Начало Статии Топ 3 митове за тестостерона

Топ 3 митове за тестостерона

29.08.2017 / Автор: Теодора Йорданова    Оцени
00000
Гласували:
Топ 3 митове за тестостерона

 

Чували сме какви ли не страховити истории за тестостерона.

 

Със следващата статия ще се опитаме да открием правилните отговори на 3 от най-популярните митове, които сте чели или чували за тестостероновата заместителна терапия (TRT).

 

Какво се крие зад заглавията?

 

Със сигурност сте попадали на гръмки заглавия, подобни на: "FDA обявява тестостероновата терапия за опасна" или "Тестостероновата терапия причинява сърдечно-съдови заболявания".

 

Всеки нормален човек, който иска да опита този тип терапия ще се разколебае, защото не би искал да умре. Имаме добра новина - няма да умрете. В действителност, здравословните нива на тестостерон са свързани с подобреното здраве като цяло. Така че, ако смятате, че страдате от ниски нива на тестостерон и искате да направите нещо по въпроса, прочетете следващите редове.

 

Мит 1 - Високите нива на тестостерон водят до рак на простатата

 

През 1950-та година, на мъже с метастазен рак на простатата са давани лекарства, които да понижат производството на тестостерон в организма им, което води до по-добри резултати в лечението им. Затова се смята, че по-високите нива на тестостерон означават по-висок риск от проблеми с простатата.

 

Истината

 

"Никой не е намерил допълнителни доказателства в подкрепа на тази теорията", отбелязва д-р Абрахам Моргенталер, доцент по хирургия в Медицинското училище в Харвард и директор на отделение Man’s Health в Бостън.

 

Както обяснява докторът, след няколко проучвания върху терапията с тестостерон, се отчита съвсем леко увеличение на честотата на рак на простатата, но това увеличение е не повече от 1% годишно - това е същата скорост, с която се увеличава рискът и при мъже, които не са прилагали този вид терапия. Логично е, че рискът от рак на простатата се увеличава с възрастта. В същото време, нивата на тестостерон спадат.

 

 

Тъй като нивата на тестостерон намаляват, рискът от рак на простатата се повишава. Не и обратното. Ако обаче вече имате рак на простатата, TRT не се препоръчва.

 

Мит 2 - Тестостероновата терапия увеличава риска от сърдечни заболявания

 

По-старите проучвания на тестостероновата заместителна терапия показват повишен риск от смърт и сърдечни заболявания, както и по-висок риск от сърдечен инфаркт, съответно при мъже, предразположени към коронарна артериална болест, които приемат ТRT.

 

Истината

 

Твърденията*, получени на база по-стари проучвания, не включват един основен аспект. А именно, че повечето изследвани мъже вече са страдали от диабет, различни видове сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

 


По-скорошни проучвания* са в противоречие с предишните констатации. Някои дори сочат, че прилагането на ТRT намалява риска от сърдечни заболявания.

 

Един академичен преглед* цитира, че смъртността от сърдечни заболявания е силно свързана с нивата на тестостерон. Това е така, защото ниските количества на тестостерон се явяват като рисков фактор при затлъстяване, инсулинова резистентност и висока кръвна захар.

 

 

Все повече изследвания показват, че TRT подобрява лошия холестерол, нивата на липидите, както и инсулиновата чувствителност.

 

 

В мащабно проучване, обект на изследване са над 1000 мъже, които са били под наблюдение в продължение на 3 години. Лекарите не откриват връзка между сърдечните заболявания и тестостероновата терапия. 

 

Мит 3 - Тестостероновата терапия ще ви убие

 

Това е твърдение*, формирано благодарение на гръмките медийни заглавия. Лошата преса превръща в хит "факта", че тестостероновата терапия причинява рак на простатата и е отговорна за сърдечните заболявания.

 

Истината

 

Тук отново можем да използваме аргументите за простатата: Нивата на тестостерон намаляват с възрастта, от което и рискът от смърт се увеличава с възрастта.

 

Смята се, че всяко увеличение на тестостерон - 6 mmol/L е свързано с 21% по-нисък риск от смъртност. Този извод отново е подкрепен от продължително наблюдение на голяма група мъже.

 

 

В заключение

 

Ако решите, че искате да направите тестостернова терапия - най-добрият съвет е да се допитате до вашия лекар, преди да започнете. Съществуват рискове, но те обикновено са свързани с приема на високи дози. Също така, не очаквайте това да е някакво магическо лекарство, с което ще решите всичките си проблеми. 

 

Важно е да знаете, че тестостероновата терапия не е психо-убиец, както всички медии апелират. Тестостероновата терапия ще ви помогне да се върнете към равновесието, което липсва в организма ви, но само, когато се приема по правилния начин.

 

*липсват данни за проучванията  

Източник: t-nation.com

 


Теодора Йорданова

Тагове: тестостерон, изследвания, риск, проучване, истина, мит, твърдения
Добави в Svejo

Топ 3 митове за тестостерона
Прочети още ...

Сезонът за мускулна маса - Част 2 - Тренировка, суплементи и почивка

Сезонът за мускулна маса - Част 2 - Тренировка, суплементи и почивка

01.11.2016 г. / автор: Румен Спецов
В първата част на статията Сезонът за мускулна маса - част 1 - Хранене обърнах внимание върху това как да направим плавен преход и да се възползваме максимално от периода за ...
Какво трябва да знаем за Андрогенно-Анаболните стероиди? (част 2)

Какво трябва да знаем за Андрогенно-Анаболните стероиди? (част 2)

25.12.2011 г. / автор: Боян Боянов
Анаболна и антикатаболна активност на клетъчно равнище   Под анаболна активност разбираме информацията, която стероидите носят за синтеза на белтъчините и задържането на мускулен гликоген под формата на креатин фосфат. Той играе ...
Можем ли да вярваме на това, което пише по списанията за професионалните културисти?

Можем ли да вярваме на това, което пише по списанията за професионалните културисти?

30.03.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
Вероятно много от вас, когато отгърнат списание за културизъм се питат до колко са реални нещата написани за професионалистите и ще постигнете ли и вие същия ефект ако ползвате тените ...
Как да използваме Инсулина и Въглехидратите за горене на мазнини и покачване на мускулна маса?

Как да използваме Инсулина и Въглехидратите за горене на мазнини и покачване на мускулна маса?

23.12.2015 г. / автор: Кирил Танев
Повечето хора свързват думата "инсулин" предимно с диабета, макар че всъщност това е най-анаболният хормон в тялото. Неговата функция е да транспортира глюкозата от кръвния поток в клетките. Именно тази функция ...