Начало Статии Емоционалното хранене: Не хранете тъгата си, за да си отиде завинаги!

Емоционалното хранене: Не хранете тъгата си, за да си отиде завинаги!

18.11.2012 / Автор: Инес Субашка    Оцени
Емоционалното хранене: Не хранете тъгата си, за да си отиде завинаги!
www.bodyconstructor.com

Днес говорим толкова много, а казваме толкова малко. Ежедневно се срещаме с толкова много хора, а на практика общуваме все по-рядко. Заобиколени сме от хора, а сме по-самотни от всякога!

 

Ето, че идва вечерта. Приближава моментът, когато сте ти и празната стая. Ти и тишината. Моментът, когато тишината е толкова шумна- болката, спомените, мислите, страховете, разочарованията- всички те се опитват да спечелят вниманието ти. Опитват се да те погълнат! Чувстваш особена празнота. Празнота породена от отчаяние, празнота породена от личността ти, която сякаш се разпада. Искаш да избягаш. Искаш да заглушиш мисълта си, искаш да избягаш от емоциите си, искаш поне за миг да се освободиш от себе си!

 

Към кой да се обърнеш? Та нали хората са тези, които само подсилват чувството, че си безполезна, некадърна, егоистична. Трябва ти нещо, което няма да те съди, нещо, което само ще ти даде комфорта, който търсиш, без да те пита, без да се интересува от подробности! … ХРАНАТА! Пак се случва.... Пак се обръщаш към яденето, търсейки спасение!

 

Разбирам те по-добре отколкото предполагаш. Дълго време давех емоциите си в храна. (Моята лична изповед: За душевния глад и емоционалното хранене http://bit.ly/Ta1l4h. Дълго време бягах от себе си, прекарвайки дълги часове на самота с храната. Порция след порция, вафла след вафла, кутия бисквити, след кутия бисквити. И никога не успявах да се скрия за дълго.

 

Нека те попитам, защо бягаш от себе си? Защо  мислиш, че храната е решение на проблемите, които имаш?

 

Всеки път, когато се чувстваш потисната и посегнеш към храната, с надеждата, че ще получиш желания комфорт, спомни си какво се случи последния път! Спомни си чувството на вина и срама, които изпитваше (ако разбира се това ти се е случвало и преди). Разочарованието и ядът, които те накараха да се чувстваш още по-зле, отколкото преди да се натъпчеш! Както скоро писах, когато душата гладува, тялото преяжда http://bit.ly/WfbYBd ! Опитвайки се да нахраниш емоциите си, на практика ги измъчваш от глад! Храната е гориво за тялото, но не и за душата!

 

Палачинки с ягоди

 

Деструктивното емоционално хранене, няма нищо общо със самата храна или с неспособността ти да демонстрираш воля и да се въздържаш от ядене. Емоционалното хранене е свързано с вътрешна емоционална криза - породена от ниското ти самочувствие, неспособността ти да се справяш с промените или да се изправяш срещу страховете и проблемите си!

 

За да се справиш с емоционалното хранене, трябва да се изправиш срещу него! Замисли се само! Та това е просто една храна! Как може да позволиш храната да контролира начина, по който се чувстваш? Как може да мислиш, че кутия бисквити, тава с торта или кутия сладолед ще решат проблема ти? Това звучи нелепо, нали? Съгласна си, до момента, в който не изгубиш контрол и не се натъпчеш отново! Сякаш някой е поел контрол над действията ти и ти си само страничен наблюдател. Гледаш как някой злоупотребява с тялото ти, тъпче го с храна и когато приключи с мъчението, ти отново си там - натоварена със задачата да се справиш и с това. Сякаш не ти стигат останалите емоции, а сега трябва да понесеш и това разочарование и тази вина!

 

Струва ти се, че си жертва на собствените си емоции. Но дали е така? Нещото, което ме води в живота, и което ми дава сили да се справям с всяка трудност е, че „нищо няма свой собствен смисъл, освен този, който ние му придаваме”. Ти сама се поставяш в тази ситуация и сама си внушаваш, че не можеш да се справиш! Следващия път, когато тежестта на деня ти се струва прекалено голяма, за да я понесеш, откажи се от ролята на жертва! Изправи се срещу проблемите и намери решение! Защото, когато съществува РЕАЛЕН проблем има и реално решение. Повечето страдания се дължат на факта, че живеем живот, който се върти не около самата действителност, а около представата ни за нея! Нищо не е толкова лошо, че да нямаме сили да го преодолеем!

 

Ние сами придаваме значение и тежест на едно или друго събитие! Ние даваме оценка на това, което се случва около нас и точно тази оценка дава тласък на една или друга емоция!

 

Каквото и да се случва, помни, че „и това ще отмине”, че „няма да е все така”! Помни, че храната е гориво за тялото, а не за душата! Помни, че имаш нужда от това да задоволиш емоционалния глад, а не физическия глад!

 

Когато изпиташ желание да се натъпчеш, за да потушиш емоциите с храна, запитай се „Защо се чувствам така?”. Открий от къде тръгва проблема и какво е провокирало нежеланата емоция! Когато си отговориш на този въпрос, ще можеш да намериш и решение на проблема си! Колкото по-често отказваш да давиш емоциите в храна; колкото по-често отказваш храната да те контролира; толкова повече ще чувстваш, че имаш силата да промениш това, което се случва!

 

Хранителни разстройстваКолкото по-често отказваш да бягаш от действителността, толкова по-вероятно е да осъзнаеш, че тя никога не те е преследвала и че само фалшивата, измамна представа за нея поражда чувството на несигурност и слабост, което те кара да се саморазрушаваш!

 

От личен опит знам, че проблемите с емоционалното хранене не могат да бъдат преодолени за една вечер! Лично аз постепенно се отказах от давенето на емоциите в храна, като започнах вместо да се тъпча с шоколади, вафли и т.н., в такива моменти да наблягам на истинска храна. Замествах кутиите бисквити, с повече месо, сурови ядки, плодове и зеленчуци. Да, иска се воля, за да заместиш сладките изкушения с по-здравословни, но това помага доста! Така изпитвах все по-малко чувство на вина, че съм яла в пристъп на емоция. След това, когато се отървах от чувството на вина, ми беше много по- лесно да си наложа, в такива моменти изобщо да не посягам към храната, а да се обръщам към други неща, които ми носят комфорт и щастие- книги, разходки, приятели и т.н.
Да се откажете от емоционалното хранене отнема време! Но като човек, който е минал от там, мога да ви кажа, че си заслужава усилията! Заслужава си да покажете малко воля, да се научите да реагирате по-осъзнато на трудностите, които ви се изпречват и сами да контролирате действията и живота си!

 

В следващата част от статията очаквайте подробности относно най-подходящите храни, които можем да ядем, когато изпитваме емоционални трудности.

 


 


Инес СубашкаИнес Субашка

В BodyConstructor: Автор

 

Професия: Кондиционен треньор и блогър(http://www.inspiredfitstrong.com/bg)

Образование: Дипломиран фитнес- инструктор, Маркетинг, Финанси със специализация „Публични финанси”

 

Интереси: Функционално трениране, Здравословно хранене, Приложна психология, Хранителни разстройства и тяхното лечение

 

Инес Субашка се занимава професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално 6 години се занимава с баскетбол, после 3 години с плуване и понастоящем се занимава с функционално трениране. Провежда групови и индивидуални тренировки, като се е концентрирала върху това да помага на „обикновения” човек да предизвиква себе си, да постига спортни постижения, „запазени” само за професионалните спортисти, както и да разкрива потенциала си, надскачайки ограниченията си! Да помогне на жените да осъзнаят ползата и необходимостта от тренировките с тежести и да се научат да зареждат тялото си с качествена здравословна храна, а не да го измъчват с несметни часове кардио и строги рестриктивни, диети (гладувания)!


 


Тагове: Хранителни разстройства, Хранене, Здраве
Добави в Svejo

Емоционалното хранене: Не хранете тъгата си, за да си отиде завинаги!


Новак
мнения - 1
Alex Naydenov
2017-08-06 01:29:39

Много жалки същества сте вие жените. Направо ми се повръща от вас.URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 20
ФитнесВкъщи Ворд
2017-08-11 16:04:52

Добър съвет. 

Много е интересно как колегата по-горе коментира че другите са жалки, а изпитва нужда да оставя негативни и безсполезни коментари за да се почуства по-добре? Иронията е странно нещо.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://fitnessvkashti.wordpress.com/  URL   
Харесвам 0Прочети още ...

30 съвета за изгаряне на мазнините от Тони Шивачев - Част 1

30 съвета за изгаряне на мазнините от Тони Шивачев - Част 1

25.11.2016 г. / автор: Тони Шивачев
В тази статия ще ви представя 30 лесни съвета, които да прилагате, когато сте в период на чистене на мазнини. Тези методи ще забързат метаболизма ви и ще ви помогнат ...
Десет неподозирани унищожители на тялото и мускулния растеж – Част 2

Десет неподозирани унищожители на тялото и мускулния растеж – Част 2

31.01.2013 г. / автор: Даниел Славов
В първа част на статията прочетохте за първите пет опасни вещества. Сега следва да се запознаем с другите пет.   6. Сукралоза (известен също като Splenda или Е955)   Много популярна в продукти без захар, особено ...