Начало Статии Започване на диета на сляпо

Започване на диета на сляпо

21.09.2017 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Започване на диета на сляпо

 

 

Когато бях ученик, в час по икономика, чух за първи път, че най-ценният и скъп ресурс е информацията. Тогава това не ми звучеше логично, но го приех за даденост и в годините, когато се развивах в бизнеса, все по-често се сещах за този цитат и все повече се уверявах в него.

 

Сега се занимавам с изготвяне на тренировъчни програми, хранителни режими, подготовка на спортисти и отново мога да кажа, че информацията е водеща. Тук възниква въпросът от каква информация се нуждаем, от къде да я вземем и как да я ползваме?

 

Когато при мен дойде човек, който се нуждае от режим, независимо дали е за покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини, подобряване на спортните постижения или свързан с някакво здравословно състояние, което може да се повлияе от промяна в храненето, аз предприемам няколко много важни стъпки, за да се сдобия с информация.

 

 

Първа стъпка – ИНТЕРВЮ

 

 

Именно това определям като един от най-важните моменти - запознаването с клиента. Тази стъпка може да е под формата на въпросник, онлайн интервю или среща на живо. Целта е да разбера всичко, свързано с начина на живот, навиците, предишен опит с тренировки, хранене, суплементиране. Какви диети и режими е спазвал клиентът преди това, как са му се отразили. Трябва да бъдат взети предвид здравословното състояние, сегашните болести (ако има такива), болестите от миналото, както и травмите.

 

Интервю с треньор, BodyConstructor

 

По този начин аз придобивам една обща картина за това, което се случва. Това в повечето пъти е достатъчно, за да се подготви един базов режим. Но когато има определени неизяснени моменти, по-сложен случай или нужда от по-детайлен анализ - преминаваме към следващата стъпка.

 

 

Втора стъпка – ТЕЛЕСЕН АНАЛИЗ

 

 

Тази втора стъпка изисква физическото присъствие на клиента. Аз лично я препоръчвам на повечето хора, с които работя и имат възможност за среща. Тя протича по следния начин:

 

  • Оглед на тялото, който включва състояние на кожата, косата и ноктите. Видим процент телесни мазнини и най-вече, ако има нетипично замазняване в определени области. Например: само в паласките, само в корема или само в бедрата, гърдите, ръцете и гърба. Това говори за определен хормонален проблем. Обикновено различният тип замазняване отговаря на различен хормонален дисбаланс. Внимание се отделя на костната структура и генетичните дадености на човека;

 

телесен анализ, BodyConstructor

  • Антропометрични данни – измерване на обиколките. Свалят се обиколките на талия, ханш, бедра, гръб. Те служат за ориентир в по-нататъшната ни работа;

 

  • Телесен анализ посредством специализирана техника. Аз използвам уред за анализ Tanita, който дава представа за процент телесни мазнини, чиста мускулна маса, вода, ниво на метаболизма и други. Тук точността на анализа зависи на първо място от техниката, защото има стотици уреди тип „кантар“, които правят такъв анализ, но той е много далече от реалността. Японските професионални уреди Tanita са много по-точни и на тях до голяма степен може да се разчита. Разбира се, информацията трябва да се интерпретира правилно и е важно да се вземат под внимание по-горните точки;

 

  • Допълнително може да се направи и анализ на телесните мазнини посредством калипер. При него се взимат предвид дебелината на кожните гънки на 22 специфични места, след което се анализират посредством специализиран софтуер и това дава информация за по-реален процент подкожни мазнини;

 

  • Обикновено проверяваме нивото на кръвната захар и ако има нужда, правим различни тестове при различните храни и количества;

 

  • Накрая правим един тест за базовата активност и нивото, от което трябва да започнем тренировките.

 

 

Трета стъпка – ЛАБОРАТОРЕН АНАЛИЗ

 

 

Тук мога да говоря много. Като начало препоръчвам на всеки човек, независимо дали спортува или не, дали гони някаква цел, да си прави профилактични изследвания на всеки 6-12 месеца. Те включват пълна кръвна картина, показатели на черния дроб, урина. По този начин вие си правите един първичен мониторинг на здравословното състояние и ако има нещо нередно може да вземете мерки навреме.

 

Когато говорим за спортисти и хора, които търсят по-сериозни резултати или хора, които имат нетипични резултати, въпреки че спазват диета или режим - се налага по-детайлен анализ.

 

В повечето лаборатории има пакетни изследвания, които включват показателите, които аз препоръчвам да се изследват. Освен стандартната пълна кръвна картина, чернодробни изследвания, ниво на кръвна захар, холестерол и урина, аз препоръчвам да се обърне внимание и на следните показатели:

 

- креатинкиназа;

- ниво на щитовидните хормони, FSH, FT3, FT4;

- ниво на половите хормони  - тестостерон и естрогени;

- ниво на кортизола;

- ниво на пролактина;

- инсулин и инсулинова чувствителност.

 

лабораторен анализ, BodyConstructor

 

В някои случаи се налагат и допълнителни изследвания на някои витамини, минерали, алдостерон и др.

 

От тези лабораторни анализи много по-ясно придобивам представа за състоянието на клиента и как трябва да се подходи. Понякога дори има нужда от лекарска намеса, ако хормоналният баланс е значително нарушен. За щастие, има много добавки, билки и хранителни стратегии, с които да нормализираме този баланс, без включването на лекарства.

 

Но винаги, когато има някакво разминаване, аз съветвам хората да се обърнат и към лекар и чак след това започваме програмата.

 

С тази статия искам да ви покажа колко важна е информацията. В зависимост от това, какви са състоянието, целта, възможностите на човек, се съставя подходящият хранителен и тренировъчен план. Разбира се, задължителен след това е и мониторингът на резултатите и на здравните показатели, като при нужда се правят промени в режима. Абсолютно изключено е ползване на диети на други хора, както и започване на НЯКАКЪВ режим, разработен от НЯКАКЪВ инструктор. Иска се анализ, внимателна подготовка, мониторинг и последващи съвети за излизане от диетата, за продължаване или за смяна на посоката.

 

Информирайте се, не пестете средства, когато става въпрос за вашето здраве!


Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове:
Добави в Svejo

Започване на диета на сляпо
Прочети още ...

Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

06.03.2017 г. / автор: Румен Спецов
  Гъвкавата диета "If it fits your macros" (IIFYM) е популярен метод за определяне на дневния прием на различни по видове и съдържание храни. Много харесвана и доста критикувана, тази диета има своите ...
Интервю с Добри Делев след триумфа му на Europa Pro Charlotte 2016

Интервю с Добри Делев след триумфа му на Europa Pro Charlotte 2016

12.07.2016 г. / автор: Румен Спецов
Добри Делев триумфира на Europa Pro Charlotte 2016. Тази победа означава и класиране на Олимпия за 2-ри път на най-добрия български културист! Гордеем се с него и му пожелаваме успех и ...
Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

Зехтинът - "Течното злато" в спортното хранене

06.12.2011 г.
Хората от Средиземноморието не без основание казват и днес: „Докато текат вино, масло и мед, боговете няма да ни забравят”. „Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото ...
3 съвета за клековете, които бих споделил с по-младото си аз

3 съвета за клековете, които бих споделил с по-младото си аз

17.01.2017 г. / автор: Master Admin
В първата част на тази статия ще опиша това, което ми се иска да знаех за клековете, когато за първи път започнах да вдигам тежести. Преди да се превърна в ...