Начало Статии Самоефективност и двигателна активност – начините да успеем

Самоефективност и двигателна активност – начините да успеем

20.02.2018 / Автор: Пламен Христов    Оцени
00000
Гласували:
Самоефективност и двигателна активност – начините да успеем

 

Самоефективността и двигателната активност - това е вярата в собствените способности и възможности за постигане на конкретна задача или набор от задачи. Когато става въпрос за двигателна активност и упражняване, това е убеждението на човек, че може успешно да се ангажира и да изпълнява определена програма, целяща подобряване на здравето и физическите способности.

 

Когато говорим за трайна промяна по отношение на загуба на тегло и добра физическа форма, поведенческата промяна е вероятно основният компонент за това. За да възприемем здравословния начин на живот, първо трябва да променим поведението си и нашите навици. Абсурдно, но често срещано е да има промяна в желанията по отношение на здравето или визията, без да е налично промяна в поведението - пагубни хранителни навици, недостатъчно движение и всеобхватна злоупотреба с възможностите на човешкия организъм. Колекцията от навиците ни, определя кои сме ние всъщност. Така че, ако искаме да бъдем здрави, трябва да приемем и съответните здравословни навици.

 

 

Самоефективност и двигателна активност

 

 

Самоефективността играе жизнено важна роля в поведенческите промени. Ако някой не вярва, че е способен да изпълни определено очакване, той няма да успее да се ангажира в достатъчна степен и да осъществи тази дейност. Без тази първа стъпка не може да настъпи поведенческа промяна – хората ще останат да тъпчат на едно и също място. Самоефективността действа както като основно условие, така и се проявява, като резултат от поведенческата промяна. Смислената самооценка ще определи дали даден човек ще се ангажира достатъчно или не с промяната и ще даде разбиране и очакване за собствената му ефикасност.

 

Plamen Hristov, BodyConstructor

 

Изключително важно в този процес е мястото на треньорите още в самото начало да  създадат положителен опит за своите възпитаници - малки, но категорични успехи биха били изключително подходящи. Тези първоначални малки успехи се превръщат в истински положителни преживявания, позволяващи на трениращите да разберат, че са способни - че притежават силата да влияят върху промяната. Впоследствие, те ще могат да постигнат своите цели. Когато се стигне до това разбиране, вероятно ще последва мощен скок и изтласкване от позицията на наблюдател към тази на деен участник в сериозен, градивен процес.

 

Ролята на треньора е да помогне на клиента да се развие самостоятелно. Създаването на възможности, позволяващи да се види осезаемо напредъкът, който са направили, е израз на професионализма на треньорите. Колкото повече трениращите могат физически да видят растежа и напредъка си въз основа на упоритата работа, с толкова по-мотивираща самоувереност ще се сдобие всеки от тях. Възможността да хвърлят поглед назад и да видят колко несигурни са били изпълненията им на упражнения, които сега могат да направят с много малко усилия, ще са елементарен, но мощен стимул за бъдеща сърцата работа.

 

Ролята на треньорите е незаменима, те могат да използват различни инструменти, за да помагат на своите последователи да напреднат – например, като им напомнят от къде са започнали и докъде са стигнали. Проследяване на резултатите, като загуба на тегло, телесна мазнина, измервания, хранене, тренировки, записи на тренировки - са отлични примери за доказване на постигнатото, дори не само за конкретния трениращ. Те могат да бъдат изключително мотивиращи за огромен брой желаещи да постигнат своите цели. Понякога е трудно сами да направите крачка назад и да получите реална  представа за промяната, която се случва. Аз смятам, че това наистина помага. 

 

Plamen Hristov, BodyConstructor

 

Всъщност всеки е толкова способен, колкото му позволява неговата осмислена самоувереност, но постигането й понякога е наистина грандиозен процес. Често си поставяме произволни граници за това, на което сме способни. Треньорите имат способността да дават възможност на хората да постигат велики неща - неща, които никога не биха могли да си представят преди това. Това започва със създаване на доверие и се развива с течение на времето, с натрупване на положителен опит, с последователност и упорит труд.

 

Самоефикасността е толкова мощна, че това я прави изключително важна. Увереността в себе си и усещането, че сте способни е едно от най-освобождаващите и даващи сила чувства. Истинска власт над процесите по вашето лично усъвършенстване. Придобиването на увереност в себе си изисква силно желание за изграждане на тази поведенческа черта, поведенческа промяна и може да бъде постигнато от всеки, но с усилие, разбира се!

 

В заключение искам да кажа, че работата на треньорите не е да продават програми за трениране, за хранене или добавки, а възможност да бъде предадена надежда, овластяване, самоефективност и не на последно място - знание. 


Plamen Hristov, BodyConstructor 

 


Пламен Христов

 

Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 Тагове: самоефективност, двигателна активност, Пламен Христов, съвети, мотивация,знание
Добави в Svejo

Самоефективност и двигателна активност – начините да успеем
Прочети още ...

Планове за хранене и трениране, здравословен начин на живот или просто - БАЛАНС

Планове за хранене и трениране, здравословен начин на живот или просто - БАЛАНС

15.02.2018 г. / автор: Пламен Христов
    Не се стресирайте, спрете да се притеснявате дори за десерта или алкохола!   /Последното казвам с някои условности и ясното съзнание, че ще се намерят хора, които доста фриволно ще приемат думите ...
Режимът на Дуейн Джонсън - Скалата за солидна мускулна маса

Режимът на Дуейн Джонсън - Скалата за солидна мускулна маса

09.03.2017 г. / автор: Биляна Котева
С 50,8 см ръце, 127 см гърди и 88,9 см талия, физиката на Скалата е достойна за възхищение. Надникнете в методите му, хранителния му режим и в тренировъчния му план, чрез ...
Сериозните рискове от статичното разтягане преди тренировка

Сериозните рискове от статичното разтягане преди тренировка

22.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
Има изобилие от доказателства за това, че статичното разтягане преди тренировка отслабва мускулите. Резултатите от две нови проучвания показват какви са негативите от него и защо НЕ искате да го ...
Клекът с щанга - Царят на упражненията и 3-те най-разпространени митове за него

Клекът с щанга - Царят на упражненията и 3-те най-разпространени митове за него

08.06.2012 г.
Никое друго упражнение не предизвиква толкова много противоречиви мнения и дебати както клякането с щанга на гърба. В златните години на културизма и силовите спортове клякането с щанга е било ...