Начало Статии Започване на диета на сляпо

Започване на диета на сляпо

21.09.2017 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Започване на диета на сляпо

 

 

Когато бях ученик, в час по икономика, чух за първи път, че най-ценният и скъп ресурс е информацията. Тогава това не ми звучеше логично, но го приех за даденост и в годините, когато се развивах в бизнеса, все по-често се сещах за този цитат и все повече се уверявах в него.

 

Сега се занимавам с изготвяне на тренировъчни програми, хранителни режими, подготовка на спортисти и отново мога да кажа, че информацията е водеща. Тук възниква въпросът от каква информация се нуждаем, от къде да я вземем и как да я ползваме?

 

Когато при мен дойде човек, който се нуждае от режим, независимо дали е за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини, подобряване на спортните постижения или свързан с някакво здравословно състояние, което може да се повлияе от промяна в храненето, аз предприемам няколко много важни стъпки, за да се сдобия с информация.

 

 

Първа стъпка – ИНТЕРВЮ

 

 

Именно това определям като един от най-важните моменти - запознаването с клиента. Тази стъпка може да е под формата на въпросник, онлайн интервю или среща на живо. Целта е да разбера всичко, свързано с начина на живот, навиците, предишен опит с тренировки, хранене, суплементиране. Какви диети и режими е спазвал клиентът преди това, как са му се отразили. Трябва да бъдат взети предвид здравословното състояние, сегашните болести (ако има такива), болестите от миналото, както и травмите.

 

Интервю с треньор, BodyConstructor

 

По този начин аз придобивам една обща картина за това, което се случва. Това в повечето пъти е достатъчно, за да се подготви един базов режим. Но когато има определени неизяснени моменти, по-сложен случай или нужда от по-детайлен анализ - преминаваме към следващата стъпка.

 

 

Втора стъпка – ТЕЛЕСЕН АНАЛИЗ

 

 

Тази втора стъпка изисква физическото присъствие на клиента. Аз лично я препоръчвам на повечето хора, с които работя и имат възможност за среща. Тя протича по следния начин:

 

  • Оглед на тялото, който включва състояние на кожата, косата и ноктите. Видим процент телесни мазнини и най-вече, ако има нетипично замазняване в определени области. Например: само в паласките, само в корема или само в бедрата, гърдите, ръцете и гърба. Това говори за определен хормонален проблем. Обикновено различният тип замазняване отговаря на различен хормонален дисбаланс. Внимание се отделя на костната структура и генетичните дадености на човека;

 

телесен анализ, BodyConstructor

  • Антропометрични данни – измерване на обиколките. Свалят се обиколките на талия, ханш, бедра, гръб. Те служат за ориентир в по-нататъшната ни работа;

 

  • Телесен анализ посредством специализирана техника. Аз използвам уред за анализ Tanita, който дава представа за процент телесни мазнини, чиста мускулна маса, вода, ниво на метаболизма и други. Тук точността на анализа зависи на първо място от техниката, защото има стотици уреди тип „кантар“, които правят такъв анализ, но той е много далече от реалността. Японските професионални уреди Tanita са много по-точни и на тях до голяма степен може да се разчита. Разбира се, информацията трябва да се интерпретира правилно и е важно да се вземат под внимание по-горните точки;

 

  • Допълнително може да се направи и анализ на телесните мазнини посредством калипер. При него се взимат предвид дебелината на кожните гънки на 22 специфични места, след което се анализират посредством специализиран софтуер и това дава информация за по-реален процент подкожни мазнини;

 

  • Обикновено проверяваме нивото на кръвната захар и ако има нужда, правим различни тестове при различните храни и количества;

 

  • Накрая правим един тест за базовата активност и нивото, от което трябва да започнем тренировките.

 

 

Трета стъпка – ЛАБОРАТОРЕН АНАЛИЗ

 

 

Тук мога да говоря много. Като начало препоръчвам на всеки човек, независимо дали спортува или не, дали гони някаква цел, да си прави профилактични изследвания на всеки 6-12 месеца. Те включват пълна кръвна картина, показатели на черния дроб, урина. По този начин вие си правите един първичен мониторинг на здравословното състояние и ако има нещо нередно може да вземете мерки навреме.

 

Когато говорим за спортисти и хора, които търсят по-сериозни резултати или хора, които имат нетипични резултати, въпреки че спазват диета или режим - се налага по-детайлен анализ.

 

В повечето лаборатории има пакетни изследвания, които включват показателите, които аз препоръчвам да се изследват. Освен стандартната пълна кръвна картина, чернодробни изследвания, ниво на кръвна захар, холестерол и урина, аз препоръчвам да се обърне внимание и на следните показатели:

 

- креатинкиназа;

- ниво на щитовидните хормони, FSH, FT3, FT4;

- ниво на половите хормони  - тестостерон и естрогени;

- ниво на кортизола;

- ниво на пролактина;

- инсулин и инсулинова чувствителност.

 

лабораторен анализ, BodyConstructor

 

В някои случаи се налагат и допълнителни изследвания на някои витамини, минерали, алдостерон и др.

 

От тези лабораторни анализи много по-ясно придобивам представа за състоянието на клиента и как трябва да се подходи. Понякога дори има нужда от лекарска намеса, ако хормоналният баланс е значително нарушен. За щастие, има много добавки, билки и хранителни стратегии, с които да нормализираме този баланс, без включването на лекарства.

 

Но винаги, когато има някакво разминаване, аз съветвам хората да се обърнат и към лекар и чак след това започваме програмата.

 

С тази статия искам да ви покажа колко важна е информацията. В зависимост от това, какви са състоянието, целта, възможностите на човек, се съставя подходящият хранителен и тренировъчен план. Разбира се, задължителен след това е и мониторингът на резултатите и на здравните показатели, като при нужда се правят промени в режима. Абсолютно изключено е ползване на диети на други хора, както и започване на НЯКАКЪВ режим, разработен от НЯКАКЪВ инструктор. Иска се анализ, внимателна подготовка, мониторинг и последващи съвети за излизане от диетата, за продължаване или за смяна на посоката.

 

Информирайте се, не пестете средства, когато става въпрос за вашето здраве!


Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове:
Добави в Svejo

Започване на диета на сляпо
Прочети още ...

Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

06.03.2017 г. / автор: Румен Спецов
  Гъвкавата диета "If it fits your macros" (IIFYM) е популярен метод за определяне на дневния прием на различни по видове и съдържание храни. Много харесвана и доста критикувана, тази диета има своите ...
Как да се храним по празниците? Съвети и подходи от Марина Декова и Даниел Славов

Как да се храним по празниците? Съвети и подходи от Марина Декова и Даниел Славов

24.12.2014 г. / автор: Master Admin
Една много полезна статия за това как да съумеем да запазим формата и нормалния си тренировъчен ритъм, без да правим големи нарушения в Коледно-Новогодишните традиции на трапезата. Нашите треньори Марина ...
Да се храним ли за двама по време на бременността? (Част 1)

Да се храним ли за двама по време на бременността? (Част 1)

24.08.2013 г. / автор:
Интернет пространството изобилства от статии с атрактивни заглавия, свързани с воденето на здравословен начин на живот и постигане на желаната фигура. „Кажи сбогом на целулита“, „Влезни във форма за лятото“, ...
Модерната стара тренировка - как да я адаптираме днес

Модерната стара тренировка - как да я адаптираме днес

22.06.2017 г. / автор: Румен Спецов
Много често в съвременната литература за бодибилдинг се споменава терминът “Old school”. С този термин се свързват всички онези знайни и незнайни методи на тренировка от зората на бодибилдинга, изискващи ...