Начало Статии Какви са скритите опасности на коремната мазнина

Какви са скритите опасности на коремната мазнина

08.03.2018 / Автор: Пламен Христов    Оцени
00000
Гласували:
Какви са скритите опасности на коремната мазнина

 

Искате ли да живеете дълго? А искате ли да сте здрави в рамките на този живот, а не просто да сте живи и всъщност това да е една смазваща тежест за вас и околните?

 

Май започнах твърде мрачно, но и проблемът, за който искам да ви разкажа всъщност наистина е мрачно сериозен.

 

Искате ли наистина да имате здравословен начин на живот, тогава прочетете внимателно следващите думи и направете необходимото, за да стоите колкото се може по-далеч от позицията, която ще засегна, колкото се може по-далеч!

 

Искате ли да отслабнете, търсите ли начини да сте по-жизнени и да имате повече енергия? Ако е така, направете каквото е необходимо, за да се отървете от коремната мазнина! Само от нея ли? Е, не само от нея, разбира се, но обърнете внимание на мазнините около стомаха, в областта на пояса, на корема, шкембето или както го наричате помежду си. Вярвайте или не, мазнините около стомаха засягат здравето ви на всяко ниво.

 

Това е не само неестетично, не само неприятно, но и много опасно. Все повече изследвания в тази насока показват, че мастната тъкан увеличава риска от коронарна артериална болест, диабет, инсулинова резистентност и преждевременна смърт. Не успях да избягам далеч от мрачните краски, но това е самата истина, груба и достатъчно неприятна. Но има светлина в тунела, защото за щастие, тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез прилично хранене и упражнения.

 

Защо абдоминалната мастна тъкан е толкова опасна?     

  

Мазнините на корема са по-опасни за сърцето, отколкото общото затлъстяване. Хората, които носят излишни килограми около талията, имат смъртност, която е два пъти по-висока от тази при хора с общо затлъстяване. Висцералната мастна тъкан изглежда е важен предсказващ фактор за смъртността от сърдечни заболявания и диабет. И въпреки тази тревожна истина, средната обиколка на талията на хората по света се увеличава бавно и сигурно.

 

висцерална мазнина, BodyConstructor

 

Особено силно изразено е това отвъд океана, в страната на неограничените възможности. Май там са неограничени възможностите за консумиране на храни с потресаващо въздействие върху здравето на американци и емигранти от цял свят. Неограничени възможности за консумиране на индустриални храни и възникналото вследствие на това индустриално отношение към храненето. Много разчитам на вас да ми напомните да ви разкажа за тези пагубни явления. Много. 

 

 

Тлъстината, съхранявана в средата на тялото, е най-опасната за здравето, защото тя обхваща вашите органи. Тя всъщност е биологично активна тъкан, при това по такъв начин, че произвежда вредни химикали, които оказват неблагоприятно влияние върху вашия метаболизъм, хормоните ви и оттам върху цялостната работа на вашите органи и системи. С течение на времето може да доведе до метаболитни нарушения, диабет тип II и намалена белодробна функция. Този тип мазнини отделя цитокини, които увеличават риска от възпаление, сърдечни заболявания и инсулинова резистентност. Тези мастни киселини също повишават лошия холестерол и понижават нивата на добрия холестерол.

 

Изследователите свързват коремната мазнина с по-висок риск от рак на гърдата, хипертония, възпалителни заболявания, сексуални дисфункции, депресия, деменция, инсулт и артрит. О, не…този път наистина прекалих. Изследване, проведено върху 15 000 души, показва, че жените с нормален индекс на телесна маса (МБМ) и голяма талия - са 32% по-склонни да умрат в сравнение с жените с наднормено тегло. Сега ще ви върна на земята и ще ви кажа, че само, защото теглото ви е в нормални граници, не означава, че сте здрави. Ако коремът ви стърчи напред, твърде вероятно е да имате висок риск от хронични заболявания.

 

Как се развива висцералната мазнина?

 

коремна мазнина, BodyConstructor

 

Не всички мазнини са създадени равни. Тлъстината на талията е далеч по-опасна от тлъстината на бедрата, ръцете или краката. Тя всъщност се счита за токсична, защото освобождава хормони и про-възпалителни химикали, които пречат на мозъчната функция, апетита, настроението и метаболизма. Коремната мазнина причинява възпаление в тялото ви, потиска хормона на насищане лептин и по такъв начин създава възможност за прекомерна консумация на храна – един от сериозните бичове в хрането. Този тип мазнини не е непременно свързан със затлъстяването. Може да сте кльощави и все още да имате голям корем. Висцералната мастна тъкан се локализира около черния дроб, жлъчния мехур, сърцето и други вътрешни органи, причинявайки големи увреждания. Причините за натрупването й са достатъчно много - продължителният стрес, потреблението на висока захар и хормоналните дисбаланси.

 

Хроничният стрес обаче е основен рисков фактор за абдоминалната мастна тъкан

 

Когато се занимавате с травматични събития, лични проблеми или тежко натоварване, нивата на кортизол се покачват. Драконовски диети, лош сън и прекомерни кардио тренировки имат същия ефект. Кортизолът, стресовият хормон, кара тялото ви да съхранява мазнини около кръста. Добрата новина е, че можете да предотвратите това и да намалите мазнините в корема. Необходимо е да направите малки промени в начина на живот. Например, добре би било да си осигурите повече сън. Да намалите захарта и да подобрите физическата си активност. Яжте цели, натурални храни, избягвайте пагубните жестоки диети и превърнете в навик тренирането на тялото си.

 

тренировки, BodyConstructor

 

С някои прости подобрения на ежедневието си, можете да направите големи подобрения във физиката си, включително и в „средната секция”.

 

Какво казвате? Не знаете какво точно трябва да направите? Както мъдро съм казал преди доста години - „За да имате истински успех, е необходимо да имате ясно видима цел и да познавате пътя към нея…, или някой, който го познава!” Ами, това е…


Пламен Христов

 

Пламен Христов

В BodyConstructor: Персонален треньор, Автор, Спортист

Образование: Магистър по бизнес икономика

 

Интереси: Фитнес, футбол, философия на двигателната активност, лов, риболов

 

Пламен Христов започва да тренира, когато е едва 7-годишен, без да спира до ден днешен. Още от ранна детска възраст започва да изпробва различни видове спорт - баскетбол, футбол, карате, лека атлетика, борба и др. След сериозна контузия се запалва по фитнеса и започва да тренира активно и да търси все повече нови знания в сферата.

 

Негов треньор е бил Яни Тачев – отличен наш културист и многократен шампион. Пламен е тренирал и заедно с Милена Тевилова – неколкократен шампион по културизъм, и така решава да поеме към състезателния бодибилдинг. 

 

В сферата на бодибилдинга Пламен печели няколко шампионски титли. През 2012 г., 2013 г., 2014 г. и 2015 г. той става шампион на България по класически културизъм мастър категория оупън. През 2014 г. и 2015 г. печели шампионската титла по класически културизъм в България в категория до 175 см. През 2014 г. получава званието „Майстор на спорта по културизъм и фитнес“. Има отлични класирания на три световни първенства.

 

 

Тук можете да научите повече за неговите услуги.

 Тагове: мазнини, коремна мазнина, Пламен Христов, промяна, стрес, сън, диети,
Добави в Svejo

Какви са скритите опасности на коремната мазнина
Прочети още ...

Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

Как гигантите на модерния културизъм рухват след края на спортната си кариера

18.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Всички знаем, че бодибилдингът се промени през 90-те години на миналия век. Старшите културисти бяха оценявани за балансирана, симетрична и естетична физика с ясно изявени очертания. Разбира се, и други ...
Невероятната трансформация на най-силния мъж на планетата!

Невероятната трансформация на най-силния мъж на планетата!

20.10.2016 г. / автор: Лора Горовска
Вероятно сте чували за 41-годишният Зидрунас Савицкас. Той е един от най-добрите атлети в света, печелил е състезанието Arnold Strongman Classic цели 8 пъти, 4 пъти е победител в състезанието ...
3 съвета за клековете, които бих споделил с по-младото си аз

3 съвета за клековете, които бих споделил с по-младото си аз

17.01.2017 г. / автор: Master Admin
В първата част на тази статия ще опиша това, което ми се иска да знаех за клековете, когато за първи път започнах да вдигам тежести. Преди да се превърна в ...
Потиснете гордостта си и премахнете вредните навици в тренировките - за да Прогресирате!

Потиснете гордостта си и премахнете вредните навици в тренировките - за да Прогресирате!

25.11.2012 г. / автор: Инес Субашка
1. Когато тренирате, вие се състезавате със себе си, а не с другите в залата! Когато приближите лоста с тежестта и го сложите на гърба си - присъствате само вие ...