Начало Статии Как да влезем във форма за лятото

Как да влезем във форма за лятото

01.07.2020 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Как да влезем във форма за лятото

 

Каквото и да си говорим, вече сме в разгара на лятото. С или без COVID19 летните и плажните дрехи заемат по-голямо място в гардероба ни.


Това да сме във форма и да се чувстваме добре в тялото си ни дава някак едно особено и различно усещане на прилив на енергия, желание за живот, жизненост, самочувствие и наслада от тялото ни независимо дали сме с или без дрехи. В тази статия ще ви дам практически съвети как да подобрите формата си и някои причини защо това не се случва.

 

На първо място, разбира се, базово слагам движението, което може да бъде ходене, каране на колело, разходка в планината, плуване и т.н. Ако говорим за крачки, минимум на ден препоръчвам да се изминават 10 000 крачки, което се равнява на 75 минути ходене. Повече за ползите от движението съм писала в тази и тази статия. Просто се движете и сменяйте често позата, в която стоите, ако работите седнали на компютър.


Част от движението е в средата или в края на деня да раздвижим мускулите, ставите и сухожилията чрез активни стречинг упражнения или активации в рамките на 15-20 минути. Тази ежедневна практика доказано дава невероятен ефект върху тонуса, зарежда ни с енергия и с положителна настройка за света. Много клиенти ми дават обратна връзка, че откакто правят тези упражнения с мен ежедневно, не усещат стандартната болка в кръста и ставите, която ги е съпътствала от години. Създаваме навици, които ни правят по-отговорни и по-успешни в живота! Вярвам искрено в това.

 

На второ място осъзнато слагам храната. Храната като баланс, а не изпадането в крайности и прекалени ограничения, защото именно те в някакъв момент ни тласкат в другата крайност на преяждане и джънк фуудс.


Да се храним правилно и ежедневно да правим избори от какво имаме нужда е свързано с това каква връзка имаме ние със себе си, с нашето тяло и да разбираме нуждите му на физическо и психическо ниво.


Правилното рационално хранене пряко може да се отнесе и до това дали имаме изградени лични граници, можем ли да ги отстояваме пред нас самите и пред останалите.


Самосаботираме ли се? Искаме ли наистина да се чувстваме добре в тялото си, да усещаме именно тази наслада, лекота и удоволствие от живота? Доколко ние обичаме себе си?


Какво избираме за нас самите – жизненост или болка?


Като практически съвет споделям вярването за по-ранна вечеря, т.е. след 18:00 часа да не се пие алкохол и да не се консумира храна. Тази практика винаги е давала чудесен резултат при мен и моите клиенти, които стигат до застой в някакъв момент със свалянето на килограмите. Също така, ранната вечеря и фастингът като цяло дават възможност да се хапват и любими храни през деня като пица, паста, сладолед в разумни граници, разбира се.

 

На трето място – спорт!


Нека всеки от вас да си помисли какъв спорт го зарежда с тонус, енергия, положителни емоции и нека го практикува. Научно доказано е, че 2 пъти спорт по 1 час седмично е напълно достатъчно да подобрим общото си физическо състояние и да сме в добро здраве.


Откакто водя груповите си занимания за жени, това е начинът аз да се поддържам в добра форма, като зареждам с енергия моето тяло. Грешката, която допусках преди, бе да стигам до тотално изтощение от претрениране, което пречеше на всички други сфери от живота ми – семейство, работа и личен живот, тъй като не получавах енергия и заряд, а точно обратното – свръхумора и изтощение.


Ежедневните практики, свързани с това да се наспиваме, да пием достатъчно вода, да се движим, тренираме, да се храним разумно, да правим неща, които истински ни доставят удоволствие от живота, са все навици, които създават баланса в нас и подобряват връзката с нас самите. Защото баланс не се намира, а се създава!

Ако желаете да тренирате с мен, за мен ще е голямо удоволствие да се включите в лятната ми онлайн група. Стартираме на 12.07! Графикът на тренировките е всяка неделя от 18:00 ч. и сряда от 18:30 ч., провеждани в платформата ZOOM.


Правя запис на самите тренировки, който пращам на следващия ден на цялата група, което дава свободата да тренираме когато и където пожелаем!


Цена за ранни записвания до 10.07 - 16 тренировки за 96 лв.

 

                                   


Марина ДековаМарина Декова
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. 

През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички.

Марина Декова е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки. 

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия. Марина е горещ почитател на натуралните методи, които според нея са най-здравословният и ефективен способ за постигането на солидни дългосрочни цели при жени и мъже.

 

Тук можете да следите нейния Дневник


 


Тагове: Марина Декова, лято, форма за лятото, тренировки, групови тренировки
Добави в Svejo

Как да влезем във форма за лятото
Прочети още ...

Откривам ограничен брой места за груповите ми тренировки!

Откривам ограничен брой места за груповите ми тренировки!

31.01.2020 г. / автор: Марина Декова
  В разгара на фитнес сезона отварям още 5 места във всяка от моите групови тренировки. Ела и се присъедини в нашето женско царство с едни наистина добре подбрани упражнения, които ...
Как тренират днес Силвестър Сталоун и Долф Лундгрен?

Как тренират днес Силвестър Сталоун и Долф Лундгрен?

18.06.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Силвестър Сталоун и Долф Лундгрен са икони не само в екшън киното, но и във фитнес средите. И няма как да е иначе - двамата са машини, любимци са на ...
Парадоксът на плодовете

Парадоксът на плодовете

13.06.2019 г. / автор: Атанас Велев
  Във фитнес индустрията съществуват множество абсурдни митове, които, за съжаление, объркват трениращите и пречат на обикновения човек да постигне желаната форма. Един от тези митове е свързан с твърдението, че ...
Храненето и нашумелите комерсиални митове за него (част 1)

Храненето и нашумелите комерсиални митове за него (част 1)

04.01.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
Всички ние знам за важността на правилното хранене не само за спортните резултати, но и за нашето здраве. Неадекватният прием на хранителни вещества (недостатъчно или прекалено много) от диетата води ...