Начало Статии Шампиони, емоции и обещания от турнир "Скаптопара"

Шампиони, емоции и обещания от турнир "Скаптопара"

01.10.2018 / Автор: Димо Бенев    Оцени
11111
Гласували:
Dimo
Dimo
Шампиони, емоции и обещания от турнир
Всички снимки са любезно предоставени от Trenerbg

 

Турнир по културизъм "Скаптопара" бе първото състезание по културизъм, проведено в гр. Благоевград от 26 години насам (проведе се на 22 и 23 септември)! Въпреки богатата история на спорта в страната, културизмът и фитнесът сякаш бяха поотстъпили позиции в този красив край на България. Благой Ангелов и управляваният от него Спортен Клуб "ТренерБг" – гр. Благоевград обаче доказаха, че това няма да е задълго.

 

Благой е взел силно присърце пропагандирането на фитнеса в Благоевград и резултатите само за няколко години са силно впечатляващи! Въпреки краткото си съществуване, клубът вече се радва на сериозни успехи от национални и международни състезания! Състезателите стават все повече и повече, а желаещите да тренират във фитнеса се множат с всеки изминал ден.

 

Съвсем закономерно дойде и организирането на турнир в Благоевград. Благой Ангелов доказа, че когато човек иска достатъчно силно, намира начин да успее да изпълни целите си! Той не само организира състезание, а направи състезание на много сериозно, дори бих казал световно равнище. Залата за провеждане беше просто отлична. Организаторите се бяха погрижили всичко да бъде на топ-ниво – график на провеждане, осветление, озвучение, места за подготовка на състезателите, игри за публиката... Разбира се, това не би могло да се получи по толкова впечатляващ начин без сериозната помощ от страна на голям брой спонсори – най-вече фирми от региона и огромната подкрепа в лицето на Община Благоевград! След кратка тържествена церемония по откриването, беше време състезанието да започне.

 

В категория "Жени Бикини-фитнес" до 166 см. участваха пет дами. Шампионка в категорията стана Абсолютната Национална Шампионка в тази категория - Ралица Кашинова (Кобра, Стара Загора). Ралица бе на познатото много високо ниво като демонстрира прелестна визия, съчетана с отработено позиране и присъствие на сцената.

 

Сребърния медал грабна Александра Димитрова (Дейвис, Плевен), а бронзовото отличие извоюва Катерина Влашева (Масъл Арт, Пловдив).

 

Шампионската титла в категория  "Жени Бикини-фитнес" над 166 см. грабна Борислава Кунчева (Кобра, Стара Загора), която (според  мен) бе дебютантка  в тези състезания. Въпреки това визията ѝ бе на топ ниво, както и поведението ѝ на сцената! Поздравления!

 

Втора стана Гергана Ленкова (Пауър Фууд, София). Трета е представителката на домакините Албена Ситнилска (ТренерБГ, Благоевград).

 

 

Тук е моментът да отбележа, че всички прекрасни дами изглеждаха просто блестящо. Прави много силно впечатление старанието във всяка една точка от сценичното представяне. Именно това отношение от страна на участничките и треньорите им, съчетано с прекрасната женствена физика, която се търси, направи така, че това да стане една от най-масовите и популярни категории в спорта ни! Ами какво друго можем да добавим освен – "Аплодисменти за дамите!".

 

В първата от мъжките категории в състезанието  – "Мъже Физик до 179 см." имаше цели 11 участници. Това е една доста сериозна бройка, особено за турнир, който е две седмици преди Националния шампионат в Пловдив. Борбата обещаваше да бъде интересна.

 

 

Шампион тук стана абсолютният дебютант Ненко Андреев (Уестджим, София). Подготвян от великия ни Шампион в тази категория - Слави Горанчовски, Ненко демонстрира физическа форма, увереност, позиране и сценично поведение на международно равнище! Сигурен съм, че тепърва ще бъдем свидетели на негови големи постижения в тази дисциплина!

 

Среброто грабна представителят на домакините Асен Велячки (ТренерБг, Благоевград). Асен показа отлична физическа форма и позираше с хъс и увереност, както подобава на домакин пред такава многобройна публика! Постижението му донесе много радост на благоевградчани.

 

С бронзовото отличие се окичи преквалифициралият се класически културист – Ехлиман Ехлиманов (Трек, България). Ехли показа, че може да бъде успешен и в тази дисциплина като отново демонстрира силните си страни – отлична визия, излъчване, усмивка, сценично поведение. Въпреки че това беше дебютът му в категорията, той показа, че е наистина рутиниран състезател.

 

В категория "Мъже Физик над 179 см." беше записан само един състезател, но пък отлично подготвен! Стоян Дудов от "ТренерБГ, Благоевград" показа отлично развита физика, много релеф, силна увереност и присъствие на сцената. Определено беше и фаворитът на публиката. Всички тези фактори му помогнаха да надделее над Ненко Андреев в сблъсъка за абсолютната категория и да бъде обявен за Абсолютен Шампион при Физиците на Купа "Скаптопара".

 

Състезателите от категория "Класически Културизъм Мъже" бяха обединени в една Опън категория. За участие бяха записани 8 участници. Шампион в категорията стана младият Росен Джералиев (Кобра, Стара Загора). Дебютантът, подготвян от Аспарух Тошков, се справи отлично, макар поне в началото да бе видимо притеснен на сцената.

 

 

След малко време за адаптация Росен започна да позира уверено и със самочувствие, отговарящо на страхотната му форма. Сребърният медал отиде при отлично подготвения ни шампион в тази дисциплина – Павел Златанов (Флекс, Разград). Павел показа типичните за него релеф, пропорционална физика и много естетика. Рутиниран в изпълнението на позите и волното съчетание, той бе сред фаворитите на публиката. Публиката обаче наистина избухваше при появата на сцената на Веселин Бързачки (ТренерБг, Благоевград), който грабна бронзовото отличие.

 

А на сцената започна да се качва "тежката артилерия" – състезателите от категория "Бодибилдин Мъже до 80 кг." - цели 11 на брой! Рядко ставаме свидетели на толкова пълна категория и на толкова оспорвана битка!

 

 

Несъмнено, ако имаше приз за "Боец на категорията", Генади Симеонов щеше заслужено да го получи. Представителят на "Драганички Джим, София" е стар познайник на феновете на културизма с множество призови класирания от състезания по света и у нас. Гената се беше оттеглил за известно време от активна състезателна кариера. Сега обаче доказа, че през това време не си е губил времето, а сериозно е надграждал. Въпреки че беше с тегло под 70 кг., той победи безапелационно 8 души, повечето от които много по-тежки от него, и окичи на врата си бронзовия медал!

 

В същото време битката за първото място беше много сериозна. Сериозната рутина, многото опит, страхотното позиране и голямата увереност на сцената "спечелиха мача" на Големия Йовко Тихов (Кобра, Стара Загора), който стана шампион в категория до 80 кг.! Сребърният медалист Веселин Джоков (Боди Стил БГ, Благоевград) пък показа маса като че ли от тежка категория! Дори смея да твърдя, че много малко състезатели в горните категории имат такава мускулна маса и плътност като неговите. Веско е и Абсолютен шампион от тази година на най-конкурентната проява в Силовия Трибой у нас – турнирът "Джони Спорт – Храм на Силата". Освен чудовищна маса и плътност, Веско демонстрира и отличен релеф. Републиканското в Пловдив ще бъде страшно интересно!

 

В категория до 90 кг. участниците бяха петима. Личаха страхотно интересни имена. Това предвещаваше много голяма битка за медалите.

 

Бившият класик Генади Ляев (Флекс, Разград) наскоро спечели титлата в категория до 90 кг. на престижния турнир "Diamond Cup", Букурещ. Генади демонстрира огромен прогрес, потресаващо добра форма, страхотен релеф и красиви и естетични мускулни обеми – най-доброто възможно представяне на културизма! За мнозина той беше фаворит за спечелването на титлата тук.

 

 

От другата страна беше невероятният доайен на Културизма у нас – Тони Шивачев. Каквото и да се каже за Тони, все ще бъде малко! Купища титли в културизма, множество призови класирания, невероятно представяне от първата секунда, в която кракът му стъпи на сцената до момента, в който си отиде... В същото време и републикански шампион по Кикбокс и участник в профи-срещи! Уникален атлет! Тони направи поредното блестящо представяне, спечелвайки титлата на състезанието в категория до 90 кг. За пореден път станахме свидетели на класния му позинг и брилянтно изпълнено волно съчетание! Каквото и да кажа, все ще бъде малко! Благодарение на хора като него, Културизмът е такъв голям социален феномен в световен мащаб.

 

Генади Ляев трябваше да се "утеши" с второто място и сребърния медал. Той прие много мъжки класирането като демонстрира спортсменско отношение и уважение към шампиона. Отлично представяне. Сигурен съм обаче, че това не е последната му дума! И очаквам много сериозен сблъсък на сцената в Пловдив!

 

Бронза уверено спечели Абсолютният шампион на България по класически културизъм от миналата година – Пламен Кърджалийски (Радо Джим, София). Виждаше се, че Пламен цели да постигне пиковата си форма на Националното първенство в Пловдив, но въпреки това той демонстрира запазената си марка – изчистени линии, много естетика, красота на тялото и общо положително излъчване. За мен Пламен е истинско олицетворение на човек, който прави това, което обича! Изключително отдаден и целеустремен състезател!

 

В категория над 90 кг. също имаше петима доста подготвени състезатели – все доказани състезатели, с много опит зад гърба си.

 

Изненадващо за някои Шампионът в свръхтежка категория от миналата година – Станимир Етов (Нинов Тийм, Монтана) спечели бронзов медал. Въпреки чудовищната си мускулна маса, а в същото време изключително естетична фигура, Станимир не можа да спечели по-предно класиране, може би заради по-слабия си релеф на този етап. Доколкото дочух, той е направил по-къса подготовка и разбираемо е насочил придобиването на пикова форма към Националния шампионат. Сигурен съм, че там Етов ще бъде сред основните фаворити за спечелването на титлата.

 

Среброто грабна отбелязващият постоянен и много сериозен прогрес Аспарух Атанасов (Масъл Арт, Пловдив). Подготвяният от Петър Добрев състезател бе един от най-релефните в тежка категория, които съм виждал у нас. Станахме свидетели на страхотна сепарация, дълбок и сух релеф, а в същото време отличен тонус на мускулатурата и много твърдост! Страхотно много ми хареса формата, която представи. Доколкото дочух, подготовката му е насочена към категория до 100 кг. на Националния шампионат, така че това беше една отлична шампионска заявка!

 

Шампион за пореден път в последните години е феноменалният Боян Иванов (Трек-България, Казанлък). Под треньорското ръководство на Данаил Генев, Боян става все по-добър и по-добър с всяка изминала година! Чудовищна мускулна маса, много плътност и обеми, без изоставащи групи... В същото време – тясна талия, прибран корем, огромна усмивка и страхотно позиране! Минути след това Боян вдигна и купата за Абсолютен шампион на турнир "Скаптопара"! Поздравления за поредното блестящо представяне!

 

В рамките на турнира се проведе и състезание за публиката. Надпреварата беше за най-голям брой повторения във вдигането от лег със 100-килограмова щанга. Спечели я шампионът ни по културизъм Марио Хлебаров, направил 25 повторения!

 

 

Много впечатляващ момент в рамките на турнира беше появата на сцената на една жива легенда на българския бодибилдинг – феноменалният Митко Димитров. Световният ни, европейски, балкански и многократен национален шампион поднесе едно уникално шоу за всички фенове, които носят културизма в сърцата си! Още се вълнувам, макар състезанието да мина преди повече от седмица! Въпреки дългите години извън състезанията, Митко демонстрира брутална физика – на световно равнище! За настроението и усмивката, с която позираше пък, просто нямам думи! Митко Димитров позира над 5 минути като мина по цялата сцена, слезе в публиката, обиколи залата, качи се на сцената и пак позира ли позира... По шампионски! Шапки долу за Митко Димитров!


Димо Бенев

Тагове: Турнир Скаптопара, Тони Шивачев, културизъм
Добави в Svejo

Шампиони, емоции и обещания от турнир "Скаптопара"


Напреднал
мнения - 108
Dimo Dimov
2018-10-05 23:31:48
Очакваме с нетърпение статии и репортажи от Турнир "Мечката в Бургас" и предстоящото Държавно първенство в Пловдив.


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Организаторите на Олимпия:

Организаторите на Олимпия: "Кай не е дисквалифицаран. Решението беше негово."

16.09.2015 г. / автор: Любомир Христов
След "бомбата", която се „взриви“ преди най-титулуваното състезание в световния бодибилдинг – Мистър Олимпия, а именно, че Кай поради някаква причина не  допуснат да се състезава (по негови думи), списание ...
Шампионът Румен Спецов се присъединява към екипа на BodyConstructor

Шампионът Румен Спецов се присъединява към екипа на BodyConstructor

13.12.2015 г. / автор: Master Admin
Румен Спецов е най-новият член на екипа на най-популярната онлайн мрежа за Фитнес и Силови спортове - BodyConstructor. Той е изявен атлет в редица спортове - хандбал, лека атлетика и бойни изкуства. Той ...