Начало Статии Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене

Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене

15.12.2017 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене

 

По тази тема има различни мнения и днес ще ви представя няколко гледни точки.

 

От една страна едновременният прием на въглехидрати и мазнини означава, че въглехидратите ще бъдат използвани като гориво за енергия, а мазнините ще бъдат складирани под формата на телесни мазнини, което не е препоръчително. Както знаете въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Докато мазнините и белтъчините осигуряват запаси от енергия за дългосрочно ползване, то въглехидратите задоволяват моментните нужди на тялото. Те са първият източник на енергия, към който то прибягва. Защо тялото предпочита въглехидратите? Те се разграждат и усвояват по-бързо и по-лесно от мазнините и белтъчините, мозъка също използва тях за енергия.

 

От друга страна мазнините забавят храносмилателния процес, което означава, че въглехидратите навлизат в кръвта ни на бавни обороти, което води до бавно и по-незначително покачване на кръвната захар и съответно синтезирането на по-малко инсулин. Пиковете на кръвната захар и инсулина са свързани с редица метаболитни заболявания, което означава, че комбинацията от въглехидрати и мазнини спомага за облекчаването им.

 

BodyConstructor

 

Приемът на въглехидрати води до високи нива на захар в кръвта, което кара тялото ни да синтезира инсулин. Инсулинът от своя страна води до складиране на захарите в мускулната тъкан, с цел генериране на енергия на по – късен етап. За съжаление, инсулинът също кара тялото ни да складира мастните молекули в най-близката възможна адипозна (мастна) тъкан. Телата ни се нуждаят от инсулин, за да разгражда въглехидратите и да регулира нивото на кръвната захар. Без инсулин, захарта остава в кръвта ни и не може да бъде използвана от клетките ни за енергия. Колкото повече въглехидрати консумираме, от толкова повече инсулин имаме нужда и нивата ни на инсулин са по-високи. Но работата на инсулина не спира до тук. Инсулинът регулира метаболизма на мазнините. Колкото повече инсулин синтезираме, толкова повече мазнини складираме. Високите нива на инсулин водят до инсулинова резистентност, което пък се свързва със сърдечно-съдови заболявания и рак.

 

Това са фактите и много хора считат, че за да увеличат свалянето на телесни мазнини трябва да избягват комбинацията на въглехидрати и мазнини в едно хранене. Добре е да се комбинират протеини и мазнини, както и протеини и въглехидрати, но ако приемаме мазнини при високи нива на инсулин мастните ни клетки ще се пълнят по-бързо и от скоростта, с която Самсон губи силата си при бръснаря.

 

Но дали е така?

 

BodyConstructor

 

Съществува теория, според която фактът, че едно хранене съдържа малко или никакви въглехидрати, не е гаранция, че нивото на инсулин в тялото ни няма да бъде повлияно. Има потенциална възможност едновременният прием на протеин и мазнини да причини покачване на нивата на инсулин. Всъщност някои богати на протеин храни вдигат нивата на инсулин много повече от високо въглехидратните си аналози. И това се случва въпреки незначителна или никаква промяна в нивата на кръвната захар. Дори храни, съдържащи много малко въглехидрати като телешко, яйца, риба и сирене предизвикват значително покачване на инсулиновите нива.

 

Това е без значение, тъй като складирането на мазнини се случва и без инсулин.

 

Сигурно сте чували за изключително мощния хормон с името Acylation Stimulating Protein (ASP), който се справя изключително добре със складирането на мазнини без помощта на инсулина. ASP се активира от вещества известни като хиломикрони, които водят мазнините в кръвта след хранене. Това означава, че всеки път, когато ядете мазнини независимо дали ги комбинирате с протеин или въглехидрат, има изключително голяма възможност те да бъдат складирани. Хубаво е да се знае, че складирането на мазнини не е задължително нещо лошо, все пак тялото трябва да оцелее. Когато говорим за загуба на телесни мазнини, от значение е разликата в мазнините, които се складират и тези, които се изгарят.

 

Ако дневната ви диета ви поставя в енергиен дефицит, което означава, че има несъответствие между горивото, от което тялото ви се нуждае и горивото, което то получава от храната, складираните мазнини ще компенсират. С течение на времето, ако изгорените телесни мазнини са повече от складираните, това ще доведе до загуба на тегло.

 

BodyConstructor

 

Това са някои от теориите, които се коментират често в пространството. Има  логика и в двете. Първата, която аз поддържам, че при наличие на два източника на енергия тялото предпочита по-удобния и по-бързия. И втората, при хора с влошена инсулинова чувствителност, приемът на смесени въглехидрати и мазнини може да намали инсулиновия отговор. Макар, че това може да се постигне и с фибри, както и с някои билки и не е необходимо смесването на тези два източника.

 

Всъщност има една подробност, на която не се обръща толкова внимание, а и вероятно не се знае все още много по въпроса, но с навлизането на по-задълбочените изследвания на гените, за това ще се говори все по-често. Има хора, които приоритетно използват за енергия мазнините и предпочитат тях за гориво, както и хора (по-голямата част), които по-лесно усвояват въглехидратите. В този случай е ясно, че степента на отлагане на телесни мазнини зависи от количеството макроелемент, който не се използва добре за енергия, а се складира. Разбира се има една трета група, която всъщност е много малка част от населението на Земята, но ние всички познаваме такива хора, които еднакво добре метаболизират и мазнините и въглехидратите. Те ядат всичко, по много и се чувстват добре, имат енергия, имат плътна мускулатура, нямат водна задръжка.

 

Затова моят съвет е да не робувате на „златните правила“, а да се вслушвате в тялото си и да му давате това, от което се чувствате най-добре. Свежи, енергични, не трупате мазнини и успявате да поддържате здраво тяло с добър тонус. Аз лично избягвам да смесвам в режимите на моите клиенти мазнини и въглехидрати освен в случаите, когато говорим за ултра бърз метаболизъм и покачването на телесна маса е трудно. Обикновено препоръчвам мазнините вечер с последното хранене или сутрин с първото, в зависимост от инсулиновата чувствителност. Въглехидратите разпределени съобразно енергийните нужди през деня, а мазнините в количества, които тялото да използва за синтез на хормони, регенерация на клетъчните мембрани и другите важни функции в тялото, но без претрупване и без излишно тъпчене.

 


Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове: хранене, въглехидрати, протеини, мазнини, Кирил Танев, инсулин, телесни мазнини
Добави в Svejo

Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене
Прочети още ...

Витамините от ферментирали продукти са мощен оптимизатор за имунната ни система, наднорменото тегло и ензимния дисбаланс

Витамините от ферментирали продукти са мощен оптимизатор за имунната ни система, наднорменото тегло и ензимния дисбаланс

17.08.2015 г. / автор: Кирил Танев
Биоактивните ензими енергизират всяка отделна клетка и детоксикират организма   Витамините и минералите са от съществено значение за нормалното протичане на жизнените процеси в организма. Често в моята практика забелязвам, че много ...
И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

26.01.2018 г. / автор: Димо Бенев
  Както обещах, Част 2 на статията „И най-дългият път започва с първата крачка“ вече е готова.   Продължавам със следващия изключително важен компонент - храната. Много хора правят грешката директно да започнат ...
Защо приемът на по-малко храна няма да ви помогне да отслабнете дългосрочно

Защо приемът на по-малко храна няма да ви помогне да отслабнете дългосрочно

23.08.2016 г. / автор: Лора Горовска
Дали количеството храна пречи на способността на тялото ви да губи телесни мазнини? Колко хора, които гладуват, за да отслабнат, познавате? И колко от тях всъщност наистина са загубили килограми ...
Как можем да ограничим отлагането на мазнини, когато се стремим към съвършено тяло?

Как можем да ограничим отлагането на мазнини, когато се стремим към съвършено тяло?

05.12.2015 г. / автор: Марина Декова
Ежедневно в работата си комуникирам с десетки клиенти на живо и онлайн. По-голяма част от тях имат за цел да се справят с излишните килограми, кои повече, кои по-малко, това ...