Начало Статии Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!
Само за жени

Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!

Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!
www.bodyconstructor.com

Все повече жени започват да ходят на фитнес, за да влезнат в по-добра форма. Това наистина ме радва, но проблемът е, че малцина постигат резултатите, за които толкова усилено се трудят! Тъй като искам дави спестя годините лутане в залата и разочарованието от факта, че полагате толкова усилия, а никога нищо не постигате, днес ще изброя някои от грешките, които повечето жени допускат в залата.

 

1.Не тренирате с тежести

 

Това е една от най-често допусканите грешки! Повечето жени се плашат от тежестите, като дявол от тамян, а истината е, че точно тежестите са най-добрият ви приятел и пътят към мечтаната фигура! В случай, че сте от дамите, които смятат, че тежестите ще ви превърнат в мускулести мъжкарани, прочетете тук http://bit.ly/QywaAW истината за жените и тежестите, и най-накрая се освободете от товара на този мит!

 

Време е да осъзнаете, че несметните часове кардио не вършат работа! Съмнявате се в думите ми? Тогава се замислете какво правите през последните няколко години и как не постигате желания резултат! После пробвайте моя начин! Влезте в залата и вдигайте тежести! И под тежести нямам предвид розовите дъмбели! Дори торбите от магазина тежат повече от тях!

Започнете да тренирате с адекватни тежести! Тежести, които са достатъчно големи, за да осигурят необходимата интензивност и натоварване!  Тежести, които предизвикват тялото ви!

Ето как тренирам аз и до сега само се наслаждавам на позитивните страни от тежестите- по-силна съм, по-уверена в себе си, имам тялото, за което преди само мечатех, докато се потях на ходещата пътека и освен това се чувствам по-здрава от всякога!

http://www.youtube.com/watch?v=bJQo-SHalfo

 

 

2.Не изпълнявате правилно упражненията

 

Обичам да наблягам на факта, че дори и най-добрата програма, няма да ви донесе желаните резултати, ако не изпълнявате упражненията с добре техника!Повечето жени отчайващо искат да стегнат дупето и краката си, а на практика много малко тренират, за да го направят. Направо ми се къса сърцето, когато гледам как мнозина изпълняват любимото ми упражнение- клека. На мен повече ми прилича на дупене, отколкото на трениране! ;) Ако искате да извлечете максимума от дадено упражнение, научете как се изпълняват упражненията. По-добре да отделите време, за да усвоите правилната техника и после да постигнете желаните резултати, отколкото ден след ден да правите упражненията грешно и да се чудите, защо дупето ви не се стяга и защо бедрата ви никога не се оформят.

 

3.Тренирате прекалено много

 

Това е често срещано! Сигурна съм, че много искате да постигнете целите си и че сте готови да дадете всичко от себе си, дори това да значи тренировки по два-три часа, всеки ден. Все пак си струва усилията, нали? Хубаво и стегнато тяло, с цената на много труд и усилия! Да, ама не! И аз така си мислех едно време и мога да ви кажа, че съм правила всяка една глупост, за която можете да се сетите- два часа на пътеката, докато четете списание…ПРАВИЛА СЪМ  ГО. Тренировки по два пъти на ден, за да изразходвам повече калории…И ТОВА СЪМ ПРАВИЛА! ; дълги, изтощителни тренировки, които те карат да си тръгнеш от залата почти влачейки се- ОПРЕДЕЛЕНО СЪМ ГО ПРАВИЛА!

Но за щастие толкова се уморих от глупостите, които правех и резултатите, които никога не постигах, че реших да пробвам нещо друго, нещо различно. Когато познатото не върши работа, обикновено човек се обръща към неизвестното, на пръв поглед страшното- а именно кратките, интензивни тренировки!

Точно това ми даде най-много. В момента не тренирам повече от 45мин. Тренирам с големи тежести, правя малко повторения и си почивам по минута след всяка серия. Не правя никакво кардио. На пръв поглед обратното на всичко това, което знаете за жените и тренировките, нали? Но никога не съм постигала по-добри и по-бързи резултати! Понякога ми се иска да имаше някой, който да ми беше отворил очите по-рано и да бях осъзнала по-рано, че резултата не е пропорционален на времето прекарано в залата. Искаше ми се да бях осъзнала по-рано, че резултати се постигат не с много усилия, хвърлени на вятъра, а по-скоро с умни тренировки, които включват правилните упражнения и правилните тежести!

Ако искате и вие да опитате, вижте Как да структурирате тренировките си, така че да са максимално кратки, но ефективни ( http://bit.ly/WTAFJd)

 

 

Ines Subashka

 

 

4.Смятате, че упражненията се делят на мъжки и женски

 

Както един приятел се шегува „Жените не са по-специалната част от населението, те просо са останалата част от населението”. Човешкото тяло е устроено по горе долу един и същ начин. Движенията, които извършвате всеки ден- качване по стълби, навеждане, тичане за автобуса, вдигане на кашони, носене на торби, игра с децата, тичане с кучето и т.н. , са еднакви за всички- независимо дали сте мъж или жена! Тогава, ако ежедневието изисква от нас жените и от мъжете да се движим по един и същ начин, какво би ви навело на мисълта, че вие имате нужда да тренирате по различен начин?

Смятате, че тренировките със свободни тежести( щанги и дъмбели) са запазени само за мъже, а вие трябва да се „разхождате” по всички машини в залата? Ако е така, определено сте се заблудили.

 

Но, за да не задълбавам в дълги обяснения, нека ви попитам:

Вдигате ли торбите от пазара? Тогава какво ви пречи да правите тяга?

Вдигате ли кашони, когато прибирате зимните обувки и трябва да ги сложите на рафта? Тогава какво ви спира да правите военна преса, пуш преса, тръстери?

Налага ли ви се да играете с децата си, да ги вдигате, люлеете и т.н.? тогава какво ви пречи да правите клекове и суингове?

Ако осъзнаете, че точно тези упражнения, които сте заклеймили за „мъжки”, са най-добрите и функционални упражнения. Упражненията, които ще ви помогнат да се движите по-добре в ежедневието си, да се справяте с дейностите в ежедневието си по-добре и като бонус да изваете по-хубаво и стегнато тяло, ще се освободите от потребността да си купувате женски списания и да се чудите кой нов тренировъчен режим да изпробвате!

 

5. Правите прекалено много упражнения

 

Това до някъде произтича от факта, че не сте достатъчно информирани или пък напротив, че имате прекалено много информация, но не и от правилните източници. Както вече се разбрахме, не е необходимо тренировките да са дълги, а просто да са умно структурирани. Същото е и с подбора на упражнения. Не количеството на упражненията е важно, а качественото им изпълнение и правилния подбор!

Ако трябва да съм честна има около десетина упражнения, които трябва да правите и са напълно достатъчни, за да влезете в най-добрата форма в живота си и не е необходимо да включвате повече от 4-5 от тях във всяка тренировка- клек( заден клек, преден клек,бг-клек, клек на един крак), мъртва тяга, напади, набирания, лицеви опори, военна преса, странична преса, планкове, обръщания.

Правете между 3-5 серии, по 5 повторения с тежест, която да ви затруднява, но въпреки всичко да не изкривявате техниката си. Почивайте по 1мин. между сериите! 

 

Помнете, че времето е най-ценното, което притежавате и трябва да го използвате максимално ефективно! Не го прахосвайте в несметни часове кардио. Не прахосвайте време, за да вредите на организма си, като го изтощавате с продължителни, неефективни тренировки!

Сприятелете се с тежестите и ви обещавам, че след месец, два ще се радвате, че сте пробвали нещо различно! Нещо, което върши работа и ви помага да постигнете желаните резултати! 

 


 


Инес СубашкаИнес Субашка

В BodyConstructor: Автор

 

Професия: Кондиционен треньор и блогър(http://www.inspiredfitstrong.com/bg)

Образование: Дипломиран фитнес- инструктор, Маркетинг, Финанси със специализация „Публични финанси”

 

Интереси: Функционално трениране, Здравословно хранене, Приложна психология, Хранителни разстройства и тяхното лечение

 

Инес Субашка се занимава професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално 6 години се занимава с баскетбол, после 3 години с плуване и понастоящем се занимава с функционално трениране. Провежда групови и индивидуални тренировки, като се е концентрирала върху това да помага на „обикновения” човек да предизвиква себе си, да постига спортни постижения, „запазени” само за професионалните спортисти, както и да разкрива потенциала си, надскачайки ограниченията си! Да помогне на жените да осъзнаят ползата и необходимостта от тренировките с тежести и да се научат да зареждат тялото си с качествена здравословна храна, а не да го измъчват с несметни часове кардио и строги рестриктивни, диети (гладувания)!


 


Тагове: За жени, Грешки, Тренировки, Отслабване
Добави в Svejo
Коментари на потребителите

Теодора Георгиева
01-02-2015
Много добра статия,браво !!!
Kostadin Zashev
17-06-2013
Браво, много хубава статия, дано да има все повече такива треньори с мислене стигащо отвъд рамките, в които се поставят повечето фитнес инструкторчета.

Прочети още ...

Отварям нови групи за летни тренировки! Запиши се!

Отварям нови групи за летни тренировки! Запиши се!

12.06.2019 г. / автор: Марина Декова
  Много хора си мислят, че с идването на лятото всички грижи за нашето тяло изведнъж спират, за да си почиваме, а чак през есента (ако не ни мързи) може пак ...
Спри да повтаряш, че хранителният ти режим е 70% от постигнатите резултати

Спри да повтаряш, че хранителният ти режим е 70% от постигнатите резултати

05.02.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Режимът не е по-важен от тренировките. Спри да повтаряш, че режимът е 70% от постигнатите резултати.   Несъмнено си чувал тази фраза във фитнес общността: „Режимът е 70% от резултатите ти“.   Никой не би ...
Четири съвета за начални стъпки в набирането на висилка

Четири съвета за начални стъпки в набирането на висилка

27.06.2019 г. / автор: Георги Богданов
  Първият съвет, който бих дал, е да заздравим хвата и да увеличим силата в горните крайници. Можем да започнем с много иновативен американски уред, който позволява натоварването на цялото тяло, ...
3 съвета за клековете, които бих споделил с по-младото си аз

3 съвета за клековете, които бих споделил с по-младото си аз

17.01.2017 г. / автор: Master Admin
В първата част на тази статия ще опиша това, което ми се иска да знаех за клековете, когато за първи път започнах да вдигам тежести. Преди да се превърна в ...