Начало Статии BCAA - какво съотношение да изберем

BCAA - какво съотношение да изберем

16.08.2017 / Автор: Владимир Борисов    Оцени
00000
Гласували:
BCAA - какво съотношение да изберем

BCAA суплементите съдържат трите верижно разклонени аминокиселини левцин, валин и изолевцин, но в различно съотношение.

 

Тези три аминокиселини са незаменими (т.е. организмът не може да ги произведе самостоятелно) и са с най-голямо значение за белтъчния синтез и изграждането на мускулната тъкан. Tова, което определя ефектът им на действие, е именно съотношението на трите аминокиселини в тях – 2:1:1, 4:1:1 и 8:1:1.

 

2:1:1

 

Тук съдържанието на левцин е колкото това на валина и изолевцина заедно. Това е най-старата, изследвана и утвърдена в практиката формула. При нея акцентът е върху предпазването на мускулатурата от разграждане и изпадане на организма в катаболно състояние по време на интензивни мускулни натоварвания. Както знаем, по време на тренировка мускулните влакна са подложени на значителни натоварвания, които причиняват микротравми в тях и увреждат целостта им. Някои от BCAA 2:1:1 формулите имат добавен и глутамин, за още по-силен антикатаболен ефект.

 

Препоръчителен прием: преди тренировка

 

Яна Булкина

 

4:1:1

 

Тук съдържанието на левцин е два пъти повече от това на валина и изолевцина заедно. Формулата е разработена както за да се подпомогне потискането на катаболните процеси, така и да се подобри следтренировъчното възстановяване. Някои 4:1:1 суплементи допълват състава си с цитрулин малат и бета-аланин – други две аминокиселини, които подобряват издръжливостта и потискат умората, както и с витамини от група B, необходими за производството на енергия.

 

Препоръчителен прием: по време на тренировка

 

8:1:1

Защо 8:1:1 съотношението е по-добро от 2:1:1? Поради конкурентното усвояване и метаболитните сигнали на аминокиселините. Прекаленото количество изолевцин може значително да инхибира действието на левцина. А както знаете, левцинът е най-ефективната аминокиселина от трите верижно-разклонени. Тук екстремното съдържание на левцин играе ролята на мощен стимулатор на mTOR, като целта е да се отключи мускулния растеж. mTOR (mammalian target of rapamycin) e ключът към протеиновия синтез и представлява протеин, който се активира главно от нивата на левцина. С други думи, mTOR задейства мускулния растеж, когато е налице достатъчно количество левцин.

 

Препоръчителен прием: след тренировка

 

Яна Булкина

 

На пазара се появиха и формули като 12:1:1 и 20:1:1, които на практика просто използват този маркетингов трик, зад който липсват доказателства за ефикасност. Не бива да забравяме, че повишеното съдържание на левцин е за сметка на това на валина и изолевцина, така че ефектът от BCAA в 20:1:1 съотношение би бил като да се приеме чист левцин, тъй като съдържанието на валин и изолевцин ще бъде съвсем нищожно. Левцинът сам по себе си е достатъчно ефикасен, но в комбинация с другите две верижно разклонени аминокиселини, ефектът върху мускулното възстановяване е значително по-голям.

 


 


Владимир БорисовВладимир Борисов

Тагове: bcaa, суплементиране, суплементация, хранителни добавки, протеин, аминокиселини, фалшиви добавки
Добави в Svejo

BCAA - какво съотношение да изберем
Прочети още ...

Домашен шоколадов сладолед с протеин

Домашен шоколадов сладолед с протеин

18.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Искате да похапнете нещо сладко и вкусно след тренировка? Ето едно предложение за това как да си направите домашен шоколадов сладолед с протеин.   Необходими съставки:   2 малки банана (около 200 г) 70 г ...
Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?

Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?

06.09.2015 г. / автор: Кирил Танев
Можем ли да намерим готова висококачествена протеинова храна в магазина, ако забързаното ежедневие ни хване неподготвени?   За ролята на белтъчините в спорта не мисля да говоря за сетен път, не само ...
Десетте Неподозирани разрушители на тялото и мускулния растеж! (Част 1)

Десетте Неподозирани разрушители на тялото и мускулния растеж! (Част 1)

11.11.2012 г. / автор: Даниел Славов
Тренирате, пазите своя хранителин режим всеки ден, но без резултати... Случва се през последните дни да не се чувствате в кондиция... Ако е така, това е Вашата статия. Не винаги ...
Кои са най-важните съставки на предтренировъчните продукти, или как те се превърнаха в тотален хит!

Кои са най-важните съставки на предтренировъчните продукти, или как те се превърнаха в тотален хит!

16.01.2015 г. / автор: Кирил Танев
Предтренировъчните добавки за кратко време придобиха невероятна популярност. Именно те са сред най-употребяваните суплементи в момента. Те заслужено взеха превес в стаковете на голяма част от съвременните спортисти, както и ...