Начало Статии Трениране на коремната мускулатура - митове и факти

Трениране на коремната мускулатура - митове и факти

13.09.2017 / Автор: Тони Шивачев    Оцени
00000
Гласували:
Трениране на коремната мускулатура - митове и факти

 

 

За тренирането на коремната мускулатура, както и на всяка друга мускулна група бихте могли да откриете изобилие от информация в безкрайното пространство на Уеб портала. Съществуват различни упражнения и методики, но кои от тях са най-ефективни? Кои от тях ще ви помогнат да изградите здрава и естетически красива коремна мускулатура?

 

 

В тази статия ще обърна внимание на някои от най-разпространените заблуждения относно тренирането на коремната мускулатура и ще обясня как в действителност стоят нещата на база моя опит и лично мнение.

 

 

Мит 1. Само упражненията за корем ще стопят мазнините на въпросното място.

 

Факт: Физиологически това е невъзможно. Нека се аргументирам с конкретен пример: Да вземем един тенисист. Ако той е десничар, то дясната му ръка логично ще е с по-добре развита мускулатура, тъй като тя понася по-голямо натоварване. Лявата ръка ще е по-малко тренирана и съответно по-слаба, но това не означава, че по нея ще има повече мазнини от дясната. Това е така, защото с упражненията мазнините се изгарят системно, според анатомичните характеристики и генетично обусловени модели на тяхното  изгаряне. Оттук следва изводът, че тренирането на само една мускулна група не може да отстрани мазнините само от нея.

 

BodyConstructor, BC Shop

 

 

Мит 2. Необходими са стотици коремни преси, за да се сдобием със стегнат и релефен корем.

 

Факт: Коремните мускули са мускули като всички останали. Ето защо не реагират по-добре на безброй повторения, отколкото да речем гърдите и бицепсите. Вие със сигурност не бихте направили повече от 12-15 повторения за бицепсите, ако искате те да увеличат обема си и да бъдат твърди. Така че, не виждам причина същият принцип да не важи и при тренирането на коремната мускулатура. Ако изпълнявате например 12-15 повторения за корема без усилие - е необходимо да смените упражнението или да добавите тежест, с която да останете в диапазона на тези повторения. В противен случай можете само да повишите издръжливостта на коремната мускулатура, но не и да увеличите нейния обем, за да стане тя „дълбока”. Обемът, именно той прави мускулите ви атлетични и красиви. И няма никакво значение за кой мускул става въпрос - дали за бицепса, гърдите или корема.

 

 

Мит 3. Заниманията с всякакъв вид спорт гарантират оптимално натоварване на коремната област.

 

Факт: Системната и правилно структурираната тренировка за коремната мускулатура може значително да подобри вашите спортни постижения.

 

 

Мит 4.  Коремът трябва да се тренира всеки ден.

 

Факт: Ограничете тренировките за коремната мускулатура до три пъти седмично. Разбира се, предназначението на коремните мускули е повече да работят за издръжливост, отколкото да преодоляват някакви сериозни натоварвания. Основната им функция е поддържането на торса. Това означава, че те трябва да бъдат под напрежение в по-голямата част от ежедневието ви. Въпреки това, подобно на всички останали мускули и коремните се състоят от два вида мускулни влакна - бързо и бавно съкращаващи се. Първите отговарят за по-резките и кратки движения и могат да увеличават обема си под влияние на тренировките. Когато правите упражнения за коремните мускули с умерен брой повторения (12-20), работите предимно с тези влакна. След тренировка те се нуждаят от адекватно възстановяване. Затова е нужна почивка от минимум 24-48 часа.

 

 

 

Мит 5. За да се извае коремната мускулатура е необходимо да се правят упражнения само и единствено за нея.

 

Факт. Това по принцип е възможно. Въпреки това обаче, фитнес тренировките провеждани под ръководството на опитен треньор и грамотно изготвен хранителен режим могат доста да съкратят пътя до постигане на целите ви. Фитнесът е един от най-добрите начини за премахване на излишното тегло и изчистване на мазнините, под които са скрити мускулите ви.

 

И повярвайте ми, никой не се е оплакал от излишък на мускули. Изразената мускулатура ви предава атлетичен и привлекателен външен вид. Бъдете в синхрон с тялото си, чувството е блажено! 


Тони ШивачевТони  Шивачев

 

Тони Шивачев

 


В BodyConstructor: Персонален фитнес треньор, Автор

Образование: Треньор по фитнес и културизъм и спортна педагогика в НСА.

Интереси: Фитнес, културизъм, бойни спортове, суплементиране в спорта, туризъм и алпинизъм, пътувания, музика

 

Тони е най-новият фитнес треньор в екипа на BodyConstructor. Той тренира от 25 години, дългогодишен състезател е по културизъм и е считан за доайен в този спорт. От ранна ученическа възраст започва да се увлича по спорта и музиката. До 14-годишна възраст тренира плуване и футбол, а успоредно с това свири на пиано. Спортната страст обаче надделява и още на 15 години Тони се запалва по културизма.

През 1995 г., когато е само на 19 години, се явява на състезание и печели първата Балканска титла по културизъм за младежи. Той е многократен призьор от вътрешни национални турнири по културизъм за младежи. През 2014 г., след почти 20-годишна пауза, се явява на Турнир „Пловдив“, където се класира на трето място в категория до 90 кг. Четири месеца по-късно става Абсолютен шампион на Турнир „Августа Траяна“ в Стара Загора. Амбициите го отвеждат и до следващите победи – Абсолютен Републикански шампион и Абсолютен шампион на Турнир „Мечката“ в Бургас. През 2016 г. отново печели Републиканската титла по културизъм при мъжете в категория до 90 кг в София.

Печелил е златната титла по Кик-бокс фул контакт до 86 кг, а след това и титла по Кик-бокс лайт контакт. Борил се е и за златото на финал на професионална среща в стил К1 до 91 кг, както и в стил Лоу-кик за аматьори.

Привърженик е на тежките и плътни тренировки, които смята за основата на изграждането на качествена и плътна мускулатура. Въпреки това винаги използва цялото богатство от разнообразни методики за постигане на конкретни цели, съобразени с клиента и неговите желания. Води се от мотото „Има ли желание, има и начин!“.

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

Всички статии на Тони можете да прочетете тук. 

 


Тагове: тренировки, коремна мускулатура, митове, факти, Тони Шивачев, фитнес, режим, почивка, повторения
Добави в Svejo

Трениране на коремната мускулатура - митове и факти
Прочети още ...

За всички жени с наднормено тегло, които са решили да променят живота си - кои са първите неща, които трябва да направите?

За всички жени с наднормено тегло, които са решили да променят живота си - кои са първите неща, които трябва да направите?

01.08.2015 г. / автор: Кирил Танев
За съжаление не всеки от нас е роден с хубав ген и има вродените физически характеристики на спортист, манекен или фотомодел. Даже и по-лошо, някои от нас страдат от прекомерното ...
Стронгменът Еди Хол рискува всичко в преследване на мечтата си - да стане най-силният мъж на света!

Стронгменът Еди Хол рискува всичко в преследване на мечтата си - да стане най-силният мъж на света!

11.03.2016 г. / автор: Радина Симеонова
Стронгменът Еди Хол рискува всичко в преследване на мечтата си - да стане най-силният мъж на светa!     Само няколко месеца преди най-голямото международно състезание по стронгмен “The World’s Strongest Man” , британецът ...
Защо всички подценяват почивката?

Защо всички подценяват почивката?

08.12.2016 г. / автор: Румен Спецов
  Почивният ден за мнозина, е само ден от седмичната ни тренировъчна програма в който не тренираме. Нищо повече! Не се влага много в неговото значение и се смята само за ...
Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!

Най-големите грешки, които правят жените в тренировките си!

11.11.2012 г. / автор: Инес Субашка
Все повече жени започват да ходят на фитнес, за да влезнат в по-добра форма. Това наистина ме радва, но проблемът е, че малцина постигат резултатите, за които толкова усилено се ...