Начало Статии Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния

Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния

20.12.2015 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния
архив: Димо Бенев

Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния

 

Ето че съдбата отново ни отведе на състезание в Румъния. Този път поканата от страна на  северните ни  съседи бе отправена доста по-рано. Още през август, на фестивала „Тайгър класик”, големият ни  приятел Сорин Казаку, ни покани на турнира по вдигане от лег , организиран от него и клубът му в Тимишоара на 12-ти декември. Разбира се, приехме поканата с удоволствие.

 

Няколкото месеца за целенасочена подготовка ми се отразиха изключително добре, дори подобрих личния си рекорд (в кат. до 105 кг), като на последното контролно с фланелката вдигнах 235 кг. Преминах през тях леко и стабилно, с чувствителен аванс. Максималните опити оставих за състезанието. Останалата част от отбора също се развиваше . По-известният като запален тягаджия – Мишел Мартин (кат. до 74 кг), бе решил да участва просто за купона, но въпреки това напъваше здраво и също правеше лични рекорди, достигайки до 162,5 кг на тренировка! Младият Дечо Танев (кат. до 83 кг) постигна впечатляващи резултати още при първите си няколко обличания на фланелка за вдигане от лег, вдигайки без проблеми 165 и 167,5 кг , дори опита и 170 кг, които също вдигна, но не по правилата. В отборът се включи и младият Григор Пенчев (кат. до 93 кг), скоро прибрал се от бригада в САЩ. По разбираеми причини, Гришо не бе имал възможност за някаква подготовка, а и беше получил травма на рамото в последните седмици преди състезанието. Въпреки това бе твърдо решен да участва. Последното силно попълнение в отбора ни бе също в кат. до 93 кг – старото куче Владимир Христов. И той се включи в последния момент, без подготовка, но както винаги бе готов за борба. Легът определено не е любимото му движение, но пък Румъния вече е любимата му страна в чужбина.  Най-силният коз в арсенала ни беше треньорският щаб. Имахме честта и удоволствието да усещаме  силна опора в лицето на Евлоги Георгиев – водач и треньор на отбора, както и на асистента му Иван Стаматов. За тези двамата нямаше никаква пречка за каквото и да било преди, по време и след състезанието. За нас състезателите оставаше само да вдигаме здраво! Всички предпоставки за това бяха налице.

 

Пътуването отново беше изтощително и дълго, но в никакъв случай досадно. Пътищата не са скоростни, но пък гладки и поддържани.  Да пътуваш в Румъния еТурнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния удоволствие. Страната е красива и приветлива. Хълмчета и планини се редуват с обширни зелени поля, а навсякъде кипи живот. За око 350-те километра в румънска територия,  минахме през толкова много селца и градчета, че чак ни се зави свят, но приятното впечатление от страната се засилваше. Колкото по-на север от Дунав карахме, толкова по-живи, добре устроени и красиви ставаха населените места. Пристигнахме в четвъртия по големина град в страната – Тимишоара по тъмно. Бяхме настанени в  много приятно хотелче, където бяха и другите състезатели, дошли от цялата страна. С някои сме вече приятели от други състезания, с други предстоеше да се сприятелим. Верни на стила си, домакините веднага се постараха да се съберем всички и да отидем да хапнем в едно близко ресторантче. За наше удоволствие никой от нас не сваляше килограми и спокойно можехме да се насладим на вкусната румънска кухня, която не се различава особено от нашата, въпреки че е взела много и от сръбската и унгарската кулинарни школи. Общо взето в Румъния се яде всичко, като се набляга на месото . Имат си и шкембе-чорба, доста подобна на нашата. Общо взето истинска идилия. Настроението в отбора беше  отлично, всички бяха весели и в оптимална бойна готовност.

 

След като се наспахме добре, бе ред на основната ни задача – състезанието. Домакините за пореден път направиха отлично впечатление, като лично организаторътСорин Казаку дойде да ни вземе от хотела, за да ни покаже пътя до залата. Тимишоара е голям град и общо взето винаги има как да се объркаш, а преди състезание, това не е добър сценарии.

Турнирът се проведе в залата на Културния Студентски дом. Домакините се бяха постарали да направят малки, но много приятни жестове към участниците. За всички имаше газирани и енергийни напитки, както и минерална вода в неограничени количества. В края на състезанието донесоха и по една голяма, топла пица за всеки участник.

 

Първо минаха участниците в състезанието без екипировка. Целият ни отбор бе записан за турнира с екипировка, което значително усложняваше задачата на треньорския ни щаб. За тях обаче нямаше невъзможни или трудни неща, като всичко вървеше по план.  Бяхме разделени на две групи – Мишел и Дечо бяха в първата група – на категориите до 83 кг.  Аз, Влади и Григор – във втората група – на участниците в категориите над 93 кг.

 

Дечо и Мишел започнаха с по 150 кг, като двамата ги изстреляха без никакви проблеми. После продължиха с по 160 кг  – отново уверено и стабилно – успешни опити. Борбата за медалите наложи на Мишел да опита рекордна за себе си тежест – 165 кг!  Мишето се вложи на макс и нямаше никакви проблеми ! 165 кг – успешен опит, личен рекорд и бронзов медал ! Дечо също трябваше да мине през сериозна борба – 165 кг и за него. Въпреки че има участие само в два любителски турнира досега, той показа много стабилна психика и успя да се пребори с тежестта, също завоювайки бронза в категорията си.

 

След като състезанието започна повече от добре за по-леките ни участници, идваше ред  и на тежките категории.

 

В кат. до 93 кг Григор Пенчев започна с 140 кг, по-ниската начална тежест бе наложена от контузията в рамото, която дори още повече се засили при опитите на загрявката. Въпреки проблемите Гришо се събра и направи успешен опит. След това дори заяви 150 кг, като се сбори мъжката и с тях. Този път болката явно беше доста силна и той не успя да завърши вдигането. Въпреки това стискането на зъби си каза думата и той се окичи с бронзовия медал. Сигурен съм, че само да е живот и здраве, тепърва ще бъдем свидетели на много тежки щанги вдигнати от него. Другият ни представител – Влади Христов, направи три отлични опита, като най-тежкият от тях е негов личен рекорд в това „омразно” за него движение – 162,5 кг Винаги е приятно, когато виждаш някой да надскача себе си и да показва характер, въпреки че не е „в свои води”. Влади определено го направи и заслужено спечели сребърният медал в категория до 93 кг.

 

Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, РумънияПоследно за нашия отбор бе моето вдигане. Въпреки, че организацията на нашите домакини бе страхотна, в нея имаше един много значителен минус – залата за загрявка. Там имаше само една лежанка, при това доста нестандартна. Въпреки че бе много масивна и стабилна, тя беше значително по-тясна и ниска, отколкото трябва. В добавка на това, подът бе много хлъзгав. Това значително ми попречи да направя техниката, на която основно разчитам – по-голям мост и повече използване на краката, почти не можех да събера и лопатките и да стегна гърба, като в резултат на всичко ходът на щангата ми бе удължен с поне няколко сантиметра. Вдигах заплануваните тежести, но значително по-трудно и технически неуверено. Наложи се и да пропусна някои опити от плана, като направя по-големи скокове в тежестите, за да можем да се вместим в необходимото време за загрявка.  Това значително ме изнерви. Както Евлоги отбеляза „Копиле, к’во си глътнАл бастуна, я се стЕгай!” . Да, трябваше да се стегна, защото иначе нещата отиваха на зле за мен . За първи опит бях заявил 235 кг ! Целта ми беше да тръгна силно, за да имам по-голям шанс за първото място в категорията, както и да се боря за абсолютната титла на турнира.   

 

На подиума обаче всичко беше наред. Оригиналният стенд „Елейко” беше повече от добър и това ми позволи да направя всичко по техниката както трябва. Почувствах се уверен и стабилен, като изстрелях 235 кг – мой личен рекорд! За втори опит поисках да играя на сигурно – 240 кг. Справих се без проблеми – нов личен рекорд в актива ми ! За третото ми излизане поисках 245 кг. Щангата бе с 10 кг по-голяма от тази, до която бях достигнал в подготовката. Но се чувствах уверен, знаех че ако дам всичко от себе си, ще я вдигна. Така и стана! Тежеше ми доста, но щангата отиде горе без проблеми!  Подкрепата, която ми оказаха момчетата от отбора беше страхотна! Викове , крясъци, окуражавания. Същото беше и от страна на румънците. Всички ме подкрепяха здраво. Усещах как хората наоколо наистина искаха да вдигна тази щанга! Прекият ми конкурент за първото място в категорията – сърбинът, живеещ в Румъния – Димитрие Йованович, също направи мощно вдигане – 230 кг. Конкуренцията за класирането по Уилкс също беше сериозна. Абсолютен шампион стана президентът на Румънската федерация Овидиу Паназан с 235 кг в кат. до 83 кг, втори е Флорин Лупаш с 260 кг в кат. до 120 кг, трети съм аз с 245 кг в кат. до 105 кг.

 

След награждаването, домакините наградиха отбора ни и с почетни медали и грамоти за участието ни. Водачът ни – Евлоги Георгиев получи грамота за специални заслуги – признание, което напълно заслужава! Без него и Ванката Стаматов нямаше да направим и наполовина на това, което успяхме да реализираме. Огромната подкрепа и спокойствието, което ни осигуриха бяха просто безценен помощник в борбата за вдигане на големите тежести.

 

След края на вдигането идваше ред на банкета. А домакините за пореден път се представиха на ниво. Имахме удоволствието да бъдем част от празника на Абсолютния шампион и Президент на Федерацията на Румъния – Овидиу Паназан, който празнуваше своя 40-ти рожден ден! Получи се супер свеж купон, където всички се забавлявахме стабилно. За пореден път ми направи изключително приятно впечатление, че редом с дискотечните хитове, местната чалга, ретро-класики и т.н. , румънците искрено обичат народната си музика, танцуват здраво – и младите,и старите, и жените , и мъжете.  Приятелите ни за пореден път ни зарадваха с подаръци – ръчно изработени трибойски ключодържатели, както и много свежи зимни якета.

 

Като заключение, ще добавя това, което написах и във фейсбук веднага след състезанието. Благодарение на позитивното отношение на северните ни съседи за пореден път се убедих в това. Трибоят и спортът като цяло, трябва да са усмивки, радост, приятелство и щастие, преди всичко останало ! Всички спортисти сме едно голямо семейство и спортът трябва да ни обединява, и радва, не да ни разделя. Победители и победени винаги ще има, но най-важното, което остава след края на състезанието, и преминава в утрешния ден е уважението, приятелското отношение, и положителните емоции !

 


 

Димо БеневДимо Бенев

 

Той е дългогодишен състезател по Силов Трибой и вдигане от лег с призови класирания из наши и чуждестранни състезания, главен организатор на най-популярното любителско събитие в силовия трибой "Джони Спорт", както и треньор по силови и кондиционни тренировки, походи и инициатор на "Тренировки сред природата".

 

 


 


Димо Бенев

Тагове: Вдигане от лег, лежанка, новини, състезания, Евлоги Георгиев, Димо Бенев, сила, пауърлифтинг
Добави в Svejo

Турнир по вдигане от лег – Купа „Тоник Джим” – Тимишоара, Румъния
Прочети още ...

Резултати и коментар от ДЛОШ Силов Трибой 2013 г., Първи Кръг

Резултати и коментар от ДЛОШ Силов Трибой 2013 г., Първи Кръг

29.03.2013 г. / автор: Любомир Христов
На 23-ти и 24-ти Март 2013г. се проведе Първи кръг от Държавния Личен и Отборен Шампионат по Силов Трибой, в Горна Оряховица. Състезанието се състоя в два дни, като в ...
Моето първо състезание – как да подходим към него през последната седмица? (ЧАСТ 2)

Моето първо състезание – как да подходим към него през последната седмица? (ЧАСТ 2)

15.09.2015 г. / автор: Димо Бенев
Първото състезание - как да се подготвим емоционално, психически и физически за него? (ЧАСТ 2) В първата статия се запознахме в най-общи линии с особеностите, около взимането на решение за участие ...
Победителите в конкурса

Победителите в конкурса "Покажи своята Супер Промяна"!

09.01.2017 г. / автор: Лора Горовска
Скъпи приятели,   Победителите в конкурса "Покажи своята Супер Промяна", организиран от екипа на BodyConstructor, вече са ясни!   Условията на нашата игра бяха участниците да публикуват снимки "Преди" и "След" със своята трансформация и да покажат ...
За ПЪРВИ път в BodyConstructor – Black Friday

За ПЪРВИ път в BodyConstructor – Black Friday

14.11.2017 г. / автор: Теодора Йорданова
    ПЪРВИЯТ Black Friday в BodyConstructor започва седмица по-рано от всички други.   Влез в сайта и се запиши още ДНЕС, за да научиш първи какви са специалните предложения, които те очакват ...