Начало Статии Живеем във времето на знаещите хора - който знае, той може - Част 2

Живеем във времето на знаещите хора - който знае, той може - Част 2

13.02.2018 / Автор: Теодора Йорданова    Оцени
00000
Гласували:
Живеем във времето на знаещите хора - който знае, той може - Част 2

 

Представяме ви и обещаната Част 2 от искрената и емоционална среща с великия цирков артист и еквилибрист Енчо Керязов пред BodyConstructor.

 

Откъде дойде идеята за създаването на фондацията „Енчо Керязов“? Разкажи ми повече за този проект. Кои са хората, на които разчиташ да ти помагат, защото ти си много зает през цялата година.

 

 

Всеки допринася с каквото може и аз съм много благодарен. Откъде дойде идеята ли? Първо, идеята дойде от кмета на град Ямбол - г-н Георги Славов. Той искаше да направи коледно тържество в общината. Свърза се с мен и ми предложи да наградя деца от Ямбол, които са постигнали успехи в образованието и в спорта. Разбира се, веднага изявих желание, взех подаръци на децата, но поради финансови причини събитието така и не се състоя. Въпреки това, остана възможността да раздам наградите и грамотите, но при липса на събитие, камери, публика – ми беше ясно, че тези деца няма как нито да ги впечатлим, нито да ги вдъхновим, за да продължават да правят това, в което са най-добри. И оттам дойде идеята да се направи събитие, разбира се „Нощ на звездите“ няма нищо общо с първоначалната идея. Нямаше циркови номера, съвсем друг тип инициатива беше. И за да може всичко да минава по нормален и официално установен начин – беше създадена и фондацията „Енчо Керязов“. Години по-късно мога да кажа, че аз и всички хора, които стоят зад събитието, сме успели да създадем наистина нещо уникално.

 

Шоуто е изключително грандиозно. Ако съпоставим някое шоу в Мулен Руж, Солей, в Лас Вегас – мога да се обзаложа, че публиката на тези места не е виждала в програмата повече от 1 призьор от Монте Карло, а тази година българската публика ще види шестима призьори на едно място. Изключително големи имена в цирковото изкуство, събрани на една сцена. Съвсем отговорно мога да заявя, че такова нещо не може да се види никъде по света.

 

Разбира се, тук е мястото да спомена и имената на хората, които толкова много ми помагат и влагат от себе си – този спектакъл да се осъществява все по-успешно с всяка изминала година.

 

Първо трябва да спомена хората, които са в управителния съвет, защото те допринасят с каквото могат. Горд съм, че всички те са съгласни имената им да стоят в управителния съвет на фондацията.

 

Маги Халваджиян страшно много ми помага във всяка една насока, всичко, което касае шоуто да бъде на такова ниво. Той познава страхотни хора в България, които са участвали като изпълнители през годините. Не мога да ги изброя, защото са страшно много и всички те са адски талантливи.

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

Другият човек, който много ми помага – това е Христо Мутафчиев. Консултирам се с него за актьори, които можем да включим в програмата, обменяме опит, заимстваме идеи.

 

Йордан Йовчев – освен като член на фондацията, с него участвахме заедно в 5-тото издание на „Нощ на звездите“. Той беше поканил 5-ма световни и олимпийски шампиона, аз от своя страна именити клоуни и се получи една страхотна симбиоза от артисти, наистина уникално изживяване.

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

Другият човек, който мога да определя като моторът на всичко – това е фотографът Красимир Стойчев. Той е от Ямбол, занимава се с абсолютно всичко, за което можете да се сетите като организация и изпълнение.

 

Следващият човек, който искам да спомена е Ася Минкова. Младо момиче, студентка в Американския университет, с перфектен английски език. Тя комуникира с всички мои гости, уговаря полети, самолетни билети. Грижи се отговорно за всички поставени задачи.

 

Също така: Нешка Робева, Ирен Димитрова, диригентът Левон Манукян, Евгения Раданова, Светлозар Желев, журналистът Исак Гозес, Драгомир Драганов, треньорът Иван Чолаков.

 

Допитвам се и до Лора Крумова от Нова телевизия, Ива Стоянова от Канал 3, Кристина Иванова от БНР и една страхотна дама – Василия Димитрова – секретар в българската федерация по спортна акробатика. Всеки един от тези хора съдейства с всички сили този спектакъл да се случи.

 

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

 

Освен в България, къде на друго място по света се чувстваш като у дома?

 

Навсякъде се чувствам у дома. Аз съм със семейството си, пътувам от 16-годишен.

 

Можеш ли да кажеш, че си обиколил света?

 

Не, по-скоро в Европа почти няма държава, в която не съм бил. За Америка мога да кажа спокойно, че по-голямата част от американците не са били в толкова градове, в колкото аз съм бил. В Корея съм бил, в Русия. Но, ако го гледам в световен мащаб – бих казал, че не съм посетил и 1/3 от света.

 

А къде би искал да отидеш на екскурзия, ако имаш време?

 

Ако имам време, при всяко положение искам да направя една екскурзия със семейството си в България, тук да обиколя. С кемпер или каравана, бих спирал един месец из места, на които не съм бил, да покажа на моите деца и аз да ги видя, защото не съм имал възможност да бъда в България.

 

Какво е чувството преди всяко представление и променя ли се то с годините?

 

Дали се променя – категорично не. Тръпката винаги стои вътре в мен, тази стегнатост в стомаха винаги я има, защото това е представление на живо. Даже много често си казвам: „Как мога да се притеснявам сега, това съм го правил милиони пъти“, обаче няма как да избягаш от това усещане – нажежената атмосфера, публиката, очакванията, музиката, трепетът, когато излизаш.

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

Не мога да кажа, че с годините е изчезнала тръпката, но може би се е видоизменила по някакъв начин. Може би съм забравил как са ми треперили краката преди да изляза, сега не треперят (смее се), но винаги съм притеснен, въодушевен, концентриран върху всеки един елемент.

 

Много е важно да слушаш публиката, да можеш да реагираш в определени моменти, по някакъв начин да променяш бързината или да намаляваш скоростта на изпълнение на самия елемент.

 

Харесва ли ти това усещане преди да излезеш на сцената или повече това, след изпълнението?

 

Те са много различни неща, преди това със сигурност е напрежение, чакаш като тапа на шампанско да излезеш на сцената и да гръмнеш, когато се чувстваш уверен, в това, което правиш. Стоял съм и от другата страна – да трепериш като лист, защото едва ли не, не си уверен в това, което правиш, не си подготвен, или си болен и си с 39 градуса температура, или имаш разтягане на сухожилието и имаш адски болки, нагълтал си се с обезболяващи и не знаеш дали няма да го скъсаш.

 

При мен този вариант „боли ме рамото или лакътя или китката“ го няма, защото няма кой да ме смени днес и утре. Не съм пропускал никога представление, при този натоварен режим на работа. Единствено, скъсването на едно сухожилие ме изкара 2 месец аут. Именно поради тази причина има огромно напрежение, защото не знаеш дали ще завършиш тези 8 минути, в които си на сцената.

 

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

Другото чувство, е това, което се появява след като свърши номера и видиш реакцията на публиката. Публиката реагира страхотно, аплодира те, но има и друг момент, в който отново има положителна страна от хората, но аз знам, че не съм си свършил работата.

 

Ако не съм направил нещо както трябва, макар и публиката да не е забелязала, това адски много ме изнервя. Със съпругата ми сме коментирали много пъти, когато нещо не се получи по желания начин и тя винаги ми е казвала: „Никой не видя, никой не разбра“, но аз съм го видял и аз не съм доволен от представянето си.

 

 

И голямата пародия е, че публиката те аплодира, станала на крака, а ти беснееш и се ядосваш супер много вътрешно.

 

 

Помня, че в началото на моята кариера, много трудно контролирах емоциите си и след като ми свършеше номера – излизах навън и започвах да тичам. Както съм с костюма, защото, ако трябваше да остана на едно място – щях да изпотроша всичко, което видя около себе си, за да махна тази емоция. Така се успокоявах. Първите 5 минути след края на представлението бяха много фатални.

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

И да, излизаш сам на сцената и всичко зависи от теб, но всъщност има много други подробности, които могат да провалят представянето. Говорим за хората, които изнасят и нивелират масата. От основна важност е нивелацията да е много точна. След това – оркестърът – те трябва да направят акцента изключително прецизно. Всичко е въпрос на тайминг, защото секунда по-късно ефектът не е същият. Много са факторите, които могат да провалят или да отнемат блясъка на перфектното изпълнение.

 

И ако трябва да си призная честно, да приемем, че тази година имам над 600 участия, мога да кажа, че съм изработил добре може би 10. Толкова са моментите, в които наистина казвам на себе си: „Днес го направих“.

 

Това означава ли, че си перфекционист?

 

Ами явно с годините съм станал. Да не говорим, че по никакъв начин не мога да се пусна в YouTube да гледам свое изпълнение. Перфектният синхрон между изпълнението, публиката и музиката се случва наистина много рядко.

 

А перфектните изпълнения гледаш ли ги?

 

Ами, нямам такива. (смее се). Ако някой път направя, ще го гледам. В ранните години от кариерата си се снимах постоянно, дори по време на тренировките, а вечер сядах да правя разбор кой елемент се е получил, кой не е. А на следващия ден работех по изчистването на неточностите.  

 

Разкажи ми за най-важното си представяне по време на цялата ти кариера и защо толкова силно се е запечатало в съзнанието ти?

 

Безспорно, това е изпълнението ми в Монте Карло и нямаше нищо случайно. Бях подготвен много добре. Участвал съм два пъти – през 2007-ма година, а другият път беше на 40-тото юбилейно издание. Бяха поканени само призьори от Монте Карло през годините.

 

Първият път се готвих много сериозно, с много специален план на хранене, тренировки и бях пипнал всеки детайл. Мисля, че точно там беше най-доброто ми изпълнение.

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

Винаги, когато отида в Монте Карло, няма как автоматично да не се връщам през годините. Емоцията ме завладява, когато си го представя. Аз съм човек, който не се връща много в миналото, каквото станало – станало. Гледам напред, не живея в спомените си. Може би един ден, като остарея, ще имам достатъчно време да се връщам назад, да отворя YouTube и да си гледам видеата.(смее се)

 

Какво различно да очакваме от 7-мото издание на „Нощ на звездите“?

 

Всичко е различно, залата, визията, моят номер ще бъде също коренно различен. Излизам на сцената с един руснак и един украинец. В цялата история на Монте Карло – сме само 3-ма еквилибристи, които са печелили наградата „Клоун“ и ще се съберем за първи път на една сцена. Това никога не се е случавало, ние не се познаваме, ние никога не сме работили заедно. Световният цирков свят не е виждал подобно нещо никъде. Това ще бъде едно наистина уникално преживяване.

 

Всяка година е ново преживяване, седмото издание на „Нощ на звездите“ ще се случи само веднъж – на 17-ти март, 2018 година и никога повече няма да се повтори. 

 

А за всички наши приятели, както и за тези, които предстои да срещнем, ще кажа, че имаме и дата за следващата година. Осмото издание ще се проведе на 23 март, 2019 година и ще бъде коренно различно от това, което българската публика предстои да види след малко повече от месец.

 

Смяташ ли да се оттегляш скоро от бляскавата сцена?

 

Аз и да го смятам и да не го смятам, те хората ще го решат това нещо. Ако публиката не те харесва и не те аплодира – поканите спират. До 2021 година съм ангажиран, но, ако сега не тренирам и не си изпълнявам елементите както са по договор – той се прекратява още утре и кариерата ми свършва. Въпреки че имаш договор – това нищо не означава. Вече 27 години съм на сцената и работя по този начин.

 

За теб децата са....

 

Енчо Керязов, BodyConstructor

 

Децата са щастие, мотивират ме да продължавам напред, те са пример, много неща уча и от тях. Децата ми показват как трябва да бъде направено това шоу, въпреки че нямат моя опит, но те имат един друг вкус, едно ново усещане и аз много обичам да наблюдавам тяхната реакция. Уча се от тях, правят ме щастлив. А ето как аз разбирам понятието „щастлив човек“ - да харесваш това, което правиш и да се чувстваш полезен. Ако трябва да ги опиша с една дума, бих казал, че за мен децата са ЩАСТИЕ.

 

Пожелай нещо на нашите читатели, които също като теб вярват и преследват мечтите си.

 

Пожелавам им да четат, да се информират, да обогатяват своите знания. Техниките се променят, има все повече нови методи за възстановяване, все повече начини как да бъдат избегнати травмите.

Да са здрави и да продължават да четат. Хубаво е да има повече знаещи хора. Живеем във времето на знаещите хора. Който знае - той може. Информацията е най-силното оръжие в момента, но е важно и да подбираме внимателно своите източници.

 

Ако си пропуснал да прочетеш първата част от интервюто, можеш да го направиш сега: "Всяка награда носи своите отговорности, тя не се дава просто ей така - ЧАСТ 1"


Теодора Йорданова

Тагове: Енчо Керязов, Нощта на звездите, 2018, спектакъл, семейство, акробатика, цирк, университет
Добави в Svejo

Живеем във времето на знаещите хора - който знае, той може - Част 2
Прочети още ...

Всяка награда носи своите отговорности, тя не се дава просто ей така - ЧАСТ 1

Всяка награда носи своите отговорности, тя не се дава просто ей така - ЧАСТ 1

09.02.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
    Нашият идол и приятел - уникалният Енчо Керязов, гостува преди броени дни в офиса на BodyConstructor за един личен, позитивен и истински разговор.   Вижте какво сподели с нас един от най-великите ...
Седмото издание на

Седмото издание на "Нощ на звездите" събира на една сцена световноизвестни артисти

12.02.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Седмата „Нощ на звездите“ отново ще се проведе в столичната зала "Арена Армеец", на 17 март, от 19:00 часа.    В шоуто ще вземат участие артисти от 11 държави. Както всеки път, предстоящото ...
Хуан Морел победи учителя си Виктор Мартинес на Ню Йорк Про 2015

Хуан Морел победи учителя си Виктор Мартинес на Ню Йорк Про 2015

12.05.2015 г. / автор: Любомир Христов
Културизъм оупън   Тазгодишното професионално състезание NEW YORK PRO 2015 се проведе тази неделя в Тийнек, Ню Джърси, а главната тема беше една - титаничният сблъсък между близките приятели Виктор Мартинес и ...
Кои са съдиите в журито на Супер Промяна Сезон 2?

Кои са съдиите в журито на Супер Промяна Сезон 2?

01.09.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Любомир Христов, Пламен Христов и Тони Шивачев са съдиите в безкомпромисното жури на Супер Промяна Сезон 2.   Всяка седмица треньорите Марина Декова, Румен Спецов и Кирил Танев ще номинират по ...