Начало Статии И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

26.01.2018 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

 

Както обещах, Част 2 на статията „И най-дългият път започва с първата крачка“ вече е готова.

 

Продължавам със следващия изключително важен компонент - храната. Много хора правят грешката директно да започнат с някакви супер стриктни диети. Орязват въглехидратите, орязват мазнините, повишават драстично белтъчините, започват да се хранят по 6 пъти на ден и в повечето случаи получават дори обратен ефект, много бързо намразват диетата си и се връщат към старите си навици.

 

Какъв е правилният подход в този начален етап?

 

Лично за мен в началото, най-важното е постепенно да променим хранителните си навици, да започнем от качеството на храната. Ако в основата си храненето ни е базирано на продукти от сорта на: хляб, тестени изделия - готови сандвичи, пици, хамбургери, закуски, думата „месо” е синоним на – всякакви колбаси, закупени навън, а под течности разбираме – газирани напитки и „натурални” сокове, значи се храним като повечето хора наоколо, т.е. имаме нужда от промяна. На първо време е напълно достатъчно просто да заменим тези храни с техните доста по-здравословни алтернативи.

 

junk food, BodyConstructor

 

Вместо хляб и хлебни изделия - можем да ядем ориз, овес, картофи, бобови храни, зърнени култури.

 

Месо означава месо

 

Просто месо, не кайма, не салам, а обикновено месо в най-базовия му вид или пък смляно на кайма - пред нас или от нас. Добре е да включим в менюто си и риба. Яйцата също са отличен източник на белтъчини.

 

Напитки

 

Водата е най-полезната, пренебрегвана и здравословна напитка. Необходимо е да пием вода редовно и в оптималните за нас количества, за да бъдем здрави и енергични. Различните чайове или кафета (в умерени количества), също са отлична възможност, а за подслаждането им можем да използваме по-здравословни и нискокалорични алтернативи на захарта. Фрешовете и смутитата също са отличен вариант, но не бива да се прекалява с количеството. Да не забравяме, че в по-сладките плодове има и повече калории.

 

Water, BodyConstructor

 

Сладкиши

 

Сладкишите са една доста обширна тема, в която не бих искал да навлизам, защото ще ми трябва страшно много време и пространство, а и темата на статията е друга. Единственото, което мога да кажа със сигурност е, че за повечето хора, сладкишите са най-вече храна за душата. Изяждайки ги, те предизвикват положителните емоции, които иначе липсват в ежедневието ни. Най-добрият съвет, който бих могъл да дам е, да се обградим с положителни хора, да правим положителни неща, да си даряваме истински емоции, които ни правят щастливи – да се радваме на живота, да бъдем добри и да правим добро. И тогава няма да имаме нужда от сладкиши. Е, или поне не постоянно ;). Да не забравяме, че винаги могат да се намерят и здравословни алтернативи. Най-леснодостъпната – това са плодовете. Като за начало можем да изместим тортата с банан и изобщо няма да сгрешим.

 

Мазнини

 

Добре е да добавяме зехтин, тахани, ядкови масла към храната си. Да консумираме всякакви природни източници на мазнини като авокадо, жълтъци, по-тлъсти меса, рибено масло, различни видове ядки с мярка и удоволствие. Мазнините могат да направят храната по-калорична, енергийна и по-вкусна. Каква да е мярката? На първо време е необходимо да се постараем ястията и салатите да имат точно толкова мазнини, че да са вкусни и точно толкова мазнини, че те да не се усещат, т.е. храната да не плува в олио.  

 

мазнини, BodyConstructor

 

След като най-общо обясних какво имам предвид под „качество на храната” идва ред и на нейното количество. Първото, което е добре да направим, е да спрем да преяждаме (ако го правим)! Ако сме склонни да ядем, докато не ни стане тежко, а после ни се доспива, значи правим огромна грешка. Съветвам да намалим броя хранения до по-нормални количества, дори и да ни се струва, че ставаме от масата леко гладни. Ако пък сме от другия тип хора, които могат цял ден да не ядат нищо или да ядат колкото се може по-малко, отново не сме на прав път. Това в много случаи може да бъде дори по-опасно от преяждането. И двата случая не са оптималният вариант за нас и нашите цели. Ключът към здравето е в балансът и в относително постоянния режим и навици на хранене.

 

Под постоянен режим имам предвид, поне 4 отделно обособени хранения през деня, през относително равни интервали. Задължително е да закусваме след като се събудим. И трябва да се постараем да не ядем точно преди лягане, ако това все пак се случва –  в това хранене да избягваме големи количества въглехидратни храни и мазнини. Така организмът ще получава равномерно и в достатъчно количество необходимите му вещества, без да нарушаваме естествения си ритъм на живот. Време е и да започнем да групираме във всяко хранене средно количество от качествени природни източници и да не пропускаме да консумирате вода. Не е чак толкова сложно, нали?!

 

мотивация, BodyConstructor

 

Толкова от мен за „първата крачка”. В заключение ще кажа, че нещата изобщо не са толкова сложни, колкото повечето ми колеги по света и у нас се опитват да ги представят. Изисква се на първо място – желание за промяна и визия за нещата. След това – конкретна цел - реалистична, достъпна, не толкова далечна. И най-важното – ДЕЙСТВИЕ. Без излишно планиране, отлагане, оправдания, търсене на причини, ровене в миналото или бъдещето. Не започвайте от утре...започнете ДНЕС, ТУК и СЕГА!

 

Прочети тук  „И най-дългият път започва с първата крачка“ - Част 1

   


Димо Бенев

Тагове: Част 2, Димо Бенев, хранене, мазнини, сладкиши, напитки, месо
Добави в Svejo

И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2
Прочети още ...

Всичко, което ми се иска да знаех, преди да стана културист

Всичко, което ми се иска да знаех, преди да стана културист

15.02.2017 г. / автор: Лора Горовска
Мислите си, че знаете всичко за културизма? Прочетете тези трудно научени и мъдри съвети от Рон Харис, вдигач с 30-годишен опит! Още откакто прочита първото списание за бодибилдинг в края ...
Фитнес омлет с пуешко, авокадо и сушени домати

Фитнес омлет с пуешко, авокадо и сушени домати

28.02.2017 г. / автор: Лора Горовска
Всичките усилия, които полагате във фитнеса, са безмислени, ако не ги подкрепите със здравословна храна. Съответно тялото ви се нуждае от храни, чрез които да си набави всички необходими макронутриенти. ...
Водата в телата ни и пагубният ефект за мускулите от дехидратацията

Водата в телата ни и пагубният ефект за мускулите от дехидратацията

31.01.2017 г. / автор: Пламен Христов
  Цената на водата в спомените ми, хидратацията, дехидратацията и постиженията в залата. Наздраве с чаша вода!    Помня времето, когато на много от кръстовищата в София имаше чешмички със свободно течаща вода ...
Можеш да ядеш всичко, което искаш и да сваляш килограми

Можеш да ядеш всичко, което искаш и да сваляш килограми

23.03.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Ново проучване ни казва всичко, което искаме да чуем – можем да ядем всичко и да сваляме килограми. Ниско съдържание на мазнини или ниско съдържание на въглехидрати – и двата ...