Начало Статии Световната шампионка по фитнес Тодорка Иванова: Мислех, че няма да стигна до финал!

Световната шампионка по фитнес Тодорка Иванова: Мислех, че няма да стигна до финал!

17.11.2016 / Автор: Лора Горовска    Оцени
00000
Гласували:
Световната шампионка по фитнес Тодорка Иванова: Мислех, че няма да стигна до финал!

Тодорка Иванова спечели Световната титла на Световното първенство по фитнес в категория "Жени физик" над 163 см! Тя стана първата българка, която е грабвала златото в този шампионат! Тодорка е състезател само от 3 години насам, а вече страхотни постижения. Освен, че има няколко медала на републикански и международни състезания, тя е печелила отличия и във вдигането на тежести. В интервю пред BodyConstructor тя разказва за емоциите от победата, трудностите в подготовката и бъдещите й планове за развитие. 

 

 

Тоди, ти стана първата българка, която е печелила шампионската титла в Световно първенство по фитнес. Как се чувстваш след това огромно постижение?

 

Честно казано, все още не мога да повярвам, че точно аз съм първата българка, станала шампион. Не мога да осъзная на 100%, че това е реалност.

 

Как се почувства на сцената, когато обявиха, че си победител?

 

Истината е, че цялото състезание премина като на лента. Толкова бързо започна и толкова бързо приключи. Когато обявиха, че съм шампион, беше несравнимо. Няма как да го опиша, емоциите те заливат. Уникално е.

 

Кога започна състезателната ти подготовка и как премина тя?

 

Подготовката ми започна тази година след участието ми на Европейското първенство в Санта Сузана, където заех 5-то място. Тогава започнах да се готвя само и единствено за Световното първенство по фитнес, тоест цяла година, но дори и извън състезателен период поддържам добра форма. Тренирам всеки ден. Като цяло съм свикнала с подготовката и всичко премина добре.

 

Накрая обаче изпитах трудности, защото се изморих от толкова много тренировки. Средно правех по 12 тренировки в седмица, а понякога и повече. Изтощението беше толкова голямо, че исках просто Световното първенство да дойде, да участвам в него, всичко да приключи и да си почина. Просто да се наспя, да не тренирам няколко дни. Беше ми много трудно към края на подготовката.

 

 

Безспорно за голяма част от бодибилдърите по време на състезателната подготовка най-трудните неща са храненето, лишенията и глада. Имаше ли такъв момент и при теб?

 

Не бих казала, че съм изпитвала глад, тъй като вече имам опит в подготовката. По-скоро самото ограничение, че не можеш да ядеш разнообразни храни, особено накрая става трудно поносимо. Просто искаш нещо сладко, да излезеш и да изядеш една баничка, но не може. Но все пак целта оправдава средствата. Когато си се хванал на хорото, трябва да го играеш докрай.

 

На Световните първенства съревнованието е много по-голямо, събират се състезатели от цял свят, който имат дългогодишен стаж в спорта, явявали са се и преди и дори са се класирали на финал. Как определяш конкуренцията в твоята категория?

 

Конкуренцията в моята категория винаги е била голяма. Имаше дългогодишни състезатели в много добра форма, които се състезават от много дълго време, класирали са се добре и са от много висок ранг. За мен беше голямо удоволствие да съм на една сцена с тях. На сцената имах големи притеснения, че дори няма да вляза във финал и когато това се случи, се успокоих. За мен това е огромен успех.

 

 

 

В медийното пространство неколкократно си заявявала, че амбициите ти са да участваш в най-престижните международни състезания. Имаш ли все още такава мотивация, след като достигна такъв връх?

 

Все още го обмислям, честно казано. Следващото стъпало, което евентуално мога да изкача или поне да се опитам да прескоча, е да участвам на Олимпия. За там мисля, че ще е доста по-трудно, защото състезанията се провеждат в САЩ. Това оскъпява много подготовката, самото участие на състезание и много добре трябва да премисля дали съм готова да поема такъв ангажимент. Няма да е лесно не само финансово, но и от гледна точка на подготовката ми - тя ще трябва да протече по коренно различен начин. Всичко трябва да бъде добре обмислено предварително.

 

Заслужаваше ли си периодът на лишения, умора и тежки тренировки?

 

Да, определено. Ако някой ме попита, дали бих го повторила, ще кажа твърдо „да“. Това, че успях да завоювам тази титла – дали късметът е бил с мен, или състезанието е било слабо, е факт и си струва да извървиш целия път, да преминеш през всички емоции. Страхотно е.

 

Коя беше най-трудната ти състезателна подготовка?

 

Състезавам се от три години, като всяка година се пускам на състезания. Вече свикнах, защото знам какво представлява една състезателна подготовка, какво се очаква от мен и какъв ще бъде резултатът. Когато знаеш какво да очакваш е по-лесно и затова безспорно най-трудната ми подготовка беше първата. Тогава се готвех за категория „Бодифитнес“. Никога няма да забравя колко трудно ми беше. Не знаех какво да очаквам, какво въобще се изисква от мен на състезанието. Абсолютно нищо! Благодарна съм на треньора си Антон Пенков, който ме просветли какво представлява такова състезание и как протича подготовката.

 

Коя е най-голямата цел, която си поставяш оттук нататък в своята спортна кариера?

 

Честно казано, все още не знам. Не съм се ориентирала точно каква цел ще си поставя и дали ще си поставя такава въобще. Сега съм във фаза на еуфория и нямах време да помисля какво точно ми предстои.

 

 

Титлите, които си печелила са многобройни, при това не само в сферата на културизма, но и във вдигането на тежести, участвала си и в кросфит състезания. Кой спорт е твоята най-голяма страст?

 

Всеки един спорт, който съм тренирала ми е бил страст. Вложила съм обаче най-много емоции във вдигането на тежести. Буквално живеех за това, цялото ми ежедневие, целия ми свят се въртеше около тренировките, около постиженията. Дори съм казвала на приятели „Не, днес няма да излизам, не мога да излизам, трябва да вдигам“. Просто прекалено много се раздадох там и после някак прегорях. Иначе всеки един спорт, който съм тренирала, ми харесва.

 

В такъв случай, защо се отказа от щангите?

 

Отказах се, защото в желанието си да постигна много, да бъда най-добрата, да се изявя, да се докажа, претренирах жестоко. Това доведе до много контузии, на които трябваше да обърна внимание. Сега не бих се върнала, но съм треньор.

 

Какво те накара да се насочиш към фитнеса?

 

Чиста суета. Като всяка една жена съм суетна и исках да изглеждам добре. Започнах да се занимавам с фитнес, за да поддържам една добра визия, атлетично тяло, но просто прерасна в участие в състезания.

 

Имало ли е моменти в твоята спортна кариера, в които си искала да се откажеш?

 

Да, отново в щангите. Толкова много ми е дотягало на моменти, че съм си казвала „Не мога да тренирам повече. Край. Спирам! Дотук“. Но след това ми минаваше и отново отивах в залата, започвах да тренирам, да се напъвам. Изпадах съм в такива емоционални състояния, защото в един момент тялото толкова те боли от контузии и претоварване, треньорите искат резултати от теб, а ти не можеш да ги покажеш, защото не се справяш физически. Създава се напрежение, което е доста натоварващо.

 

 

Лично на теб самата какво ти дава спортът? Как те кара да се чувстваш?

 

Бях доста активно дете и още оттогава се занимавам със спорт. В училище идваха различни треньори в различни дисциплини. Те просто казваха „Набираме деца. Ще направим отбор, ще се състезаваме, ще бъде прекрасно“ и аз моментално се запалвах и отивах, за да пробвам. И ако тренировките не ме грабваха, просто сменях спорта. Общо взето, който треньор не е дошъл, при него не съм отишла. Експериментирала съм доста и просто обичам да спортувам.

 

Как приемат близките ти твоята отдаденост, състезателната подготовка, през която преминаваш?

 

Благодарна съм, че го приемат добре. Подкрепят ме изключително много и от тази гледна точка се чувствам много спокойна.

 

Извън спорта, какво е най-важно за теб като човек?

 

За мен много важен е моят приятел – Стоян. Ние си имаме нашия свят. Заедно сме от почти 10 години. Той ме подкрепя много, за което съм му изключително благодарна. Търпи всяка една моя подготовка с всичките й негативи – изнервеност, умора, глад. Всичко, което може да обере най-близкият до теб, той го поема успешно. И все пак, винаги е подхождал с разбиране.

 

Какво ти предстои сега, след като състезанията преминаха?

 

Нямам ни най-малка представа. Ще го обмисля. (смее се)

 

Има ли човек, на когото би искала да благодариш за това страхотно постижение, което успя да постигнеш?

 

Искам да благодаря на Валентин Петков, който също е финалист на това Световно първенство за това, че изцяло му се доверихме с моя треньор по време на състезателната ми подготовка за обезводняването. Благодарна съм му и просто исках да го споделя с целия свят!

 

Ние от BodyConstructor ти пожелаваме още много успехи и постижения!

 

 

 


 Лора Горовска

Лора Горовска, Lora Gorovska, Автор, редактор, BodyConstructor

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение. 


 


Лора ГоровскаЛора Горовска

Лора Горовска

 

В Bodyconstructor: Автор и Редактор

 

Професия: Журналист

 

Образование: Журналистика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Интереси: Литература, Здравословно хранене, Фитнес, Бягане, Хранителни добавки

 

Лора Горовска е студентка по „Журналистика“ във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работила е като репортер в Информационна агенция „Фокус“ в продължение на година и половина, а след това в Списание „Икономика“ и сайта Economic.bg  в рамките на шест месеца. Занимавала се е с волейбол и лека атлетика, а сега през свободното време тренира фитнес, плуване и бягане любителски. Запалена е по здравословното хранене и ефекта, който имат хранителните добавки върху човешкото тяло.

 

Смята, че спортът изгражда силна воля, упоритост, постоянство, дисциплина и търпение и че човешкото тяло бързо се „амортизира“ при липсата на движение.

 


Тагове: Тодорка Иванова, световен шампион, фитнес, жени, титла, злато, първо място, постижение, вдигане на тежести, кросфит, тренировки, хранене, диета, режим, състезателна подготовка
Добави в Svejo

Световната шампионка по фитнес Тодорка Иванова: Мислех, че няма да стигна до финал!


Новак
мнения - 5
Dimitri Damianov
2016-11-17 17:46:51
Лично мнение. Наистина в сравнение с останалите жени си е направо фея. Поздрави!


URL   
Харесвам 0

Платинен Потребител
мнения - 551
Цветан Петров
2016-11-20 15:30:12
Това значи ли, че има право на про карта?


URL   
Харесвам 0Прочети още ...

Как да различим истинския пълнозърнест хляб от ментето?

Как да различим истинския пълнозърнест хляб от ментето?

16.09.2014 г. / автор: Владимир Банчев
В последните 10 години консумацията на пълнозърнест хляб в България се е увеличила с над 500%. Това говори, че все повече и повече хора в нашата родина искат да се ...
Еп6 на Super Live с Кирил Танев и Тони Шивачев - Как да изберем оптималния брой на повторения спрямо целите ни

Еп6 на Super Live с Кирил Танев и Тони Шивачев - Как да изберем оптималния брой на повторения спрямо целите ни

22.05.2017 г. / автор: Боряна Иванова
  Очаквайте епизод 6 от новата поредица  „Super Live” с BodyConstructor и треньорите на най-популярната онлайн фитнес платформа у нас. В нея ще можете да задавате всички ваши въпроси на живо и ...