Начало Статии Наистина ли е толкова "страшен" женският културизъм

Наистина ли е толкова "страшен" женският културизъм

03.10.2017 / Автор: Тони Шивачев    Оцени
00000
Гласували:
Наистина ли е толкова

 

Правейки си изводи от моята практика, повечето жени се пазят от силовите тренировки и  вдигането на тежести, като от огън. Мислят си, че изведнъж след като повдигнат някоя друга щанга, бицепсите им ще се издуят ужасно, раменете ще се разширят като при мъжете и фигурата им ще изгуби женственост.

 

Думите "тренажор, дъмбели, щанги" рисуват във въображението една жена киборг, приличаща на Арнолд Шварценегер. Всичко това е спекулация, породена най-вече от търсенето на удобно оправдание пред самите себе си, за да аргументирате мързела си. Женският културизъм може да направи тялото не само стройно и слабо, но и релефно. Плосък корем, стегнати бедра и дупе и ръце без "висящи крилца" - не е ли това мечтата на всеки фитнес фен.

 

Нека разсея ужасния мит, че заниманията с културизъм ще превърнат фигурата ви в мъжка. Всъщност това по принцип е невъзможно физиологически, тъй като всяка дама е защитена от възможността да увеличи (и да прехвърли) генетично заложения си лимит за покачване на мускулна маса. Първо, високият процент естроген в женския организъм допринася за плавен и много бавен процес на натрупване на мускулна маса.

 

testosterone, BodyConstructor

 

Огромните мускули са следствие от влиянието на мъжкия хормон тестостерон, който в женския организъм е много, много малко. Отговорни за външния вид на някои състезателки по културизъм, които ви "плашат" са именно мъжките хормони, които се внасят в тялото изкуствено. Всеки обаче има свободна воля и сам  решава какво да прави със себе си. Искам да ви уверя, че перфектните тела на фитнес и бикини състезателките също са плод на тежки и постоянни културистични тренировки. Просто хормоналният фон при двата случая е различен. Също така всяка жена има около два пъти повече мазнини под кожата в сравнение с мъжа и по-голямата част от тези мазнини са в таза и бедрата. При жените масата на мускулната тъкан е само 30%-35% от общото телесно тегло, докато при мъжете е с 10%-12% повече. Тези особености на пола никога няма направят от една жена мъж, дори и да е с по-развити мускули.

 

 

Няколко думи за предимствата и достойнствата на заниманията с културизъм

 

 

Да, вследствие на силовата тренировка се увеличава мускулната маса (и общото тегло), но в същото време мастните клетки се "изгарят", фигурата изглежда стройна и стегната. Тя не само развива скелетната мускулатура, но също така укрепва и сърдечния мускул, както и гладките мускули: появява се така нареченият "мускулен  корсет", който държи здраво всички вътрешни органи. В допълнение на всичко това силовата тренировка има още един плюс: повишава съдържанието на минерали в костите, стимулира мускулното напрежение и здравината на ставите. Културистичната тренировка при жените е специфична. Целта й е не да се изградят огромни мускули, а да се коригира фигурата, като се акцентира върху проблематичните зони. Именно тренировката с тежести, а не гладуването и аеробиката е най-ефективния начин за изграждане на гъвкаво и силно тяло.

 

BodyConstructor

 

Противопоказания

 

 

Преди да "размятате" дъмбелите и щангите в залата трябва проверите състоянието на гръбначния стълб, да се консултирате с ендокринолог. Остеохондрозата, сколиозата, хроничите заболявания на щитовидната и други жлези с вътрешна секреция може да изискват специфично и ограничено натоварване. Силовите упражнения не се препоръчват при доказана хипертония, аритмия, астма, след сърдечен удар и други. По време на бременност и менструация тренировките са също строго специфични.

 

 

Тренажьорите са различни... 

 

 

Първото нещо, което ще видите в залата са различните тежести, гири, дъмбели, щанги и уреди, общо наречени тренажьори. Изборът на тренажор и тежест зависи пряко от това, каква цел сте си поставили. Много хора си мислят, че културистичната тренировка се изчерпва само с дъмбелите и щангите. Всъщност тренировката включва също клекове, усуквания, тласкане-упражнения, които развиват и укрепват мускулите и техните функции. При избора на тренажори в залата не трябва да се ръководите от принципите на "мъжки-женски" и на "харесва-не харесва", а с индивидуалните параметри, височина, дължина на ръцете и краката, мобилност на ставите. Всичко останало няма значение.

 

 

Как да определите подходящата тежест?

 

 

personal trainer, BodyConstructor

 

Ако трябва да отслабнете, изберете лека тежест и правете всяко упражнение с голям брой повторения (15-25). Ако вашата цел е да придобиете релеф, броят на повторенията трябва да се намали до 8-12, а тежестите естествено да се повишат. В началото, докато се ориентирате в обстановката се обърнете към инструктор, с чиято помощ да определите подходящите тежести. Неспазването на инструкциите при ползване на уреди и щанги, не само не носи предимства, но също може да увреди здравето и фигурата. Важно е да не форсирате прекалено, натоварването трябва да се увеличава постепенно в съответсвие на физическата ви форма. Усвоете добре техниката на изпълнение на упражненията, правилното дишане и не на последно място правете стречинг след тренировка, за да запазите еластичността на мускулатурата. Това ще подобри функционалността и ще намали риска от травми.

 

 

Продължителност на тренировката

 

 

Най-добрият вариант за начало е 40-45 минути, три пъти седмично. От физиологична гледна точка най-подходящото време за натоварване е от 15-16 ч, но ако нямате тази възможноост може да направите тренировката във всяко удобно за вас време. След тренировка тялото има нужда поне от 48 часа, за да се възстанови и да стане по-силно. Ако тренирате редовно и упорито, първите резултати ще бъдат видими след около два месеца. Дългите прекъсвания на тренировъчния процес (повече от 1-2 седмици) водят до това, че тялото губи постигнатите резултати и трябва наново да се адаптира към натоварванията. Препоръчвам ви да комбинирате тренировката с тежести и с други видове спортове: бягане, аеробика, плуване, алпинизъм и други. По този начин се оптимизира функционалността и качеството на придобитата мускулна маса.

 

 

Менюто

 

 

Ако сериозно сте решили да изградите тялото си, трябва да балансирате диетата си. Основното е да се осигури материал за изграждането на мускулна тъкан и необходимата енергия за тренировка. Някои трябва да помислят и за изгаряне на излишната мазнина, под която се "крият" мускулите. При силовите тренировки гладуването е "противопоказно", тъй като по този начин се гори много протеин и като следствие се разгражда мускулна тъкан, появяват се стрии, губи се еластичността на кожата, а мазнините стоят непокътнати. Крайните диети забавят метаболизма и вместо тялото да губи мазнини, започва да ги трупа в запас. В деня на тренировката препоръчвам приема на повече калории, но идващи от качествени източници. Излишната храна натоварва стомаха и сърцето, затруднява дишането, което влияе отрицателно върху качеството на тренировката.

 

healthy food, BodyConstructor

 

Мускулната маса не "страда" от сложните въглехидрати, а по-скоро от простите захари и преработените животински мазнини. Например масло, солени и консервирани меса, млечни и рафинирани мазнини. В същото време не е добре да се отказвате от месото, защото животинските белтъчини са основният градивен материал за релефна фигура. Два-три часа преди тренировка без притеснение може да ядете например купа с овесена каша и шепа сушени плодове. Наблягайте на прясно приготвената храна: крехко месо, риба, извара, плодове и зеленчуци. Аз лично препоръчвам избягването на млечните продукти, но това е тема на друга статия.


Тони ШивачевТони  Шивачев

 

Тони Шивачев

 


В BodyConstructor: Персонален фитнес треньор, Автор

Образование: Треньор по фитнес и културизъм и спортна педагогика в НСА.

Интереси: Фитнес, културизъм, бойни спортове, суплементиране в спорта, туризъм и алпинизъм, пътувания, музика

 

Тони е най-новият фитнес треньор в екипа на BodyConstructor. Той тренира от 25 години, дългогодишен състезател е по културизъм и е считан за доайен в този спорт. От ранна ученическа възраст започва да се увлича по спорта и музиката. До 14-годишна възраст тренира плуване и футбол, а успоредно с това свири на пиано. Спортната страст обаче надделява и още на 15 години Тони се запалва по културизма.

През 1995 г., когато е само на 19 години, се явява на състезание и печели първата Балканска титла по културизъм за младежи. Той е многократен призьор от вътрешни национални турнири по културизъм за младежи. През 2014 г., след почти 20-годишна пауза, се явява на Турнир „Пловдив“, където се класира на трето място в категория до 90 кг. Четири месеца по-късно става Абсолютен шампион на Турнир „Августа Траяна“ в Стара Загора. Амбициите го отвеждат и до следващите победи – Абсолютен Републикански шампион и Абсолютен шампион на Турнир „Мечката“ в Бургас. През 2016 г. отново печели Републиканската титла по културизъм при мъжете в категория до 90 кг в София.

Печелил е златната титла по Кик-бокс фул контакт до 86 кг, а след това и титла по Кик-бокс лайт контакт. Борил се е и за златото на финал на професионална среща в стил К1 до 91 кг, както и в стил Лоу-кик за аматьори.

Привърженик е на тежките и плътни тренировки, които смята за основата на изграждането на качествена и плътна мускулатура. Въпреки това винаги използва цялото богатство от разнообразни методики за постигане на конкретни цели, съобразени с клиента и неговите желания. Води се от мотото „Има ли желание, има и начин!“.

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

Всички статии на Тони можете да прочетете тук. 

 


Тагове: женски културизъм, тренировки, тежести, хранене, Тони Шивачев, мускулна маса, релеф
Добави в Svejo

Наистина ли е толкова "страшен" женският културизъм
Прочети още ...

Вездесъщият Енчо Керязов пред BodyConstructor:

Вездесъщият Енчо Керязов пред BodyConstructor: "Фитнесът е моят офис!"

23.07.2015 г. / автор: Любомир Христов
Това не е поредното интервю с някое величие от сферите на културизма или силовите спортове. Това интервю е с един човек, който мнозина от нас познават от интернет, и едва ...
Медитация за мускулен растеж или как умът и мускулът се свързват в едно цяло

Медитация за мускулен растеж или как умът и мускулът се свързват в едно цяло

28.05.2015 г. / автор: Станислав Събев
Всички сме виждали табела с надпис “Здрав дух в здраво тяло” , окачена на някоя стена. Използваме това изречение в ежедневни разговори, а изричането му винаги добавя нотка на гордост, ...
Доказаните методи в изчистването на мазнините

Доказаните методи в изчистването на мазнините

26.01.2015 г. / автор: Богомил Йорданов
Поради зачестяващият брой мнения и теми от нашите потребители във форума относно загубата на мазнини с оглед на наближаващия пролетно-летен цикъл, реших да седна и да напиша няколко реда за ...
Аксесоарите: Смарт часовници

Аксесоарите: Смарт часовници

18.06.2018 г. / автор: Марина Декова
  Поредицата "Аксесоарите", в която разказваме за различните класически и модерни екстри в тренировъчната зала, продължава с най-новото ни видео. В него нашият онлайн треньор и специалист Марина Декова ни показва как съчетава своите ...