Начало Статии Моето първо състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?
Начинаещи

Моето първо състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?

09.09.2020 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Моето първо състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?

Първото състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?

 

Някои започват да тренират с желанието за състезаване, някой просто за да станат по-силни, други за да избягат от ежедневието или скуката. За едни тренировките са начин визуално да коригират тялото си, докато за други, важен е единствено функционалният резултат. В повечето случаи с напредването в резултатите, особено ако наоколо има наличие на активни или бивши състезатели, в съзнанието на трениращите започва да се прокрадва мисълта за участие на състезание. Желанията за изява, премерване на силите с други трениращи, завоюването на отличия и получаване на признание от познати и непознати се превръщат в един доста съблазнителен стимул.

 

В една поредица от статии в BodyConstructor ще обърнем внимание върху едно изключително важно, емоционално и колкото изтощително, толкова и зареждащо явление за един спортист – участието в първото му състезание.

 

За едни този ден е празник и приятно усещане, което остава завинаги в съзнанието и спомените, карайки ги да се усмихват през целия им следващ живот. За съжаление има и една много голяма група спортисти, които не искат да си спомнят никога този ден, свързват го само с негативни емоции, слабост и разочарование. Всъщност границата между положителните и негативните усещания свързана с този велик момент е изключително тънка и лесна за преминаване, особено ако човек е неопитен и не знае какво да и най-вече какво да НЕ прави.

 

Разбира се, най-лесният  вариант да се представите добре на първото си състезание и да се предпазите от евентуални грешки е да имате опитен и обигран в състезанията треньор, който може силно да ви въздейства емоционално и психически. Добрият треньор знае как да се справи с всички досадни подробности, за които Вие най-вероятно дори не знаете, че съществуват. Той ще Ви насочи, ще Ви каже къде бъркате, ще ви направи точната забележка и ще Ви поощри, за да повдигне духа Ви. Добре е този човек наистина да Ви познава, т.е. да имате заедно повече от няколко тренировки. Да познава психиката и физиката Ви, за да Ви насочи и коригира по точния начин , в точния момент. Наличието на стабилен човек зад гърба Ви, може значително да увеличи увереността и бойната Ви готовност. Най-добрият вариант за всеки, който не е уверен, дали изобщо иска и е готов да участва в състезание, е да се консултира с треньор, който да го насочи как и кога е моментът да го направи. 

 

В случая обаче, ще разгледаме по-обстойно ситуацията, в която потенциалният състезател няма треньор, все още не е успял да се свърже с такъв или пък
изпитва някакво неудобство да го направи. Опитът ми показва, че в по-голямата част от случаите „новобранците” по състезанията отговарят точно на това описание. В почти всички случаи дебютантите допускат купища дребни грешки, които в крайна сметка им костват загуба на резултат, по-ниско класиране, а често и много негативни емоции като срам, неудобство, обърканост и лоши спомени впоследствие.

 

В тази поредица от статии, ще поема ролята на Ваш виртуален треньор, като ще се постарая да опиша в най-малки подробности всички важни и дори и по-маловажни компоненти, които ще Ви помогнат да се представите добре в едно състезание. Въоръжете се с внимание, концентрация и търпение, защото нещата не са едно и две и всяко от тях участва в система от взаимосвързани детайли, които са важни.
Първото състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?

 

Започваме. Първият и може би най-ключов момент е да си кажете твърдо, точно и ясно – „Аз ще участвам на състезание по...”. В случая ще се конкретизирам в състезанията по силов трибой, защото това е спортът, в който имам най-голям опит. След като решите сами - пред себе си, че искате да се състезавате, вече става доста по-лесно. Следващото важно нещо е да проведете малък разговор с егото си и да уточните, че всъщност сте нов, неопитен и дори още не можете да се наречете състезател. Да, това малко ще смачка позициите на супер-героя, с който много от нас се асоциират  в желанията си, но в същото време ще Ви помогне трезво и честно да прецените възможностите си, да оцените най-вече техническите си способности и по този начин , да определите реалното си силово ниво.

 

Изберете си състезание. Когато се подготвяте е важно да знаете за къде и за КОГА го правите. Най-добрият вариант е до състезанието да има поне 2-3 месеца, за да имате възможността наистина да навлезете в спецификата на спорта и най-вече на правилника и точното техническо изпълнение. Разбира се, много ОК е и случаят, в който поемате предизвикателството и решавате да участвате „без подготовка” и за купона с 2-3 седмици „подготовка”. И при единия и при другия случай обаче трябва да имате предвид някои много важни неща.

 

  • По какви правила ще се вдига на състезанието, в което искате да участвате? Трябва максимално да разберете какво ще се изисква от Вас, за да Ви бъде признат опитът за успешен. Оставете егото и свръхпостиженията си в залата и се нагодете спрямо изискванията на организаторите и съдиите. Това, че вдигате 200 кг. от лег с отлепен от лежанката таз и удар в гърдите, или клякате с 300 на полуклек (което се води за успешен опит във вашата квартална/градска зала) и така Ви е най-удобно, не означава, че ще Ви признаят опитите и ще имате положителен резултат от участието си. Поне в последната фаза се постарайте да тренирате и вдигате спрямо правилата, дори това да означава, че резултатите Ви ще спаднат с по 50-60 кг в движение. По-добре сигурни опити на по-леки тежести, отколкото да не регистрирате нито един успешен. Доста често приятели и познати „лъжат” относно легитимността на опитите Ви. Къде от незнание, къде от желане да Ви надъхат, те казват „супер” на високия Ви клек, а това после струва много скъпо, когато застанете пред критичните погледи на съдиите. Най-добрият вариант, когато нямате треньор е да снимате опитите си и то от правилните ъгли, за да се вижда най-добре цялото движение. Когато ги гледате, гледайте ги критично и обективно и имайте предвид, че щом вие сте се зачудили, дали опита ви е успешен, то той най-вероятно не е, щом дори Вие сам се колебаете,  дали да си го отсъдите във ваша полза.

 

  • Постарайте се да разберете всичко относно разрешената и забранена за използване екипировка в състезанието. В повечето състезания (дори и за екипировъчен трибой!) са строго забранени налакътници например.  В някои състезания по безекипировъчен трибой се разрешават дори бинтове на коленете, в други много стегнати наколенки, а в някои коленете трябва да са напълно голи. Според почти всички правилници се изисква състезателят да е с трико. По този начин съдиите и публиката най-добре се ориентират къде и как  точно се разполага тялото му в пространството. По този начин определят успешен или неуспешен е опитът. Ако не сте сигурни относно правилника за екипировката на конкретното състезание, най-добре влезте в контакт лично с организаторите му и ги попитайте. За национални първенства е в сила правилникът на IPF, който е добре да прочетете подробно колкото се може по-рано преди състезанието.

 

  • Убедете се, че САМ вдигате максималните си тежести! Това изглежда много просто и лесно, но се оказва невъзможно за много хора по залите. В някакъв етап от развитието си, всеки има един приятел и тренировъчен партньор, който дори повече от нас иска да вдигнем макса си. Толкова, че дори лекичко вдига с нас на всяка тренировка.  Слагаме на щангата все повече и повече, а тя все по-лесно отлита нагоре. Отдаваме това на повишения адреналин и огромната си сила, но всъщност пропускаме ръцете на Другарчето, които едва доловимо докосват лоста. В подготовката си за състезанието (дори и да е кратка) вдигайте щангите абсолютно сам, без контакт на пазачите Ви, нито с щангата нито с Вас , докато вдигате. Дори и помощта им да е само на психологическо ниво, трябва да свиквате с това, че на състезанието ще бъдете сам срещу щангата! Изпълнението на този прост съвет, ще ви спести изключително много неприятни моменти и главоболия по време на състезанието, а и занапред. Да боравиш с нереални за теб тежести, не само че не се отразява добре на състезателните резултати, но може да бъде и много опасно. Човек свикнал да вдига повече, отколкото реално може без помощта на приятел, е в позиция много тежко да се нарани, когато изведнъж остане сам срещу огромните щанги. В този ред на мисли идва и следващият важен съвет.

 

  • Постарайте се добре да познавате максималните си възможности преди да участвате в състезанието. Има шепа хора в света, които могат спокойно да се явят на състезание и без да са правили нито един макс на тренировка и дори да се представят впечатляващо. Представителите на тази шепа хора, обаче са състезатели-трибойци с дългогодишен опит и силно натренирана нервна система, която знае как и кога точно да се активира. За по-неопитните състезатели е изключително важно да са направили минимум 5-6 максимални опита в даденото упражнение, за да знаят какви точно са възможностите им. Много хора бъркат работата с повече повторения с максималната сила. Доста проекто-състезатели се заблуждават, че с щом с лекота клякат примерно с 150 кг. за пет повторения, това им гарантира поне 180 кг. за единица. За съжаление не е точно така. Максималното вдигане страшно много се различава от вдигането за повторения и дори да имате силовите възможности, да вдигнете 180 кг., тялото Ви просто не е готово за тях. В такъв случай най-оптимистичният вариант е просто да не вдигнете тежестта . За жалост много такива експерименти имат неприятен завършек, изразяващ се в падания по сцената, тежки контузии и дори опасност за живота на състезател или технически лица. Затова опознайте реалните възможности на тялото си и го укрепвайте постепенно и постоянно, за да има устойчивост към големи тежести.

 

  • Не бъдете максималисти към себе си и представянето си. Дайте си шанс и време. Великите неща не се получават изведнъж, колкото и да ни се иска. Отвсякъде ни заливат мотивационни картинки, клипчета , речи и т.н. Всичко това е супер, но с това състезание не започва и не свършва светът, както и вашата състезателна кариера, напротив... Тя тепърва започва, затова действайте внимателно и умно и не си поставяйте нереалистични цели и задачи. Не подхождайте с мислите „Ще ги убия!”, „Ще ги смачкам!”, „Ще им покажа кой съм!”. Не се натоварвайте с тежки, негативни емоции, а  напротив. Правете нещата леко, непринудено и естествено, докато се забавлявате. Отидете там и реализирайте максимално потенциала си, без да се поставяте в опасни и кризисни ситуации. Не забравяйте, че сте на състезание за пръв път, още свиквате с обстановката, тепърва ще израствате, научавате нови неща и т.н. Някои от другите състезатели ще са с много по-голям опит, може дори да направят двойни на вашите резултати, но това не бива да Ви демотивира, а напротив – да Ви дава сили да се развивате и напредвате, за да достигнете нивото им.

 

Тази статия е просто началото на поредицата ни „Първото състезание...”, която ще продължим, като в следващите издания ще Ви запознаем с това как точно трябва да се подходи към заключтелната фаза на състезателната подготовка. Очаква Ви много информация относно малките детайли в седмицата и самия ден на състезанието, както и много съвети за физическа и психическа устойчивост...Бъдете здрави и нека Силата бъде с Вас!

 


 

Първото състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?

 

 

 


 

 

Димо БеневДимо Бенев

 

Той е дългогодишен състезател по Силов Трибой и вдигане от лег с призови класирания из наши и чуждестранни състезания, главен организатор на най-популярното любителско събитие в силовия трибой "Джони Спорт", както и треньор по силови и кондиционни тренировки, походи и инициатор на "Тренировки сред природата".

 

 


 

 


Димо Бенев

Тагове: Силов Трибой, Сила, Състезания, Лег, Клек, Тяга, Професионална подготовка, Пауърлифтинг, Димо Бенев
Добави в Svejo

Моето първо състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него?
Прочети още ...

10-те най-силни мъже, вървели някога по Земята!

10-те най-силни мъже, вървели някога по Земята!

02.02.2016 г. / автор: Радина Симеонова
10-те най-силни мъже, вървели някога по Земята! Разбира се - трудно е да съпоставяме тежкоатлети от различни области и да излъчим "Най-силния" измежду тях. Наистина темата е доста широка и може ...
Ясна е датата за десетото издание на

Ясна е датата за десетото издание на "Джони Спорт - Храм на Силата"!

03.05.2019 г. / автор: Неда Ковачева
  BodyConstructor има огромното удоволствие да ти съобщи, че на 8 юни в читалище "Младост" в Младост 1 в София ще се проведе десетото издание на турнира по силов трибой за ...
Какво изпускаме в загрявката? (ЧАСТ 2)

Какво изпускаме в загрявката? (ЧАСТ 2)

05.06.2019 г. / автор: Антон Лазаров
  Както обещахме миналата седмица, представяме втора част на материала Какво изпускаме в загрявката?.   ЧЕТВЪРТИ ЕТАП:   Функционални упражнения   Дотук сме осигурили нужната гъвкавост в мускулатурата, но освен нея ни е нужна и мобилност в ...

"Щастлива бременност - щастливо бебе" - Тренировка за долна част - Част 2

14.08.2017 г. / автор: Марина Декова
  Здравейте на всички, следящи мини блога ми от поредицата "Щастлива бременност – щастливо бебе".   Времето минава неусетно и терминът ми наближава. Вече съм в средата на 8-мия месец, а тренировките стават ...