Начало Статии Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

23.06.2022 / Автор: Виктория Илиева    Оцени
00000
Гласували:
Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?

 

Хейтърите са хора, които показват постоянно негативно или враждебно отношение по всеки въпрос. Това, което всички наричат „здравословен хейт“, може да е градивна критика, но тя би била такава, изказана само хората, компетентни по въпросната тема, т.е. тези, които наистина са „навътре в нещата“. Някак си ми се струва, че само те имат моралното право да я използват и то, защото е с добра цел и в положителна насока.

 

Замисляме ли се, когато пишем подобен тип коментари, оправдавайки се, че това е с цел надграждане на самата личност, дали наистина го правим само с ”добри“ чувства? Или по-скоро има и нотка на себедоказване, на „чесане“ на собственото его? Колко от хората, към които постоянно са отправят такива нападки,  ги приемат като обида  и колко от тях ги неглижират сякаш са получили най-голямата похвала или препоръка в живота си? Хейтът може да влияе на психиката на „жертвата“, но може и да остане травма за дълго, особено когато това се случва  системно.

 

Анонимни или не, хейтърите винаги се представят като смели и зрели индивиди, които видиш ли ти, винаги имат куража да кажат истината „в очите“ (макар и онлайн) и са отделили 3 минути от безценното си време, за да дадат своето незаменимо и „градивно“ мнение. На първо място обаче, много често това мнение не е подкрепено с факти; на второ най-вероятно - не е искано и на трето – самото мнение може изобщо  да не е на място. Тъжно е, че повечето намират утеха в това и са го приели като нормален начин на общуване. Когато обаче срещнеш подобен човек на живо, той става „по-нисък от тревата“ и не би се осмелил да каже и дума от това, което „твори“ насаме пред екрана на телефона или компютъра си, под публикации на известни личности спортисти и други. Колкото и да ни помагат технологиите и социалните мрежи, толкова и ни вредят, откъсвайки ни от истинската комуникация, от реалността. Това да творим насаме ни дава една увереност, която вероятно никога няма да имаме на живо.. В крайна сметка, , интернет пространството се превърна в отдушник на емоции, място за бълване на злоба и изливане на негативизъм, който никъде другаде не може да бъде толкова лесно изразен.. Защото кой би се осмелил да каже в очите на Ивет Лалова колко и изпъкват вените на челото докато тя се бори за наградата „Атлет №1“? Но щом тя качи нова снимка в Instagram, хейтърите нямат абсолютно никакви притеснения и задръжки за подобен тип коментари. Думите не са маловажни, дори онлайн, и пишещите ги обикновено нямат представа по какъв начин ще бъдат приети от човека отсреща.. А сред по-млади и неосъзнати спортисти и по-известни личности, психиката им може трудно да се справи с нанесените щети.

 

Нека видим няколко примера, които са взети от социалните мрежи на известни личности и профили:

 

Адриан Зурков е сертифициран професионален треньор от ISSA (International Sport Sciences Association), който се занимава с фитнес повече от 12 години. Както се предполага, щом той тренира, участвал в български риалити сериал и още повече – има много последователи, автоматично се превръща в мишена за анонимните „писатели“. Веднага прогресът се свързва с използването на „химия“. А често негативното отношение на хейтърите е налице, защото „гроздето е кисело“, а желанието за оплюване на достойни, известни и нахъсани хора е по-голямо от мотивацията да станем от леглото и да отидем в залата.

 

Градивен или вреден е хейтът в социалните мрежи BodyConstructor Адриан Зурков

 

На следващата снимка виждаме Лазар Ангелов – най-известният фитнес-модел  в България, известен и по света, следван от милиони Беше наричан и „фитнес-инструкторът на звездите“. Снимал се е за десетки международни модни списания и компании, и е един от малкото българи, които имаха личен договор за спонсорство с американския гигант за спортна екипировка Nike. Тук също не липсват коментари от вида: „Само веждите са ти в форма“.. Може би не на всички е ясно, че Лазар претърпя 5 операции, които го извадиха от строя за 3 години. Следователно дори и за момента той да не е във форма, знанията и опитът му са доказани и името му е познато на много места - от Калифорния до далечния Изток. Неслучайно преди години той се бе отказал напълно да участва и да се изявява у нас – именно тоновете хейт, които се генерираха ежедневно по негов адрес от различни анонимници и „смелчаци“, го бяха отказали да си има каквото и да е общо с нашата родна действителност. Явно поговорката „Не всеки е пророк в собствената си страна“ важи в пълна сила и за Лазар.

 

Лазар Ангелов - Градивен ли е хейтът в соц мрежите BodyConstructor

 

 

Не липсва и хейт, който е свързан с решението дори на Шварценегер. Бившият 7-кратен Мистър Олимпия е спрял консумацията на месо и млечни продукти от 2019г. като това моментално означава, че е влязъл в пропагандата на веганите и за поредния анонимен индивид, това е изключително разочароващо и неадекватно.

 

 

Лазар Ангелов - Градивен ли е хейтът в соц мрежите BodyConstructor

 

 

Уважението е това, което ни прави хора и ни сплотява, но не всеки държи на него. А в днешно време е повече от нужно особено с оглед на това, че социалните мрежи присъстват в живота ни от сутрин до вечер. И в крайна сметка, хейтът е нужен, но не когато е хейт, а когато е поднесен под формата на градивна критика без негативни намерения. Всичко останало е избиване на комплекси, на които не трябва да позволяваме да ни влияят. Неслучайно хората са казали: „Ако никой не те мрази, значи грешиш някъде. “А ако това не ни мотивира да бъдем по-добри версии на себе си и да надминаваме очакванията си, то нищо друго няма да успее.

 

Лазар Ангелов - Градивен ли е хейтът в соц мрежите BodyConstructor 2

 

Градивен ли е хейтът в социалните мрежи в крайна сметка? Вероятно има едни 10-20%, които може да се разгледат по-скоро като градивна критика. Всичко останало е чист хейт по мое мнение. Ако вие не мислите така или имате различно мнение, може да го споделите под статията във Facebook / Instagram и в групата ни във Facebook.

Сподели статията, ако ти е харесала и напиши #bodyconstructor

 

Последвай ни в СОЦ медиите тук:

👉 Facebook 

 

👉 Група BodyConstructor

 

👉 Instagram

 

👉 YouTube

 


Източници:

https://www.instagram.com

/adrianzurkov/

 

https://www.instagram.com

/schwarzenegger/?hl=bg

 

https://www.instagram.com

/lazar_angelov_official/?hl=bg

 

https://bg.encyclopedia-titanica.com

/significado-de-haters

 

https://bg.wikipedia.org/


Виктория ИлиеваВиктория Илиева

Тагове: Анализи, Хейтъри, Социални мрежи, Facebook, Instagram, BodyConstructor
Добави в Svejo

Градивен или вреден е хейтът под публикациите на треньори, състезатели и специалисти в социалните мрежи?
Прочети още ...

„Помогни с нас за спорта” – благотворителна инициатива за Михаил

„Помогни с нас за спорта” – благотворителна инициатива за Михаил

21.12.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
  Скъпи приятели,   Представяме ви един истински боец не само в спорта, който си е избрал, но и в живота. Михаил Бистричанов е само на 12 години, но мечтите му са много ...
Големият победител във второто издание на Sport Vision Супер Атлет е Ставри Ставрев

Големият победител във второто издание на Sport Vision Супер Атлет е Ставри Ставрев

04.09.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
  Неделя мина, а с нея и феноменалното предизвикателство Sport Vision Супер Атлет 2. И този път физическите способности на всички участници бяха изпитани и отведени до краен предел, за да може ...
Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

18.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Всички знаем, че бодибилдингът се промени през 90-те години на миналия век. Старшите културисти бяха оценявани за балансирана, симетрична и естетична физика с ясно изявени очертания. Разбира се, и други ...
5 типа хора, които всеки спортист трябва да избягва

5 типа хора, които всеки спортист трябва да избягва

16.09.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Има пет типа хора, които всеки спортист трябва да избягва, ако иска да остане мотивиран и да не се отклонява от правия път. Ето ги и тях:   1. "Убиецът на радостта"   Най-добрият ...