Начало Статии Няколко признака за занижена здравна култура!

Няколко признака за занижена здравна култура!

22.02.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Няколко признака за занижена здравна култура!

Когато казвам „ЗДРАВНА КУЛТУРА”, аз лично разбирам, набора от познания за поддържане и/или развиване на физическото, душевното и умственото здраве, които ние прилагаме в ежедневието си. Тези знания които не са приложени напрактика не са нашата здравна култура, а просто информация, с която разполагаме.

Представям ви няколко признака на ЗАНИЖЕНАТА ЗДРАВНА КУЛТУРА. С цел нагледност и компактност на статията те са само посочени без да бъдат анализирани в детайл. Факторите са много повече от изброените, изразяват се в много направления и имат доста изключения.

1) Преяждане: това е един от най-натоварващите процеси за организма и системното преяждане не позволява на хранопровода ни да се справи. Опитайте се да преядете с полезна храна (например спанак или моркови). Сами разбирате, че причината да преяждаме не е от глад!

2) Неправилно дишане: дробовете на голям процент от хората не са работили в своя пълен капацитет от години и дори десетилетия. Това носи със себе си редица последици.

3) Неправилна стойка: наведена глава, хлътнали рамене, отпунати лопатки, неправилна походка, седене, стоене и много др.

4) Пържени храни: темата няма нужда от коментар.

5) Пиене на вода по време на хранене: навик, които обърква процесите на храносмилане по много причини. Нека не се пие вода 20 мин. преди, по време и 20 мин. след хранене.

6) Недостатъчен прием на вода: масова и генерална грешка. Обикновено оправданието е - Забравих! Така, че не виждам причина да не се справим с това.

7) Несдъвкване на храната и хранене, когато сме неспокойни: този навик води до подуване на корема, неусвояване на храната, нарушение на храносмилането и др.

8) Алкохол: смятам само да кажа, че за тялото алкохолът е отрова в буквалният смисъл на думата. Разликата при масовата консумация е, че отровата е разредена в различни пропорции. Това е доста калорична течна субстанция, която се поглъща лесно!

9) Консумация на бяло брашно: друга причина за масовото затлъстяване и заболеваемост... на глобално ниво!

10) Консумация на бяла рафинирана захар и бяла рафинирана сол: имат различни СВРЪХ вредни действия върху организма, за които е изписано много.

11) Липса на заинтересованост: в момента, когато се сбогуваме с липсата на заинтересованост и спрем да се движим по инерция ще разберем, че ако тренировките в залата са едната половина на спортния резултат, то ЗДРАВНАТА КУЛТУРА е другата. Това е най-прекият път към рязкото повишаване на спортните резултати и здравния статус!

12) Прием на неестествени, ултрапреработени храни и храни със съдържалие на рафиинирана захар: част от храните в тази група някога са имали природен характер, но след редица манипулации те стават ултрарафинирани и резултатът от взаимодействието им с човешкият организъм е неестествен.

13) Прием на ГМО храни: признак на добра здравна култура е да се установи пропускателен режим за храните, които попадат в устата ни. Трябва да сме информирани какво ни носят и какъв е произходът им. Особено лесно е да си го позволим в днешно време, когато изборът на храни е толкова голям!

* Не засягам тютюнопушенето и наркотиците, тъй като те са дотолкова противопоказни, че не намират място в този списък. Списъкът, разбира се не е пълен. Ще се радвам да бъда допълнен!


Антонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: здравна култура
Добави в Svejo

Няколко признака за занижена здравна култура!
Прочети още ...

Четири масови навика, които вредят на здравето ни!

Четири масови навика, които вредят на здравето ни!

17.12.2020 г. / автор: Антонио Костов
  1. Ходене с наведена глава: с годините може да доведе до изкривяване на горните прешлени, а компенсаторните опити на тялото за баланс пък могат да доведат до изкривяване в цялото ...
Как да подобрите значително своите тренировки с кетогенна диета

Как да подобрите значително своите тренировки с кетогенна диета

24.02.2017 г. / автор: Биляна Котева
Доста хора откриват, че се чувстват добре, когато махнат от менюто си въглехидратите… докато в един момент не се провалят. Научете как да се сдобиете с достатъчно енергия, докато сте ...
2 основни грешки, които допускаме в следтренировъчното хранене

2 основни грешки, които допускаме в следтренировъчното хранене

01.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
След тренировка обичате да се възнаграждавате с лакомства? Това обаче може да развали вашата диета. Обичате да си правите вкусен протеинов шейк и понеже все пак е течност, добавяте разнообразни продукти, ...
Храненето и нашумелите комерсиални митове за него (част 2)

Храненето и нашумелите комерсиални митове за него (част 2)

11.01.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
В ЧАСТ 1 от тази поредица преди седмица, малко по-задълбочено разгледахме някои основни неoспорими постулати в храненето и поговорихме за най-разпространения МИТ за храненето - че "не било задължително" да ...