Начало Статии Какво ни пречи да задържим теглото си след продължително следване на диета

Какво ни пречи да задържим теглото си след продължително следване на диета

11.07.2017 / Автор: Марина Декова    Оцени
00000
Гласували:
Какво ни пречи да задържим теглото си след продължително следване на диета

 

Ще започна своята статия с това, какво означава за мен „здравословно отслабване“ и „чистене на подкожни мазнини“.

 

Позовавайки се на своя опит и наблюдения, мога да определя „здравословното отслабване“ като хранене, което съчетава в себе си всички видове здравословни източници на хранителни вещества, заедно с достатъчно количество на фитонутриенти, фибри, витамини и минерали.

 

Важно е обаче тези хранителни групи да са разпределeни в определени комбинации, лесни за храносмилане, за да дават оптимална енергия на вашето тяло в определен часови интервали от деня (съобразени с вашето ежедневие и тренировки, ако има такива).


*Фитонутриенти – консумацията им може да ви направи по-здрави и да даде възможност на тялото ви да работи по-добре, защото те имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.

 

Плодове и зеленчуци, BodyConstructor, BC Shop

 

Представям ви едни от най-важните здравословни източници на хранителни вещества: 

 

Зелените плодове и зеленчуци са богати на лутеин, зеаксантин, изофлавони, флавоноиди, куместани. За този цвят храни се смята, че изчистват тялото, инхибират канцерогенни вещества, подобряват храносмилането, подобряват зрението, алкализират тялото, засилват имунитета и повечето от тях са богати на калций и много минерали.


Червените плодове и зеленчуци са богати на ликопени, елагова киселина, кафеолхинова киселина, хидроксибензоена киселина. За този цвят храни се смята, че са заредени с антиоксиданти и помагат за изхвърлянето на свободни радикали от тялото, подобряват работата на сърцето и белите дробове, намаляват кръвното налягане и влияят добре при артритни болки.

 

Нека сега преминем към трите основни метода на хранене:

 

1. При здравословното хранене и чистене се цели максимално запазване на мускулната маса, в това число и органите. Търсят се варианти за оптимално здраве и укрепване на имунната система.

 

2. При отслабване чрез гладуване или изключително ограничено количество на хранителни вещества и калории, отново се постига желаният ефект, но в този метод се включва не само изгарянето на подкожни мазнини, а също така и болнавост на органи и други тъкани. Като бонус получавате и слаба имунна система.

 

3. В днешно време е много популярно чистенето на подкожни мазнини чрез културистичното хранене. Все повече представители на нежния пол се „подхлъзват“ по този метод, като така до голяма степен ограничават приема на храни, съдържащи фитонутриенти, фибри, витамини и минерали. Културистичната диета съдържа единствено яйца, месо, нискомаслена риба, ориз (в повечето случаи бял), оризовки, овесени ядки, краставици и грейпфрут. Това са само 6 храни, чрез които не могат да бъдат набавени всички необходими за организма вещества.

 

BodyConstructor, BC Shop

 

Когато тялото е принудено да приема толкова еднообразна храна, веднага щом му предоставите различна, се включват компенсаторни методи, чрез които то набавя повече от НУЖНИТЕ до този момент вещества, за да се “запаси“ в случай, че отново го оставите без тях, тоест трупа мазнини. 

 

Успяхте ли да видите вече основните разлики между трите метода на хранене?

 

Това, което аз препоръчвам, е така да се структурира храненето ви, че да не липсва нито една група храна, която осигурява здраве и енергия на тялото. Разнообразното хранене, без липсващи хранителни вещества, гарантира на тялото ви, че НЯМА да гладува. Когато това се случва и то има нужда от определен вид храна, дори да сте се нахранили току-що, то ще продължава да изпитва глад. В такива моменти е много вероятно да посегнете към храна, която е лесна и бързо достижима – шоколади, вафли и всякакви изделия в шумящи опаковки. В даден момент ще е невъзможно да спрете и ще влезете в омагьосан кръг, в който ще се движите от едната крайност в другата, без да имате физическата и психическата сила да се самоконтролирате.

 

йо-йо ефект, BodyConstructor, BC Shop

 

Оттук идва и налице йо-йо ефектът. Той се появява след моментите, в които сте ограничавали дълго вашия организъм от достатъчно разнообразни хранителни вещества и храни, както и от твърде висок калориен дефицит. Тялото е гладувало и след добавяне на друг тип храни, то с всички сили се опитва да компенсира тези липси, за да не умре. Това е една от основните причини, повечето бикини състезателки да качват рязко килограми, след като свърши състезателният сезон.

 

Друг признак при жените, които са се хранили твърде ограничено и неправилно - е липсата или нередовният месечен цикъл. Друга възможна причина са по-тежките физически натоварвания. В този случай липсата или нередовният цикъл биха могли да се свържат не само с неправилното хранене.

 

Както вече споменах, неправилният прием на храна може да доведе и до слаба имунна система, чести разболявания, чупливост на ноктите, косопад и други. Важно е да знаете също, че алергии от домашен прах, животни, полени, както и от различни храни - могат да се отключат при отслабването на имунната система.

 

Решението

 

Като извод от всичко написано до момента, мога да обобщя, че когато тялото гладува под една или друга форма, то ще се опита по всякакви начини да компенсира тези липси. Така се появяват хранителните разстройства, както и йо-йо ефектът.

 

BodyConstructor, BC Shop

 

Моят съвет е да наблягате на балансираната храна, без излишни снаксове през деня, макар и здравословни. Когато съчетаете този тип хранене с тренировки и аеробни упражнения, много по-лесно и бързо ще изчистите подкожните мазнини и ще рекомпозирате тялото. 


В зависимост от личното тегло, метаболизма ви, дневния енергоразход и дали са включени силови и кардио тренировки, се смята за здравословно да сваляте между половин и един килограм на седмица. С привикването към хранителен режим, бихте могли да увеличите тренировките, с което да подпомогнете чистенето, а следващият етап е да намалите калорийния прием. При такава последователност тялото може да изпадне в лек застой, но дори и не особено видимо, то всъщност се трансформира с леки промени.

 

Много хора именно в този период се обезсърчават и отказват. В крайна сметка не са важни цифрите на кантара и обиколките, а това да познавате добре тялото си, за да се грижите правилно за него. Съветвам ви да не спазвате диета само през конкретен сезон, а през останалото време да се храните нездравословно. Опитайте се да превърнете храненето в част от вашия здравословен начин на живот. Така ще избегнете йо-йо ефекта и няма да се налага да се борите с тялото си, за да запазите килограми, които сте свалили бързо и без правилния подход. 

 

Не мислете краткосрочно за вашето тяло и здраве, що се отнася до хранене и активен начин на живот.

 


 

Марина Декова

 

Марина Декова
В BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист

 

Професия: Персонален треньор, Състезател по Културизъм в категория "Бикини фитнес", Автор на публикации

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки, Натуропатия

 

Марина Декова е персонален и онлайн треньор по фитнес от 6 години. Занимава се активно с бодибилдинг и понастоящем е състезател в категория "Бикини фитнес". През 2014-2015 г. се състезава в категория "Бодифитнес", където е бронзов медалист от Квалификациите за Балканското първенство в Пловдив 2014 г. През 2016 г. сменя категорията и излиза в „Бикини фитнес“, където на частен турнир печели сребърен медал, а на Турнир Пловдив става 4-та от общо 18 участнички. Марина е и личен треньор на няколко "Бикини фитнес" състезателки.

 

Любител е на силовите спортове и бивш състезател по кросфит. На мнение е, че здрава и пропорционална физика се гради със силови упражнения и правилна техника. Фен е на здравословното хранене и твърди, че релефно и оформено тяло се постига с чисто и прецизно хранене.

 

Марина Декова се е занимавала активно с функционални тренировки и рехабилитация през последните няколко години. Марина е сертифицирана към "Фитнес Академия България" и "N.A.F.A".

 

Тя не спира да експериментира със себе си, издирвайки най-ефективните силови и функционални методики за укрепване, конструиране и усъвършенстване на тялото и неговите физически възможности и визия.

 

Тук можете да прочетете нейните статии за BodyConstructor или да следите нейния Дневник тук.

 


Тагове: здравословно хранене, съвети, диети, мазнини, захар, въглехидрати, калории
Добави в Svejo

Какво ни пречи да задържим теглото си след продължително следване на диета
Прочети още ...

Поуките от великите бодибилдъри и най-голямото фитнес изложение в света

Поуките от великите бодибилдъри и най-голямото фитнес изложение в света

02.11.2016 г. / автор: Пламен Христов
Поуките от великите бодибилдъри, FIBO - най-голямото фитнес изложение в света и символът на Кьолн   Кьолн ме посреща с ежедневна непринуденост и спокойствие. Никой не се интересува, колко съм изморен от ...
3 начина да откриете и отстраните излишните калории в менюто си

3 начина да откриете и отстраните излишните калории в менюто си

19.01.2017 г. / автор: Лора Горовска
За да се отървете успешно от излишните килограми, се нуждаете от затегнат хранителен режим, който не оставя калориите да се промушат през пукнатините. Направете 3 промени в ежедневното си меню ...
Колко протеин трябва да консумираме след тренировка за мускулен растеж

Колко протеин трябва да консумираме след тренировка за мускулен растеж

18.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Ново проучване разкрива от колко протеин се нуждае организмът ви след тренировка, за да оптимизирате изграждането на мускулна маса.   Протеинът трябва да бъде приоритет след тренировка, но е необходимо да се ...
Генетиката - талантът на Олимп

Генетиката - талантът на Олимп

02.07.2015 г. / автор: Станислав Събев
Доста често сме попадали на дискусии дали даден атлет се е превърнал в това, което е, благодарение на своите гени, някакви тайни хормонални терапии, интензивни тренировки, хранене или нещо друго ...