Начало Статии Трябва ли жените да са силни? (Част 2)
Само за жени

Трябва ли жените да са силни? (Част 2)

Трябва ли жените да са силни? (Част 2)
Инес Субашка

 

 

 

Преди седмица написах ето тази статия „Трябва ли жените да са силни”, която предизвика както положителни, така и отрицателни коментари.

Лично аз избягвам да влизам в безсмислени дебати и реших вместо персонално да отговарям на критиците( като не влагам никаква отрицателна емоция в тази дума), да напиша една статия в отговор към всички, които споделят това мнение!

 

Мисля, че е крайно време да започнете да правите разликата между професионални спортисти или хора, които имат специфични спортни цели и обикновения човек, който тренира с цел да бъде в по-добра форма, да се чувства и изглежда по-добре!

 

Понякога се изумявам, че хората продължават да обясняват как жени, които тренират с тежести щели да станат, ЕДРИ, като щангистките, като трибойките; мускулести, като кросфитърките или културистките! Само аз ли забелязвам, че общото между изброените, са точно специфичните им спортни цели! На трибойките, основната цел не е визия и здраве, а спортните постижения, максовете на клек, лег и тяга!

 

И само за сведение, ето тази жена- Виолета Варга прави тяга с 440 паунда( 200кг.) и не виждам нещо лошо, мъжествено и отблъскващо във визията ѝ! (вижте снимката по-долу)

 

Същото се отнася и за останалите изброени! И казвайки това, аз нямам нищо против тяхната визия! Смятам, че всеки има субективно мнение и различен идеал за красота и ако за едни, жена занимаваща се с трибой изглежда „прекалено здрава”, за други може да е най-уникалното същество на света!

 

Когато се опитвам да убедя повече жени да тренират с тежести, аз не ги карам да стават трибойки, културистки или кросфитърки. Ако ги влече, нека се пробват! Но иначе идеята е да се научат да тренират правилно, да се научат да контролират тялото си, тренировките им да подпомагат ежедневието им, като допринасят за по-доброто здраве, стойка и възприемане на себе си и визията си!

 

Нека го кажа така! Да вземем един математик, който решава сложни уравнения, който обича интеграли и диференциали, матрици, симплекс метод и други подобни. Това е неговата страст, това е неговата професия! Той има специфични цели и прави това, което ще му помогне да ги постигне.

 

Сега да погледнем човек с друга професия или по-общо казано обикновения човек, който не е математик. Той трябва да има общи познания по математика, да събира и изважда; да дели и да умножава. Всичко това му е необходимо, за да може без затруднения да се справя с някои ежедневни нужди и задължения.

Какво е общото между математика и обикновения човек? Необходимостта да разбират от математика! А каква е разликата? Степента и задълбочеността на разбирането ѝ! Единият има общи познания, а другия задълбочени, специфични!

 

Нека се върнем на тежестите! Какво е общото между обикновената жена, която тренира с тежести и трибойките например? Общото са тежестите! Разликата? Целите и методите, които се използват за постигането, както и килограмите, които се използват!

 

Цитирам „Не става въпрос дали жените трябва да тренират, а дали да тренират тежко! А и отделно колко тежко! Едни клекове дори и на 50кг  серии не са опасни. Но почнеш ли максимуми…”

 

Така, нека попитам! Колко жени познавате, които изпълняват хубав, дълбок клек с 50кг.? Да ви кажа честно, повечето жени дори със собственото си тегло не могат да клекнат правилно и с достатъчно голяма дълбочина! Точно за това става въпрос! Казвайки на жените да тренират с тежести, аз не им казвам да влезнат в залата и да почнат да правят максове. Това е дълъг процес! Първо трябва да се научат да контролират собственото си тегло, после да усвоят техниката на движенията и постепенно да увеличават тежестите. И да не говорим, че жена, която няма високи спортни цели, а пак подчертавам иска да е здрава и в добра форма, рядко ще клекне с повече от 50-60кг!

 

Жените ТРЯБВА да тренират с тежести.( ето как да разберете кога сте прекалено здрави и кога трябва да спрете с тежестите:  http://bit.ly/12lj0vD ). И никой не говори, че всяка жена трябва да дръпне 120кг. на тяга или да клекне със 100кг! Постижения дори на половината, биха помогнали на всяка жена да изглежда УНИКАЛНО добре, да се чувства добре за себе си и начина, по който изглежда, а да не говорим за по-доброто здраве и липсата на болежки породени от дисбаланс в мускулите!

 

И за тези жени, които четат коментари как жените ставали мъжествени и отблъскващи от тежестите, ще ви кажа нещо! Точно тези мъже, които най-много роптаят срещу жените и тежестите, на улицата най-много ще се обръщат след вас, за да зяпат стегнатите ви и оформени тела!

 

Ето какво направиха тежестите за мен и да! Аз съм от тези, които правят тяга със 100кг., клякат с по 60-70кг., правят лицеви опори с тежест и имат цел да ходят на ръце!

 

Ето какво може да се случи с тялото ви, когато започнете да тренирате с тежести! ( http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2012/nutrition/4785/ )

 

Инес Субашка

 


 

 

 

 

 


Инес СубашкаИнес Субашка

В BodyConstructor: Автор

 

Професия: Кондиционен треньор и блогър(http://www.inspiredfitstrong.com/bg)

Образование: Дипломиран фитнес- инструктор, Маркетинг, Финанси със специализация „Публични финанси”

 

Интереси: Функционално трениране, Здравословно хранене, Приложна психология, Хранителни разстройства и тяхното лечение

 

Инес Субашка се занимава професионално със спорт от 12 годишна. Първоначално 6 години се занимава с баскетбол, после 3 години с плуване и понастоящем се занимава с функционално трениране. Провежда групови и индивидуални тренировки, като се е концентрирала върху това да помага на „обикновения” човек да предизвиква себе си, да постига спортни постижения, „запазени” само за професионалните спортисти, както и да разкрива потенциала си, надскачайки ограниченията си! Да помогне на жените да осъзнаят ползата и необходимостта от тренировките с тежести и да се научат да зареждат тялото си с качествена здравословна храна, а не да го измъчват с несметни часове кардио и строги рестриктивни, диети (гладувания)!


 


Тагове: Жени, Тренировки, Сила, Красота, Тежести, Инес Субашка
Добави в Svejo

Трябва ли жените да са силни? (Част 2)


Админ
мнения - 560
Marina Dekova
2013-02-26 13:27:01
Чудесна статия! Адмирации :)


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 7
Georgi Takov
2015-02-25 17:44:42
За мен жените трябва да са стройни и стегнати ,когато има вече очертан мускул не е хубаво.Не се засягайте , лично мое мнение


URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 17
Gosho Petrov
2016-02-21 19:37:33

Страхотна статия вижте и този сайт https://aestheticbyscience.comURL   
Харесвам 0Прочети още ...

Ефектът на алкохола върху растежа на мускулите

Ефектът на алкохола върху растежа на мускулите

13.03.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Какво се случва, когато отидете на бар, след като сте тренирали за покачване на мускулна маса? Изненадващото е, че ефектът е различен при мъжете и при жените.   Петък е и след тежка тренировка, решавате да ...
Как можем да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?

Как можем да направим солидна мускулна маса без употреба на забранени стимуланти?

12.10.2015 г. / автор: Марина Декова
Това не е нова тема, но става все по-актуална в последните години. Тя беше разискана в детайли от моя колега Богомил Йорданов в статията „Покачването на мускулна маса без стероиди ...