Начало Статии Пламен Христов: Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми!

Пламен Христов: Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми!

04.09.2018 / Автор: Пламен Христов    Оцени
00000
Гласували:
Пламен Христов: Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми!

 

BodyConstructor завършва поредицата от интервюта с нашите треньори с мнението на дългогодишния специалист в изготвянето на хранителни и тренировъчни режими Пламен Христов. Ето какво е неговото мнение относно готвенитe промени в Закона за здравето, според които само лица с медицинско образование ще могат да изготвят хранителни режими (точка 6, налична в Частична предварителна оценка, Мотиви и Доклада на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев).

 

За пореден път България се опитва да направи нещо, с което да впечатли света! Проектът за закон, игнориращ възможността специалисти в областта на храненето без дипломи на лекар да създават и прилагат хранителни планове, е потресаващ с несъстоятелността си! Недообмисленият акт съдържа противоречие в себе си, което го прави спорен и създава предпоставки за съмнителни резултати в бъдеще. Изключително съществено е, че на едно място в проекта се говори за неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на хората и малко след това - за неконвенционално лечение на болни чрез диета! Няма да коментирам повече това фундаментално, очевидно разминаване в посоката на приложение на този документ.

 

Никога в практиката си не съм си позволявал и не бих си позволил да си присвоявам лекарска титла и да лекувам болни хора с каквато и да е диета. Така работи всеки специалист с име в моя бранш, всеки, който държи на професионализма и почтеността. Прилагам знанията и опита си върху клинично здрави мои възпитаници и смятам това за абсолютно нормално и законно. Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми! Ние имаме експертиза, позволяваща ни да възпитаваме хората, които са ни се доверили, в добри практики по отношение на движение и хранене, практики, които са определящи за здравословния и активен начин на живот. В този случай са необходими дълбоки и качествени познания в областта на спорта, въздействието на движението върху човешкото тяло и огромното значение на храната за правилното протичане на всички процеси в организма на човеците.

 

Естествено, търсени сме от много, наистина много хора, които желаят подобрение в начина си на живот чрез двигателна активност и хранене, които, за съжаление, имат сериозни здравословни проблеми. Чести са случаите на диабет, Хашимото и още много други, различни хранителни или двигателни проблеми и тенденцията за увеличаването им, за съжаление, е явна. В такива случаи винаги съм търсил консултация с лекуващите им лекари и заедно сме работили по създаването и осъществяването на програмите за трениране или хранене на тези хора. Не бих си позволил да лекувам тези хора, но никога не съм се отказвал от възможността да бъда полезен за тях и чрез създаване на съответните хранителни планове. Смятам това за естествено и логично!

 

Очевидно е желанието на хора, "милеещи" за здравето на нацията, да сложат ред в хранителните навици на нас българите, но моля те да бъдат адекватни и нека създаваните от тях закони или правила наистина да помагат за подобряване здравето на хората, а не просто да бъдат поредният спъващ документ.

 

С несъвършенството си този проект създава още една твърде обезпокоителна възможност – за противопоставяне на сериозни специалисти в областта на спортното и здравословно хранене и лекари, практикуващи лечение чрез хранене. Не ми се иска да мисля, че някой целенасочено е създал такава възможност! Противопоставянето на специалисти, чиито усилия принципно са насочени в една посока, е меко казано глупаво, а аз бих добавил и зловредно! Нима това не са най-естествените съюзници в усилията за подобряване начина на живот на хората? Двигателна активност и добро хранене - какво повече биха искали за себе си хората, потърсили чудесните резултати от активния начин на живот...?

 

Радушното приемане на такъв закон от когото и да било смятам за меко казано първосигнално и твърде необмислено! Само псевдо специалисти с недоказан опит, познания и липсващо самочувствие биха били доволни, ако някой друг би бил лишен от възможността да работи за хората си, създавайки добри хранителни навици у тях. Не бих искал да влизам в полемика по темата за професионализма, защото това ще означава, че съм се поддал на провокацията за противопоставяне! Не, не бих го направил и нека всеки уважаващ себе си треньор или лекар също да не се поддава на това. Тази позиция смятам за единствената зряла и достойна за професионалист!

 


Ако си пропуснал мнението по този въпрос на някой от другите наши треньори, прочети всичко по темата тук:

 

Интервю с Марина Декова

 

Интервю с Тони Шивачев

 

Интервю с Димо Бенев

 

Интервю с Кирил Танев


Пламен Христов

 

Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 



Тагове: Закон за здравето, Пламен Христов, хранителни режими
Добави в Svejo

Пламен Христов: Специалистите по двигателна активност по правило не решават медицински проблеми!




Прочети още ...

Марина Декова: Шарлатани у нас ще има, защото лесното винаги се продава

Марина Декова: Шарлатани у нас ще има, защото лесното винаги се продава

13.08.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Миналата седмица стана ясно, че се подготвят промени в Закона за здравето (точка 6, налична в Частична предварителна оценка, Мотиви и Доклада на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев), засягащи хранителните режими ...
Кои са съдиите в журито на Супер Промяна Сезон 2?

Кои са съдиите в журито на Супер Промяна Сезон 2?

01.09.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Любомир Христов, Пламен Христов и Тони Шивачев са съдиите в безкомпромисното жури на Супер Промяна Сезон 2.   Всяка седмица треньорите Марина Декова, Румен Спецов и Кирил Танев ще номинират по ...
Гинко Билобата - една от подценяваните билки в спорта! Как да извлечем максимален ефект от нея?

Гинко Билобата - една от подценяваните билки в спорта! Как да извлечем максимален ефект от нея?

18.02.2015 г. / автор: Кирил Танев
През годините Гинко билобата набра огромна популярност, благодарение на своите свойства. Нейната поява в натуропатията датира от над 2,000 години и води началото си от Китай. В днешно време обаче, с ...
Кай спечели завръщането си на голямата сцена! Пълен обзор на всички мъжки категории от Арнолд Класик 2016

Кай спечели завръщането си на голямата сцена! Пълен обзор на всички мъжки категории от Арнолд Класик 2016

09.03.2016 г. / автор: Любомир Христов
  В продължение на статията, в която ви представихме прелестните жени на Арнолд Класик 2016 – най-масовото и популярно състезание в сферата на силовите спортове. „Черешката“ на надпреварата, както обикновено, бяха ...