Начало Статии Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети

Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети

23.02.2017 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети

В първата част от моята статия за фалшивите добавки ви запознах с най-често фалшифицираните продукти, начина по който някой фирми заблуждават потребителите и им предлагат евтини суровини, опаковани в красиви кутии.

Днес ще Ви разкажа за практиката на фирмите да поставят заблуждаващи етикети, за да генерират повече продажби. Важно да знаем какво купуваме всъщност, а не да се влияем единствено от хубавия етикет и чудесната реклама.

 

Един много хубав пример по темата са т.нар. „протеинови изолати“. Често ще видите надписи от рода на “ISO Whey”, “100% ISO”, Whey Isolate и др., изписани с огромни и цветни букви. Ако се загледате, ще видите някъде дописани с дребен шрифт останалите съставки, като суроватъчен концентрат, пшеничен или млечен протеин. Идеята е, когато влезете в магазина или сайта, когато потърсите суроватъчен изолат, да попаднете на „по-изгодните“ продукти. Те само на пръв поглед изглеждат изолати. Всъщност само една малка част от тяхното съдържание реално е изолат, останалите съставки са по-евтините варианти на протеин. Често при тези продукти липсва процентното съдържание на отделните компоненти и всеки, които не е толкова добре запознат, би могъл да се подведе.

 

 

Друг интересен пример са аминокиселините. Най-търсените, най-продаваните и най-ефективните аминокиселини BCAAs често се вкарват в различни комбинации и са със занижено съдържание и с подобрен вкус. Целта е да се смъкне цената на крайния продукт. Всеки, който е запознат с този тип продукти, знае, че BCAA сами по себе си не са вкусни. Когато действително има значително количество леуцин, ще усетите доста горчив и натрапчив вкус. Фирмите за суплементи се опитват да го прикрият, като в крайния продукт слагат пълнители, овкусители, оцветители и други по-евтини и по-вкусни съставки. Често се влагат по-сладки и по-евтини аминокиселини, които са описани на етикета като „специален бленд“. Тук целта отново е да се намали съдържанието на скъпата суровинаа и да се подобри вкуса. Често в доза от 10 гр продукт, се откриват не-повече от 3-4 гр. реално присъствие на аминокиселините, за сметка на останалите продукти. Въпреки това на етикета винаги с огромни букви пише BCCA.

 

Пред тренировъчните продукти – с тях се спекулира най-много. Те са много търсени от спортистите, присъстват на рафтовете във всеки магазин, във всяка фитнес зала. Един пред тренировъчен продукт може да бъде работещ и с евтини суровини, като се наблегне на креатина и кофеина, а чрез подвеждаща реклама му се приписват чудотворни свойства. Често това се замаскира с изреждането на редица популярни съставки, които реално присъстват в изключително малки количества. Само надписите отпред на кутията са големи.

 

Подобни манипулации се правят и с витамините, продуктите за стави, възстановителните формули, протеиновите барове. Изписват се добре познати и качествени съставки, акцентира се върху тях, а всъщност те са една много малка част от бленда, който реално се съдържа. Производителите разчитат на некомпетентния потребител, който съответно често е склонен да приема некомпетентни съвети.

 

 

Моят съвет, както винаги, е да се образовате и да внимавате какво купувате. Ако нямате време, желание и възможност за това, се обърнете към добър специалист, който да ви насочи и да ви помогне при избора на подходящия продукт.

 


Кирил Танев

Кирил Танев - фитнес програми, диети и режимиВ BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.

 

Всички статии на Кирил Танев можете да прочетете тук,

 

 


 


Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове: фалшиви добавки, суплементи, маркетинг, трикове, заблуждаващи етикети, лъжи, спекулации, съставки, суровини
Добави в Svejo

Фалшивите добавки – маркетинговите трикове и заблуждаващите етикети
Прочети още ...

Богатото и пълноценно хранене е извор на живот, младост, здраве и енергия!

Богатото и пълноценно хранене е извор на живот, младост, здраве и енергия!

19.10.2016 г. / автор: Марина Декова
Всеки, който е бил на по-продължителна диета за изчистване на мазнини или редуциране на тегло, знае, че идва момент, в който трябва да задържим и утвъдим постигнатото. Не е здравословно ...
Фалшивите добавки и как да ги разпознаем? (ЧАСТ 1)

Фалшивите добавки и как да ги разпознаем? (ЧАСТ 1)

01.06.2016 г. / автор: Кирил Танев
Фалшивите добавки и как да ги разпознаем? (ЧАСТ 1)   Живеем във време, в което все повече се говори за здравословно хранене, за спорт и правилно възстановяване. Това обикновено се свързва с ...
BCAA - какво съотношение да изберем

BCAA - какво съотношение да изберем

16.08.2017 г. / автор: Владимир Борисов
BCAA суплементите съдържат трите верижно разклонени аминокиселини левцин, валин и изолевцин, но в различно съотношение.   Тези три аминокиселини са незаменими (т.е. организмът не може да ги произведе самостоятелно) и са с ...
Съединението прави СУПЕР СИЛАТА!

Съединението прави СУПЕР СИЛАТА!

12.09.2017 г. / автор: Владимир Борисов
    Здравейте, приятели на BodyConstructor и силовите спортове!   Сбогуваме се с лятото, но това не означава, че приключваме и с големите намаления! Напротив, BC Shop продължава с пълна сила да ти осигурява висококачествените ...