Начало Статии Болки в кръста, „ишиас“, сецване, „прищипване“ на нерв - какво всъщност представляват и как да се предпазим?

Болки в кръста, „ишиас“, сецване, „прищипване“ на нерв - какво всъщност представляват и как да се предпазим?

28.06.2022 / Автор: д-р Петя Ценимир    Оцени
00000
Гласували:
Болки в кръста, „ишиас“, сецване, „прищипване“ на нерв - какво всъщност представляват и как да се предпазим?

Болки в кръста, „ишиас“, сецване, „прищипване“ на нерв - какво всъщност представляват и как да се предпазим?

 

На всеки му се е случвало да изпита остра или по-тъпа болка в кръста било то предизвикана от усилие или просто след изморителен ден, при събуждане или ей така - от нищото. Лумбалният дял на гръбначния стълб, където всъщност е болката,  представлява комплексна структура от кости, стави, нервни окончания, мускули и сухожилия, които функционират заедно, за да осигурят стабилност, сила и гъвкавост на тялото. Гръбначният стълб е сравнително устойчив, но е податлив на наранявания и болка.

 

Гръбнакът, заедно с мускулите на гърба и дупето (глутеалната мускулатура) са отговорни за изправения стоеж на човека, поддържането на правилна стойка и стабилност при движение. Най-често появата на остра болка в кръста се дължи на нараняване на мускулите, сухожилията и/или междупрешлените дискове. Тялото реагира на нараняванията с поява на болка, като започва и процес на възстановяване, който също би могъл да е свързан с определена болка. Съществува значително припокриване на нервните сигнали на повечето междупрешлени дискове, мускули и лигаменти – по тази причина при поява на болка може да бъде трудно за мозъка да определи точното местоположение на причинителя й. Например, при разкъсване на фиброзния пръстен на междупрешленния диск (поява на лумбална херния) се появява болка, придружена с възпаление на мястото. Тази болка може да бъде съпътствана и от болезненост в мускулните тъкани непосредствено до този междупрешленен диск, както и с дразнене на коренчето на прилежащия там нерв.  Засегнатите мускули и сухожилия се възстановяват бързо, но разкъсването на фиброзен пръстен няма как да бъде възстановено. В случая болката, получена от двете неща, се усеща като една и е трудно да бъде локализиран причинителят.

 

Накратко за анатомията на гръбнака: Между всеки от нашите прешлени има дискове. Периферната им част е изградена от хрущял, който съдържа концентрично подредени колагенни влакна - фиброзен пръстен ( анулус фибросус), а централната част е заета от пихтиест хрущял - пихтиесто ядро (нуклеус пулпосус). То е силно хигроскопично и след поглъщане на вода увеличава значително своя обем.То може да пружинира и служи като „амортисьор“ в диска. Междупрешлените дискове могат да изменят в определена степен формата си, с което се обуславя възможността за огъване на гръбначния стълб в различните посоки.  Също така има надлъжни връзки (лигаменти) отпред и отзад на гръбначния стълб, които допринасят за здравината му. Най-важният и най-здрав е т.нар. жълт лигамент, който свързва дългите израстъци на прешлените. Той реално е жълт, а цветът му се дължи на еластичните му влакна.