Начало Статии Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

10.03.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

До къде я докарахме в крайна сметка? В решенията на властимащите по въпроса отдавна липсва каквато и да е логика, но нека все пак да се опитаме да я потърсим!

Да разгледаме първо факта, че без активен живот здравният статус гарантирано пада.

 

Внимание заслужава и фактът, че фитнесите далеч не са от водещите учреждения по струпване на хора (в сравнение с градския транспорт, хранителните мегавериги, баровете и др.) и едва ли би било правилно точно те да са този сектор, който да обира негативите.

 

В този ред на мисли изниква още един въпрос! Някой вярва ли, че пикът на заболели се дължи точно на фитнес и спортните зали? Отваряме фитнесите за месец-два и пак сме в криза. Това означава ли, че залите са основната причина за този пик.

 

Следващата точка, която би било редно да разгледаме е, не трябва ли да има градивен и дългосрочен план за укрепване здравето на българските граждани във време на здравна криза? На всички е ясно, че не можем да лишим хората от спорт, защото това доста вероятно би създадало повече потенциални заболели с по-изразени симптоми, поради нефункционалното състояние на организма им.

 

Друг важен аспект на въпроса е следният: така и не стана ясно, защо при заболяване с толкова ниска смъртност при младите се опитваме наистина да ги направим част от рисковата група, лишавайки ги от една от малкото здравеносещи ни дейности, които предлага градската среда и да ги затворим по домовете им?

 

Най-вероятно ако се състои още едно затваряне на спортните зали голяма част от тях няма да са в състояние да продължат дейността си. Поведението и третирането на сектора от страна на управленците е всъщност най-успешният подход да „фалираш“ цял бранш.  Но едно е ясно, спортът няма да спре, просто хората ще  вземат пример от техните батковци от края на комунизма, които се криели по тавани и мазета, за да тренират! 

 

Знаем, че абсурдните казуси в ситуацията са много повече и вие се сблъсквате всеки ден с тях, но очевидно трябва да се справим с това изпитание като общество. За съжаление масовото дезинформиране  и насаждане на страх ни разделя, може би защото така по лесно се владее!


Антонио КостовАнтонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: фитнес зали, пандемия, ковид-19
Добави в Svejo

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?
Прочети още ...

Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

13.03.2021 г. / автор: Master Admin
ДОГ-Н БОЙКО БОРИСОВМИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НАРЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВМИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТОПОЛИТИКА   Уважаеми господа министри, Българска асоциация за здраве и фитнес и нейните членове са разтревожени от споделените от Министъра на здравеопазването нагласи за ...
Фитнес индустрията в България се готви за протест

Фитнес индустрията в България се готви за протест

01.06.2020 г. / автор: ТЕАМ BodyConstructor
  Повече от два месеца всички спортни и фитнес центрове, както и танцови студия, бяха затворени с цел ограничаване на заразата. По данни на Българската асоциация за здраве и фитнес, натрупаните ...
Георги Богданов като част от първия модул на Спортна дипломатическа академия в България

Георги Богданов като част от първия модул на Спортна дипломатическа академия в България

23.10.2019 г. / автор: Георги Богданов
  Здравейте, драги читатели. Днес ще ви запозная с един интересен и образователен проект, свързан със спорта, в който взех участие. Става въпрос за "Спортна дипломатическа академия". Проектът е наследство на ...
Подготвя се отваряне на фитнес залите у нас!

Подготвя се отваряне на фитнес залите у нас!

15.05.2020 г. / автор: ТЕАМ BodyConstructor
Представители на Българска Асоциация за Здраве и Фитнес (БАЗФ) ще присъстват на среща днес 15-05-2020 от 14:00 часа с министъра на спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. ...