Начало Статии Кой контролира храните, които купуваме?

Кой контролира храните, които купуваме?

16.08.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Кой контролира храните, които купуваме?

Посредством погълнатите вещества, преизграждаме многократно тъканите на своето тяло.Чрез приемане на различни храни и течности ние осигуряваме градивните му единици и пряко влияем на процесите в него. Нашите кости, кожа, нокти и пр.са изградени от погълнатата материя през устата.

Освен, че притежава своя калорийна стойност, храната притежава свой специфичен информационен потенциал, на който всеки различен организъм отговаря по специфичен начин. Така да се каже - консумираните вещества също влияят и върху процесите в нашето тяло освен, че го изграждат!

Новите клонове на науката - нутригеномика и епигенетика, доказват, че веществата, усвоявани чрез храната и напитките, влияят и върху генната експресия, активирайки или дезактивирайки гените на нашата ДНК.

Накратко: Важно е какво ядем и пием!

Следва да си зададем следните въпроси:

1.       Какво ядем и пием?

Въпрос, чийто отговор е доста специфичен и представлява личен избор на „собственика“ на конкретното тяло – в пряка зависимост е от здравната култура на лицето.

2.       От къде получаваме, това което консумираме?

Огромна част от хората получават храната си предимно от магазина. А за тези, които съумяват да си набавят различни хранителни продукти по други начини, все пак имат известен допир с търговските вериги. Във връзка с тези факти изложената по-долу информация касае всички нас!

3.       Кой определя качеството на храната, която се продава в магазините? Кой извършва научни изследвания върху продуктите предназначени за пазара на храните?

Това са FDA и EFSA или Администрация по храните и лекарствата и Европейският орган за безопасност на храните. Като институция с пряко отношение по въпроса можем да посочим и WHO/СЗО – Световната здравна организация.

За съжаление, не проучвания, а факти сочат, че множество членове на тези институции имат директна връзка и са били част от екипа на водещи фирми от индустрията.

Липсата на качествен контрол върху продуктите разрешени за търговия застрашава сериозно общественото здраве и околната среда e очевиден и доказан факт.

4.       Съществува ли наистина гилдия от учени, които са спонсорирани от фирмите производители на храна?

Сегашната система за научно сертифициране на продуктите е доказала десетки пъти своята ненадеждност. Това се случва още през 1976 – в Америка, когато е направена проверка на инспектори и е установено, че след финансиране от мултинационалните компании десетки токсични продукти са удостоверени за продажба (в случая пестициди).

След справка на ЕРА (американска агенция за опазване на околната среда) откриват, че научните тестове на продукти на фирма Монсанто са извършвани под надзора на Пол Райт (токсиколог на самата фирма), а десетки от изследванията са фалшифицирани и със сериозни недостатъци или неточни данни и много умрели мишки на тестовете.

Има десетки (а може би и повече) случаи, които доказват връзка между банковите сметки на учените и фирмите производителни на изследвания продукт.

Съответната информация беше изложена, не за да всява безпокойство или вина у читателя, а за да обостри вниманието му към изборите, които взема преди да напълни хладилника си и най-вече да осъзнае високата отговорност, която трябва да развием при избора на храни и грижата за здравето.

Всеки натъжен повтаря „Те ни продават боклуци и ние нямаме избор!“ – напротив имаме голям избор. Няма как да спрем производствата на мултикомпаниите, но можем да спрем да си купуваме стоките им. А когато няма на кой да ги продават, те ще ги спрат сами.

Изводът от написаното не е отрицателен. За нас тази информация трябва да послужи с цел да се адаптираме по-добре и да сме наясно с реалната ситуация. Все пак на пазара на храните има и доста приемливи варианти за изхранване, а и страната, в която живеем ни достъп до истинска храна, така че в крайна сметка всичко остава в нашите ръце. Тези практики и силата на тези фирми може да бъде прекъсната само чрез глобално повишение на здравната култура, която ще ни даде адекватна представа, кое е добре за здравето ни и кое не е!

 


Антонио КостовАнтонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: храни, конспирация
Добави в Svejo

Кой контролира храните, които купуваме?
Прочети още ...

19 трика за отслабване, които не включват диети и тренировки (Част 1)

19 трика за отслабване, които не включват диети и тренировки (Част 1)

11.08.2016 г. / автор: Лора Горовска
 Да, диетите и упражненията са два от най-здравословните и най-популярните начини да загубите килограми. Има обаче малки трикове, които също могат да ви помогнат в процеса, без дори да осъзнавате. ...
Кои са най-подходящите храни, докато сме в движение?

Кои са най-подходящите храни, докато сме в движение?

09.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Вероятно много от вас се чудят как да заместят пълноценното си хранене докато са на път, на работа или в случайте, когато нямат време да си приготвят храната. Трябва да ...
 Протеините, аминокиселините и индивидуалните особенности на кръвнте групи

Протеините, аминокиселините и индивидуалните особенности на кръвнте групи

09.09.2012 г. / автор: Даниел Славов
Когато попитате произволно избран посетител във фитнеса: „Кой е най-добрият протеин?”, той без да се замисли ще ви отговори: „Суроватъчният”. Когато го запитате: ”Какъв вид да бъде?”, той ще отговори: ...
Как да влезем във форма за лятото

Как да влезем във форма за лятото

01.07.2020 г. / автор: Марина Декова
  Каквото и да си говорим, вече сме в разгара на лятото. С или без COVID19 летните и плажните дрехи заемат по-голямо място в гардероба ни. Това да сме във форма ...