Начало Статии Слави Горанчовски с първа титла от "Арнолд Класик" 2018

Слави Горанчовски с първа титла от "Арнолд Класик" 2018

07.03.2018 / Автор: Теодора Йорданова    Оцени
00000
Гласували:
Слави Горанчовски с първа титла от

 

„Срещаме“ се със Слави Горанчовски по доста необичаен начин. Той все още е в Америка, а ние бяхме крайно нетърпеливи да разберем как се чувства след като зае почетното трето място на едно от най-реномираните състезания в света – „Арнолд Класик“ 2018. За целта се доверихме на напредналите технологии и ето, че дори и със 7 часа разлика успяхме да се свържем със Слави!

 

Здравей, Слави, първо много искаме да ти благодарим за това, че ще споделиш първо с нас впечатленията си от „Арнолд Класик“ 2018 и ще ни разкажеш в детайли за атмосферата, емоциите и заслуженото признание от световния фитнес елит, което получи преди броени дни.

 

Бързаме да те попитаме: какви бяха твоите очаквания и цели?

 

Първо и аз да кажа здравейте BodyConstructor, здравейте и на всички ваши читатели. Емоциите все още са много силни, доволен съм от себе си и наистина мога да заявя, че „Арнолд Класик“ 2018 беше страхотно изживяване.

 

На въпроса, какви са били моите очаквания и цели, мога да кажа, че като изявен спортист и 11-кратен победител в различни състезания в Щатите – аз отидох като фаворит на „Арнолд Класик“ 2018. Мисля, че един спортист винаги отива на състезание с ясната цел да го спечели. Отидох, за да спечеля, иначе не бих пътувал до другия край на света. Не успях да се класирам на първото място, но мисля, че и 3-тото определено е много добро постижение.

 

Разкажи ни повече за самото провеждане на състезанието, в колко кръга беше, в един ден ли се случи всичко, в каква категория се състезаваше?

 

Слави Горанчовски, BodyConstructor

 

Моята категория е „Мен Физик“, като всички състезатели бяхме разпределени в 6 категории, разделението е по ръст. Аз съм висок 176 см и бях в категория от 176 до 179 см. Самото състезание беше в един ден. Сутринта имахме едно позиране, а в късния следобед се състоя полуфиналът и финалът. Тази година, по изключение на финал бяха излъчени 10 финалисти, а по принцип трябва да са шестима. Но за да бъде още по-интересно за публиката, беше направено това малко отклонение от регламента. Оказа се обаче, че няма достатъчно време, затова посъкратиха малко финала. Не успяхме да представим волните си съчетания, които са с продължителност около 40 секунди, а директно организаторите преминаха към награждаването.

 

От много страни ли имаше представители или предимно от Америка?

 

Абсолютно от цял свят. Направи ми силно впечатление, че представителите на Япония бяха цял отбор, имаха си масажисти, екипи, сякаш бяха тръгнали на Олимпиада (смее се). Участникът, който стана на 2-ро място в моята категория беше от Саудитска Арабия, а победителят – от Бразилия.

 

На какво ниво беше конкуренцията?

 

Още с отиването, аз имах самочувствието, че съм много здрав. Впечатленията за останалите успях да си създам, след като ни изпратиха зад сцената. Имаше 3 стаи, в които всеки един от участниците може да се подготви. Съблекалнята – в която си оставихме багажа и се съблякохме, специална стая, в която ни намазаха с гланц и още една стая – обособена с различни уреди, като малък фитнес. В съблекалнята бяхме около 100-тина човека и след като всички започнаха да се събличат, видях много състезатели в страхотна форма и първото, което ми мина през главата, беше: „Боже, а аз си мислех, че съм як!" (смее се). Нивото беше изключително високо. Това, разбира се, по никакъв начин не ми попречи на представянето, напротив, още повече ме амбицира.

 

Какви са впечатленията ти от „Арнолд Класик“ 2018 – организация, амосфера, отношение, в среавнение с другите големи форуми, на които си участвал?

 

Слави Горанчовски, BodyConstructor

 

Това е едно от най-реномираните състезания в света. Да не кажа, най-уважаваното състезание в цял свят, съответно и много посещавано. Всеки иска да участва на тази сцена. Като организация – наистина бях впечатлен. В продължение на 15 години ходя по състезания, но такова нещо не съм виждал. Като пример за отлична организация мога да дам сравнение с кантара на българските състезания и на този тук. На кантара успях да се регистрирам, измеря и получа номер за по-малко от 3 минути.

 

Хората бяха изключително учтиви, много добре координирани. Попитаха ме от коя държава съм, как се казвам и ми дадоха номер. След това ме упътиха към друга маса, където казах в каква категория се състезавам, измериха ме, пожелаха ми хубав ден и успех.

 

А каква беше атмосфера - нажежена или по-скоро приятелска?

 

В Щатите всички са много приятелски настроени, много позитивни. По-скоро участниците искат да се запознаят помежду си. Питат те в коя категория се състезаваш, откъде си, много са откровени, отзивчиви, дори, ако наистина ги впечатлиш – ще ти направят комплимент. Това е голяма разлика с Европа. Там участниците са с много голямо самочувствие и не мога да кажа, че се опитват да завържат контакт с останалите състезатели.

 

Организацията на „Арнолд Класик“ напомняше ли ти тази на Mr. Olympia?

 

Участието ми на Олимпия беше по-скоро в турнирът, а не в официалното състезание. Турнирът се организира от едно много голямо списание „Flex Magazine”, като при него основната идея е, че организаторите търсят модели, които да снимат за списанието – показване на упражнения, снимане на корица, различни ангажименти, но изцяло насочени към списанието.

 

Регламентът е абсолютно същият, единствената разлика е, че „Арнолд Класик“ е официално, а другото не. Отново си на една сцена с професионалистите, комуникираш с тях и емоцията е страхотна.

 

Това беше първата ти поява на „Арнолд Класик“, ще повториш ли?

 

Ами ще видим, мисля че ще повторя, но като професионалист.

 

Слави Горанчовски, BodyConstructor 

 

Какъв хранителен и тренировъчен режим спазваше за подготовката си преди „Арнолд Класик“? Въведе ли значителни промени, в сравнение с подготовката си преди, при условие, че отскоро си баща и имаш бебе у дома?

 

Много сложен въпрос. Мога да кажа, че не съм имал конкретен режим на подготовка, нито тренировъчен, нито хранителен. Всичко, което съм правил, е било в движение – според това как се чувствам, какво искам да направя, колко часа съм спал. Отделно от това по време на самите тренировки реших да не се напъвам изобщо. По-скоро тренирах умно и целенасочено. За предишни състезания съм тренирал много по-усилено и да си призная честно резултатът е коренно различен от това, което направих сега. В момента съм в най-добрата си форма – по-тънка талия, по-едър, по-мускулест и по релефен съм, всичко е по!

 

Това означава ли, че и с бебе могат да се печелят големи награди?

 

На мен точно това ми беше идеята и затова главно реших да се състезавам. Исках да покажа, че детето не трябва да е оправдание за каквото и да е, а трябва да е стимул – това е ключът.

 

Очакван ли беше този приз?

 

Важното е да отидеш на състезание от такъв ранг с правилната психическа настройка. Трябва да вярваш, че си достоен да спечелиш, иначе няма смисъл въобще да се появяваш на голямата сцена. В процеса на позиране, докато ни нареждат и въртят, ние горе-долу виждаме накъде отиват нещата. Когато разбрах, че съм в топ 3 много се зарадвах. Емоциите бяха страхотни, с другите 2 момчета бяхме много щастливи от успеха, който сме постигнали. Така че дори и 3-тото място ми донесе наистина несравнимо вълнение, особено като осъзнаеш на какво състезание се намираш.

 

Имаше ли българи в залата, които те подкрепяха?

 

Имаше, да. Ники Николов, който стана 6-ти в своята категория ме пдокрепяше изключително много, а неговото класиране е уникално постижение. Освен него, има и един американец, който се грижи много за мен, идва по състезания с мен винаги, когато съм в Щатите. Помага ми с каквото може. Той подготвя бикини про състезателки и покрай тях и аз намазвам (смее се). След като ме намаза с гланц - отиде в публиката, откъдето се чуваше доста, докато бях на сцената. Иначе други българи нямаше. Чак след състезанието успях да се видя с приятели. 

 

Това означава ли, че българите, които живеят в Америна не посещават подобни събития или цените за вход са много високи? 

 

Българите, които живеят в Щатите са много заети. Те много работят, нямат време за подобни мероприятия. Имал съм случай, сега се сещам, в който съм на Експото на Олимпия, има 10 българи на същото Експо и вместо да дойдат да ме подкрепят, те се редиха на опашка, за да вземат по една безплатна тениска. 

 

 

Кой беше най-интересният момент за теб в цялото приключение, наречено „Арнолд Класик“ 2018?

 

Интересни моменти имаше много и то на различните етапи. Раждането на детето беше първото, за което се сещам. Тотален шок в добрия смисъл и много емоции. Тотално забравих, че се подготвям за състезание. Нямах и много време, тъй като работех доста. Тренирах винаги с някой от клиентите си. А като пристигнах в Щатите напрежението се покачи. Другият много интересен момент беше, когато на финала ни казаха, че имаме нова съблекалня и трябва да отидем там. Дадоха ни по един лист, като карта, да си търсим съблекалнята, все едно, че сме на състезание по ориентиране и се оказа, че тази съблекалня се намира в Експото, което е огромно. Вътре имаше най-малко 20 000 човека. Такова нещо не бях виждал. И между всички тези хора трябваше да ходя и да търся тази мистериозна стая, голям кошмар. Накрая се оказа, че тази стая няма дори и надпис, по случайност я открих. Мислех си как заради това ще си изпусна състезанието и емоции не бяха от най-позитивните в онзи момент.

 

Слави Горанчовски, BodyConstructor

 

Смяташ ли отново да се състезаваш на българска сцена или си насочен изцяло към състезания зад граница?

 

Аз нямам право да се състезавам на българска сцена в момента. Някой ден, като си правя бенефис, със сигурност ще е на българска земя. За момента съм изцяло насочен към сцената навън, защото искам да стана професионалист. Всеки, който се подготвя за състезания, знае, че усилията, които се хвърлят за подготовка не са никак малки.

 

Какво следва оттук нататък за Слави Горанчовски?

 

Почивка. Искам да обърна внимание на семейството си. Например, решението да участвам на „Арнолд Класик“ го взех на 30 януари. Отворих си лаптопа и се записах, състезанието беше на 2-ри март, т.е. 30 дни преди състезанието. На следващата седмица отидох да си купя билети и така се случиха нещата. Имам покани за състезания, но все още не съм решил на кои от тях ще участвам.

 

Би ли се включил като коментатор по време на Държавния шампионат в България, както направи миналата година за нашата онлайн платформа BodyConstructor?

 

Разбира се, аз лично много се забавлявах и с удоволствие ще се включа отново в амплоато на коментатор. Имам само една забележка – ако може коментаторите да ги преместите следващата година някъде зад съдиите. Трябва да ги гледаме на живо, от гледната точка на съдията, за да може коментарът да е адекватен. Другата страна е, че и самият състезател те вижда, че го коментираш и емоциите стават още по-силни. Давам официално обещание да дойда отново и да коментирам за BodyConstructor Държавното първенство.

 

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

 

Лятото наближава, натискайте много на режимите и тренировките, за да сте във форма на плажа. (смее се). На всички състезатели искам да пожелая успешна подготовка по време на състезанията през април, ще дойда да ви гледам, да знаете 😊 и късмет на всички.


 

 

That′s The Whey, BodyConstructor


Теодора Йорданова

Тагове: Слави Горанчовски, Арнолд Класик, 2018, 3-то място, Мен Физик, Америка, България
Добави в Svejo

Слави Горанчовски с първа титла от "Арнолд Класик" 2018
Прочети още ...

Арнолд Класик Австралия 2018 с официален списък на състезателите

Арнолд Класик Австралия 2018 с официален списък на състезателите

01.02.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Спортният фестивал „Арнолд Класик", който тази година ще се проведе в Австралия, се очертава като един от най-големите фитнес експо фестивал в цяла Австралия с над 40 различни спортни събития ...
Големият шампион на „Арнолд Класик“ 2018 - Уилям Бонак

Големият шампион на „Арнолд Класик“ 2018 - Уилям Бонак

06.03.2018 г. / автор: Теодора Йорданова
  Уилям Бонак прегази легендата за бодибилдинга Декстър Джаксън и спечели престижния конкурс „Arnold Classic“ 2018. Бонак доказа на всеки, който имаше някакви съмнения, че той е един от най-впечатляващите бодибилдъри, ...
ДНК тестът категоричен: Секаи Мори е дъщеря на Наим Сюлейманоглу!

ДНК тестът категоричен: Секаи Мори е дъщеря на Наим Сюлейманоглу!

08.08.2018 г. / автор: Неда Ковачева
  Както знаете, след кончината на легендата в световните щанги Наим Сюлейманоглу в края на 2017 г., 27-годишната японка Секаи Мори заведе дело, за да докаже, че е дъщеря на големия ...

"Доказах, че и класиците могат да бъдат силни" – едно искрено интервю със Славян Стойчев, абсолютният шампион за 2013 на турнира "Джони спорт"

28.04.2013 г. / автор: Даниел Славов
Преди две лета подготвях мой състезател – Теодоси Цветков, за състезание по културизъм. Един ден той дойде при мен и ми каза, че има приятел, който има огромна воля и ...