Начало Статии Превърнаха ли се от идоли в антигерои част от фитнес инфлуенсърите?

Превърнаха ли се от идоли в антигерои част от фитнес инфлуенсърите?

29.05.2022 / Автор: Кристина Павлова    Оцени
00000
Гласували:
Превърнаха ли се от идоли в антигерои част от фитнес инфлуенсърите?

Превърхнаха ли се от част от фитнес инфлуенсърите от идоли в антигерои?

 

Не е нужно да сте близо до социалните медии, за да попаднете на някой, който рекламира най-новата мания за здравословен начин на живот, най-новия "fancy" продукт за детокс или най-популярните фитнес тренировки. Well-being“ / "Wellness" индустрията продължава да расте с експоненциални темпове. В резултат на това, всеки иска да бъде част от нейната динамика.

 

Голяма част от фитнес инфлуенсърите в действителност са хора, които са вещи в изграждането на здравословни хранителни навици или подходящи тренировъчни режими. Или поне те така си мислят....

И в тази статия ще разгледаме тези от тях, които често залитат по популяризирането на непроверени или потенциално вредни диети, хранителни добавки и фитнес програми и ще се опитаме да отговорим на въпроса: Защо хората се отказаха от тях?

 

И така – какво е фитнес инфлуенсър?


Като генерално твърдение, това са хора, с опит в областта на Wellness и здравословния начин на живот, които влияят на мнението и поведението на големи маси от хора. Те също така изпозлват същите тези маси от последователи, за да рекламират своите услуги, предизвикателства или продукти, създадени от тях или други играчи във фитнес бранша.  Instagram е пълен с фитнес инфлуенсъри, които декларират своята подкрепа за най-новата мания в света на здравословния начин на живот. Дори във Facebook забелязваме как ни се рекламират цели наръчници и календари как да станем Фитнес инфлуенсъри. С други думи - представете си с каква прогресия расте броят им всеки ден! За да влияят на своите последователи, те използват емоционален език и амбициозни послания, за да убедят своите последователи в тяхната инициатива, услуга или предизвикателство. Инфлуенсърите са до голяма степен онлайн феномен, роден от идеята на съвременния човек, че дигиталното съдържание е всичко, от което се нуждаем, за по-лесен и добър живот. Интернет дава на популярните лица безпрецедентно мащабен и същевременно лесен достъп до нашите живот, надежди, стремежи и мечти.

 

За никого не е тайна, че голяма част от фитнес инфлуенсърите не са сертифицирани инструктори или експерти. Те са обикновени хора с достъп до социалните мрежи, които по някакъв начин са успели да привлекат поне 5,000-10,000 фенове по един или друг начин. Те изграждат база от последователи и споделят своите успехи и неуспехи с хранителни режими и тренировки. В резултат на това, се трансформират в уж правдоподобен източник на информация и изграждат доверие, когато подкрепят програма, с която са имали личен успех. Най-популярните фитнес инфлуенсъри се превръщат в признати посланици на определени брандове или стават спонсорирани спортисти. В такъв случай, можем ли да разчитаме на тяхната оценка?

 

Кое превръща един фитнес инфлуенсър в популярен мотиватор?


Най-важните фактори, които допринасят за възхода и бързината в набирането на популярност, произтичат от интимността и свързаността с последователите. Верният последовател преживява трудностите и борбата за желаната цел заедно със своя любим инфлуенсър. Докато популярният човек тества диети и тренировъчни режими и с някои от тях претърпява неуспехи, за последователя остават информацията и примерът за работещите решения. Всичко това обогатява и засилва личната принадлежност към малкото общество на дадения специалист и събужда думите „Ако той може да го направи, значи мога и аз!“. Дори и това да е вярно, дали обаче неговият път е и твоят път?

 

Силата на инфлуенсъра

 

Макар и и да звучи неправдоподобно, фитнес инфлуенсърите промениха до голяма степен начина, по който редица компании за здраве и фитнес предлагат своите продукти. Днес компаниите търсят признати лица в света на well-being индустрията, с които да представят публично своята марка. Инфлуенсър маркетингът роди цели компании, които се занимават само с това - търсят и откриват инфлуенсъри, които след това продават на компании с цел популяризиране на продуктите на последните. Ролята на инфлуенсърите като цяло се превърна в крайъгълен камък за успеха на някои бизнеси, ориентирани към онлайн продажбата на продукти, особено в една толкова конкурентна сфера. Хората са лоялни към любимите си популярни лица и ще бъдат до този, който харесват и с когото най-много се свързват.

 

Превърнаха ли се фитнес инфлуенсърите от идоли в антигерои BodyConstructor

 

И личните треньори ли са инфлуенсъри?


По-скоро не, или поне не - в голямата си част. Фитнес треньорите могат активно и лесно да популяризират програми на онлайн пазара, но при редица от тях липсва онзи нюх за онлайн присъствие, което притежават повечето инфлуенсъри, които не са персонални треньори. Дори един треньор да е квалифициран експерт в редица области, свързани със здравословния начин на живот, то неговата услуга много често остава достъпна само за тесен кръг от хора около него. Въпреки това, най-успешните в онлайн пространството постигат целите си чрез свързаност със своите последователи и след нея - придобиване на бърза популярност. Те умеят да разказват историята си всеки ден и постоянно да напомнят за себе си и своите дребни битови премеждия, които често нямат нищо общо с фитнеса и тренировките. Може би най-добрият начин да прецените дали един човек е резултатен инфлуенсър, е чрез неговите последователи в социалните медии. Ако броят последователи е голям и всички те активно го подкрепят и общуват с него, има вероятност този човек да върши нещата по правилния начин в ролята си на инфлуенсър. Но това невинаги е гаранция за качество на знанията и уменията, които притежава и същевременно невинаги това означава, че той може да ги предаде оптимално на останалите. Редица инфлуенсъри наистина постигат внушителни цифри що се отнася до ангажираност и брой достигнати профили, но дали това наистина носи стойност е тема на отделен разговор.

 

Умориха ли се хората от инфлуенсъри?


Разгледахме причината за бързия успех на фитнес инфлуенсърите и как те се превърнаха в идоли. Не наблюдаваме ли обаче това, че през последните години се получи едно сериозно пренасищане на онлайн пазара от популярни лица?


Платформите предлагат примамливи обещания за потребителите. Те се идентифицират като добронамерено място за себеизразяване, смислена ангажираност и чувство за общност. Но все повече социалните медии се превръщат и в сметище за спонсорирани публикации и реклами. Като резултат, хората харесващи техните ползи, започнаха съзнателно и несъзнателно да игнорират онези инфлуенсъри, които са загубили своята автентичност в морето от платени реклами. Много от тях дори често сменят своята принадлежност и рекламират толкова различни продукти, че човек да се чуди дали наистина самите те вярват и някога са опитвали въпросните продукти, които рекламират.

 

Може би част от тях започнаха да се превръщат в антигерои? 

 

Да обобщим причините:

 

1. По-голямо търсене на автентичност


От всички причини за отдалечаване на голяма част от хората от инфлуенсърите е нарастващото търсене на автентичност и смислен ангажимент. Хората като че ли се умориха от ежедневни постове с красиви снимки на поредните кето сладкиши от прохождащ бранд с киноа, видеа с тренировки на поредния фитнес "гуру" или сторита с магически хранителен режим на поредния нутриционист. Вместо това, потребителите търсят истинско, неподправено съдържание, с което да се ангажират. Може би хората търсят все повече искреност и естественост, която масово липсва.

 

2. Клишета и повтарящо се съдържание


Освен липсата на автентично присъствие, стереотипното съдържание също отблъсква и отегчава потребителите. Всеки ден последователите са подложени на безкраен поток от инфлуенсъри, които продават своите стоки по един и същи метод. Рекламиране на килимче за йога, с красива снимка на фона на морски изгрев, популяризиране на "революционна" добавка с промокод или перфектно селфи от фитнес залата. Всичко това са клишета, които вече не привличат вниманието на потребителя. Всъщност статистиките показват, че 47% от потребителите са уморени от повтарящо се съдържание.

 

3. Разчитане на големите играчи


Друга тенденция, която отблъсква хората от фитнес инфлуенсърите и от инфлуенсърите като цяло, е прекомерното разчитане на популярните в областта. В крайна сметка Анела Сагра не може да продаде всичко.

 

Превърхнаха ли се от част от фитнес инфлуенсърите от идоли в антигерои?

 

От друга страна, наблюдаваме все по-високи нива на отлив, от страна на рекламодатели в избора на популярни лица, като част от маркетинг стратегията на компанията. Каква е причината? Недоверие или неефективност? Популярните лица много често рекламират всичко и не правят подбор, дори не пробват продуктите, които ще рекламират, камо ли да изследват ефекта им в средносрочен или дългосрочен план. Понякога дори създават конкуренция между два бизнеса в един сектор, чрез собствения си канал. Често даден инфлуенсър промотира различни продукти от един и същ бранш, за кратък период от време. Противоречието се изразява във въпроса: как консумираш една напитка и е най-добрата, а след три дни избираш друга напитка на конкурент и в този момент тя вече е твоят фаворит?

 

Когато става въпрос за изключително влиятелни лица, платеното спонсорство е в мащабни размери. Голяма част от фитнес инфлуенсърите се превърнаха в „ходещи банери“. Най-добрият подход за оцеляване не се изразява в постигането на по-голяма аудитория, а в изграждането на по-малки, но смислени общности, с добавена стойност. Но това е нещо, което много трудно може да бъде осъзнато от инфлуенсър, който бива търсен от множество бизнеси, които искат да рекламират продукта си при него.

 

И така - превърнаха ли се финес инфлуенсърите от идоли в антигерои?


Бързата популярност невинаги носи след себе си благоприятни ползи, особено ако не е правилно управлявана. Насищането с информация в интернет пространството и възможността всеки да покаже и изрази себе си, доведоха до липса на правилен метод за „прецеждане“ на полезните знания.

 

Много хора припознаха в лицето на платформи като Instagram - източник на лесни доходи. Необходимостта от задействане на принципа на „естествения подбор“ вече е налице. Фитнес инфлуенсърите в Instagram вече са стотици хиляди. Много от тях трябва да си отидат от сцената и това се случва.  Инфлуенсърството трябва да бъде отговорност.  „Естественият подбор“ ще елиминира от онлайн сцената добре изглеждащите момичета и момчета, които обичат да тренират и да рекламират продукти, без обаче от тези свои дейности да носят каквато и да е добавена стойност за потребителите. Фитнес инфлуенсърството  е мисия и всеки, който не я изпълнява по правилния начин, рано или късно се превръща в антигерой.

 


 

 

Сподели статията, ако ти е харесала и напиши #bodyconstructor

 

Последвай ни в СОЦ медиите тук:

👉 Facebook 

 

👉 Група BodyConstructor

 

👉 Instagram

 

👉 YouTube

 


Кристина ПавловаКристина Павлова

Тагове: Инфлуенсъри, Фитнес инфлуенсъри, Instagram, Facebook, Социални мрежи, BodyConstructor, Кристина Павлова
Добави в Svejo

Превърнаха ли се от идоли в антигерои част от фитнес инфлуенсърите?
Прочети още ...

Уроците на моя живот....

Уроците на моя живот....

04.11.2014 г. / автор: Богомил Йорданов
В нашия сайт има изчерпателна информация по всички въпроси относно видовете тренировки, начините на хранене, възстановяване и суплементи. Във форума взимат активно участие еродирани и качествени администратори с дългогодишен опит ...
Сезон 5 на Супер Сериите приключи. Какво научихме от него?

Сезон 5 на Супер Сериите приключи. Какво научихме от него?

13.06.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
Петият сезон на първото и единствено фитнес предаване приключи с последния епизод, който беше излъчен миналата седмица, в понеделник.   Задачите, които си поставихме като основни цели бяха две:   -> Да ви вдъхновим и ...
Умората има много лица. Кои са основните типове и кои са първопричините?

Умората има много лица. Кои са основните типове и кои са първопричините?

11.07.2022 г. / автор: Антонио Костов
Умората има много лица!   Преди да говорим за умората би следвало да уточним, че тя може да e от различно естество и настъпва в следствие на специфично въздействие. В контекста на ...
Транссексуалността в спорта! Скоро ще

Транссексуалността в спорта! Скоро ще "загинат" жени

20.06.2022 г. / автор: Антонио Костов
Скоро ще "загинат" жени! Трансджендърите в спорта! В човешкото същество макар и да се наблюдава велико единство не може да не отчетем, че се отличават мисли, чувства и тяло. С оглед ...