Начало Статии Какви са скритите опасности на коремната мазнина

Какви са скритите опасности на коремната мазнина

08.03.2018 / Автор: Пламен Христов    Оцени
00000
Гласували:
Какви са скритите опасности на коремната мазнина

 

Искате ли да живеете дълго? А искате ли да сте здрави в рамките на този живот, а не просто да сте живи и всъщност това да е една смазваща тежест за вас и околните?

 

Май започнах твърде мрачно, но и проблемът, за който искам да ви разкажа всъщност наистина е мрачно сериозен.

 

Искате ли наистина да имате здравословен начин на живот, тогава прочетете внимателно следващите думи и направете необходимото, за да стоите колкото се може по-далеч от позицията, която ще засегна, колкото се може по-далеч!

 

Искате ли да отслабнете, търсите ли начини да сте по-жизнени и да имате повече енергия? Ако е така, направете каквото е необходимо, за да се отървете от коремната мазнина! Само от нея ли? Е, не само от нея, разбира се, но обърнете внимание на мазнините около стомаха, в областта на пояса, на корема, шкембето или както го наричате помежду си. Вярвайте или не, мазнините около стомаха засягат здравето ви на всяко ниво.

 

Това е не само неестетично, не само неприятно, но и много опасно. Все повече изследвания в тази насока показват, че мастната тъкан увеличава риска от коронарна артериална болест, диабет, инсулинова резистентност и преждевременна смърт. Не успях да избягам далеч от мрачните краски, но това е самата истина, груба и достатъчно неприятна. Но има светлина в тунела, защото за щастие, тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез прилично хранене и упражнения.

 

Защо абдоминалната мастна тъкан е толкова опасна?     

  

Мазнините на корема са по-опасни за сърцето, отколкото общото затлъстяване. Хората, които носят излишни килограми около талията, имат смъртност, която е два пъти по-висока от тази при хора с общо затлъстяване. Висцералната мастна тъкан изглежда е важен предсказващ фактор за смъртността от сърдечни заболявания и диабет. И въпреки тази тревожна истина, средната обиколка на талията на хората по света се увеличава бавно и сигурно.

 

висцерална мазнина, BodyConstructor

 

Особено силно изразено е това отвъд океана, в страната на неограничените възможности. Май там са неограничени възможностите за консумиране на храни с потресаващо въздействие върху здравето на американци и емигранти от цял свят. Неограничени възможности за консумиране на индустриални храни и възникналото вследствие на това индустриално отношение към храненето. Много разчитам на вас да ми напомните да ви разкажа за тези пагубни явления. Много. 

 

 

Тлъстината, съхранявана в средата на тялото, е най-опасната за здравето, защото тя обхваща вашите органи. Тя всъщност е биологично активна тъкан, при това по такъв начин, че произвежда вредни химикали, които оказват неблагоприятно влияние върху вашия метаболизъм, хормоните ви и оттам върху цялостната работа на вашите органи и системи. С течение на времето може да доведе до метаболитни нарушения, диабет тип II и намалена белодробна функция. Този тип мазнини отделя цитокини, които увеличават риска от възпаление, сърдечни заболявания и инсулинова резистентност. Тези мастни киселини също повишават лошия холестерол и понижават нивата на добрия холестерол.

 

Изследователите свързват коремната мазнина с по-висок риск от рак на гърдата, хипертония, възпалителни заболявания, сексуални дисфункции, депресия, деменция, инсулт и артрит. О, не…този път наистина прекалих. Изследване, проведено върху 15 000 души, показва, че жените с нормален индекс на телесна маса (МБМ) и голяма талия - са 32% по-склонни да умрат в сравнение с жените с наднормено тегло. Сега ще ви върна на земята и ще ви кажа, че само, защото теглото ви е в нормални граници, не означава, че сте здрави. Ако коремът ви стърчи напред, твърде вероятно е да имате висок риск от хронични заболявания.

 

Как се развива висцералната мазнина?

 

коремна мазнина, BodyConstructor

 

Не всички мазнини са създадени равни. Тлъстината на талията е далеч по-опасна от тлъстината на бедрата, ръцете или краката. Тя всъщност се счита за токсична, защото освобождава хормони и про-възпалителни химикали, които пречат на мозъчната функция, апетита, настроението и метаболизма. Коремната мазнина причинява възпаление в тялото ви, потиска хормона на насищане лептин и по такъв начин създава възможност за прекомерна консумация на храна – един от сериозните бичове в хрането. Този тип мазнини не е непременно свързан със затлъстяването. Може да сте кльощави и все още да имате голям корем. Висцералната мастна тъкан се локализира около черния дроб, жлъчния мехур, сърцето и други вътрешни органи, причинявайки големи увреждания. Причините за натрупването й са достатъчно много - продължителният стрес, потреблението на висока захар и хормоналните дисбаланси.

 

Хроничният стрес обаче е основен рисков фактор за абдоминалната мастна тъкан

 

Когато се занимавате с травматични събития, лични проблеми или тежко натоварване, нивата на кортизол се покачват. Драконовски диети, лош сън и прекомерни кардио тренировки имат същия ефект. Кортизолът, стресовият хормон, кара тялото ви да съхранява мазнини около кръста. Добрата новина е, че можете да предотвратите това и да намалите мазнините в корема. Необходимо е да направите малки промени в начина на живот. Например, добре би било да си осигурите повече сън. Да намалите захарта и да подобрите физическата си активност. Яжте цели, натурални храни, избягвайте пагубните жестоки диети и превърнете в навик тренирането на тялото си.

 

тренировки, BodyConstructor

 

С някои прости подобрения на ежедневието си, можете да направите големи подобрения във физиката си, включително и в „средната секция”.

 

Какво казвате? Не знаете какво точно трябва да направите? Както мъдро съм казал преди доста години - „За да имате истински успех, е необходимо да имате ясно видима цел и да познавате пътя към нея…, или някой, който го познава!” Ами, това е…


Пламен Христов

 

Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 Тагове: мазнини, коремна мазнина, Пламен Христов, промяна, стрес, сън, диети,
Добави в Svejo

Какви са скритите опасности на коремната мазнина
Прочети още ...

Невероятната трансформация на най-силния мъж на планетата!

Невероятната трансформация на най-силния мъж на планетата!

20.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Вероятно сте чували за 41-годишният Зидрунас Савицкас. Той е един от най-добрите атлети в света, печелил е състезанието Arnold Strongman Classic цели 8 пъти, 4 пъти е победител в състезанието ...
10-те най-добри храни за изграждане на мускули

10-те най-добри храни за изграждане на мускули

08.11.2016 г. / автор: Лора Горовска
  Какви храни могат да ви помогнат да изградите мускули?   Когато се опитвате да изградите мускули е важно да запомните, че силовите тренировки са само част от формулата на успеха. Другата съществена ...
Хранителните мазнини, които помагат в отслабването

Хранителните мазнини, които помагат в отслабването

26.01.2017 г. / автор: Лора Горовска
Консумацията на някои хранителни мазнини може да ви помогне да загубите телесни мазнини. Мазнините и холестерола са основополагащи за ключови хормони като тироидния хормон, естрогена, тестостерона и кортизола. Когато поради ...
Включи се в четвъртата група тренировки с Марина Декова! Записванията започнаха!

Включи се в четвъртата група тренировки с Марина Декова! Записванията започнаха!

30.08.2018 г. / автор: Марина Декова
    След огромния успех на третата група тренировки в разгара на лятото и запълнените места точно за 3 дни, смятам, че с идващата есен е време да разширя заниманията с всички ...