Начало Статии Умората има много лица!

Умората има много лица!

14.08.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Умората има много лица!

 

Преди да говорим за умората би следвало да уточним, че тя може да e от различно естество и настъпва в следствие на специфично действие. В контекста на спорта то може да се определи като проява на сила, издръжливост, бързина и пр., както и като комбинация от няколко фактора. Както следва различните качества впрягат в различна степен и по различен начин механизмите на човешкия организъм. Следователно и умората се изявява според случая.

Съществуват различни теории за умората, които принципно погледнато не си противоречат (В. Гаврийски и кол. 1993).

Съвременното разбиране за умората е, че тя може да бъде резултат от понижаване на функциите на нервните центрове в кората и подкорието, както и на отрицателни промени на периферно равнище (в периферната нервна система) в резултат от промени на средата (натрупване на лактат и въглероден диоксид), които по една или друга форма блокират ензими и затрудняват дейността на нервните окончания, намаляват енергетичните резерви, затрудняват  сърдечно съдовата и дихателните системи, влошават терморегулацията и намаляват секреторните функции и координацията между жлезите с вътрешна секреция (М. Бъчваров, П. Бонов; Бегова, скокова и силова издръжливост; С. 2009).

На първо място, лимитиращ фактор при умората може да е централната нервна система. Като този вариант може да се разгледа в две направления:

-          Биологични предпоставки за умора на центровете в кората на подкорието на мозъка.

-          Психологични предпоставки от личностно естетство (липса на мотивация, страх подтиснатост и др.).

 

С оглед компактност на статията не би било удачно да се впускаме в анализ на умората във всичките и проявления и аспекти. Ще разгледаме изявата на умората при качествата силова издръжливост, издръжливост и бързина като част от приоритетните за средностатистическия спортуващ (някои може да не наблягат на тях, а на други като максимална сила например).

Умората при развитието на бързина, например обикновено идва след лимитирането предимно от функционалното състояние на мускулната система и енергообмена в мускулните клетки (М. Бъчваров, П. Бонов; Бегова, скокова и силова издръжливост; С. 2009).

Една от първите прояви на умората е промяната в техниката на изпълнение на зададената дейност. Централна нервна система може да бъде възпрепятствана да достигне до зададената цел не само след „излизане от строя“ на най-слабото мускулно мускулно звено, но и от енергийни и метаболитни промени в самите мускули.

Става въпрос за взаимносвързани усложнения във връзка с КФ (креатин фосфата) и респективно АТФ, лактата, освобождаването на калциеви йони необходими за дейността на мускула. Това води до спад в интензивността на движенията и трудности за правилното изпълнение. Друг фактор може да се окаже ниското ниво на нервно-мускулната координация.

Следователно въпросът за умората в този случай не се корени до толкова в наличието на енергия, а в качеството и практичността при нейното използване.

Когато говорим за издръжливост и темпова издръжливост, които активираме при различните видове групови тренировки, бягането, карането на колело и т.н.т., на преден план излиза факторът кардиореспираторни възможности на организма, възможностите на кръвната система да пренася кислород и изхвърля въглеродния диоксид, както и потенциала на мускулните клетки да приемат кислород. Естествено и тук влиянието на нервната система може да окаже лимитиращо влияние.

Ако практикуваме тренировки в малко по високо темпо и/или с отделни повишавания и промени в темпото, които  довеждат до частично преминаване в анаеробната зона. Тук лимитиращите фактори могат да бъдат въглехидратните резерви, като основен помощник за възстановяването на АТФ, равнището на мускулната издръжливост, толерантността на нервната, мускулната и кръвната системи към натрупването на отпадни продукти, както и възможностите на ендокринната система. Влияние оказват и кардиореспираторната и кръвната системи.

За да осъзнаем природата на нашата умора би следвало да я изучим и в резултат да тълкуваме правилно нейните прояви. Важно е да се подчертае, че статията не обхваща всички видове умора, чийто проявления са свързани със спорта, а само някои от тях! Съществуват още измерения на умората, които идват в следствие на други физически и нефизически дразнители и те следва да подлежат на анализ пречупен през друга призма.

Източник: М. Бъчваров, П. Бонов; Бегова, скокова и силова издръжливост; С. 2009


Антонио КостовАнтонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: здраве, умора
Добави в Svejo

Умората има много лица!
Прочети още ...

Как да познаем истинското кисело мляко у нас?

Как да познаем истинското кисело мляко у нас?

06.01.2015 г. / автор: Владимир Банчев
Още от древни времена по нашите земи се е произвеждало кисело мляко. Българското кисело мляко е продукт, който прославя страната ни по цял свят със своите вкусови, хранителни и здравословни ...
Можем ли да ограничим смаляването на бюста по време на диета за отслабване?

Можем ли да ограничим смаляването на бюста по време на диета за отслабване?

16.12.2015 г. / автор: Марина Декова
Има ли начин да стегнем гръдните си мускули и да предпазим бюста си от смаляване при диети за отслабване?     Гърдата (на латински: mamma) е издаден, чифтен жлезист орган при бозайниците, в частност при човека. Намира се ...
30 съвета за изгаряне на мазнините от Тони Шивачев - Част 1

30 съвета за изгаряне на мазнините от Тони Шивачев - Част 1

25.11.2016 г. / автор: Тони Шивачев
В тази статия ще ви представя 30 лесни съвета, които да прилагате, когато сте в период на чистене на мазнини. Тези методи ще забързат метаболизма ви и ще ви помогнат ...
Влез във форма за лятото с мен – Марина Декова

Влез във форма за лятото с мен – Марина Декова

30.05.2019 г. / автор: Марина Декова
  Влез във форма за лятото и... продължи така през цялата година!   Това е моята нова мисия, към която искам да привлека повече участници. Да, ясно ми е, че много от хората се ...