Начало Статии Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

13.03.2021 / Автор: Master Admin    Оцени
00000
Гласували:
Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ПОЛИТИКА

 

Уважаеми господа министри,

Българска асоциация за здраве и фитнес и нейните членове са разтревожени от споделените от Министъра на здравеопазването нагласи за предстоящо ново затваряне на фитнес центровете, спортните зали за масови тренировки, танцовите студия, залите за любителско изкуство и спорт залите за бойни индивидуални спортове. Считаме, че подобни изказвания представляват манипулиране на общественото мнение, което намираме за абсолютно неприемливо и необосновано. 

Остро се противопоставяме на публични изказвания от представители на Министерство на здравеопазването, представители на Националния оперативен щаб, РЗИ, и други гравитиращи към посочените институции вирусолози, нямащи адекватна и аргументирана представа за реалността в спортните центрове, относно рисковете, свързани с посещаването на този тип обекти. Всички тези обекти работят със силно намален брой клиенти, което е резултата не само от ограниченията, но и от систематичното поднасяне на подобна негативна информация и е допълнителна предпоставка за минимизиран риск от заразяване! 

БАЗФ имаше възможност неведнъж да предостави конкретна и официална информация от изследвания на водещи европейски институти и учени, доказващи изключително ниските нива на риск от разпространение на зарази при посещение на същите. 

Отново подчертаваме научно обоснованите изследвания на местата в които се осъществява физическа активност в Европа и ясно показващи, че това са едни от най-безопасните места, в т.ч. отново насочваме вниманието към изследване на водещи учени от Шефилдския университет, показващо нива на допуснати заразявания от 0.78 на 100 000 посещения

Данните за развитието на пандемията в страната през последните дни показват категорично, че липсва връзка с увеличаване на заразените лица не произтича нито от отворените спортни центрове, нито от заведенията за хранене, които работят при намален капацитет не само заради ограничителните мерки. 

Прокрадването на идеята за ново затваряне на спортните и центрове и манипулирането на общественото мнение е абсолютно неприемливо и необосновано. 

Остро се противопоставяме на всякакви идеи и разпространяване в медийното пространство на откровено изопачена и невярна информация от Министъра на здравеопазването, от представители на Националния оперативен щаб, РЗИ и други гравитиращи към посочените институции вирусолози, нямащи адекватна и аргументирана представа за реалността в спортните центрове. 

Подчертаваме, че се създава впечатление за целенасочена война със сектор Здраве и спорт, след като месеци наред ни бе отнета възможността да работим, без да сме получили адекватна нито икономическа, нито социална компенсация. 

Настояваме да се прекрати практиката за взимане на административни решения, касаещи икономически сектори от националната икономика без обективна логика и аргументи! 

В заключение БАЗФ отново кани управляващия Министерство на здравеопазването - проф д-р Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб на публичен дебат относно логиката на управленските решения. 

Каним Министъра на здравеопазването в лично качество да посети произволно избрани спортни центрове измежду нашите членове, за запознаване с мерките, които са въведени, и направените за тази цел инвестиции! 

Имайте предвид, че ако след предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор Здраве и спорт! 

Оцеляването на сектори имащи пряка роля към дългосрочните цели за здрава и работоспособна нация остават пореден лозунг на поредната централна администрация?! 

 

Петър Ангелов /П/

Председател на Управителния съвет


Master Admin

Тагове: фитнес зали, пандемия, ковид-19
Добави в Svejo

Официално обръщение на БАЗФ към Б. Борисов и К. Ангелов!
Прочети още ...

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

Криза в спорта - криза в здравето! Ще останем ли без фитнес отново?

10.03.2021 г. / автор: Антонио Костов
До къде я докарахме в крайна сметка? В решенията на властимащите по въпроса отдавна липсва каквато и да е логика, но нека все пак да се опитаме да я потърсим! Да ...
Ето колко огромни загуби отчете фитнес индустрията заради Covid-19

Ето колко огромни загуби отчете фитнес индустрията заради Covid-19

27.05.2020 г. / автор: ТЕАМ BodyConstructor
  За двата месеца, в които фитнес центровете у нас бяха затворени, са натрупани загуби за над 20 милиона лева, съобщиха от Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ). В сектора ...
Първото състезание по силов трибой в TopFit Люлин предизвика огромен интерес!

Първото състезание по силов трибой в TopFit Люлин предизвика огромен интерес!

25.02.2020 г. / автор: Неда Ковачева
  На 22 февруари (събота) се проведе първото състезание по силов трибой в зала TopFit Люлин.   Категориите, в които бяха разпределени състезателите, бяха 6 на брой:   При мъжете – до 70 кг, до 80 ...
Шон Рей за завръщането на Кевин Леврони: „Прави ужасно глупава грешка!“

Шон Рей за завръщането на Кевин Леврони: „Прави ужасно глупава грешка!“

25.05.2016 г. / автор: Радина Симеонова
Шон Рей за завръщането на Кевин Леврони: „Прави ужасно глупава грешка!“     Наскоро светът на бодибилдинга беше разтърсен от новината за завръщането на подиума на един от най-великите културисти на всички ...