Начало Статии Кортизолът и майчинството

Кортизолът и майчинството

01.05.2022 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Кортизолът и майчинството

 

В магическия свят на майчинството дебнат различни препятствия, през които ние израстваме и се развиваме като личности.


В последния пост на Наталия Кобилкина - жена, на която много се възхищавам, тя споделя за двата типа майчинство: за идеалната и щастливата майка.

 


Цитирам поста ѝ направо:

 

"Идеална майка, която жертва всичко заради детето, но когато то пораства иска това обратно в замяна! Идеална майка не дава право на грешка нито на себе си, нито на другите и затова и детето се страхува да пробва нещо ново. Идеалната майка живее с постоянни чувство на вина и тревожност и си има доста гняв. Идеалната майка убедена, че смисъл на живота и мисията и е детето. Идеална майка отглежда невротични деца, които имат проблеми с реализация.


Щастлива майка И майка, но това точно не и идея фикс. Тя учи чрез личен пример, че щастие е процес, който изграждаш сам. Тя носи отговорност само за своето щастие. Тя не обсебва и се наслаждава на процес на майчинство без да ст оценява. Тя не слага етикети и правила какво трябва да бъде дете. Тя свързана със своите чувства и емоции и на същото учи и своето дете."Както написах на стори на чист български, "моето верую на тема родителстване". В желанието да сме перфектни и да не сбъркаме нещо, влизаме в един омагьосан кръг на твърде изкъсо държан контрол, който ни кара да преживяваме недотам приятни емоции като тревога, гняв, страх, вина и никак нерядко срещани появяващи се паник атаки. Тези негативни емоции от биохимична гледна точка се отнасят до високи нива на кортизол, който може да се окаже препъникамъчето за свалянето на излишни килограми.


Накратко ще обясня какво прави кортизолът:

 

1. В черния дроб се усилват процесите на глюконеогенеза (превръщане на глюкоза от невъглехидратни източници като белтъци и липиди или по-точно казано аминокиселини, пируват и глицерол). Повишава се концентрацията на кръвната глюкоза.

 

2. В мускулите нараства разрушаването на мускулните белтъци, които също се превръщат в глюкоза, т.е. мускулите се разграждат, за да се превърнат в глюкоза.

 

3. В мастната тъкан се усилва разграждането на мазнините, като освободените мастни киселини и глицерол постъпват в кръвта. Мастните киселини и кетонови тела се окисляват от сърдечния мускул, а глицеролът се превръща в черния дроб в глюкоза (отново).

 

Или казано на по-лесен език, кортизолът повишава кръвната глюкоза, което пречи на чистенето на подкожни мазнини и разгражда мускулатурата, за да оцелеем. Важно е да се подчертае, че продължителната стресова среда, която може да е както психическо изтощение (стрес, паник атаки, продължителни негативни емоции), така и физическо (гладуване или непълноценно белтъчно хранене при изтощителни тренировки) влияе на високите нива на кортизол.

 

От една страна в краткосрочен план кортизолът ни предпазва от стресови ситуации като контузия, травма, болест, инфекция, кървене или заплаха, но при продължителни високи нива той сваля имунитета ни сериозно.

 

Друг интересен факт за кортизола е, че той започва да се отделя в по-високи стойности след 45-60 минута след тренировка, а тестостеронът, който е с противоположно действие, започва да намалява. Затова там някъде трябва да спрем и да се възстановим адекватно със следтренировъчно целесъобразно хранене, което да намали кортизоловите стойности.


Липсата на качествен и количествен сън също влияе негативно на кортизола.

 

И не на последно място по значение е темата, с която започнах – негативните емоции увеличават нивата му. Това съм го установила с пълна сила през личния си опит и през работата си със стотици жени ежедневно. Тези хора, които изпитват предимно наслада, радост, удоволствие и лекота от живота, някак си много бързо и лесно влизат във форма, дори и с недотам стриктен режим на хранене и трениране. Докато при тези, които ги съпътстват предимно негативни емоции като тревога, паника, гняв, страх и вина, влизането във форма се получава много трудно, че и не се получава в повечето случаи. От опит споделям, че твърде голямата дисциплина, що се отнася до хранене и тренировки, в дългосрочен план влияе по-скоро негативно на психическото ни състояние, което рефлектира и върху кортизола. Естествено, както във всичко друго, всяко правило си има изключения и своите частни случаи. Тялото е уникална машина и абсолютна истина няма.

 

Не мога да кажа дали е жалко или не, по-скоро не! Смятам, че това е път на израстване, развиващо ни като личности, с което и започнах темата.


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Марина Декова, кортизол, майчинство, стрес
Добави в Svejo

Кортизолът и майчинството
Прочети още ...

BodyConstructor в Sportal: Кой е правилният специалист за нашето здраве?

BodyConstructor в Sportal: Кой е правилният специалист за нашето здраве?

10.09.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Фитнес треньорите и онлайн консултанти в BodyConstructor - Марина Декова и Димо Бенев, заедно с водещия на "Супер Сериите" и "Супер Промяна" - Владимир Банчев, бяха гости в студиото на Sportal.bg, за ...
Какво е трениране до отказ и кога да го прилагате

Какво е трениране до отказ и кога да го прилагате

30.11.2016 г. / автор: Кирил Танев
Задачата на фитнес тренировките е да натоварят мускулите, да предизвикат в тях микротравми и да ги накарат да се свръхвъзстановят, увеличавайки с това масата, мощта и силата си. За целта ...
Анорексия невроза - какво представлява, какви са причините и как да избегнем това състояние

Анорексия невроза - какво представлява, какви са причините и как да избегнем това състояние

19.07.2019 г. / автор: Виктория Апостолова
  В тази статия искам да обърна внимание на хранителното разстройство Анорексия невроза. Напоследък голяма част от подрастващите момичета, предимно на възраст 14-18 г, получават един или друг вид разстройство на ...
В битка с Целулита ! (Част 2)

В битка с Целулита ! (Част 2)

06.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Понастоящем се смята, че лечението  на целулита е трикомпонентно:    - здравословно хранене  - редовни физически упражнения  - прилагането на специални антицелулитни процедури и продукти Редовни физически упражнения: Прилагането на физически упражнения атакува ...