Начало Статии Достатъчно (физически) активно ли е твоето дете?

Достатъчно (физически) активно ли е твоето дете?

23.04.2022 / Автор: Дарина Минова    Оцени
00000
Гласували:
 Достатъчно (физически) активно ли е твоето дете?

 

Препоръчителни насоки за физическа активност за деца между 0 и 17 години.

 

Имаме късмета да живеем в много интересни времена. Времена, които ни поставят пред трудни предизвикателства, но в същото време ни предлагат и съзидателни възможности. И винаги имаме пред себе си различни опции, от които да избираме.

 

Когато имаме деца, ние често, съзнателно или не, правим избори и за тях – от храната, с която ги храним, училището, където ги записваме, до личния пример, който им даваме.

 

Нека изберем да отгледаме здрави деца!

 

 

Има едно нещо, което обещава здраве и дълголетие. Позна! Става дума за физическата активност. 

 

За деца и подрастващи под "физическа активност" се разбира различните игри и занимания, спорт, каране на колело/тротинетка/ролери, помагане в домакинската работа, физкултура, фитнес или планирани упражнения/класове в семейната, училищната или кварталната среда (подобно на възрастните).

 

Научните изследвания, фокусирани върху деца във възрастовата група 5-17 години, са категорични относно здравословните ползи, които регулярната физическа активност предлага. Подходящи нива на физическа активност спомагат развитието на:

 

  • здрави мускулно-скелетни тъкани (кости, мускули, стави)
  • здрава кардио-респираторна система (сърце и дробове)
  • невромускулна осъзнатост (координация и контрол на движението)
  • поддържане на здравословно тегло

 

Многобройни са и доказаните психологически ползи от физическата активност, които включват: подобрен контрол над симптомите на безпокойство и депресия, както и подпомагане на социалното развитие чрез възможности за себеизразяване, изграждане на самочувстие, социална интеракция и интеграция. Също така, специалистите твърдят, че активните деца и подрастващи по-бързо се приспособяват към други здравословни навици и избягват негативните такива (напр. тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици) и се представят по-добре в училище.

 

 

Но, за да има трайни подобрения в различните биомаркери, както физически, така и психологически, Международната здравна организация дава следните препоръки:

 

1. Деца и подрастващи между 5 и 17 години трябва да прекарват ПОНЕ 60 минути на ден в умерена до енергична физическа активност. Активностите и спортовете трябва да включват кратко време за инструкции, гъвкави правила, достатъчно време за практика и да са фокусирани върху забавлението.

 

2. Физическа активност с по-голяма продължителност от 60 минути осигурява допълнителни здравословни ползи.

 

3. По-голямата част от физическата активност трябва да бъде аеробна*. Високо-интензивни активности и упражнения също трябва да бъдат инкорпорирани, включително такива, които укрепват мускулите и костите, поне 3 пъти седмично. (Упражнения, които натоварват, стимулират и подобряват растежа и плътността на костите могат да бъдат включени под формата на игри, тичане, въртене и скачане/прескачане).

 

*аеробна активност – в превод означава "с кислород" и е известно сред трениращите като "кардио", тъй като е вид кардиоваскуларно кондициониране. Най-просто казано: кръв, изпомпана от сърцето, снабдява работещите мускули с кислород. Аеробните упражнения са с по-голяма продължителност и се характеризират с такова повишение в пулса и честотата на дишане, което да бъде поддържано за по-дълъг период. Само за сравнение, анаеробните упражнения са тези, които бързо ни карат да останем без въздух и да се задъхваме, като спринтиране или вдигане на голяма тежест. Примери за аеробни упражнения пък са бягане на дълго разстояние или джог, каране на колело, скачане на въже, танцуване, бокс, разходки в планината, спининг и други.

 

Обърни внимание:

 

  • Тези препоръки се отнасят за здрави деца между 5 и 17 години, без значение от пол
  • Целта от 60 минути активност на ден може да бъде постигната чрез сумиране на няколко кратки периода физическа активност (например 2 х 30 минути или 3 х 20 минути)
  • Когато е възможно и след одобрение от лекуващия специалист, за деца и подрастващи, страдащи от ограничаващо състояние, също би било полезно да следват тези препоръки. Има най-различни възможности за адаптирани физически активности и спортове

 

За неспортуващи и неактивни деца е необходимо прогресивно увеличение на нивата на физическа активност, което да достигне препоръчителните нива. Разбира се, трябва да се започне с по-кратки периоди на активност и постепенно във времето да се увеличава честотата, продължителността и интензивността.

 

                                

 

Тук ще си позволя да благодаря и да включа един чудесен въпрос от наш читател, породен от статията на тема затлъстяването при децата, а именно:

 

На каква възраст е подходящо децата да започнат да тренират с тежести?

 

Смятам, че би било полезно за всички родители да знаят, че до 2017 г. международни педиатрични асоциации, на базата на научни проучвания, твърдяха, че деца на 7-8 години вече могат да започнат да тренират с тежести (тук се включват упражнения с медицинска топка; ластици; тежестта на тялото - лицеви опори на колене, коремни преси и др.; свободни тежести и машини). Смята се, че до тази възраст децата трябва да имат достатъчно развит баланс и моторен контрол над стойката си, за да могат, при правилни инструкции, да започнат да изпълняват упражнения с тежести с правилна форма след достатъчен период на приспособяване. Но предвид последни проучвания в сферата (както споменах и в предишната статия), децата изостават в развитието на двигателните си умения, което подсказва, че тази възраст може вече да не е подходяща и безопасна. Спомняш ли си за ФДУ? Онези фундаментални двигателни умения, "изграждащите блокове" на комплексните движения, които използваме в спорта, танците и игрите? Ако фундаменталните двигателни умения не са усвоени и се започне трениране с тежести, рискът от контузия е много висок (а прекалените тежести могат да потиснат растежа). Също трябва да се вземе и под внимание нивото на съзряване - то е различно при всеки подрастващ и е свързано с различни промени.

 

 

За родителите на деца между 5 и 17 години - изберете индивидуален подход, подкрепен от знанията и уменията на професионалист, който би могъл да оцени акуратно моментното състояние, двигателните умения и развитие на детето, да изготви план, покриващ и адресиращ индивидуалните му нужди и да следи за коректното изпълнение на упражненията или да препоръча подходящ спорт/занимания.

 

За родителите на деца между 1 и 4 години препоръките на Международната здравна организация са:

 

180 минути физическа активност на ден (както организирани дейности, така и свободна игра), които постепенно във времето до 5-тата година да прогресират в 60 минути енергична средно до високо интензивна активност. Дейностите трябва да бъдат забавни и заедно с това да поощряват децата да изучават околната среда и да пробват нови неща.

 

За бебетата от 0 до 1 година също е много важно да бъдат физически активни поне няколко пъти на ден и да прекарват минимум 30 минути по корем (което подпомага укрепването на мускулите на главата, врата и раменете и подтиква развитието на двигателните умения). Активната игра за бебета започва от раждането и трябва да бъде насърчавана чрез различни упражнения и гимнастика на пода, включително поставяне по корем, протягане, избутване, дърпане и постепенно лазене.

 

Знаеш ли, че новите препоръки за деца от 0 до 3 години са 0 секунди време пред екран (телевизор, лаптоп, телефон или таблет)? А че е желателно децата да прекарват минимално време седнали в колички/столове/седалки за кола (максимално 1 час)?

 

Избери да бъдеш информиран и действай – здравето на детето ти е в твоите ръце. 


Дарина МиноваДарина Минова

В BodyConstructor: Треньор и автор

 

Професия: Лектор по Спортна терапия и Спортни науки и Спортен терапевт


Образование: Бакалавър по Спортна терапия, Магистър по научно-излседователска дейност в сферата на Спортните науки

 

Интереси: Ръгби, Бокс, MMA, Връзката между умората и спортното представяне, Здравословно хранене, Рисуване

 

Приключението на Дари започва през 2010 г. когато заминава за Англия, за да учи Спортна терапия. След като завършва бакалавърската си степен в Coventry University” любовта ѝ към спорта и желанието ѝ да допринесе за развитието му, я карат да продължи с магистратура по научно-изследователска дейност в сферата на спортните науки. Докато работи по магистърската си степен, тя е назначена за Асистент-лектор по Спортна терапия в Coventry University. От началото на 2016 г. Дарина преподава като лектор и в университета London Metropolitan в британската столица.

Любимият ѝ спорт от дете е футболът. Това обаче бързо се променя, когато пристига в Англия и открива ръгбито. Дарина е рехабилитатор на ръгби отборите „Coventry Rugby Club” и „Coventry Bears Rugby League Club”. В магистърската си теза изследва ефекта на умората върху вземането на решения от състезателите в ръгби лигата.

 

Всички статии на Дарина можете да прочетете тук.

Всички услуги на Дарина можете да разгледате тук.


 


Тагове:
Добави в Svejo

Достатъчно (физически) активно ли е твоето дете?
Прочети още ...

Десетте фундаментални грешки на начинаещия културист в тренировките! Дали не правите някои от тях?

Десетте фундаментални грешки на начинаещия културист в тренировките! Дали не правите някои от тях?

27.04.2013 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Не само, че много хора правят тези грешки по залите, но ги правят и изобщо не им обръщат внимание. Те продължават да ги правят с години, а тренировките не вървят ...
До колко важни са източниците на калории? Калорийният дефицит/излишък ли седи в основата на нашите цели?

До колко важни са източниците на калории? Калорийният дефицит/излишък ли седи в основата на нашите цели?

29.06.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
Имат ли значение източниците на калории? Всъщност доста нашумя напоследък твърдението, че едва ли не няма особено значение какво ядеш, стига да съвпада с калорийния ти излишък/дефицит. Т.е. можем да ...
Синдромът на претренирането или как сами спъваме тренировъчния си напредък

Синдромът на претренирането или как сами спъваме тренировъчния си напредък

02.05.2017 г. / автор: Пламен Христов
Претрениране. Какво да правим с това…?   Разговарях с млад мъж с тяло на Аполон и поглед на дете, на което току що са взели любимата играчка…?! Питах се какво не му ...
Най-често срещаните травми в силовите спортове

Най-често срещаните травми в силовите спортове

08.04.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
За спортна травма се приема всяко травматично увреждане на организма получено при организирано занимание със спорт. Тежеста на травмата се определя от периода на отсъствие от пълноценни тренировки и състезания: - ...