Начало Статии Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение?

Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение?

Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение?

Какви времена! Изминали са почти двадесет години от първото ми посещение в залата и все още си задавам този въпрос. Може ли да се развие физиката на човека до най-високо състезателно ниво, без употреба на хормонални препарати? Може ли да се достигне до висините на този спорт без да се прибягва до забранени субстанции?

 

Не е изненадващо за никого - отговорът е не, не може! Лесен отговор.

 

Защо тогава има състезания за "Натурален Културизъм" и просто Културизъм?

Приемете го така - едното състезание е тествано за допинг, а другото не е. Да си натурален според професионалния жаргон би означавало да си чист в деня на събитето (или в деня на взимане на пробата), а не че си тренирал цял живот без анаболни стероиди или прохормони (което биологично погледнато е същото)!

 

Нещата не са толкова едностранни и не всеки е надарен с правилен генетичен код или така наречения "талант", за да покори върховете на "Олимп". Дори ако е надарен и никога не се опита да го развие, този човек винаги ще има атлетична и стегната фигура, но само толкова. Всички сме виждали такива хора - хранят се с каквото си поискат, пият, и въпреки това си стоят атлетични, поне до средата на 40-те си години.

 

Съществуват научни доказателства, че около един на хиляда души има генетичния код, позволяващ екстремно мускулно развитие. Още по-малко пък в същия момент тези същите разполагат с необходимата устойчивост към силно токсични "анаболни стероиди" (и други субстанции) и техните деструктивни странични ефекти.

 

Какво остава за останалите деветстотин деведест и девет души души? Остава знанието, желанието, опитът и разбира се, любовта към спорта. Те ще трабва да се преборят с недостатъците на своите заложби и ако развият търпение и постоянство, ще достигнат не най-високи спортни резултати, но ще променят физиката и живота си напълно. Жените например са същества, които държат на "привлекателността" и се фокусират върху нея. Тренировките с тежести правят това с тялото на мъжа,Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение? - Станислав Събев превръщат го в атрактивен обект за противоположния пол.

 

Митът за натуралния културист се възроди през последното десетилие, но реално погледнато е бил винаги жив на кориците на "мускулните списания" на запад. В наши дни с новите политики на световните федерации се промотира все по-широко "класическата визия от 80-те и 90-те", нещо на което натърти преди няколко седмици и великият Арнолд в свое публично изказване относно новите правила в бодибилдинга. И много промоутъри видяха бизнес в това. Роди се категорията "фитнес модел", но разликата между тази класическа визия и огромните културисти, не се крие в това, че едните са на "шприц", а другите - на протеин!

 

Разлика в препаратите почти няма, "моделите" приемат много по-малко калории от храна и използвт по-нежни "препарати". Ако един модел работи с 2400 до 2700 калории да речем, то един участнинк от сцената на "Мистър Олимпия" би правил тази диета на 5000 - 6000 калории. Избягват се издутите кореми и чудовищни размери.  Търси се цялостен изглед, харизма, присъствие, прическа, поза и хикс-образна форма. Не знам защо обаче защо някои от тях не тренират крака, а още по-малко пък прасец!? Те си знаят!

 

Една лъжа, повторена хиляда пъти, се превръща в истина. Точно това е и частният случай с много нашумели атлети от пълзящите социални мрежи и други средства за масова информация и реклама. Трикът е следният - на корицата или в рекламното пано да се поставят атлети, които хората биха приели за достоверни и които не шокират техните разбирания за нормално. След това "натуралният културист" започва да се превръща в бизнес много по-лесно, защото е много по-лесно смилаем от широката аудитория. Подписва договор с фирма за хранителни добавки или дрехи за тренировка и т.н. Благодарение на социалните мрежи и маркетинговите трикове, той - "натуралният" започва да публикува снимки тип "селфи" с неговия протеин или неговия "бустер", а често и да си пише мотивиращи фрази и мисли на стената във Фейса, Туитър или където намери за модерно.

 

Надписите обикновено са тъпи клишета и изтъркани до болка фрази със силен иначе заряд от времето, когато са били употребени в оригинал и които призовават младите си фенове към действие, което обикновено е свързано с тренировките, диетите и суплементите.

За стероид не се споменава!? Това е "тайната", за която всички знаем!

 

Истината обаче е друга - всички тези мъже и жени, които се усмихват от кориците на въпросните списания, са взели решение, което не е било в полза на това Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение? - Станислав Събевда останат натурални. Или с други думи - плащат си цената да изглеждат така. Но проблемът е не в това че "взимат". Проблемът се корени в това, че те откровено лъжат новото поколение, че са чисти. Това е бизнес и аз го разбирам, но това все пак е лъжа! Симеон Панда (на снимката отдясно) в интервю по австралийска телевизя заяви: "Аз предпочитам да остана така - чист!!!" Помислих си - "какъв безочлив лъжец и му пожелах всичко най-добро".

 

Ето някои от медикаментите, използвани от "натуралните културисти":

 

Инсулин: Може да бъд използван през целия подготвителен период, за да се покачи мускулна маса. Има много къс полуживот в тялото - 4-6 часа.

 

Хормон на растежа: Само много скъпи кръвни тестове могат да го засекат и никоя федерация не прави такива задълбочени изследвания, за да го хване.

 

Инсулино-подобен фактор IGF и MGF-1: Може да даде постоянен мускулен приръст и общ "изпълнен" вид. Не подлежи на засичане в типично състезание.

 

Ефедрин, Т3 и кленбутерол: Повечето "натурални атлети" използват ефедрин, Т3 и кленбутерол, за да изчистят подкожната мазнина и могат да спрат само няколко седмици преди състезанието, за да избегнат "хващане".

А що се отнася до фитнес моделите - някои от тях използват и анаболни стероиди, не всички обаче. Факт обаче е, че някои от тях взимат с шепи от някои от горе-упоменатите медикаменти, тъй като те изобщо не биват подлагани на допинг тестове и тяхната цел е да се продават на всяка цена.

 

Истината е, че не съм виждал, а най-вероятно и няма да видя на корица, някой натурален атлет, още по-малко културист. Причината е следната. Не може да се постигне обем, дефиниция, кондиция, сепарация, дълбочина и обезводняване на мускулната тъкан. Или поне не едновременно. Изводът е следният - натуралният културизъм не е мит, той е реалност. Но също така, той не е нещо, което можете да срещнете в условията на професионалния спорт и по-специфично - като реклама във "фитнес индустрията". Просто не стои добре!

 

И така - мит или реалност е натуралният културизъм?

Мога да отговоря така: Има състезания с тест за "натурални" и такива без тест "натурални". За тези, които хранят илюзия, че могат да покорят състезателните подиуми само с храна и протеин на прах, трябва да знаят, че той не е възможен и винаги ще бъде мит! За тези, за които е без значение това какво е модерно или какво се говори от експерти и звезди, и които започват или продължават да тренират упорито по изпитани, стари, базови програми и методики, той ще бъде реалност. Ще имат здраво, оформено и силно тяло, няма да боледуват често или никога, и ще имат добри хранителни навици.

 

В заключение искам да добавя следното - нямам нищо против "анаболните стероиди" в спорта! Не си представям спорт без стероди нито в близко, нито в далечно бъдеще. Стеродите са тук, за да останат. Нали не си мислите, че някой от атлетите на Олимпийските игри е чист целогодишно? Не казвам също, че тези, които използват, не тренират здраво! Важното тук е да не се употребява и злоупотребява с тях, особено от хора, далеч от състезателния подиум.

 

Ето и една моя снимка:

 

Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение? - Станислав СъбевЗа опитното око прави впечатление, че процентът ми мазнина не е толкова нисък, формите не са така заоблени и не на последно място - генетиката ми не е така "плодородна". Предполагам става въпрос за 7-8% подкожна мазнина. Състезателното ниво, от друга страна, започва от 5% надолу. Не вярвам, че може да се премине тази граница "натурално". Но това си е мой проблем. Ако пък е възможно, съм сигурен, че ще бъде с цената на много загубена мускулна маса.

 

Това обаче не е толкова важно, по-важното е, че ако някой се вслуша в тренировъчна програма или диета на един от "натуралните културисти" ще бъде разочарован от резултата. Културизмът е спорт на изолацията и е съвършенно индивидуален. Всеки сам трябва да разбере кое работи за него и кое не. Всеки сам може да го направи - добре е да се следват утвърдени методи и тренировки и да се изгради нервно-мускулна база за по-натътъшно мускулно развитие.

 

Нищо в този спорт не е случайно или инцидентно! Бодибилдингът е работа с причина и следствие. Това, с което сме се хранили и което сме пили в предишен период, е това, което нашето тяло представлява днес. В този смислъл всичко, което се изисква от нас, е търпение и постоянство и резултатите няма да закъснеят. Тези от нас, които са избрали пътя на "чистото" трениране, ще трябва да се заредят с голямо търпение и реалистични цели.

 

Нещо, на което искам да обърна внимание, са съветите от "химиците", трениращи към натурално - "такива, които не използват стероиди" трениращи. Новаците често се ориентират в залата по това чии рамене са най-изпъкнали или кой вдига най-тежката щанга, което е нормално. Трябва сами да бъдем критични и да си задаваме въпроси и неуморно да продължаваме да се учим. Природата на човека е да бъде нетърпелив. Бързаме да порастнем, да завършим и започнем да работим. В нашия случай - да заякнем. Искаме да ни личи през дрехите, че тренираме! Нали така?

 

Така в обичайния сценарий попадаме на "натурален атлет-химик" - той ни казва и показва кое как се взема и най-често ни го продава! Това е омагьосан кръг. Виждал съм много деца и мъже да унищожават физиката си, без дори да участват в състезания. Издуват се и наред с това самочувствието им се покачва. След като действието на продукта спре или се забави, и водата от мускулите се върне обратно подобно на океански отлив, самочувствието се изпарява така, както е дошло.

 

 

Очаквайте още мои публикации за BodyConstructor в близко бъдеще, като ще се опитаме да обърнем внимание на други много актуални и интересни теми от сферата на бодибилдинга, бойните спортове, суплементацията и храненето. УСПЕХ!

 

 

 


Станислав СъбевСтанислав Събев

Професия: Треньор

 

Образование: Национална Академия Спортна Медицина, САЩ

 

Интереси: Професионален спорт и кондиция за атлети. Натурален културизъм, фитнес, диетика и суплиментиране.

 

Станислав Събев е роден и расъл в България. Занимава се активно с културизъм през последните двадест години. В България се изявява като организатор на състезания по културизъм в родния си град Русе. През последните пет години специализира и практикува треньорската професия в САЩ. За времето прекарано зад океана има щастието да срещне и учи от някои най-добрите треньори на нашето време, Аделино Да Коста (кик бокс), Чарлс Глас - кръстникът на културизма, Гуннар Петерсон - "Треньорът на Холивуд" и др.  Негови клиенти са хора от всички пътеки на живота: Шоу звезди, бъдещи атлети, приятели и хора от ежедневието в световната столица на хазарта - невероятният Лас Вегас.

 

Станислав работи като съветник по физическата култура и спорт във “ Вариан Медикъл Систем” - най големият разработчик на уреди за изследване  и лечение на рак в света.

 

Той също така е треньор е главен съучастник за два световни рекорда на Ростислав Петков по паурлифитнг през 2014г. в Лас Вегас.

 

Станислав е човекът зад поразителната кондиция на Светлозар Савов (ММА Състезател) за мълниеносната му победа в “Абу Даби” Дубай.


Тагове: Натурален културизъм, Бодибилдинг, Натурални атлети, Фитнес модели, Фитнес, Индустрия, Състезания, Бодибилдинг, Станислав Събев
Добави в Svejo

Натуралният Културизъм - комерсиално лицемерие или истинско течение?

« 1 2

Платинен Потребител
мнения - 551
Цветан Петров
2015-04-22 13:22:43

И аз като се замисля, само предимства виждам, за обикновения човек.URL   
Харесвам 0

Ентусиаст
мнения - 36
Ivelin Stamov
2015-04-23 14:37:49

Какво мислите за състезанията мъжка физика ? Дали взимат стероиди и там ?URL   
Харесвам 0

Платинен Потребител
мнения - 551
Цветан Петров
2015-04-23 15:53:43

Някои да, други не. Поне според мен.URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 11
stanislav sabev
2015-06-01 10:46:35
Някой да, други не! Но тези за които си чувал вземат!


URL   
Харесвам 1

Новак
мнения - 23
Пламен Савов
2016-01-08 22:44:58

Искам да питам дали нашия най-добър модел, знаете за кого говоря, взима стероиди. Някои хора ми твърдят, че бил чист, имал страшен ген, тена му го правил обемен и релефен, фотошоп и тн. Интересно ми е да разбера мнението на Станислав. И ако може да поясни какво точно взема, на мен  ми се струва че не взима тежки препарати, а нещо от рода на винстрол, анавар. Иначе да живее натуралната физика, която може толкова да не развива обема, но подобряа менталните способности и волята да се бориш с химиците.URL   
Харесвам 0

Платинен Потребител
мнения - 551
Цветан Петров
2016-01-09 11:19:52

На всички ни е ясно дали взема или не, но имай предвид че не биха ти казали, защото това е нещо като обвинение, пък реално в бранша се гледа на колегиалността :)URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 11
stanislav sabev
2016-01-10 23:43:33

Никой не може да каже какво точно взема, а и не е толкова важно! Важнтото е че успява в това което прави и вдъхоновява много хора да правят същото( да прават упражнения). Препаратите са едни и същи, но количеството храна обикновенно е различно при фитнес моделите и културистите! Като за да увеличат теглото и силата си, културистите биха взели и други по тежки андрогенни като анадрол, тренболон в добавка към исулин и растежен хормон. Разбира се чист тесотерон в мега дози, както и диуретици в различни комбижцаии и тайминг. Физика атлетите обикновенно са по леки и биха избягвали тежки андрогенни заради козметичните им странични ефекти, акне, червена кожа и тн. Причината е че изброените съшо се гледат при обща оценка от съдиите. Така че в заключение, всеки които има дори 2 кг мускули над ръста си, е подсилен от анаболни стероиди или е един на милион с подходящ генетичен мейкъп( профил).URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 23
Пламен Савов
2016-01-11 00:09:53

Благодаря, Станислав. Както винаги изчерпателен и точен и аз смятам, че на ръст 1.80 не е възможно да си 88-90 кг с нисък процента мазнини, както е случая с въпросния наш фитнес модел. Ако разбирам правилно, ако един човек е с ръст 1.80 изчистен, не може да тежи натурално повече от 80-81 кг (5-8 процента мазнини)?URL   
Харесвам 0

Напреднал
мнения - 207
Kristiqn Olegov
2016-01-11 00:30:19

На скоро в един епизод на супер сериите говорят за това и са на едно и също мнение с мен . Ако не се състезаваш , спор няма не ти трябват стероиди , но без ако искаш да се състезаваш нямаш шанс , поне на по високо ниво. А относно модела , за когото говорите спор няма че е взимал или взима , но повярвайте и да взимате тази форма е исключителна и  се постига с всички изброени неща по-горе.URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 11
stanislav sabev
2016-01-11 23:01:16

За да бъдеш конкурентен на средата си, ще трябва да правиш минимум каквото останалите правят и малко повече за всеки случай.

 

Пламен Славов - Да, ще бъдеш 79-82 кг на 180 см с 6% мазнини. Това не означава че не можеш да се подобряваш с всяка година, дори напротив. Културизма се оценява във визуални параметри и поради тази причина може да се направи много като след развитиет на онсовните мусклни групи се обърне внимане на малките( прасци, предмишници, врат и тн). URL   
Харесвам 0

Платинен Потребител
мнения - 551
Цветан Петров
2016-01-11 23:08:03

Станислав,

 

Какъв е минималният процент подкожни мазнини за натурално трениращ, който не бърка хормоналните нива?URL   
Харесвам 0

Новак
мнения - 17
Gosho Petrov
2016-08-25 00:26:06


URL   
Харесвам 0
« 1 2Прочети още ...

Моята история - От

Моята история - От "Бодифитнес" към "Бикини"

26.05.2016 г. / автор: Марина Декова
    През 2014 г., когато за първи път стъпих на сцената и дебютирах в категория „Фигура“, спечелих бронзов медал сред 6 състезателки. В общи линии тогава подготовката премина в рамките на ...
Kaк да съхраним мускулната маса, когато спрем да тренираме

Kaк да съхраним мускулната маса, когато спрем да тренираме

05.07.2017 г. / автор: Тони Шивачев
  Всеки трениращ човек има въпроси относно съхранението на мускулната маса, ако по една или друга причина се наложи да преустанови тренировките си за различен период от време. В тази статия ...