Начало Статии Много емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015!

Много емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015!

06.04.2015 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Много емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015!

Национално първенство по силов трибой – 1-ви кръг – 04.04.2015 гр. Горна Оряховица

 

" data-width='500' data-height="650px" style="width:100%; margin-top:3px;text-align:center;"> target="_blank">ГАЛЕРИЯ С НАД 600 СНИМКИ ОТ НАДПРЕВАРАТА ТУК

 

ПРОТОКОЛИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО ТУК

 

Домакините от СК „Локомотив-Олимп” за пореден път се бяха постарали много, за да затвърдят позициите на Горна Оряховица като ключов град за силовия трибой в България. Ентусиазмът и желанието, с които организират състезанията, са похвални и достойни за поздравления! Чистата, топла и обновена зала, различните демонстрации, включени в програмата, многобройната публика и, разбира се, приветливото отношение, превърнаха състезанието в истински празник на Силата!

 

За радост на всички отново имаше женско присъствие в редиците на състезателите. Дамите не само, че бяха там, ами и бяха много силно подготвени.

В най-леката категория – до 52 кг. великолепната Ивелина Кирилова (на снимката по-долу) отново блестеше като диаманта на състезанието. С тегло от само 48 кг. и без да използва никаква помощна екипировка Ивето клекна впечатляващите 115 кг., вдигна от лег страхотните 72,5 кг. и дръпна колосалните за теглото ѝ 142,5 кг.! 330 кг. в трибоя и поредната титла в богатата колекция на тази уникална жена!   

 

17-годишната дебютантка Емили Йотова се представи отлично в първото си състезание с клек от 90 кг., вдигане от лег 45 кг. и впечатляващата тяга от 110 кг., тя събра 245 кг. в трибоя и взе титлата в категория до 62 кг. Въпреки, че не я тренирам от много дълго време (по-малко от 3 месеца), тя има сериозен напредък и прогресира много най-вече в техническо отношение. Сигурен съм, че тепърва ще се откроява с резултати!Ивелина Кирилова

 

В категория до 72 кг. при жените също спечели дебютантка. Ивета Костадинова тренира силов трибой само от около 10 месеца, но въпреки това демонстрира много добра работа с екипировката и хубава техника, обикновено по-присъщи на напредналите състезатели. В клека се справи без проблеми със 130 кг., вдигна с огромна борба 77,5 кг. от лег и се пребори твърдо за 140 кг. на тягата. С трибой от 347,5 кг. Ивето заслужено грабна първата си титла! Като неин треньор съм изключително горд с представянето ѝ - за тези 10 месеца постигнахме сериозен напредък във всички отношения, за да се стигне до това представяне! Уверен съм, че я очаква много силно трибойско бъдеще. Втора в категорията е Миглена Димитрова, която вдигна от лег 45 кг.

 

При най-леките мъже – в категория до 59 кг. силно се отличаваше Александър Петров, който вдигаше без екипировка. Това, разбира се, не му попречи да направи впечатляващо представяне. С клек от 170 кг., лег от 120 кг. и тяга от 212 кг. той събра внушителните за толкова лек човек без екипировка – 502 кг. и стъпи на върха на стълбичката. Втори след него е младият и много надъхан представител на домакините Станислав Щирков, който до последно се раздаваше на макс и постигна трибой от 340 кг. (клек-120 кг., лег-80 кг., тяга-140 кг.)

 

В категория до 66 кг. за пореден път силно впечатли представянето на "старото куче" Йордан Киряков. Данчо-Попа, както е известен в трибойските среди, клекна с лекота с 225 кг. и вдигна от лег 142,5 кг. В коронната си дисциплина - мъртвата тяга, Данчо нямаше проблеми с 245 кг., вдигнати от втори опит, като за третия заяви рекордните 256,5 кг.! Много малко сила в заключителната фаза не му достигна, за да запише и този рекорд срещу името си! Среброто в категорията завоюва представителят на домакините Румен Христов с трибой от 520 кг. (160 кг., 160 кг., 200 кг.). Бронз заслужи младият Иван Иванов с 420 кг. в трибоя (127,5 кг., 90 кг., 202,5 кг.)

 

Пламен ТодоровВ категория до 74 кг. Красимир Кондов определено нямаше ден и изпитваше трудности с регистрирането на успешни опити, но въпреки това вдигна точно колкото му трябваше, за да спечели първото място – 630 кг. в трибоя (205 кг., 205 кг. , 220 кг). Втори, само на крачка от титлата, остана винаги борбеният, надъхан и нахъсан Мишел Мартин с 612,5 кг. (200 кг., 150 кг., 262,5 кг). Той също нямаше ден и регистрира доста неуспешни опити, но на любимата си дисциплина - тягата, отново изригна с опит на голяма щанга - 275 кг., за съжаление опитът бе неуспешен. Бронз извоюва представителят на домакините Добромир Коюмджиев с 555 кг. (205 кг., 115 кг., 235 кг).

 

В категория до 83 кг. "старото куче – медалист" Пламен Тодоров (на снимката отляво) известен още като Пацо-Дяволчето, не остави никакъв шанс на младите дори да си помислят за титлата. В клека регистрира само един успешен опит, но на 250 кг. Драматичният обрат за Пламен можеше да настъпи по време на загрявката за вдигането от лег. При последния му опит, преди излизането на подиума, щангата полетя в неправилна траектория, като отиде директно върху главата му. Ударът беше в областта на челюстта, като само късметът го спаси от по-сериозни поражения и фрактури. Въпреки това кожата на брадата му беше разцепена и започна обилно да кърви. Намесата на лекарския екип спря кръвотечението, но имаше реална възможност това да е край на състезанието за него. Ако беше някой друг, може би да...Но за Пацо-Дяволчето това никога не може да бъде нещо притеснително. Облепен с лепенки, той просто стисна зъби и започна с лежанката! И как буташе само! При третия си опит регистрира 200 кг. – негов личен рекорд! В традиционно силното му движение – тягата той отново бе на висота като вдигна 295 кг.!

 

Битката за второто и третото място бе много оспорвана. С особена гордост пиша тези редове, защото среброто в категорията спечели състезател, подготвян от мен.Теодор Ваклинов, Георги Кънин и Иван Илиев Здравко Петров се състезава отскоро, но въпреки това има огромен хъс, много борбен характер и изключително желание за успех! На това състезание той клекна с 235 кг. вдигна от лег 147,5 кг. и дръпна 250 кг. Убеден съм, че постиженията му тепърва ще се повишават. Третата позиция с много оспорвана битка извоюва друг млад състезател – Велислав Василев с постижение в трибоя 610 кг. (200 кг., 140 кг., 270 кг). Малко по-тежкото лично тегло и доста неуспешни опити лишиха Георги Кънин от медал в тази категория, въпреки че и той направи 610 кг. (220 кг., 125 кг., 265 кг). Светозар Янев пък участва само на лега и направи 160 кг., с които извоюва сребро в движението.

 

В категория до 93 кг., поради една или друга причина, неуспешните опити бяха повече от успешните. Сякаш някой беше омагьосал и проклел състезателите и все нещо се случваше, не успяваха да се вместят във времето за опит, не изпълняваха движението по правилата или технически проблем им пречеше да вдигнат щангата. Именно по този начин един от фаворитите - младият и надъхан Теодор Ваклинов отпадна от борбата за медалите в трибоя след три неуспешни опита на клек с 280 кг., изпълнени с недостатъчна дълбочина. Въпреки, че регистрира само 4 успешни опита в състезанието Илия Огнянов (на снимката отдясно) успя да събере 750 кг. в трибоя и да спечели републиканската титла, резултатите му в движенията са 280 кг. клек, 200 кг. лег и 270 кг. тяга. Втори е младият дупничанин Иван Илиев с 700 кг. в трибоя – клек 280 кг., лег 150 кг. и тяга 270 кг., вдигнати от него успешно чак на третия му опит. Третата позиция извоюва вдигалият малко по-стабилно Александър Гаврилов с 620 кг. в трибоя – 200 кг. клек, 160 кг. лег. и 260 кг. тяга.

 

Много емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015!В категория до 105 кг. стана интересно, защото още след кантара личаха имената на три легенди на силовия трибой у нас – Здравко Сарафимов, Крум Крумов (на снимката отляво) и легаджията Кирил Михайлов. В последствие се оказа, че интрига за класирането няма да има, защото всеки от тях гонеше свои различни лични цели в състезанието.

 

Здравко Сарафимов бе дошъл, за да спечели и го направи повече от убедително. Започна победния си ход с 340 кг. в клека, продължи го по шампионски с 250 кг. на лега (най-голямата щанга на състезанието!) и направи истинско шоу при мъртвата тяга. След дръпнати с лекота 330 кг. на втори опит, той сложи 350 кг. за третия! Дръпна ги почти догоре, като много малко му остана, за да ги довърши. Може би следващия път, а защо не и на Световното.

 

46-годишната легенда Крум Крумов вдигаше без екипировка, като гонеше изпълнението на свои лични постижения, както и удоволствието от това да участва отново в състезание. Тази тръпка, която човърка отвътре всеки състезател и която дори след много години го връща отново на подиума, въпреки всичко и всички. В клека Крум направи супер яко шоу като вдигна безапелационно и безекипировъчно грандиозните 315 кг.! Тежки травми не позволяват на Крум да прави тежко вдигане от лег, затова той изобщо не участва в това движение, оставяйки си сила за коронната му дисциплина – тягата. Всеки трибоец знае за Крум Крумов и неговата тяга. Сега имахме удоволствието отново да я видим на живо – 322,5 кг. безекипировъчно и безупречно изпълнена конвенционална тяга – лично от доайенът Крум Крумов! Благодарим ти за възможността отново да те видим в действие на състезателната сцена и се надяваме следващият път да не е чак след седем години!

 

Второто място в трибоя спечели един страхотно борбен човек – Веселин Дойчев. Веско премина през редица много тежки контузии, но не престана да се бори - най-важното качество за един истински трибоец! Заслужено завоюва второто място в тази трудна категория със 722,5 кг. в трибоя. В клека регистрира 240 кг., в лега 160 кг. и в тягата направи истински фурор побеждавайки в пряк двубой не кой да е, а големия Крум Крумов! Тягата на Веско е 322,5 кг., но по-малкото му лично тегло го класира пред доайена Крумов в това движение.

 

Трети в трибоя е Момчил Момчилов с 690 кг. (245 кг., 220 кг., 225 кг). Отличното представяне на Момчил в лега му спечели среброто вМного емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015! това движение.

Легендата в българското вдигане от лег Кирил Михайлов вдигаше без екипировка като спечели бронз в лега с постижение от 200 кг.

 

В тази категория участва също и републиканският шампион Владислав Евстатиев, който се завръща след редица сериозни травми, отдалечили го от подготовката, но не и от желанието за състезания. Влади вдига без екипировка и направи трибой 577,5 кг. (205 кг., 150 кг., 227,5 кг).

 

В категория до 120 кг. бе най-силният представител на домакините от Горна Оряховица – силовата Легенда на този край Петър Балабанов (на снимката долу) Макар, че на плещите му тежеше цялата организация на състезанието, както и представянето на клуба „Локомотив-Олимп”, Пецата отново намери сили да се състезава, и то какви сили само! Без никакви проблеми спечели титлата в категория до 120 кг. Отново показа огромната си класа в клека с брутално изпълненен успешен опит на 370 кг.! В лега продължи победния си ход с 210 кг.  и пребори 280 кг. в мъртвата тяга, за да дооформи победен трибой от 860 кг.! Битката за останалите два медала бе люта и оспорвана до самия край, като личното тегло реши победителя. „Играещият” треньор и президент на СК „Цунами” Генерал Тошево Борис Борисов спечели среброто с 725 кг. в трибоя (262,5 кг., 177,5 кг., 285 кг). Също 725 кг. (252,5 кг., 170 кг., 302.5 кг) отредиха трето място и бронз на борбения и нахъсан Свилен Благоев.

 

В най-тежката категория – над 120 кг. за поредна година абсолютен властелин бе Владимир Владимиров с 890 кг. в трибоя. Влади клекна 340 кг., вдигна от лег 220 кг. и дръпна 330 кг., като за малко не успя на 350 кг.

 

Много емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015!Много приятно впечатление в тази категория направи състезателното завръщане на трибойската легенда – Ветеранът с главно „В” Георги Манавски. Бат Жоро, както всички го наричат, се беше преборил с множеството стари контузии, които го мъчат и отново бе на подиума! Далеч от най-добрите си резултати и постижения, но изпълнен с желание, удоволствие и голяма усмивка на лицето, Бат Жоро като на шега регистрира 745 кг. в трибоя – 250 кг. клек, 190 кг. лег и 305 кг. мъртва тяга! Това постижение без проблеми му гарантира сребърния медал в трибоя. Бронзът завоюва Борислав Цветанов с трибой от 715 кг. (240 кг., 200 кг., 275 кг), изпълнен без специална екипировка.

 

Състезанието протече при много добър приятелски дух и настроение. Атмосферата беше подчертано дружелюбна, като общо взето повечето момчета гледаха да помогнат на другия, дори да им е конкурент, което правеше много приятно впечатление. Поздравления за организаторите от СК „Локомотив-Олимп” за осигуряването на такива хубави условия за състезание и събирането на толкова публика! Повече такива прояви трябват на българския трибой! На всички състезатели, треньори и фенове – успех! Ще се видим на турнир „Джони спорт – Храм на Силата”.

 

 

 

 

" data-width='500' data-height="650px" style="width:100%; margin-top:3px;text-align:center;"> target="_blank">ГАЛЕРИЯ С НАД 600 СНИМКИ ОТ НАДПРЕВАРАТА ТУК

 

ПРОТОКОЛИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО ТУК

 

 

 


Димо БеневДимо Бенев

 

Той е дългогодишен състезател по Силов Трибой и вдигане от лег с призови класирания из наши и чуждестранни състезания, главен организатор на най-популярносто любителско събитие в силовия трибой "Джони Спорт", както и треньор по силови и кондиционни тренировки, походи и инициатор на "Тренировки сред природата".

 

 

 

 

 

 

 


 


Димо Бенев

Тагове: Силов Трибой, Сила, Състезания, Републиканско, ДЛОШ, Новини, Пауърлифтинг, Лег, Клек, Тяга
Добави в Svejo

Много емоции и десетки тонове на Първия Кръг от Републиканското първенство по Силов Трибой 2015!
Прочети още ...

Големите СХЕМИ в IFBB по света и у нас! Слави Горанчовски открито пред камерата на BodyConstructor

Големите СХЕМИ в IFBB по света и у нас! Слави Горанчовски открито пред камерата на BodyConstructor

24.06.2014 г. / автор: Даниел Славов
Даниел Славов е подготвил специално за зрителите и читателите на BodyConstructor последното видео-интервю с нашите представители на Мистър Олимпия 2014 в Чехия. Днес той ще ви срещне със състезателя в категория мъжка физика Слави ...
Три клатещи се аксиоми за мускулния растеж

Три клатещи се аксиоми за мускулния растеж

23.03.2017 г. / автор: Пламен Христов
Колко тежко трябва да се тренира? Възможно ли е постигнатото с колосални усилия да е обречено на сигурна смърт само след няколко седмици далеч от фитнеса? Във времето на анаболният ...
Ампутираха част от крака на Флекс Уилър

Ампутираха част от крака на Флекс Уилър

25.10.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  Флекс Уилър - легендарният бодибилдър и 4-кратен победител в "Арнолд Класик", направи своето първо и единствено официално изявление, касаещо спешната операция от миналата седмица, при която бе ампутирана част от ...
Втори фитнес уикенд с BodyConstructor и Пламен Христов

Втори фитнес уикенд с BodyConstructor и Пламен Христов

27.03.2018 г. / автор: Пламен Христов
  ТРЕНИРАНЕ, СПОДЕЛЯНЕ И ПРИЯТЕЛСТВО В ХИСАРЯ   Хисаря - фитнес уикенд, трениране, споделяне, приятелство – ще ми трябват още думи, за да успея по-точно да нарисувам картината на едно наистина вълшебно събитие…, ...