Начало Статии Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети

Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети

23.02.2017 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети

В първата част от моята статия за фалшивите добавки ви запознах с най-често фалшифицираните продукти, начина по който някой фирми заблуждават потребителите и им предлагат евтини суровини, опаковани в красиви кутии.

Днес ще Ви разкажа за практиката на фирмите да поставят заблуждаващи етикети, за да генерират повече продажби. Важно да знаем какво купуваме всъщност, а не да се влияем единствено от хубавия етикет и чудесната реклама.

 

Един много хубав пример по темата са т.нар. „протеинови изолати“. Често ще видите надписи от рода на “ISO Whey”, “100% ISO”, Whey Isolate и др., изписани с огромни и цветни букви. Ако се загледате, ще видите някъде дописани с дребен шрифт останалите съставки, като суроватъчен концентрат, пшеничен или млечен протеин. Идеята е, когато влезете в магазина или сайта, когато потърсите суроватъчен изолат, да попаднете на „по-изгодните“ продукти. Те само на пръв поглед изглеждат изолати. Всъщност само една малка част от тяхното съдържание реално е изолат, останалите съставки са по-евтините варианти на протеин. Често при тези продукти липсва процентното съдържание на отделните компоненти и всеки, които не е толкова добре запознат, би могъл да се подведе.

 

 

Друг интересен пример са аминокиселините. Най-търсените, най-продаваните и най-ефективните аминокиселини BCAAs често се вкарват в различни комбинации и са със занижено съдържание и с подобрен вкус. Целта е да се смъкне цената на крайния продукт. Всеки, който е запознат с този тип продукти, знае, че BCAA сами по себе си не са вкусни. Когато действително има значително количество леуцин, ще усетите доста горчив и натрапчив вкус. Фирмите за суплементи се опитват да го прикрият, като в крайния продукт слагат пълнители, овкусители, оцветители и други по-евтини и по-вкусни съставки. Често се влагат по-сладки и по-евтини аминокиселини, които са описани на етикета като „специален бленд“. Тук целта отново е да се намали съдържанието на скъпата суровинаа и да се подобри вкуса. Често в доза от 10 гр продукт, се откриват не-повече от 3-4 гр. реално присъствие на аминокиселините, за сметка на останалите продукти. Въпреки това на етикета винаги с огромни букви пише BCCA.

 

Пред тренировъчните продукти – с тях се спекулира най-много. Те са много търсени от спортистите, присъстват на рафтовете във всеки магазин, във всяка фитнес зала. Един пред тренировъчен продукт може да бъде работещ и с евтини суровини, като се наблегне на креатина и кофеина, а чрез подвеждаща реклама му се приписват чудотворни свойства. Често това се замаскира с изреждането на редица популярни съставки, които реално присъстват в изключително малки количества. Само надписите отпред на кутията са големи.

 

Подобни манипулации се правят и с витамините, продуктите за стави, възстановителните формули, протеиновите барове. Изписват се добре познати и качествени съставки, акцентира се върху тях, а всъщност те са една много малка част от бленда, който реално се съдържа. Производителите разчитат на некомпетентния потребител, който съответно често е склонен да приема некомпетентни съвети.

 

 

Моят съвет, както винаги, е да се образовате и да внимавате какво купувате. Ако нямате време, желание и възможност за това, се обърнете към добър специалист, който да ви насочи и да ви помогне при избора на подходящия продукт.

 


Кирил Танев

Кирил Танев - фитнес програми, диети и режимиВ BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.

 

Всички статии на Кирил Танев можете да прочетете тук,

 

 


 


Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове: фалшиви добавки, суплементи, маркетинг, трикове, заблуждаващи етикети, лъжи, спекулации, съставки, суровини
Добави в Svejo

Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети
Прочети още ...

Има ли вероятност да прекалим с хранителните добавки? И ако да - с кои?

Има ли вероятност да прекалим с хранителните добавки? И ако да - с кои?

15.04.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Приемът на хранителни добавки е задължителен при редовно провеждани силови и аеробни (или смесени) тренировки. Те подобряват възстановяването и засилват ефекта от тренировките и храненето. Но с кои добавки не ...
Здраве, красота, сила и енергия!

Здраве, красота, сила и енергия!

21.09.2016 г. / автор: Марина Декова
Здраве, красота, сила и енергия! В какво се крие тайната на тези четири важни компонента - тъй важни за нас самите и нашето семейство?   Хранене на първо място. Ние сме това, което ...
Най-мощните билкови екстракти от Левзея на нашия пазар!

Най-мощните билкови екстракти от Левзея на нашия пазар!

21.01.2016 г. / автор: Кирил Танев
Най-мощните билкови екстракти от Левзея на нашия пазар!     Преди известно време написах една статия за Левзеята, тъй като наистина съм очарован от ефекта на тази билка върху покачването на мускулна маса ...
Най-добрите витаминни комплекси един срещу друг в рубриката Супер Суплементи

Най-добрите витаминни комплекси един срещу друг в рубриката Супер Суплементи

17.03.2016 г. / автор: Кирил Танев
Най-добрите витаминни комплекси един срещу друг в рубриката Супер Суплементи     Несъмнено най-разпространените хранителни добавки са витамините. Те присъстват във възстановяването на всички спортисти, на хора, възстановяващи се от боледуване и лечение, както ...