Начало Статии Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини - ЧАСТ 3

Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини - ЧАСТ 3

13.07.2017 / Автор: Пламен Христов    Оцени
00000
Гласували:
Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини - ЧАСТ 3

 

В продължение на статиите от поредицата "Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини" - ЧАСТ 1 и ЧАСТ 2 Пламен Христов се съсредоточава върху третия и последен фундамент от цялостния процес - мисленето. 

 

ТРЕТИ ФУНДАМЕНТ - МИСЛЕНЕ

 

Грешен мисловен образ

 

В продължение на повече от 25 години работа със себе си и други трениращи, стигнах до редица заключения, някои – малко странни и до известна степен неразбираеми. Благодарение на опита си обаче, съм категоричен за повечето от тях, колкото и на пръв поглед те да нямат рационално и прагматично обяснение. По отношение на хората с наднормено тегло, моите наблюдения са, че те самите възприемат себе си по този начин. Техният мисловен образ е: „Аз съм дебел!".

 

Нека да се фокусираме малко повече върху този въпрос. Не аз съм авторът на споменатата теория, но споделям мнението на хората, които работят в тази област. В практиката си често съм се сблъсквал с подобни ситуации, които не ми позволяват да имам друго становище. Когато говорим за хора с наднормено тегло, можем да кажем, че голяма част от тях наистина не се намират в реалността. По един нездрав начин те пренасят разбирането за сегашното си състояние напред в бъдещето и затова никога не успяват да променят възгледите за себе си в мислите си. Те не са способни да визуализират желанието си за по-добре изглеждащо тяло и така поставят трайна преграда към постигането на промяната.

 

 

BodyConstructor, BC Shop

 

Смятам, че загубата на мазнини е тясно свързана с изграждането на правилния умствен образ за самите себе си, проектиран в бъдещето. Често, хората, които не успяват в усилията си да загубят мазнини (понякога и многократно), се демотивират и не допускат, че са способни да изградят мечтаната визия. Те продължават да проектират в съзнанието си себе си така, както се виждат в сегашния момент в огледалото. Не трябва да допускате негативните мисли да превземат съзнанието ви, защото това би било пагубно. Наскоро чух и бях изумен от твърдението на един треньор, че мотивацията в процесите при трениране и хранене нямат никакво значение! Не бих се наел да дам точна оценка на това твърдение, защото определено в главата ми се завъртат определения от типа на „мозъчна пръдня”! Ако прекалявам, само ми дайте знак, аз наистина имам добри намерения!

 

Ограничаване на собствените желания

 

Ограничаването на увереността, всъщност би трябвало да се нарече обезвреждане на увереността. Това може да се превърне в истинска китайска стена, пресичаща пътя на желанията за подобряване на визията. Защо? Защото убежденията създават вътрешната реалност и ако вашата външна реалност е отражение на нея, то всякакви стремежи за по-добър и здравословен начин на живот ще са мъртвородени. Вярванията ви - ограничаващи или вдъхновяващи, са засадени в подсъзнанието и вие сте отделили достатъчно много време, за да ги вкопаете здраво и да доказвате непрестанно, че те са верни за вас. Както е казал Брайън Трейси: "Нашето подсъзнание е градината и нашият съзнателен ум е градинар. Можете да засадите цветя или плевели. Каквото посадите – това ще израсте".

 

BodyConstructor, BC Shop

 

Ще дам само няколко примера за типично саботиращи загубата на мазнини вътрешни твърдения:

 • Аз не съм в състояние да съм слаб;
 • Аз нямам необходимото, за да загубя излишното тегло;
 • Твърде късно е за мен;
 • Не мога да устоя на храните;
 • Другите в залата ще ми се смеят;
 • Аз съм твърде стар;
 • Аз нямам воля;
 • Никой няма да ми повярва, че мога да го направя;
 • Аз не вярвам, че мога да го направя;
 • Аз не изглеждам добре така или иначе;
 • Аз не съм достоен, за да изглеждам добре;
 • Аз не съм достоен да бъде харесван.

 

Колко разрушаващо, нали?! Вие ще попитате: „Как да се преборя с тези очевидно пагубни вярвания, как да имам позитивна настройка за себе си, как да заменя ограничаващите убеждения с градивни вярвания?“.

 

Първото нещо, на което искам да наблегна и което би било добре да запомните е, че вашите действия създават вашите вярвания. Когато предприемате действия в правилната посока, вие започвате да създавате силни и полезни вярвания, също както и ако действате в грешна посока – създавате ограничаващи вярвания. Ключът към позитивното мислене, е да си поставяте малки цели, постижими върхове. С тяхното преодоляване, постепенно ще замените вредните разбирания с позитивни и вдъхновяващи – за бъдещо освобождаване от излишните мазнини, както и за по-позитивен поглед върху живота въобще.

 

BodyConstructor, BC Shop

 

Липса на мотивация, подкрепа и насърчаване

 

В такава ситуация може да изпадне всеки. По време на вашата трансформация е почти неизбежно да има моменти, в които мотивацията ви няма да е достатъчна, за да продължите. Да ви кажа ли една тайна – и аз съм имал такива моменти, имал съм ги и неведнъж съм си задавал въпроса: „Искам ли да продължа”, „Мога ли да продължа”, „Ще бъда ли лош, ако се откажа” и какво ли още не?! Е, скъпи приятели, аз признах, че съм човек, а вие ще признаете ли обикновената си човешка същност, за да се възползвате пречистени след това от необикновената човешка сила, която тлее у всеки един от вас! Ами, опитайте и ще се уверите и може би ще се учудите, колко силни можете да бъдете всъщност. И колко щастливи и горди ще се чувствате след всяка малка победа по пътя си към усъвършенстването! Всичко е заключено във възможностите да активирате себе си отново и отново…!

 

Повечето хора ще направят това, но ще има и такива, които ще спрат, ще се обезсърчат и ще се откажат. Важно е дали сте от първата или втората група, но ако сте опитали поне да направите стъпки в правилната посока, то вие несъмнено принадлежите към боеспособната група на силните. Всеки обаче се нуждае от насърчаване и подкрепа. Независимо от това кой и по какъв начин ще ви подкрепи по пътя - приятел, тренировъчен партньор или член на семейството – тласъкът, който ще получите - ще ви мотивира да продължавате и да постигате целите си.

 

И без да бягате от отговорност, въпреки, че тя е огромна, не разчитайте само на външна подкрепа, а по скоро - предизвиквайте себе си. Откривайте и отстранявайте грешките си, ден след ден. Това неминуемо ще ви фокусира и ще направи усилията ви по-целенасочени и разбира се, ползотворни!

 

BodyConstructor, BC Shop

 

Завеса…, и този път наистина се надявам да сте прегърнали моите схващания за трудностите при стопяване на излишните мазнини. Така ще успеете да ги преодолеете по пътя си!

 


 

Пламен Христов

Пламен Христов


В BodyConstructor:
 Автор, Треньор, Спортист


Професия:
 Персонален треньор, автор, преподавател във Фитнес академия „България“, състезател по класически културизъм

 

Образование: Треньор по футбол и преподавател по физическо възпитание от НСА, Магистър по бизнес администрация  от НБУ

 

Интереси: Фитнес, философия на двигателната активност, футбол, лов, риболов, музика, кино, пътувания

 

Той има повече от двадесет и пет години опит във фитнес залите и изготвянето на хранителни режими. От 7-годишен не е спирал да тренира и да експериментира със своето тяло и различни тренировъчни практики.

 

Завършва в Националната спортна академия и по това време се запалва по фитнеса и започва да тренира активно. След това записва магистратура „Бизнес икономика“ в Нов български университет и съчетава ученето с работа и тренировки, като по това време негов треньор е Янислав Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Тогава започва да спазва първите си хранителни режими, целенасочени тренировки и се отдава на спорта. Тренира заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и решава да поеме към състезателния бодибилдинг. Преминаването през този период събужда в Пламен интереса към същността на тренирането, биологичните и физиологичните закони, на които се основават силовите тренировки и телесното развитие.

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2013 г. става вицешампион на страната по класически културизъм в категория до 175 см, а през 2014 г. и 2015 г. вече е шампион в същата категория. Три пъти е финалист на световни първенства - 6-то място в Унгария през 2012 г., 4-то място в Мексико през 2014 г. и отново 4-то място в Салвадор през 2015 г. Пламен Христов е „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“

 

„Тренирането не е акт, тренирането е път с начало и без край... Път, който иска да бъде извървявян днес, утре, всеки ден, отново и отново, от хора със сърца и дух“.  

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 

Всички статии на Пламен Христов можете да прочетете тук

 


Пламен Христов

 

Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 Тагове: здравословно, отслабване, поддържане, тегло, килограми, задържане, хранене, тренировки, диети, Пламен Христов, съвети, фитнес, мазнини, физическа активност, въглехидрати, мислене
Добави в Svejo

Защо понякога е толкова трудно да се загубят телесни мазнини - ЧАСТ 3
Прочети още ...

Апетитен протеинов сладък картоф, пълнен с пиле, зеленчуци и моцарела

Апетитен протеинов сладък картоф, пълнен с пиле, зеленчуци и моцарела

11.11.2016 г. / автор: Master Admin
    Chef Боян Павлов отново показва интересна своя рецепта за апетитен сладък картоф, пълнен с пиле, зеленчуци и моцарела. Вижте как да направите тази рецепта за ястие, пълно с протеини.                               Необходими продукти: 1 ...
Ролята на мускулната маса при жените. Какви са ползите от нея?

Ролята на мускулната маса при жените. Какви са ползите от нея?

20.10.2013 г. / автор: Кирил Танев
Преди години масово беше схващането, че жени които тренират с тежести ще покачат прекалено много мускули и “ще заприличат на мъже”. Това налагаше на жените да прекарват часове в изтощителни ...
Бета глюкани – най-здравословните фибри, които можете да консумирате

Бета глюкани – най-здравословните фибри, които можете да консумирате

30.01.2017 г. / автор: Master Admin
Добавете тези фибри към своята диета и със сигурност ще подобрите своята енергия, здраве и свалянето на излишните килограми!   Последиците от бедния, не добре подбран, хранителен режим, могат да Ви демотивират от ...
Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

06.12.2011 г.
Хората от Средиземноморието не без основание казват и днес: „Докато текат вино, масло и мед, боговете няма да ни забравят”. „Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото ...