Начало Статии Луи Симънс - "Кръстникът" на пауърлифтинга и неговото наследство

Луи Симънс - "Кръстникът" на пауърлифтинга и неговото наследство

04.07.2022 / Автор: Мария Димчева    Оцени
00000
Гласували:
Луи Симънс -

Луи Симънс - "Кръстникът" на пауърлифтинга и неговото наследство

Тази година ни напусна великият Луи Симънс. Той беше американски пауърлифтър и силов треньор. Той е бил активен като пауърлифтър и треньор повече от петдесет години. Симънс е основател на Westside Barbell и е разработил няколко протокола за обучение, включително „Свързания метод("The Conjugated Method"). На него се приписва и изобретяването на тренировъчни машини за обратни хиперекстензии и клекове с колан. В общността на пауърлифтинга в САЩ го наричат "кръстникът" на пауърлифтинга.

 

Програмата Westside Barbell е плод на идеята именно на Луи Симънс. Принципите на програмата са заимствани от съветските и българските техники за обучение по вдигане на тежести и гениално адаптирани към силовия трибой и силовата подготовка. Философията на Westside Barbell оспорва популярните вярвания за начина, по който мислим, как трябва да бъде структурирана и приложена програма за силови тренировки.

 

Ефикасността на програмата се потвърждава от успеха и непрекъснатия напредък на тренировките на атлетите под ръководството на треньора Симънс. Westside Barbell в Кълъмбъс, Охайо е единствената фитнес зала в света, която има двама силови атлети с постижения в Трибоя с общо над 1225 кг., пет над 1270 кг. и един, който има най-големия сбор за всички времена - 1363 кг, макар и тези постижения да са постигнати по правилник, съставен от федерации и съвети отвъд океана.

 

 

Симънс твърди, че е разработил и изобретил специализирани упражнения с щанга, които се използват за насочване на слабости в състезателните вдигания. Специализираните упражнения за горната и долната част на тялото се редуват често (поне на всеки три седмици) на принципа, че тренирането на едно и също специализирано упражнение твърде дълго ще бъде контрапродуктивно. Системата за обучение набляга на разнообразието от специализирани упражнения. Могат да се изпълняват различни упражнения в този смисъл, например “Добро утро” вместо Клек. Състезателните вдигания могат да бъдат променени чрез увеличаване или намаляване на обхвата на движение, като например клякане до ниска или висока кутия, извършване на преси от пейка с частичен обхват на движение, използване на дървени дъски за скъсяване на хода или “Мъртва тяга от блокове”. Конвенционалната щанга може да бъде заменена със специализирани щанги като извита щанга или швейцарска щанга.

 

Натоварването на специализирани упражнения е предназначено да увеличава едновременно силата и скоростта всяка седмица. Две сесии на "Макс усилие" седмично, по една за горната и долната част на тялото, изискват тренировка с максимално големи тежести върху специализираните упражнения, описани по-горе. Две сесии на "Динамично усилие" седмично, отново по една за горната и долната част на тялото, изискват тренировка със субмаксималнитежести, но ускоряващи се възможно най-много във възходящата част на повдигането. Чрез редуване на сесиите, системата за свързана последователност представлява алтернатива на традиционната западна периодизация в силовите тренировки, при която само едно качество, като хипертрофия, скорост или сила, се развива за дадена седмица. Това е в противовес на системата за свръхспециализация, използвана от съветските спортисти, която тренира една основна двигателна способност за продължителни периоди от време.

 

Най-често срещаният шаблон за този метод се върти около три метода на тренировка с тежести, използвани във връзка един с друг. Тези три метода са:

 

1. Преодоляване на максимално съпротивление, което причинява максимално или почти максимално мускулно напрежение (“Метод на максимално усилие”).

2. Използване на значително по-малко от максималното съпротивление, докато умората не доведе до неуспех (“Метод на многократно усилие”).

3. Използване на субмаксимални тежести, придружени от максимална скорост (“Динамичен метод”).

 

Симънс остава след себе си както множество методи и упражнения, така и спомена за една личност в пауърлифтинга, дръзнала да създаде нова интерпретация на някои изпитани методи от България и СССР заедно с вариативност и иновации за онова време.

 

 


Източници:

1. https://bg.blogotirni.com/articles

/10-zakona-za-sila-ot-lui-simns.html

2. https://en.wikipedia.org/wiki

/Louie_Simmons

3. https://www.newyorker.com

/culture/postsсriрt/how-louie-simmons-defined-the-extreme-sport-of-power-lifting

 

Сподели статията, ако ти е харесала и напиши #bodyconstructor

 

Последвай ни в СОЦ медиите тук:

👉 Facebook 

 

👉 Група BodyConstructor

 

👉 Instagram

 

👉 YouTube

 Мария ДимчеваМария Димчева

Тагове: Луи Симънс, Сила, Силов Трибой, Пауърлифтинг, Клек, Лег, Тяга, Силова подготовка
Добави в Svejo

Луи Симънс - "Кръстникът" на пауърлифтинга и неговото наследство
Прочети още ...

Силов Благотворителен турнир, в подкрепа на петкратния шампион по джудо Георги Огнянов

Силов Благотворителен турнир, в подкрепа на петкратния шампион по джудо Георги Огнянов

25.11.2013 г. / автор: Master Admin
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТУРНИР ПО СИЛОВИ ДИСЦИПЛИНИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПЛЕВЕН Спортното събитие е в подкрепа на петкратния шампион по джудо Георги Огнянов   За първи път Плевен ще бъде домакин на турнир по ...
Треньорът на Треньорите. Иван Абаджиев в едно уникално интервю за BodyConstructor! (Част 1)

Треньорът на Треньорите. Иван Абаджиев в едно уникално интервю за BodyConstructor! (Част 1)

27.10.2013 г. / автор: Любомир Христов
Каквото и да се каже за него ще е малко, дали заради това, че е признат за Треньора на треньорите, дали защото все още той е една ходеща библиотека от ...
Що е то двигателна култура и има ли почва тя в нашата родна фитнес действителност?

Що е то двигателна култура и има ли почва тя в нашата родна фитнес действителност?

10.10.2015 г. / автор: Марина Декова
Една от причините любителите на фитнеса да не постигат значителен прогрес е именно ниската двигателна култура или изобщо липсата на такава. Ще се опитам да отговоря на някои основни въпроси ...
Бъди промяната, която искаш да видиш в света

Бъди промяната, която искаш да видиш в света

12.03.2018 г. / автор: Марина Декова
  Здравейте, приятели,    Благодаря ви, че сте част от моя свят. Благодаря ви, че споделяте с мен енергията и баланса си за един по-добър и качествен живот!    Моята цел е да Ви помогна, ...