Начало Статии И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

26.01.2018 / Автор: Димо Бенев    Оцени
00000
Гласували:
И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2

 

Както обещах, Част 2 на статията „И най-дългият път започва с първата крачка“ вече е готова.

 

Продължавам със следващия изключително важен компонент - храната. Много хора правят грешката директно да започнат с някакви супер стриктни диети. Орязват въглехидратите, орязват мазнините, повишават драстично белтъчините, започват да се хранят по 6 пъти на ден и в повечето случаи получават дори обратен ефект, много бързо намразват диетата си и се връщат към старите си навици.

 

Какъв е правилният подход в този начален етап?

 

Лично за мен в началото, най-важното е постепенно да променим хранителните си навици, да започнем от качеството на храната. Ако в основата си храненето ни е базирано на продукти от сорта на: хляб, тестени изделия - готови сандвичи, пици, хамбургери, закуски, думата „месо” е синоним на – всякакви колбаси, закупени навън, а под течности разбираме – газирани напитки и „натурални” сокове, значи се храним като повечето хора наоколо, т.е. имаме нужда от промяна. На първо време е напълно достатъчно просто да заменим тези храни с техните доста по-здравословни алтернативи.

 

junk food, BodyConstructor

 

Вместо хляб и хлебни изделия - можем да ядем ориз, овес, картофи, бобови храни, зърнени култури.

 

Месо означава месо

 

Просто месо, не кайма, не салам, а обикновено месо в най-базовия му вид или пък смляно на кайма - пред нас или от нас. Добре е да включим в менюто си и риба. Яйцата също са отличен източник на белтъчини.

 

Напитки

 

Водата е най-полезната, пренебрегвана и здравословна напитка. Необходимо е да пием вода редовно и в оптималните за нас количества, за да бъдем здрави и енергични. Различните чайове или кафета (в умерени количества), също са отлична възможност, а за подслаждането им можем да използваме по-здравословни и нискокалорични алтернативи на захарта. Фрешовете и смутитата също са отличен вариант, но не бива да се прекалява с количеството. Да не забравяме, че в по-сладките плодове има и повече калории.

 

Water, BodyConstructor

 

Сладкиши

 

Сладкишите са една доста обширна тема, в която не бих искал да навлизам, защото ще ми трябва страшно много време и пространство, а и темата на статията е друга. Единственото, което мога да кажа със сигурност е, че за повечето хора, сладкишите са най-вече храна за душата. Изяждайки ги, те предизвикват положителните емоции, които иначе липсват в ежедневието ни. Най-добрият съвет, който бих могъл да дам е, да се обградим с положителни хора, да правим положителни неща, да си даряваме истински емоции, които ни правят щастливи – да се радваме на живота, да бъдем добри и да правим добро. И тогава няма да имаме нужда от сладкиши. Е, или поне не постоянно ;). Да не забравяме, че винаги могат да се намерят и здравословни алтернативи. Най-леснодостъпната – това са плодовете. Като за начало можем да изместим тортата с банан и изобщо няма да сгрешим.

 

Мазнини

 

Добре е да добавяме зехтин, тахани, ядкови масла към храната си. Да консумираме всякакви природни източници на мазнини като авокадо, жълтъци, по-тлъсти меса, рибено масло, различни видове ядки с мярка и удоволствие. Мазнините могат да направят храната по-калорична, енергийна и по-вкусна. Каква да е мярката? На първо време е необходимо да се постараем ястията и салатите да имат точно толкова мазнини, че да са вкусни и точно толкова мазнини, че те да не се усещат, т.е. храната да не плува в олио.  

 

мазнини, BodyConstructor

 

След като най-общо обясних какво имам предвид под „качество на храната” идва ред и на нейното количество. Първото, което е добре да направим, е да спрем да преяждаме (ако го правим)! Ако сме склонни да ядем, докато не ни стане тежко, а после ни се доспива, значи правим огромна грешка. Съветвам да намалим броя хранения до по-нормални количества, дори и да ни се струва, че ставаме от масата леко гладни. Ако пък сме от другия тип хора, които могат цял ден да не ядат нищо или да ядат колкото се може по-малко, отново не сме на прав път. Това в много случаи може да бъде дори по-опасно от преяждането. И двата случая не са оптималният вариант за нас и нашите цели. Ключът към здравето е в балансът и в относително постоянния режим и навици на хранене.

 

Под постоянен режим имам предвид, поне 4 отделно обособени хранения през деня, през относително равни интервали. Задължително е да закусваме след като се събудим. И трябва да се постараем да не ядем точно преди лягане, ако това все пак се случва –  в това хранене да избягваме големи количества въглехидратни храни и мазнини. Така организмът ще получава равномерно и в достатъчно количество необходимите му вещества, без да нарушаваме естествения си ритъм на живот. Време е и да започнем да групираме във всяко хранене средно количество от качествени природни източници и да не пропускаме да консумирате вода. Не е чак толкова сложно, нали?!

 

мотивация, BodyConstructor

 

Толкова от мен за „първата крачка”. В заключение ще кажа, че нещата изобщо не са толкова сложни, колкото повечето ми колеги по света и у нас се опитват да ги представят. Изисква се на първо място – желание за промяна и визия за нещата. След това – конкретна цел - реалистична, достъпна, не толкова далечна. И най-важното – ДЕЙСТВИЕ. Без излишно планиране, отлагане, оправдания, търсене на причини, ровене в миналото или бъдещето. Не започвайте от утре...започнете ДНЕС, ТУК и СЕГА!

 

Прочети тук  „И най-дългият път започва с първата крачка“ - Част 1

   


Димо Бенев

Тагове: Част 2, Димо Бенев, хранене, мазнини, сладкиши, напитки, месо
Добави в Svejo

И най-дългият път започва с първата крачка – Част 2
Прочети още ...

Как влияят млечните продукти върху нивата на естрогена? Може ли прекомерната им употреба да ни направи по-женствени?

Как влияят млечните продукти върху нивата на естрогена? Може ли прекомерната им употреба да ни направи по-женствени?

19.08.2013 г. / автор: Даниел Славов
 „ …Това е мъжки свят...“ Едноименна песен за Джеймс Браун   Жените изгубиха контрола над млякото и дискриминационните „мъжките млечни продукти“ достигнаха своя апотеоз. На пазара изплува нова линия, която е по-мазна от ...
Как да задържим теглото си след отслабване

Как да задържим теглото си след отслабване

18.04.2017 г. / автор: Тони Шивачев
Като за начало се настройте за дълъг път и се въоръжете с търпение! Връщането на теглото след диета в повечето случаи се дължи на факта, че просто сте изгубили килограми ...
Наистина ли е толкова

Наистина ли е толкова "страшен" женският културизъм

03.10.2017 г. / автор: Тони Шивачев
  Правейки си изводи от моята практика, повечето жени се пазят от силовите тренировки и  вдигането на тежести, като от огън. Мислят си, че изведнъж след като повдигнат някоя друга щанга, ...
Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

Ефективна ли е популярната диета IIFYM и кои са подводните камъни в нея?

06.03.2017 г. / автор: Румен Спецов
  Гъвкавата диета "If it fits your macros" (IIFYM) е популярен метод за определяне на дневния прием на различни по видове и съдържание храни. Много харесвана и доста критикувана, тази диета има своите ...