Начало Статии 5 грешки, с които сами скапваме тренировките си

5 грешки, с които сами скапваме тренировките си

02.10.2018 / Автор: Неда Ковачева    Оцени
00000
Гласували:
5 грешки, с които сами скапваме тренировките си

 

Поговорката, че човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи хич не е измислена напразно. Независимо дали говорим в негативен или в позитивен аспект, повечето неща, които ни се случват, зависят именно от нас. Затова е изключително важно какви цели си поставяме и какви пътища за тяхното изпълнение избираме.

 

Разбира се, всичко това важи и за фитнеса и нашето представяне в залата. Представяме ти 5 начина, по които сами саботираме тренировките си, както и евентуалните решения, с покощта на които да избягваме личния си провал.

 

Поставяме си нереално високи цели

 

Всеки би искал за 2-3 месеца да достигне до мечтаното тегло, да се стегне до неузнаваемост, да вдига 3-4 пъти теглото си, да тича, без да се уморява и какво ли още не. Всички тези цели са чудесни, само дето са непостижими в кратките срокове, в които искаме да ги осъществим.

 

Да, няма нищо по-хубаво от това да мечтаеш за големи неща, но е добре да знаеш реалното време, което трябва да мине и реалните усилия, които трябва да се положат, за да постигнеш мечтаното.

 

Затова те съветваме да си поставяш цели, които можеш да постигнеш в обозримо бъдеще. След като ги постигнеш, можеш да се насочиш към нова, по-висока цел и така постепенно да изпълняваш собствените си желания.

 

Сравняваме се с други

 

Още една често срещана грешка, която всеки в определен етап от живота си е допускал, е да се сравнява с някой друг, далеч по-напреднал от него. Хората сме склонни да се възхищаваме (или да завиждаме) на определен човек за постиженията му, като не взимаме предвид усилията, които този човек е положил, както и лишенията, които е изтърпял. А истината е, че за да постигнеш нещо значимо, винаги са ти необходими големи усилия.

 

Решението е да се сравняваш само със себе си. Можеш ли да кажеш, че си по-силен, по-бърз, по-релефен спрямо месец по-рано? А спрямо няколко месеца по-рано? Ако отговорът ти е да, дори и с малко, значи си на прав път.

 

 

Нетърпеливи сме

 

Всеки се е сблъсквал със следната ситуация: поставяш си цел, изготвяш си перфектния план, чрез който да я постигнеш, всичко върви по мед и масло, но резултатите ти не се движат, както ти би искал. Това те изнервя и ти започваш да се чудиш дали да не добавиш още неща към твоята програма. И го правиш, знаейки, че може би сам се застрашаваш от контузии, които, ако се случат, ще бъдеш принуден да си починеш за известно време.

 

Какъв е изводът? Изводът е, че почивката е също толкова важна, колкото и тренировката. Освен ако не прекалиш с почивката, което ни води към следващата точка...

 

Непостоянни сме

 

Съвременният свят предоставя твърде много опции за разсейване. И това води до наблюдението, че хората, които започват тренировъчна програма, са много, но тези, които така и не я завършват, са също твърде много. Причините биха могли да са всякакви – работа, лични проблеми, здравословно състояние, финансова нестабилност или... просто тежък мързел.

 

Уви, мнозина си мислят, че като свалят 2-3 килограма, това постижение ще остане завинаги и дори не подозират, че да водиш здравословен начин на живот и да тренираш своето тяло е процес, който продължава... докато смъртта ви раздели.

 

Очакваме прекалено много

 

Да, ако цял живот си водил заседнал начин на живот и изведнъж се посветиш на спортуването, със сигурност ще се изненадаш колко бързо ще дойдат резултатите. Но всички хора, които тренират редовно, знаят, че в един прекрасен момент, тялото започва да привиква към режима и видимите физически промени стават все по-малко. Именно моментът, в който осъзнаем, че видимите промени са по-малко, е този, в който окончателно сме достигнали критичната граница. Много хора се провалят именно на тази граница – защото се чувстват разочаровани, едва ли не излъгани.

 

А истината е много по-проста: това, че не виждаш резултатите с просто око, не означава, че тялото ти не се подобрява и не се променя. Просто процесът се забавя.

 

Какво е решението, за да не попадаме във всички тези капани, които сами си поставяме? Може би да се съсредоточим в самия процес? Или пък да се стремим да си поставяме нови и нови цели, за да знаем накъде сме се запътили? Тук отговорът не е универсален, затова всеки сам трябва да открие своя.

 

Източник: bodybuilding.com


Неда Ковачева

Тагове: тренировки, съвети
Добави в Svejo

5 грешки, с които сами скапваме тренировките си
Прочети още ...

Сезонът за мускулна маса - Част 2 - Тренировка, суплементи и почивка

Сезонът за мускулна маса - Част 2 - Тренировка, суплементи и почивка

01.11.2016 г. / автор: Румен Спецов
В първата част на статията Сезонът за мускулна маса - част 1 - Хранене обърнах внимание върху това как да направим плавен преход и да се възползваме максимално от периода за ...
5 типа хора, които всеки спортист трябва да избягва

5 типа хора, които всеки спортист трябва да избягва

16.09.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Има пет типа хора, които всеки спортист трябва да избягва, ако иска да остане мотивиран и да не се отклонява от правия път. Ето ги и тях:   1. "Убиецът на радостта"   Най-добрият ...
Най-правилният клек е твоят клек

Най-правилният клек е твоят клек

04.06.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Твърде често си поставяме изкуствени ограничения, защото следваме изкуствени правила. Ето какви са причините за това:   1. Прочиташ статия от уважаван специалист за най-добрия възможен клек и как да го изпълняваш ...
Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

Кислородът и нашето тяло: как дишането влияе на спортните ни постижения?

03.09.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Всеки знае, че тялото ни се нуждае от кислород, за да живеем и организмът ни да функционира нормално. Но колко от нас се замислят за дишането си, когато спортуват?   Хайде, нека ...