.2011 г.
Хората от Средиземноморието не без основание казват и днес: „Докато текат вино, масло и мед, боговете няма да ни забравят”. „Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото ...