Начало Статии Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене

Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене

15.12.2017 / Автор: Кирил Танев    Оцени
00000
Гласували:
Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене

 

По тази тема има различни мнения и днес ще ви представя няколко гледни точки.

 

От една страна едновременният прием на въглехидрати и мазнини означава, че въглехидратите ще бъдат използвани като гориво за енергия, а мазнините ще бъдат складирани под формата на телесни мазнини, което не е препоръчително. Както знаете въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Докато мазнините и белтъчините осигуряват запаси от енергия за дългосрочно ползване, то въглехидратите задоволяват моментните нужди на тялото. Те са първият източник на енергия, към който то прибягва. Защо тялото предпочита въглехидратите? Те се разграждат и усвояват по-бързо и по-лесно от мазнините и белтъчините, мозъка също използва тях за енергия.

 

От друга страна мазнините забавят храносмилателния процес, което означава, че въглехидратите навлизат в кръвта ни на бавни обороти, което води до бавно и по-незначително покачване на кръвната захар и съответно синтезирането на по-малко инсулин. Пиковете на кръвната захар и инсулина са свързани с редица метаболитни заболявания, което означава, че комбинацията от въглехидрати и мазнини спомага за облекчаването им.

 

BodyConstructor

 

Приемът на въглехидрати води до високи нива на захар в кръвта, което кара тялото ни да синтезира инсулин. Инсулинът от своя страна води до складиране на захарите в мускулната тъкан, с цел генериране на енергия на по – късен етап. За съжаление, инсулинът също кара тялото ни да складира мастните молекули в най-близката възможна адипозна (мастна) тъкан. Телата ни се нуждаят от инсулин, за да разгражда въглехидратите и да регулира нивото на кръвната захар. Без инсулин, захарта остава в кръвта ни и не може да бъде използвана от клетките ни за енергия. Колкото повече въглехидрати консумираме, от толкова повече инсулин имаме нужда и нивата ни на инсулин са по-високи. Но работата на инсулина не спира до тук. Инсулинът регулира метаболизма на мазнините. Колкото повече инсулин синтезираме, толкова повече мазнини складираме. Високите нива на инсулин водят до инсулинова резистентност, което пък се свързва със сърдечно-съдови заболявания и рак.

 

Това са фактите и много хора считат, че за да увеличат свалянето на телесни мазнини трябва да избягват комбинацията на въглехидрати и мазнини в едно хранене. Добре е да се комбинират протеини и мазнини, както и протеини и въглехидрати, но ако приемаме мазнини при високи нива на инсулин мастните ни клетки ще се пълнят по-бързо и от скоростта, с която Самсон губи силата си при бръснаря.

 

Но дали е така?

 

BodyConstructor

 

Съществува теория, според която фактът, че едно хранене съдържа малко или никакви въглехидрати, не е гаранция, че нивото на инсулин в тялото ни няма да бъде повлияно. Има потенциална възможност едновременният прием на протеин и мазнини да причини покачване на нивата на инсулин. Всъщност някои богати на протеин храни вдигат нивата на инсулин много повече от високо въглехидратните си аналози. И това се случва въпреки незначителна или никаква промяна в нивата на кръвната захар. Дори храни, съдържащи много малко въглехидрати като телешко, яйца, риба и сирене предизвикват значително покачване на инсулиновите нива.

 

Това е без значение, тъй като складирането на мазнини се случва и без инсулин.

 

Сигурно сте чували за изключително мощния хормон с името Acylation Stimulating Protein (ASP), който се справя изключително добре със складирането на мазнини без помощта на инсулина. ASP се активира от вещества известни като хиломикрони, които водят мазнините в кръвта след хранене. Това означава, че всеки път, когато ядете мазнини независимо дали ги комбинирате с протеин или въглехидрат, има изключително голяма възможност те да бъдат складирани. Хубаво е да се знае, че складирането на мазнини не е задължително нещо лошо, все пак тялото трябва да оцелее. Когато говорим за загуба на телесни мазнини, от значение е разликата в мазнините, които се складират и тези, които се изгарят.

 

Ако дневната ви диета ви поставя в енергиен дефицит, което означава, че има несъответствие между горивото, от което тялото ви се нуждае и горивото, което то получава от храната, складираните мазнини ще компенсират. С течение на времето, ако изгорените телесни мазнини са повече от складираните, това ще доведе до загуба на тегло.

 

BodyConstructor

 

Това са някои от теориите, които се коментират често в пространството. Има  логика и в двете. Първата, която аз поддържам, че при наличие на два източника на енергия тялото предпочита по-удобния и по-бързия. И втората, при хора с влошена инсулинова чувствителност, приемът на смесени въглехидрати и мазнини може да намали инсулиновия отговор. Макар, че това може да се постигне и с фибри, както и с някои билки и не е необходимо смесването на тези два източника.

 

Всъщност има една подробност, на която не се обръща толкова внимание, а и вероятно не се знае все още много по въпроса, но с навлизането на по-задълбочените изследвания на гените, за това ще се говори все по-често. Има хора, които приоритетно използват за енергия мазнините и предпочитат тях за гориво, както и хора (по-голямата част), които по-лесно усвояват въглехидратите. В този случай е ясно, че степента на отлагане на телесни мазнини зависи от количеството макроелемент, който не се използва добре за енергия, а се складира. Разбира се има една трета група, която всъщност е много малка част от населението на Земята, но ние всички познаваме такива хора, които еднакво добре метаболизират и мазнините и въглехидратите. Те ядат всичко, по много и се чувстват добре, имат енергия, имат плътна мускулатура, нямат водна задръжка.

 

Затова моят съвет е да не робувате на „златните правила“, а да се вслушвате в тялото си и да му давате това, от което се чувствате най-добре. Свежи, енергични, не трупате мазнини и успявате да поддържате здраво тяло с добър тонус. Аз лично избягвам да смесвам в режимите на моите клиенти мазнини и въглехидрати освен в случаите, когато говорим за ултра бърз метаболизъм и покачването на телесна маса е трудно. Обикновено препоръчвам мазнините вечер с последното хранене или сутрин с първото, в зависимост от инсулиновата чувствителност. Въглехидратите разпределени съобразно енергийните нужди през деня, а мазнините в количества, които тялото да използва за синтез на хормони, регенерация на клетъчните мембрани и другите важни функции в тялото, но без претрупване и без излишно тъпчене.

 


Кирил ТаневКирил Танев
В BodyConstructor: АвторТреньорСпортист

 

Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория "Мъжка физика", Предприемач

 

Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

 

Кирил Танев e най-новия треньор в екипа на BodyConstructor ! Той с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

 

Работи с Илияна Илиева Костова - бронзов медалист в категория"Бикини Фитнес"  2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев - бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория "Мъжка Физика". Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието "WBFF Fitness Diva" в Дания през 2014г!

 

Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина "Мъжка Физика" , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област. 

 

Можете да следите неговия ДНЕВНИК в BodyConstructor тук


 

 


Тагове: хранене, въглехидрати, протеини, мазнини, Кирил Танев, инсулин, телесни мазнини
Добави в Svejo

Можем ли да смесваме въглехидрати и мазнини в едно хранене
Прочети още ...

Какво и как да ядем преди сцената, и веднага след кантара?

Какво и как да ядем преди сцената, и веднага след кантара?

17.02.2012 г. / автор: Дилян и Владимир Борисови
За тези от вас, които се състезават или са решили да се състезават, вече би трябвало да са наясно, че храненето в последните дни преди състезанието е от изключителна важност. ...
Защо те караме да закусваш?

Защо те караме да закусваш?

07.06.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  От почти всякакви хора можеш да чуеш, че "нямат време за закуска", "почти не обядват", но "вечер си хапват обилно". Този често срещан хранителен "режим" е от най-вредните за човешкия ...
Оставете млЕкото на телетата!

Оставете млЕкото на телетата!

25.07.2017 г. / автор: Марина Декова
  Полезни или вредни са млечните продукти за човека?   Интересен факт е, че в природата съществуват над 4700 вида бозайници, млякото на всеки, от които - с различно съдържание имуноглобулини и лактоферин, ...
Можеш да ядеш всичко, което искаш и да сваляш килограми

Можеш да ядеш всичко, което искаш и да сваляш килограми

23.03.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Ново проучване ни казва всичко, което искаме да чуем – можем да ядем всичко и да сваляме килограми. Ниско съдържание на мазнини или ниско съдържание на въглехидрати – и двата ...