Начало Статии Какво се промени в тренировките след пандемията?

Какво се промени в тренировките след пандемията?

15.05.2022 / Автор: Диляна Кисьова    Оцени
00000
Гласували:
Какво се промени в тренировките след пандемията?

Последните две години предизвикаха множество промени в начина на живот и засегнаха почти всеки аспект от ежедневието на хората. Пандемията се отрази на всички сфери на бизнеса, при някои към хубаво, при други – към лошо. И тъй като ни е заложено в природата да се приспособяваме към всякакви условия, непознатата ситуация доведе до намирането на нови решения.

 

За никой не е тайна, че фитнес залите и спортните центрове бяха сред най-засегнатите бизнеси. Постоянното затваряне на обектите, налагането на мерки и ограничения доведе до промяна в мисленето на хората, а от там и в техните действия. Тренировките при голяма част от тях също се промениха.

 

Преди Пандемията достъпът до залите беше неограничен за всеки, който желае да подобри физическото си състояние. Независимо дали ставаше въпрос за силово натоварване, функционална тренировка или обикновено потичване на пътеката, спортните центрове бяха пълни (особено през студените месеци и още по-особено в интервала 17-20ч). Същата тенденция се наблюдаваше и при груповите занимания, които придобиха голяма популярност през последните петнадесет години. Възможността да избереш натоварване според собствените си нужди и желания, социалният аспект и не на последно място - едночасовата забава, гарантираха запълване на свободните места в залите. Средностатистическият човек тренираше на открито предимно през топлите месеци от годината. А онлайн заниманията не бяха сред най-предпочитания метод за натоварване и комуникация с любимия инструктор.

 

Въвеждането на пълен локдаун доведе до драстични промени – невъзможността за посещение на фитнес залата накара най-запалените от нас да търсят алтернативи, които, ако не да подпомагат личния ни прогрес, то поне да са в състояние да поддържат моментната ни форма. Наблюдаваше се усилено изкупуване на спортни стоки за домашни тренировки. В началото бяха предимно тренировъчни ластици и по-леки тежести, докато в един момент се оказа, че голяма част от трениращите са се запасили с най-необходимото от любимото си оборудване (някои дори се похвалиха в социалните мрежи с домашна мини фитнес зала). Липсата на уреди, които да изолират отделните мускулни групи, доведе до изпълнението на по-цялостни и комплексни тренировъчни сесии, които имат по-функционална насоченост. А упражненията със собствено тегло или с подръчни материали придобиха немалка популярност.

 

Пандемията откри нова ниша сред треньорите и инструкторите в България, които последваха примера на чуждестранните си колеги. Ако преди 2020г. хората бяха скептично настроени към онлайн тренировките в домашни условия, то нуждата от подкрепа и социализация провокира желание у тях да дадат шанс на подобен тип занимания, които са провеждани на живо. А тези, които нямаха нужда от мотивация и разяснения, заложиха на различни приложения и клипове с инструкции и упражнения от социалните мрежи. Естествено, тенденцията към тренировки в домашни условия – с или без ластици и тежести, с или без кардио  и т.н. – беше силно стимулирана от треньори и инфлуенсъри и съответно достигна своя апогей.

 

По време на локдауните се забеляза и едно засилен интерес към тренировките на открито (или поне когато времето го позволяваше). Голяма част от активно спортуващите мъже, както и някои мотивирани дами, се възползваха от създадените в различни паркове и градини фитнес площадки, където имаха възможност да направят изключително добра тренировка. А планините и планинските преходи намериха още повече привърженици.

 

Това, което може да бъде зачетено като плюс, е излизането извън рамките, които трениращите имат склонноста сами да си поставят. С други думи – ако сме свикнали да тренираме силово, невъзможността да посещаваме фитнес залата ни подтикна към намирането на тренировка-заместител, която стимулира и развива тялото по по-различен начин. Разбира се, при някои хора локдауните оказаха неблагоприятен ефект и доведоха до липса на мотивация и съответно липса на каквото и да е движение.

 

 

В моментите, в които извънредното положение биваше разхлабвано, се наблюдаваше завръщане към фитнес залите и възстановяване на нормалната тренировъчна дейност при хората, на които домашните тренировки не им допадаха. Социалният контакт също беше една от причините да се завърнат на „любимото място”. Но се наблюдаваха, а и все още се наблюдават, много случаи, при които трениращите предпочитат активности в домашни условия. Понякога става въпрос за удобство и печелене на време, които домашните тренировки предлагат. В други случаи хората продължават да бъдат наплашени и да се страхуват от социални контакти и срещи в затворени помещения.

 

Що се отнася до груповите занимания, наблюдаваше се едно „отдръпване” от страна на трениращите. Пандемията със сигурност повлия на психичното здраве и доведе до по-силна тревожност и страх. Това от своя страна се отрази на груповите тренировки, тъй като част от трениращите се пренасочиха към активности, при които нямат досег до толкова много хора.

 

Интересна промяна в търсенето на не толкова активната част от хората бе провокирана от дългосрочната работа в домашни условия. Невъзможноста да се осигури подходящо работно място, което не само да предоставя удобство, но и да се грижи за правилната стойка пред компютъра, доведе до схващания, дискомфорт и болка при някои представители на модерните професии. Това насочи вниманието им към тренировки и упражнения, които да подпомогнат състоянието им и да възстановят дисбаланса в тялото. Заниманията за мобилност, стречинг, активации на слаби мускулни групи и др. намериха стабилна почва и у нас.

 

С официалното приключване на Пандемията по нашите земи се наблюдава съществена промяна в тренировките в сравнение с моментите, в които бяхме поставени в извънредно положение. Любителите на бодибилдинга посещават фитнес залите и се наслаждават на възможността да подобрят формата си. Други успяват да съчетаят домашните тренировки или тези на открито с плюсовете от натоварването в спортните центрове. Трети все още предпочитат комфорта на дома и ограничения социален елемент. А груповите занимания се завърнаха към нормалната си дейност от преди две години. Част от тях дори отбелязват увеличение на броя на трениращите. С течение на времето и постигането на психически баланс ще успеем да възстановим изцяло обичайния тренировъчен процес както при трениращите, така и при треньорите.

Очаквайте скоро интервю с г-н Пламен Гълъбов– мениджър на спортен център Гаритидж парк – който ще ни даде информация от първо лице по какъв начин се отрази Пандемията на фитнесите у нас.


Диляна КисьоваДиляна Кисьова

Диляна Кисьова е от хората, които те спечелват не само с усмивка и приветливост, но и с целеустремеността в погледа си.

 

След множество различни спортни занимания и десетилетие, изпълнено с проби и грешки, тя разбира, че фитнесът е нейното призвание.

 

Желанието ѝ да сподели знанията си с всички, чиято цел е изграждането на едно здраво и силно тяло, я подтиква към работа с клиенти. През 2013 г. Диляна Кисьова стартира групови тренировки в гр. Пловдив. Постепенно започва персонална работа и с физически клиенти.

 

Диляна Кисьова е сертифициран инструктор по Табата и Тапаут. Притежава лиценз за извършване на културистична и фитнес тренировъчна дейност от Българската Бодибилдинг и Фитнес Федерация и Националната Спортна Академия "Васил Левски".

 

Вашите запитвания към Диляна Кисьова можете да направите на d.kisyova@bodyconstructor.com.


Тагове: Пандемия, Тренировки, Диляна Кисьова, Домашни тренировки, Фитнес
Добави в Svejo

Какво се промени в тренировките след пандемията?
Прочети още ...

Двигателната култура, част 3 – най-често срещаните грешки в изпълнението на основните упражнения

Двигателната култура, част 3 – най-често срещаните грешки в изпълнението на основните упражнения

08.06.2014 г. / автор: Марина Декова
Както стана ясно от предните две части на статията (тук можете да прочетете Част 1 и Част 2), изключително важно за вашите цели е да притежавате добра двигателна култура, или ...
Мускулно развитие и сила при средно напреднали

Мускулно развитие и сила при средно напреднали

05.06.2019 г. / автор: Атанас Велев
  Ако се подходи правилно, индивидуалното развитие на всеки трениращ преминава през три етапа: начинаещ -> средно напреднал -> напреднал. Всеки един от посочените етапи притежава отличителни черти. В настоящата статия ...
Превърнаха ли се от идоли в антигерои част от фитнес инфлуенсърите?

Превърнаха ли се от идоли в антигерои част от фитнес инфлуенсърите?

29.05.2022 г. / автор: Кристина Павлова
Превърхнаха ли се от част от фитнес инфлуенсърите от идоли в антигерои?   Не е нужно да сте близо до социалните медии, за да попаднете на някой, който рекламира най-новата мания за ...
Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

23.06.2022 г. / автор: Виктория Илиева
Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?   Хейтърите са хора, които показват постоянно негативно или враждебно отношение по всеки въпрос. Това, което всички ...