Начало Статии Как изглежда човек който не произвежда миостатин?

Как изглежда човек който не произвежда миостатин?

15.09.2021 / Автор: Антонио Костов    Оцени
00000
Гласували:
Как изглежда човек който не произвежда миостатин?

В края на миналия век генетикът Се-Джин Лий се заел да проучва човешките мускули в лабораторията си в Балтимор.

 

Опитвал се да намери лек за мускулната дистрофия. Екипът му се съсредоточил върху семейство протеини известно като “трансформиращ растежен фактор “бета” и се впуснали упорито да гадаят какво правят отделните гени, като ги кръстили “ограничаващ растежа фактор” - GDF - 1,2,3...

 

Отгледали лабораторни мишки при които липсва някой определен ген от посочената група (GDF) и започнали да ги изследват.

                                                                                         

При липса на един ген от групата GDF гризачите имали огледално разположение на органите и не оцелявали дълго, липсата на друг ген водела до наличие на 36 ребра - те също загивали рано, но мишките без GDF - 8 оцелели. При тях аномалията водела до наличие на двойно повече мускулна маса!

 

През 1997 Лий и колективът му кръстили генът GDF - 8 и съответстващият му протеин - миостатин или “спиращ мускулите”. Така в негово лице те открили знака “стоп” за мускулния растеж.

 

В отсъствието на миостатин мускулите растат до небето, такава била реакцията при третираните лабораторни мишки. Един пример за животно с липса на знака стоп, е Белгийското синьо говедо. То е резултат от естествена селекция  при търсенето на начин за изхранване след втората световна война.

 

Стигаме до въпросът “Има ли такъв човек?”

 

Този въпрос си задава и др. Лий, който споменахме по-горе и пуска обява на доста места и разбира се списание “Мускули и Фитнес”, търсейки хора отговарящи на описанието на свръхчовека! Засипан е с кандидатури на различни юнаци, но след генетична справка на 150 от тях се оказало, че никой няма мутация на миостатиновия ген. Опитите му останали без резултат докато не му се обадил Маркус Шюлке.

 

В самото начало на новото хилядолетие  в болница “Шарите” - Берлин се ражда бебе с очевидно изразени мускули още от първият ден. Това е забелязано от Маркус Шюлке - невролог, педиатър.

 

Немското бебенце, чиято самоличност се пази в строга тайна, се оказва човешкият вариант на Белгийското синьо говедо, при него имало мутация от търсения вид, а майка му (професионална спринтьорка) била първият възрастен човек с установена такава мутация. При нея тя се наблюдавала само в едното копие на гена, докато при детето - в двете! 

 

Дали вече учените са разработили метод за повлияването на този ген и какво ли би се случило ако той стане обществено достояние ни остава само да гадаем!

 

Източници: 

Epstein D., The sport gene, 2013

 


Антонио КостовАнтонио Костов

 

Антонио Костов започва да се занимава с организиран футбол на 8 години, като се подвизава в юношеските формации на Спартак (Плевен) и други местни отбори. Докато учи в една от местните гимназии, ръждивата зала в съседство до неговото училище го посреща и този момент, както обикновено, променя пътя му, както става с доста от младите спортисти.

 

Минават година-две, а нарастващата мускулна маса и солидна структура изместват фокуса му към щангите, покрити с талк. Така Антонио осъзнава, че интересът му към малката фитнес зала не е просто влечение, а призвание.

 

През 2013 получава лиценз за извършване на културистична и фитнес треньорска дейност към българската федерация по културизъм и фитнес. От тогава до днес работи с клиенти с различен профил.

 

Специализира се в кондиционните и координационните тренировки и започва работа с отбора на Спартак (Плевен), състезаващ се в Националната баскетболна лига.

 

Работи също и с отбори от местната окръжна футболна група, както и с няколко индивидуално готвещи се състезатели по бокс и баскетбол.

 

Привърженик на тезата, че хората на двадесет и първи век имат визията, познанията и условията да отхвърлят така насадената ни немарливост към тялото и здравето като схващане.

 

Повече за услугите на Антонио Костов можете да откриете тук.


Тагове: миостатин, белгийско синьо говедо
Добави в Svejo

Как изглежда човек който не произвежда миостатин?
Прочети още ...

Миостатинът - той ли е ключът от бъдещето за изграждането на чудовищни свръх спортисти? Миостатиновите инхибитори (Част 2)

Миостатинът - той ли е ключът от бъдещето за изграждането на чудовищни свръх спортисти? Миостатиновите инхибитори (Част 2)

29.10.2013 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
В миналата статия коментирахме действието на Миостатина и неговото проявление у някои живи организми. Има начини да се ограничи (инхибира) неговата поява в тялото ни, но това все още е ...
Флекс Уилър: Най-великият генетик в историята на бодибилдинга?

Флекс Уилър: Най-великият генетик в историята на бодибилдинга?

21.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Флекс Уилър, начиран още като „Султана на симетрията“, е известен като един от най-великите бодибилдъри. През 1993 г. той печели второто място в „Мистър Олимпия“. Изправял се е срещу Дориан ...
Подобряване на сексуалната функция – науката ни казва КАК

Подобряване на сексуалната функция – науката ни казва КАК

19.02.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
    Науката винаги дава своите логични решения. Да видим каква е гледната точка на учените, след редица изследвания за подобряване на сексуалната функция.   Как телата ни се променят с времето и ...
Може ли нашето тяло да превръща мазнините в глюкоза?

Може ли нашето тяло да превръща мазнините в глюкоза?

03.03.2013 г. / автор: Даниел Славов
      Учебниците по биохимия често ни казват, че нашият организъм не може да превърне мастни киселини в глюкоза. Най-често в тях четем следното: „Животните не могат да конвертират мастни киселини в глюкоза. Важно ...