Начало Статии Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

10.03.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

До къде я докарахме в крайна сметка? В решенията на властимащите по въпроса отдавна липсва каквато и да е логика, но нека все пак да се опитаме да я потърсим!

Да разгледаме първо факта, че без активен живот здравният статус гарантирано пада.

 

Внимание заслужава и фактът, че фитнесите далеч не са от водещите учреждения по струпване на хора (в сравнение с градския транспорт, хранителните мегавериги, баровете и др.) и едва ли би било правилно точно те да са този сектор, който да обира негативите.

 

В този ред на мисли изниква още един въпрос! Някой вярва ли, че пикът на заболели се дължи точно на фитнес и спортните зали? Отваряме фитнесите за месец-два и пак сме в криза. Това означава ли, че залите са основната причина за този пик.

 

Следващата точка, която би било редно да разгледаме е, не трябва ли да има градивен и дългосрочен план за укрепване здравето на българските граждани във време на здравна криза? На всички е ясно, че не можем да лишим хората от спорт, защото това доста вероятно би създадало повече потенциални заболели с по-изразени симптоми, поради нефункционалното състояние на организма им.

 

Друг важен аспект на въпроса е следният: така и не стана ясно, защо при заболяване с толкова ниска смъртност при младите се опитваме наистина да ги направим част от рисковата група, лишавайки ги от една от малкото здравеносещи ни дейности, които предлага градската среда и да ги затворим по домовете им?

 

Най-вероятно ако се състои още едно затваряне на спортните зали голяма част от тях няма да са в състояние да продължат дейността си. Поведението и третирането на сектора от страна на управленците е всъщност най-успешният подход да „фалираш“ цял бранш.  Но едно е ясно, спортът няма да спре, просто хората ще  вземат пример от техните батковци от края на комунизма, които се криели по тавани и мазета, за да тренират! 

 

Знаем, че абсурдните казуси в ситуацията са много повече и вие се сблъсквате всеки ден с тях, но очевидно трябва да се справим с това изпитание като общество. За съжаление масовото дезинформиране  и насаждане на страх ни разделя, може би защото така по лесно се владее!


Антонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: фитнес зали, пандемия, ковид-19
Добави в Svejo

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?
Прочети още ...

На първи февруари залите отварят!?

На първи февруари залите отварят!?

22.01.2021 г. / автор: Антонио Костов
Днес се появи информация от БАЗФ, че на първи февруари залите отварят! Все още информацията не е официално потвърдена, но всички свързани с бранша са в очакване тя да влезе ...
Кога ще отворят фитнес залите в България?

Кога ще отворят фитнес залите в България?

07.05.2020 г. / автор: Любомир Христов
  Уви, в пространството се появиха какви ли не фалшиви новини, чиято цел не е ясна, но единственото, което постигат, е да объркат хората. А ние от BodyConstructor държим хората да ...
Стронгменът Димитър Саватинов -

Стронгменът Димитър Саватинов - "Аз ще съм най-силният в света"! Специално интервю за BodyConstructor

18.03.2015 г. / автор: Любомир Христов
В спорта, наречен "Стронгмен" (където разни изключително силни и комплексни тежкоатлети повдигат всевъзможни тежести) - също има Професионално ниво, както е и в Културизма на IFBB. Тук обаче "каймакът" на ...
Декстър Джаксън премазва конкуренцията на Мастърс Олимпия 2012

Декстър Джаксън премазва конкуренцията на Мастърс Олимпия 2012

10.12.2012 г. / автор:
Тазгодишната Мастърс Олимпия ни изненада главно поради факта, че победител стана не кой да е, а бившият Мистър Олимпия /2008/ Декстър Джаксън.   Той е първия културист в историята печелил и двете отличия. Ако обаче повечето ...